Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Ce ar trebui să știți despre fibroamele uterine la menopauză

Ce ar trebui sa stiti despre fibroamele uterine la menopauza

Fibroamele uterine sau miomul uterin este o afectiune des intalnita in randul femeilor, aproximativ 70-80% confruntandu-se cu aceasta pana la varsta de 50 de ani. Desi majoritatea fibroamelor nu provoaca simptome, unele pot genera dureri pelviene, sangerari menstruale abundente sau probleme de fertilitate. Din fericire, odata cu instalarea menopauzei, multe femei observa ameliorarea semnificativa a simptomelor fibromilor uterini sau chiar disparitia acestora.

In acest articol vom discuta pe larg despre modificarile survenite la nivelul fibroamelor uterine in perioada de premenopauza, menopauza si postmenopauza. Vom analiza factorii hormonali implicati, vom explica de ce fibroamele tind sa se micsoreze dupa menopauza si vom oferi sfaturi utile pentru gestionarea simptomelor. Textul este destinat tuturor femeilor care se confrunta cu aceasta problema in perioada de dinaintea, in timpul sau dupa menopauza.

Transformarile hormonale din menopauza si efectul asupra fibromilor

Transformarile fiziologice care au loc in organism in perioada de premenopauza si menopauza implica scaderea treptata a productiei de estrogen si progesteron, culminand cu incetarea ovulatiei si a ciclului menstrual. Aceste modificari hormonale au un impact considerabil asupra fibroamelor uterine preexistente.

Ce ar trebui sa stiti despre fibroamele uterine la menopauza

De ce apar fibroamele uterine?

Fibroamele uterine sau miomul uterin reprezinta formatiuni tumorale benigne care se dezvolta in tesutul muscular al uterului. Ele contin atat celule musculare netede, cat si fibra de colagen. Desi cauza exacta care sta la baza aparitiei fibromilor nu este pe deplin inteleasa, factorii hormonali joaca un rol definitoriu.

CITEȘTE ȘI:
Functioneaza cu adevarat magneziul pentru anxietate?

Mai exact, estrogenii si progesteronul par sa stimuleze cresterea fibromilor, mai ales in anii fertili. De aceea, fibroamele apar de obicei intre 30 si 50 de ani si tind sa creasca pe parcursul sarcinii, cand nivelul celor doi hormoni este foarte crescut. Pe de alta parte, la instalarea menopauzei, odata cu scaderea estrogenilor, fibroamele incep adesea sa se micsoreze.

De ce scad fibroamele uterine dupa menopauza

Reducerea productiei de estrogen si progesteron in perimenopauza si menopauza explica tendinta de micsorare a fibroamelor uterine in aceasta perioada. Iata principalele efecte hormonale care favorizeaza regresia fibromilor:

 • Scaderea stimularii estrogenice asupra celulelor fibromului care prolifereaza
 • Inhibarea angiogenezei (formarii de vase de sange noi) in tesutul fibromatos
 • Cresterea apoptozei (mortii celulare programate) in fibrom

Statistic, aproximativ 50% dintre femeile cu fibroame uterine observa o reducere semnificativa a dimensiunilor formatiunilor in decurs de 6 luni de la instalarea menopauzei. La 2 ani dupa menopauza, chiar si femeile cu multiple fibroame mari pot asista la micsorarea considerabila sau chiar la disparitia tumorilor benigne uterine.

Evolutia simptomelor fibroamelor uterine in menopauza

Ce ar trebui sa stiti despre fibroamele uterine la menopauza
Ce ar trebui sa stiti despre fibroamele uterine la menopauza

Simptomele asociate cu fibroamele uterine difera de la o femeie la alta, in functie de localizare, dimensiuni si numar. Totusi, cele mai frecvente includ:

 • Dureri pelviene, de spate sau abdominale
 • Sangerari menstruale abundente, prelungite
 • Senzatie de presiune pelviana
 • Frecventa urinara crescuta
 • Dispareunie (durere in timpul actului sexual)
 • Infertilitate, avorturi spontane repetate

Pe masura ce nivelul hormonilor sexuali feminini scade odata cu apropierea menopauzei, majoritatea simptomelor enumerate mai sus tind sa se amelioreze. Iata de ce:

 • Sangerarile menstruale se reduc, odata cu micsorarea endometrului sub actiunea estrogenilor in scadere
 • Durerea si senzatia de presiune scad pe masura ce fibromii se micsoreaza
 • Frecventa urinara şi dispareunia se amelioreaza odata cu reducerea compresiei pe vezica urinara si organele pelviene

Astfel, instalarea menopauzei aduce de obicei o usurare considerabila pentru femeile care s-au confruntat ani la rand cu simptome premenopauzale cauzate de fibromi.

Pot aparea noi fibroame dupa menopauza?

Desi mai putin frecvent, unele femei pot dezvolta fibroame uterine noi si in perioada postmenopauza. Data fiind scaderea nivelului hormonal, aceste tumori benigne tind sa fie mai mici si adesea asimptomatice.

Cercetarile in domeniu sugereaza ca aproximativ 10% dintre femeile diagnosticate cu fibrom uterin dupa menopauza nu au avut fibroame inainte de instalarea acesteia. Mecanismul exact de aparitie al acestor formatiuni nu este pe deplin elucidat, dar pare a implica expunerea la cantitati mici de estrogen circulant.

Deoarece ovarianele nu mai produc estrogen dupa menopauza, sursa acestui hormon poate proveni fie din grasimile corporale, fie din medicamente care contin estrogenici. Obezitatea si terapia hormonala sunt astfel factori de risc pentru fibromul uterin postmenopauza.

Gestionarea fibroamelor uterine in perimenopauza si menopauza

Pentru femeile care se confrunta cu simptome premenopauzale generate de fibroame uterine, perspectiva instalarii menopauzei este imbucuratoare. Cu toate acestea, pana atunci mai este nevoie de strategii de management al simptomelor. Iata cateva sfaturi utile.

Urmarirea evolutiei fibroamelor

Este indicat sa consultati medicul ginecolog cel putin o data pe an pentru a monitoriza evolutia formatiunilor fibromatoase. In functie de simptome si descoperirile ecografice, medicul va decide continuarea expectativei sau necesitatea unor investigatii suplimentare.

Controlul sangerarilor menstruale abundente

Pentru combaterea metroragiilor asociate cu fibroamele uterine din premenopauza, medicul va poate recomanda:

 • Contraceptive orale care reduc volumul si durata menstruala
 • Medicamente care limiteaza pierderea de sange – acid tranexamic, noretisteron
 • Dispozitive intrauterine cu levonorgestrel care scad sangerarea pana la amenoree
 • Analogi de GnRH care induc stoparea temporara a ciclului menstrual

Tratamentul durerii pelviene

Pentru ameliorarea simptomelor dureroase in asteptarea instalarii menopauzei, se pot utiliza:

 • Antiinflamatoare nesteroidiene – ibuprofen, naproxen
 • Analgezice simple – paracetamol
 • Derivati opioid in cazurile severe – codeina, tramadol

Interventia chirurgicala

In cazul unor fibroame foarte mari, care determina compresie pelviana severa sau hemoragii amenintatoare de viata, se poate apela la miomectomie (indepartarea fibromilor cu pastrarea uterului) sau la histerectomie (extirparea uterului). Totusi, dupa varsta de 45-50 ani, de obicei expectativa este cea mai buna strategie, data fiind evolutia favorabila odata cu instalarea menopauzei.

Concluzie

Fibroamele uterine continua sa reprezinte o problema frecvent intalnita in randul femeilor aflate in perioada fertila. Din fericire, odata cu instalarea menopauzei si reducerea nivelului de estrogeni in circulatie, majoritatea fibroamelor tind sa devina mai mici sau chiar sa dispara in totalitate. Ca urmare, este de asteptat ameliorarea semnificativa a simptomelor dureroase sau hemoragice cauzate anterior de aceste tumori benigne uterine.

Cu toate acestea, pana la instalarea menopauzei este important sa consultati medicul ginecolog cel putin o data pe an pentru monitorizarea fibroamelor. In functie de simptomatologia prezentata, va pot fi recomandate diverse optiuni terapeutice medicamentoase sau chirurgicale pentru ameliorarea calitatii vietii.

De asemenea, trebuie mentionat ca unele femei pot dezvolta fibroame noi chiar si dupa menopauza, desi mai putin frecvent. Mecanismul exact implicat nu este pe deplin elucidat, dar obezitatea si terapia hormonala substitutiva cresc riscul.

In concluzie, perspectivele legate de evolutia pe termen lung a fibroamelor uterine sunt in general optimiste odata cu instalarea menopauzei si reducerii stimularii estrogenice. Totusi, pana atunci, simptomele asociate pot fi diminuate cu ajutorul unor strategii medicamentoase sau chirurgicale personalizate.

Va invit sa distribuiti acest articol daca l-ati gasit util si sa lasati un comentariu cu experienta dumneavoastra legata de evolutia fibroamelor uterine in contextul menopauzei.

Resurse Bibliografie

CITEȘTE ȘI:
6 Uleiuri esentiale pentru disfunctia erectila