Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții

Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții

[woo_product_slider id="131725"]

Descoperă ce beneficii și utilizări are uleiul de smirnă în acest articol complet. Îmbunătățește starea părului și a pielii, susține sistemul imunitar și poate fi utilizat în tratamentul anumitor afecțiuni. Totuși, este important să cunoști și precauțiile înainte de utilizare. Află mai multe despre uleiul de smirnă și cum să-l utilizezi în siguranță.

🍃Ce este uleiul de smirnă?

Uleiul de smirnă se extrage prin distilare cu aburi din seva uscată a unui copac spinos numit Commiphora myrrha. Acesta se caracterizează prin culoarea sa deosebită – de la chihlimbar la maro – și printr-o aromă pământie care este adesea folosită în aromoterapie.

Deși este popular în ritualurile religioase și spirituale, potențialul său terapeutic este încă în curs de studiu. Un raport din Holistic Nursing Practice sugerează că uleiul de smirnă este bogat în terpenoizi, care au proprietăți antibacteriene, antiseptice, anestezice și antitumorale. Doriți să aflați mai multe? Atunci citiți mai departe!

🍃Utilizări și beneficii ale uleiului de smirnă

Smirna este un arbore sau un arbust originar din nord-estul Africii și sud-vestul Asiei. De-a lungul istoriei, smirna a fost folosită ca tămâie și parfum datorită mirosului său intens . În folclor, se consideră că prezența sa în casă protejează împotriva energiilor negative. Este, de asemenea, folosit în scopuri spirituale.

Potrivit unui raport publicat în Biomedical Papers, ingredientele și utilizările medicinale ale plantei au fost descoperite în urmă cu mai bine de 100 de ani. S-a constatat că smirna este o sursă interesantă de sesquiterpene bioactive, care au proprietăți antiseptice, antiinflamatorii, analgezice și cicatrizante.

Astăzi, uleiul de smirnă – un produs secundar al rășinii extrase din copac – este cea mai frecvent utilizată formă de dozare în scopuri medicinale. Acesta este folosit pentru tratamentul extern al rănilor, infecțiilor și vânătăilor. Iată care sunt principalele utilizări.

Ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit smirna ca tămâie pentru a purifica aerul și a reduce răspândirea infecțiilor bacteriene. Chiar și astăzi, atât uleiul de smirnă, cât și tămâia sunt folosite în acest scop.

Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology raporteazăuleiul de smirnă are proprietăți antimicrobiene. În plus, arderea smirnei și a tămâiei poate reduce numărul de bacterii din aer cu până la 68%.

[woo_product_slider id="131725"]

Un studiu în eprubetă publicat în revista Antibiotics a constatat că o diluție mică, de 0,1%, de ulei de smirnă a fost utilă în combaterea bacteriei Borrelia burgdorferi, care provoacă boala Lyme.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a evalua aceste proprietăți. Cu toate acestea, aceste rezultate sugerează că uleiul de smirnă ar putea fi un bun candidat pentru combaterea unor bacterii rezistente la medicamente.

Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții
Proprietățile antibacteriene pot fi utile în tratarea infecțiilor care sunt greu de combătut.

Uleiul de smirnă sprijină îngrijirea pielii

În medicina tradițională, uleiul de smirnă este folosit ca remediu topic pentru infecțiile și rănile pielii. În acest context, o cercetare publicată în revista Pharmaceutical Biology a constatat că specia Commiphora myrrha are proprietăți antifungice care sprijină tratamentul infecțiilor fungice.

La rândul său, un studiu în eprubetă, publicat în revista Biochim Open, a raportat că un amestec de uleiuri care conțin smirnă a favorizat ameliorarea rănilor cutanate. În mod specific, a inhibat moleculele proteice asociate cu procesele de inflamație și regenerare, sugerând efectele sale antiinflamatorii și de vindecare a rănilor.

O publicație în Chemistry & Biodiversity susține, de asemenea, aceste efecte. În cadrul studiului, un amestec de ulei de smirnă și ulei de lemn de santal a ajutat la eliminarea microbilor care cauzează infecții pe rănile cutanate.

Ajută la ameliorarea durerii și a inflamației

În medicina tradițională, uleiul de smirnă este considerat un analgezic natural. Există dovezi că componentele sale interacționează cu receptorii opioizi, care trimit semnale către creier pentru a ameliora durerea. De asemenea, acesta inhibă producția de substanțe chimice care promovează inflamația.

Din acest motiv, produsul este adesea recomandat pentru următoarele afecțiuni:

Uleiul de smirnă susține sănătatea orală

Proprietățile antimicrobiene ale uleiului de smirnă sunt folosite în producția de ape de gură și paste de dinți. Datorită compoziției sale, acesta reduce inflamația gingiilor și formarea plăcii bacteriene. Astfel, sprijină tratamentul gingivitei.

Într-un studiu publicat în American Journal of Research Communication, pacienții cu boala Behcet – o afecțiune inflamatorie – au înregistrat o ameliorare a simptomelor lor după ce au folosit o apă de gură cu mir. Durerea a fost complet ameliorată în cazul a 50%, iar rănile din gură s-au vindecat complet în cazul a 19%.

Cu toate acestea, serecomandă prudență atunci când se folosesc ape de gură cu smirnă . Nu trebuie să le înghițiți niciodată, deoarece uleiul de smirnă poate fi toxic.

[woo_product_slider id="131725"]

Combate radicalii liberi

Studiile în eprubetă și pe animale arată că uleiul de smirnă are un potențial antioxidant care îl depășește pe cel al vitaminei E. Prin urmare, este un aliat de nădejde atunci când vine vorba de prevenirea efectelor negative ale radicalilor liberi.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma acest efect la om. Până în prezent, nu se știe dacă inhalarea sau aplicarea locală a uleiului de smirnă – formele sigure de utilizare – au același efect.

Alte utilizări posibile ale uleiului de smirnă

Cercetările privind efectele uleiului de smirnă sunt încă în curs de desfășurare. În absența unor dovezi concludente, se recomandă o utilizare prudentă, doar locală.

În plus, rezultatele studiilor sugerează următoarele utilizări:

  • Protecție solară. Într-un studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology, s-a constatat că o cremă de protecție solară cu SPF 15 și ulei de smirnă a fost mai eficientă pentru a îndepărta efectele razelor solare decât o cremă de protecție solară singură.
  • Îndepărtarea mucegaiului. În casă, uleiul de smirnă poate ajuta la eliminarea mucegaiului care crește pe pereți și pe alimente.
  • Potențial antitumoral. Nu este un agent anticancerigen și dovezile nu sunt încă suficiente. Cu toate acestea, studiile în eprubetă sugerează că componentele uleiului de smirnă pot încetini creșterea celulelor maligne.

⚠️Riscuri și precauții la utilizarea uleiului de smirnă

Uleiul de smirnă singur poate fi iritant. Ca și în cazul altor uleiuri esențiale, este, prin urmare, suficient să folosiți doar câteva picături. Pentru uz extern, este indicat să îl combinați cu un ulei suport, cum ar fi uleiul de cocos, de migdale sau de jojoba.

Cel mai bine este să faceți un mic test petic înainte de a-l aplica pe o suprafață mai mare. Aplicați o cantitate mică de produs pe o zonă mică de piele. Dacă nu există reacții adverse după 2 ore, îl puteți folosi fără probleme.

În niciun caz nu trebuie să luați ulei de smirnă pe cale orală, deoarece poate fi toxic. Simptomele ingestiei includ probleme digestive precum greață, vărsături, diaree și umflături la nivelul abdomenului. De asemenea, este contraindicat în următoarele cazuri:

Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții
Ingestia orală a uleiului de smirnă nu este recomandată, deoarece toxicitatea sa orală provoacă, printre altele, vărsături.

🍃Mod de utilizare

Uleiul de smirnă este utilizat topic, inhalator sau ca ingredient în produsele de îngrijire dentară.

  • Pentru a evita riscul de iritare a pielii, acesta trebuie diluat cu uleiuri suport (ulei din semințe de struguri, ulei de migdale, ulei de cocos, ulei de jojoba etc.). Raportul trebuie să fie de 3 până la 6 picături la 5 mililitri de ulei purtător.
  • Pentru a-l inhala, ar trebui să puneți 4 până la 6 picături de ulei într-un difuzor. O altă opțiune este să îl puneți în apă fierbinte și să folosiți vaporii.

🍃Ce trebuie avut în vedere cu uleiul de smirnă?

Datorită aromei și proprietăților sale, uleiul de smirnă este folosit în medicina tradițională ca analgezic natural, dezinfectant și antimicrobian. Multe dintre proprietățile sale au fost acum dovedite de studii. Cu toate acestea, ar trebui să fie utilizat numai extern, deoarece ingerarea orală este toxică.

Cercetările privind acest ingredient sunt încă în curs de desfășurare. Și, deși rezultatele sunt promițătoare, ele nu sunt suficiente pentru a considera uleiul de smirnă ca fiind un remediu de primă alegere pentru tratarea bolilor. Prin urmare, ar trebui folosit doar ca supliment.

🧠Întrebări frecvente

Ce este uleiul de smirnă și care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

Uleiul de smirnă este un ulei esențial obținut din rășină de copacii din genul Commiphora, cum ar fi Commiphora myrrha. Acest ulei este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antimicrobiene, antifungice și antioxidante. Beneficiile sale pentru sănătate includ ameliorarea durerilor, susținerea sănătății pielii, îmbunătățirea sănătății orale, reducerea stresului și anxietății și stimularea sistemului imunitar.

Cum se utilizează uleiul de smirnă?

Uleiul de smirnă poate fi folosit în diferite moduri, cum ar fi prin inhalare, aplicarea topică și ingestia. Înainte de a utiliza uleiul de smirnă, asigurați-vă că este diluat corespunzător cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale sau de cocos. Este important să urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului și să consultați un profesionist în domeniul sănătății înainte de a începe utilizarea.

Ce precauții trebuie luate atunci când folosim uleiul de smirnă?

Înainte de a folosi uleiul de smirnă, efectuați un test de sensibilitate pe o mică porțiune de piele pentru a vă asigura că nu aveți reacții alergice sau iritații. Nu aplicați uleiul direct pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritații sau arsuri. Uleiul de smirnă nu trebuie utilizat în exces sau în interiorul urechilor, nasului și ochilor. Femeile gravide sau care alăptează și copiii mici ar trebui să consulte un medic înainte de a utiliza uleiul de smirnă.

Cum se depozitează corect uleiul de smirnă?

Uleiul de smirnă trebuie depozitat într-un recipient de sticlă întunecată și etanș, ferit de lumina directă a soarelui, căldură și umiditate. Păstrați-l într-un loc răcoros și uscat, departe de accesul copiilor. Uleiul de smirnă are o durată de valabilitate de aproximativ 2-3 ani dacă este depozitat corespunzător.

👇Citește și aceste articole:

Uleiul de smirnă, beneficii, utilizări și precauții

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Beneficiile turmericului pentru diabet? Ce spune știința
Cum se folosește usturoiul pentru a trata hipertensiunea arterială
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii