Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Iaurtul imbunatateste sanatatea oaselor la varstnici

Iaurtul imbunatateste sanatatea oaselor la varstnici

Un nou studiu a descoperit ca consumul de iaurt este asociat cu o crestere a densitatii osoase a soldului si un risc redus de osteoporoza la adultii in varsta. Rezultatele lucrarilor stiintifice au fost publicate in revista Osteoporosis International.

Relevanta problemei

Osteoporoza este o boala cronica asociata cu rezistenta osoasa redusa si un risc crescut de fractura osoasa. Pentru a determina factorii de risc pentru osteoporoza, echipa de cercetare a analizat o gama larga de factori precum IMC, functia rinichilor, activitatea fizica, consumul de lapte sau branza, suplimentele de calciu si vitamina D si factorii de risc traditionali precum fumatul, alcoolul etc.

Materiale si metode de cercetare

Studiul a inclus 1057 femei si 763 barbati a caror densitate minerala osoasa a fost evaluata si 2624 femei si 1290 barbati a caror activitate fizica a fost masurata. Participantii au raportat ca au consumat iaurt. Au fost studiati factori care includ consumul zilnic de alte produse lactate, carne, peste, fumat si alcool.

Rezultatele lucrarilor stiintifice

Cercetatorii au descoperit ca densitatea minerala osoasa totala a femurului la femei a fost cu 3,3-3,9% mai mare in randul celor care au consumat iaurt. Biomarkerii pentru distrugerea oaselor au fost cu 9,5% mai mici la barbatii care au consumat iaurt.

Miriam Casey a spus: „Rezultatele arata o legatura intre sanatatea oaselor si hrana relativ simpla si ieftina. Acum este necesar sa testam aceste observatii, deoarece inca nu intelegem mecanismele exacte care se pot datora microbiotei sau beneficiilor macro si micronutrientilor ale iaurtului.”

Autorul principal al studiului, Eamon Laird, a spus: „Iaurtul este o sursa bogata de diferiti nutrienti pentru formarea oaselor si, prin urmare, rezultatele noastre sunt oarecum nesurprinzatoare. Dovezile sugereaza ca consumul de iaurt sustine sanatatea oaselor.”

Autorii unui alt studiu au afirmat ca iaurtul este un produs ideal pentru a reduce foamea.

Literatura

Laird E. şi colab. Consumul mai mare de iaurt este asociat cu cresterea densitatii minerale osoase si a functiei fizice la adultii in varsta //Osteoporosis International. – 2017. – С. 1-11.

👇Citeste si aceste articole:

  Iaurtul imbunatateste sanatatea oaselor la varstnici
  Iaurtul imbunatateste sanatatea oaselor la varstnici

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

  Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

  CITEȘTE ȘI:
  4 Cauze ale balonarii si cum sa scapi de ea