Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Efectele uleiului esențial de trandafir asupra pielii, depresiei și hormonilor

Efectele uleiului esential de trandafir asupra pielii, depresiei si hormonilor

Mirosul trandafirilor este una dintre acele experiente care pot reaprinde dragostea si amintirile frumoase. Dar stiati ca trandafirii sunt mai mult decat un simplu parfum frumos? Aceste flori frumoase au, de asemenea, multe beneficii pentru sanatate. Uleiul esential de trandafir a fost folosit de mii de ani pentru a trata problemele de sanatate si ca tratament natural de infrumusetare.

Deci, care sunt lucrurile pentru care este bun uleiul de trandafir? Conform cercetarilor si experientei personale, uleiul de trandafir poate vindeca acneea, echilibra hormonii, reduce anxietatea, amelioreaza depresia, reduce rozaceea si creste in mod natural libidoul.

Uleiul de trandafir a fost folosit in mod traditional pentru a vindeca tristetea, tensiunea, tusea si ranile si a fost folosit pentru probleme generale ale pielii, alergii, dureri de cap si ca un antiinflamator general.

Ce este uleiul esential de trandafir?

De unde se obtine uleiul esential de trandafir? Acest ulei se obtine, de obicei, din trandafirul de Isparta (Rosa damascena). Cu toate acestea, poate fi obtinut si din trandafirul Okka (Rosa centifolia).

Uleiul esential de trandafir este vaporul distilat din petalele florilor. Cei mai mari producatori de ulei din trandafiri sunt Bulgaria si Turcia.

V-ati oprit vreodata sa mirositi trandafirii in viata dumneavoastra? Daca da, puteti fi siguri ca parfumul trandafirilor va va aminti de aceasta experienta si chiar o va spori. Uleiul esential de trandafir are un miros floral foarte intens, dulce si picant in acelasi timp.

Potrivit cercetatorilor, acest ulei contine diverse componente terapeutice:

  • Citronellol – Un repelent eficient impotriva tantarilor (care se gaseste si in planta citronella).
  • Citral – antimicrobian puternic, esential pentru sinteza vitaminei A (se gaseste, de asemenea, in lemongrass).
  • Carvone – ajuta la digestie (se gaseste si in chimen si marar).
  • Citronellil acetat – responsabil pentru gustul si aroma placuta pe care o are trandafirul, motiv pentru care se gaseste in multe produse pentru piele si de infrumusetare.
  • Eugenol – de asemenea, cel mai bogat antioxidant din lume, este cea mai puternica componenta care face ca cuisoarele sa fie benefice.
  • Farnesol – pesticid natural (se gaseste, de asemenea, in floarea de portocal, iasomie si ylang-ylang).
  • Metil-eugenol – Antiseptic si anestezic local (se gaseste si in scortisoara si melisa).
  • Nerol – compus antibiotic aromatic cu miros dulce (se gaseste si in lemongrass si hamei).
  • Fenil acetaldehida – un alt component cu miros dulceag si aromat care se gaseste in trandafir (se gaseste si in ciocolata).
  • Fenil geraniol – Geraniol natural, care se gaseste de obicei in parfumuri si arome de fructe.

6 beneficii ale uleiului de trandafir

Efectele uleiului esential de trandafir asupra pielii, depresiei si hormonilor
Efectele uleiului esential de trandafir asupra pielii, depresiei si hormonilor

Ajuta in cazul depresiei si al anxietatii

Unul dintre cele mai mari beneficii ale uleiului de trandafir este, bineinteles, capacitatea sa de a imbunatati starea de spirit. Atunci cand stramosii nostri se luptau cu situatii in care starea lor mentala era slabita sau afectata in alt mod, se refugiau in privelistile si aromele placute ale florilor care ii inconjurau. De exemplu, este dificil sa inhalezi parfumul unui trandafir puternic si sa nu zambesti.

Revista medicala “Complementary Therapies in Clinical Practice ” a publicat un studiu pentru a dovedi ca astfel de reactii naturale apar atunci cand aromoterapia cu trandafiri este folosita la persoanele care sufera de depresie si/sau anxietate.

In cadrul studiului, un grup de 28 de femei care nascusera recent au fost impartite in doua grupuri: un grup de subiecti care au primit sesiuni de aromoterapie de 15 minute de doua ori pe saptamana, timp de patru saptamani, folosind un amestec de uleiuri esentiale de trandafir si lavanda, si un grup de control.

Rezultatele studiului au fost destul de remarcabile. S-au observat imbunatatiri semnificative la femeile care au primit aromaterapie in comparatie cu grupul de control. Aceste femei au prezentat o imbunatatire semnificativa nu numai in ceea ce priveste depresia postpartum, ci si in ceea ce priveste tulburarea de anxietate generala.

Combate acneea

Uleiul esential de trandafir are multe calitati care il fac un remediu excelent pentru piele. Uleiul de trandafir singur poate oferi beneficii antimicrobiene si de aromoterapie, iar cateva picaturi pot fi adaugate in lotiuni sau creme.

Potrivit unui studiu din 2010, uleiul de trandafir are cele mai multe proprietati antibacteriene in comparatie cu alte 10 uleiuri. Atunci cand a fost folosit in combinatie cu uleiuri esentiale de cimbru, lavanda si scortisoara, o dilutie de 0,25% de ulei de trandafir a fost capabila sa distruga complet bacteria Propionibacterium acnes, care cauzeaza acnee, la doar cinci minute dupa aplicare.

Efect Anti-imbatranire

Nu este o coincidenta faptul ca uleiul de trandafir este adesea in fruntea listei de uleiuri anti-imbatranire. Cum imbunatateste uleiul esential de trandafir sanatatea pielii si incetineste procesul de imbatranire? Exista mai multe motive pentru a raspunde la aceste intrebari.

Uleiul de trandafir are in primul rand efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi care provoaca deteriorarea si imbatranirea pielii. Radicalii liberi pot deteriora tesutul pielii, provocand riduri, linii si deshidratare.

Creste libidoul

Deoarece uleiul de trandafir este anti-anxietate, acesta poate ajuta barbatii cu disfunctii sexuale datorate anxietatii de performanta si stresului. De asemenea, poate ajuta la reglarea hormonilor pentru a creste dorinta sexuala.

Intr-un studiu clinic din 2015, au fost examinati 60 de pacienti de sex masculin cu tulburare depresiva majora care au prezentat disfunctii sexuale ca urmare a utilizarii antidepresivelor cunoscute sub numele de inhibitori ai recaptarii serotoninei (SSRI).

Ca urmare a studiului, disfunctia sexuala s-a imbunatatit la pacientii de sex masculin care au folosit ulei esential de trandafir. In plus, pe masura ce disfunctia sexuala s-a imbunatatit la aceste persoane, simptomele depresiei au scazut.

Vindeca perioadele menstruale dureroase

Un studiu clinic din 2016 a examinat efectele uleiului esential de trandafir asupra femeilor cu perioade menstruale dureroase (dismenoree). In dismenoreea primara, durerea in abdomenul inferior apare chiar inainte sau in timpul menstruatiei, in absenta altor boli, cum ar fi chisturile de ciocolata.

In cadrul studiului, 100 de pacienti au fost impartiti in doua grupuri: un grup a primit medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, in timp ce celalalt grup a primit antiinflamatoare cu aromaterapie constand in 2 la suta ulei esential de trandafir.

In 10 minute, nu s-a constatat nicio diferenta semnificativa intre cele doua grupuri. Cu toate acestea, dupa 30 de minute, pacientii care au primit aromaterapie cu trandafiri au raportat mai putina durere decat pacientii din celalalt grup.

Concluzia generala a acestui studiu a fost ca aromaterapia cu ulei esential de trandafir, care nu este o metoda de tratament farmacologic, poate ajuta la ameliorarea durerii la femeile cu dismenoree primara daca este utilizata ca o completare a metodelor de tratament traditionale.

Parfum natural

Uleiul de trandafir este utilizat pe scara larga in industria parfumurilor pentru a face parfumuri si pentru a parfuma diverse produse cosmetice. Uleiul esential de trandafir poate fi folosit ca parfum de sine statator, cu mirosul sau dulce si floral, dar usor picant.

Cu doar cateva picaturi de ulei esential de trandafir, puteti evita parfumurile pline de parfumuri sintetice daunatoare.

Cum se alege si cum se utilizeaza uleiul esential de trandafir?

Efectele uleiului esential de trandafir asupra pielii, depresiei si hormonilor
Efectele uleiului esential de trandafir asupra pielii, depresiei si hormonilor

Puteti gasi ulei esential de trandafir online sau in diverse magazine. V-ati intrebat vreodata de ce este atat de scump uleiul esential de trandafir? Pentru ca este nevoie de aproximativ 5 mii de petale de trandafir pentru a distila doar o jumatate de litru de ulei.

Produsele pe care le vedeti vandute ca absoluturi de trandafir folosesc de obicei un ulei suport, cum ar fi uleiul de jojoba. In acest fel puteti obtine produse mai accesibile. Cu toate acestea, nu veti obtine efectele terapeutice puternice ale uleiului de trandafir pur. Veti obtine, de asemenea, o forma concentrata a parfumului de trandafir, care se obtine prin utilizarea de solventi chimici.

Un ulei de trandafir de inalta calitate va fi cu siguranta scump. Dar aceasta va fi cea mai buna si cea mai pura optiune, si chiar si o sticla mica va dura mult timp.

Cum se utilizeaza uleiul esential de trandafir?

Exista cateva moduri de baza in care puteti utiliza uleiul esential de trandafir:

  • Pentru a-l folosi pe cale aromatica, puteti difuza uleiul in casa cu ajutorul unui difuzor sau il puteti inhala direct. Daca doriti sa faceti un odorizant natural pentru aer, puteti pune apa si cateva picaturi de ulei intr-o sticla cu pulverizator.
  • Daca doriti sa il folositi local, puteti aplica uleiul de trandafir nediluat pe piele. Cu toate acestea, este mai bine sa il diluati 1:1 cu uleiuri purtatoare, cum ar fi uleiul de cocos si de jojoba, inainte de a-l aplica pe piele. Dupa ce diluati uleiul, incercati-l pe o zona mica. Daca nu observati o reactie negativa, puteti folosi amestecul ca ser pentru fata, il puteti adauga in apa de baie sau il puteti adauga in lotiuni si geluri de dus. Deoarece absolutul de trandafir este deja diluat, nu este nevoie sa il diluati din nou.

Puteti utiliza uleiul esential de trandafir dupa cum urmeaza pentru a oferi beneficii pentru sanatate:

  • Depresie si anxietate: Folositi ulei de trandafir si ulei de lavanda impreuna intr-un difuzor sau aplicati 1-2 picaturi pe incheieturi si pe ceafa.
  • Acnee: Daca suferiti de acnee, incercati sa aplicati o picatura de ulei esential de trandafir pe zonele cu imperfectiuni de trei ori pe zi. Folositi un tampon de bumbac steril pentru a face acest lucru. Daca puterea antimicrobiana a uleiului este prea mare, diluati-l cu putin ulei de cocos.
  • Libido Puneti uleiul intr-un difuzor sau aplicati 2-3 picaturi pe gat si pe piept. Pentru un masaj terapeutic pentru cresterea libidoului, folositi uleiul de trandafir cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de jojoba, de cocos sau de masline.
  • Sanatatea pielii: Aplicati local si adaugati-l in gelul de curatare faciala, gelul de dus sau lotiune.
  • Parfum natural 1-2 picaturi de ulei de trandafir in spatele urechilor sau pe incheieturi vor fi suficiente.

Daca vrei sa folosesti uleiul de trandafir in produsele tale de casa, este bine de stiut ca acest ulei este compatibil cu uleiurile de bergamota, musetel, salvie, fenicul, geraniu, imortele, lavanda, lamaie, floare de portocal, patchouli, lemn de santal si ylang ylang.

Precautii pentru uleiul esential de trandafir

Nu puteti bea ulei de trandafir. In primul rand, trebuie sa acordati atentie acestui lucru.

De asemenea, nu folositi uleiurile esentiale prea aproape de membranele mucoase, cum ar fi ochii. Daca aveti pielea sensibila, diluati intotdeauna uleiul de trandafir cu un ulei suport si testati pe o zona mica inainte de a-l aplica pe zone mari.

Țineti uleiurile esentiale departe de copiii si animalele de companie.

Concluzii

Uleiul esential de trandafir se obtine de obicei din trandafirul Isparta (Rosa damascena) si este nevoie de aproximativ 5 mii de petale de trandafir pentru a extrage o jumatate de litru de ulei. Prin urmare, este unul dintre cele mai scumpe uleiuri esentiale.

Beneficiile uleiului esential de trandafir sunt urmatoarele:

  • Imbunatateste starea de spirit, in special in anxietate si depresie.
  • Creste libidoul.
  • Poate fi folosit pentru a combate acneea si poate imbunatati sanatatea pielii cu efecte anti-imbatranire.
  • Ofera usurare in timpul perioadelor menstruale dureroase.
  • Poate fi folosit ca un parfum natural, fara parfumuri sintetice daunatoare.

Uleiul esential de trandafir poate fi utilizat dupa cum urmeaza: Il puteti pune intr-un difuzor si il puteti difuza in aer sau il puteti folosi local pe corp.

Cel mai bun ulei de trandafir este 100 % pur, certificat organic si de calitate terapeutica. Desi aceste uleiuri pot fi scumpe, chiar si o sticla mica va oferi o utilizare pe termen lung.

Resurse Bibliografie

Disclaimer

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Remedii naturale pentru colesterol ridicat: 7 plante de care aveti nevoie