Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cataplasma remediu natural: la ce foloseste?

Cataplasma remediu natural: La ce foloseste?

Cataplasma un remediu natural care poate fi folosit pentru a trata o varietate de afectiuni.

Cataplasmele au facut parte din medicina naturala inca din cele mai vechi timpuri. Desi in zilele noastre nu mai sunt un tratament obisnuit, ele pot fi folosite in continuare pentru tratarea anumitor afectiuni.

O cataplasma remediu natural este o pasta topica obtinuta din plante si alte substante cu proprietati medicinale. Preparatul are, de obicei, o textura moale, calda si umeda. Se aplica pe zona dureroasa pentru a reduce inflamatia.

Acest remediu natural poate fi aplicat in caz de arsuri superficiale, intepaturi de insecte, tensiune musculara, congestie, printre alte probleme de sanatate. Cum actioneaza? Care sunt beneficiile sale?

In urmatorul articol, dorim sa va spunem totul despre aceasta.

Tipuri de cataplasme

Ca remediu natural, o cataplasma poate fi clasificata in mai multe tipuri, in functie de proprietatile si utilizarile sale. Cele mai comune sunt urmatoarele:

  • Astringente. Scopul lor este de a curata si dezinfecta pielea. In plus, proprietatile lor determina contractia pielii.
  • Cataplasme fierbinti. In forma sa traditionala, acest tip de cataplasma este fierbinte si calmeaza afectiunile si traumatismele. De asemenea, una dintre cele mai frecvente utilizari ale sale este relaxarea musculara.
  • Sensibile. Acestea au activitate antimicrobiana, cicatrizanta si calmanta. Din acest motiv, sunt considerate adjuvanti in cazul ranilor deschise. Cu toate acestea, dovezile sunt insuficiente si nu ar trebui sa fie un tratament de prima alegere.
CITEȘTE ȘI:
PNAS: Sindromul Down, ca si Alzheimer, este o boala prionica

Principalele utilizari ale cataplasmelor

Cataplasma remediu natural: la ce foloseste? Cataplasma este o pasta pe care o putem obtine din plante cu proprietati medicinale.

Dupa cum am mentionat, cataplasmele au mai multe utilizari in medicina naturala. Este important de retinut ca utilizarea sa trebuie sa fie pentru aceste cazuri specifice, deoarece nu inlocuieste tratamentele medicale. Pe de alta parte, lipsesc studiile solide care sa confirme proprietatile care le sunt atribuite.

Cataplasma pentru abcese

Un abces este o acumulare de puroi care provine dintr-o infectie bacteriana sau din prezenta unor substante straine. Acesta provoaca adesea inflamatie si durere. Desi tratamentul sau variaza in functie de cauza, cazurile usoare se pot ameliora cu o cataplasma.

Caldura umeda degajata de acest remediu natural poate ajuta la reducerea dimensiunii abcesului, facilitand drenajul acestuia. Sarea Epsom, care are proprietati antiinflamatorii si calmante, este recomandata in acest caz, potrivit unei publicatii a Cleveland Clinic .

O cataplasma remediu natural pentru infectii

Cazurile usoare de infectii externe par sa se amelioreze in mod natural prin aplicarea unei cataplasme cu plante, noroi sau argila. Desi nu inlocuiesc tratamentul medical cu antibiotice si produse dezinfectante, ele sunt utile in cazuri specifice in care nu exista riscul unor complicatii.

Un studiu publicat in International Journal of Antimicrobial Agents a constatat ca o cataplasma de argila poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de bacterii infectioase atunci cand este aplicata pe rani. Cu toate acestea, avem inca nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma acest lucru.

CITEȘTE ȘI:
Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil

O cataplasma pentru chisturi

Chisturile sunt mici saci care pot fi umpluti cu lichid, sebum si un amestec de alte substante. Ele apar aproape oriunde pe corp si variaza ca marime in functie de tipul lor. In multe cazuri, solutia este o procedura chirurgicala care faciliteaza drenajul.

Cu toate acestea, atunci cand este usoara, aplicarea unei cataplasme calde poate fi de ajutor. Folosirea acesteia de mai multe ori pe zi reduce umflarea si durerea. De fapt, uneori este suficienta pentru a favoriza drenajul.

Cataplasma remediu natural: la ce foloseste? Putem sa drenam mai usor chisturile superficiale daca aplicam cataplasme.

Cataplasme pentru ulcerele diabetice

Din cele mai vechi timpuri, cataplasmele au fost folosite ca remediu pentru ulcerele diabetice. Datele istorice sugereaza ca, la sfarsitul secolului al XIX-lea, la acesti pacienti se folosea o cataplasma din seminte de in pentru a inmuia pielea dura inainte de a taia tesutul bolnav.

In acest sens, un studiu raportat in Journal of Ethnopharmacology a stabilit ca o cataplasma de feriga Blechnum Orientale pare sa serveasca drept adjuvant pentru ranile pacientilor diabetici. Cu toate acestea, cercetatorii au efectuat studiile pe animale. Prin urmare, avem nevoie de mai multe dovezi.

Cataplasme pentru artrita

Tratamentul complementar pentru artrita consta in aplicarea de cataplasme din plante pe articulatiile dureroase.

CITEȘTE ȘI:
10 remedii de casa pentru iedera otravitoare

Deocamdata, nu exista dovezi solide ale eficacitatii sale. Cu toate acestea, unii considera ca este un tratament sigur si usor accesibil.

Cercetarile efectuate prin intermediul Journal of Advanced Nursing expun ca aplicarea unei cataplasme calde cu ghimbir contribuie la diminuarea durerii si a rigiditatii in cazurile de osteoartrita. Se pare ca determina chiar imbunatatiri ale starii generale de bine.

Acest lucru este intarit de un alt studiu publicat in Journal of Intercultural Ethnopharmacology, care afirma ca ghimbirul are proprietati antiartrozice, antireumatice si antiinflamatorii.

Ce ar trebui sa stiu despre un remediu natural de cataplasma?

In concluzie, aplicarea unei cataplasme poate fi utila in cazuri specifice de rani superficiale, abcese, infectii sau afectiuni. Cu toate acestea, nu inlocuieste tratamentele medicale. Prin urmare, in fata oricarei probleme de sanatate, ingrijirea profesionala ramane o prioritate.