Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Structura si numarul de dinti la adulti si copii? Ce sunt formulele dentare?

Structura si numarul de dinti la adulti si copii? Ce sunt formulele dentare?

Dintii sunt formatiuni osoase situate in cavitatea bucala umana, concepute pentru prelucrarea mecanica a alimentelor. In plus fata de muscarea si macinarea alimentelor, dintii sunt implicati in formarea sunetelor.

O buna sanatate dentara este esentiala pentru o buna calitate a vietii. In acest articol, vom vorbi despre structura si numarul de dinti, precum si vom examina un concept precum formula dentara.

Structura si numarul de dinti la adulti si copii

Dupa cum am spus deja, dintii sunt formatiuni osoase. Exista trei diviziuni principale in structura lor:

 • Coroana este partea care iese in afara in cavitatea bucala;
 • Gat – sectiunea de tranzitie ingustata, inconjurata de gingie;
 • Radacina – partea dintelui situata in interiorul osului maxilar.

La om, se obisnuieste sa se faca distinctia intre patru grupe principale de elemente dentare:

 • Molari;
 • Premolari;
 • Canini;
 • Incisivi.

Muschiul permanent are in total 32 de dinti: 12 molari, 8 premolari, 4 canini si 8 incisivi. Cu toate acestea, uneori, cei trei molari, numiti si masele de minte, nu erup in totalitate sau sunt absenti cu totul.

Copiii au fiecare cate 10 dinti pe maxilarul superior si inferior – 4 incisivi, 2 canini si 4 molari.

In ceea ce priveste structura histologica, dintii sunt compusi din smalt, care este cel mai dur tesut care acopera coroana, dentina, care reprezinta cea mai mare parte a dintelui, si cement, care acopera radacina dentara.

CITEȘTE ȘI:
Proteinele pot dauna rinichilor. Care este doza zilnica?

Cavitatea dintelui este umpluta cu tesut conjunctiv lax – pulpa care contine vase de sange si vase limfatice, fibre nervoase.

Variante de baza ale formulei dentare

Variante de baza ale formulei dentare

Multi oameni au auzit cel putin o data in viata lor un termen precum formula dentara. O formula dentara este o schema speciala care inregistreaza ordinea dintilor. Este folosita pentru a arata cat mai clar posibil starea sistemului dentar al unei persoane.

De asemenea, formula dentara poate fi folosita pentru a evalua nivelul de maturitate biologica la sugari si copii mici.

Pana in prezent, exista mai multe variante ale formulei dentare.

Una dintre ele este cea cu cifre patrate. In acest caz, formula dentara a unui adult este scrisa in cifre arabe, iar cea a unui copil – in cifre romane. Ambele dentitii sunt impartite in jumatate, rezultand patru segmente. Fiecare dintre segmente contine 8 (muscatura permanenta) sau 5 (muscatura temporara) dinti, care sunt numerotati de la centru spre lateral.

Astfel, dentitia completa superioara sau inferioara a unui adult ar arata astfel – 8765432112345678. La un copil, fiecare dintre segmente se poate scrie astfel: – La un copil, fiecare dintre segmente se poate scrie dupa cum urmeaza: V IV III III II I.

In plus, se foloseste adesea o formula dentara universala. Conform acesteia, dintilor li se atribuie urmatoarele denumiri:

CITEȘTE ȘI:
Durerea de burta – 15 cauze posibile
 • Molarii sunt M (adult) si m (copil);
 • Premolarii sunt R;
 • Canini – C (adult) si c (copil);
 • Incisivii sunt I (adult) si i (copil).

In plus fata de denumirea literelor, dintii sunt numerotati in functie de locatia lor in cifre arabe, cum ar fi M3 sau P2.

O formula dentara completa pentru adulti ar arata astfel: M3 M2 M1 P2 P1 P1 C I2 I1 I1 I1 I2 C P1 P2 M1 M2 M3.

Exista si alte scheme de inregistrare a formulelor dentare, dar mai sus am citat doua dintre cele mai populare.

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica vreo reteta, sfat sau dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau va vor face rau personal. Fiti precauti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision de la vanzator si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Citeste si aceste articole:

Urmareste-ne si pe: