Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Tulburări de memorie: cauze, simptome și tratament

Tulburari de memorie: cauze, simptome si tratament

Nu exista o “memorie normala”. Normalul se poate referi aici la totalitatea informatiilor pe care, in conditii normale, o anumita persoana este capabila sa le aiba in cap. Memoria nu are limite superioare, desi exista persoane cu super-memorii care sunt capabile sa surprinda cele mai mici nuante ale tuturor evenimentelor si lucrurilor, dar acest lucru este destul de rar.

Memoria este capacitatea de a prelua, stoca si reproduce informatiile pe care o persoana le dobandeste de-a lungul vietii. Ar trebui sa se inteleaga ca memoria are atat o baza fiziologica, cat si una culturala.

Memoria umana poate fi impartita in memorie pe termen scurt si memorie pe termen lung. Memoria pe termen lung este mai greu de invatat, dar informatiile invatate raman pentru totdeauna, in timp ce varianta pe termen scurt este invers: ceea ce se invata din mers, dupa ce se reia, se uita instantaneu.

Toate acestea nu ridica probleme pe parcursul vietii, decat daca, la un moment dat, memoria incepe sa se deterioreze. De asemenea, uitarea se prezinta sub diverse forme, fiecare dintre acestea afectand in mod diferit memorarea diferitelor informatii.

Cauze de tulburari de memorie

Tulburari de memorie: cauze, simptome si tratament
Tulburari de memorie

Exista multe cauze ale tulburarilor de memorie, dar toate sunt clasificate in modificari legate de varsta, cele care sunt asociate cu leziuni ale creierului, cele care apar din cauza diferitelor boli ale altor organe, efectele proceselor de intoxicare si cele care apar din cauza factorilor negativi externi.

Cauzele legate de afectarea directa a creierului in sine ca organ uman includ leziuni craniocerebrale, tulburari circulatorii acute sau accidente vasculare cerebrale si diverse probleme oncologice ale organului in cauza. Printre factorii externi care afecteaza memoria se numara lipsa somnului, diversele stresuri, schimbarile in conditiile de viata si o crestere a incarcaturii cerebrale.

Procesele de intoxicatie cronica care provoaca uitarea trebuie intelese ca fiind conditii provocate in organismul uman de alcoolism, fumat, dependenta de droguri, abuz de tranchilizante si alte medicamente farmacologice.

CITEȘTE ȘI:
Cum cresti in mod natural serotonina, hormonul fericirii?

Memoria umana este direct dependenta de diferite modalitati. Modalitatile pot fi vizuale, auditive si motorii. De asemenea, modalitatile se pot combina in proportii diferite unele cu altele. Aceasta determina modul in care o anumita persoana invata mai usor informatiile.

Unii oameni prefera sa invete ceva spunand cu voce tare, altii prefera sa memoreze ceea ce au citit, iar altii au neaparat nevoie sa vada o pagina de text sau o grafica care contine materialul. Diferite parti ale creierului uman sunt responsabile pentru diferite functii de memorie.

Zonele de la tample sunt responsabile de perceptia auditiva a vorbirii sau a sunetelor, in timp ce zona occipitotemporala este responsabila de perceptia spatiala si vizuala. In emisfera stanga, perceptia vizuala se concentreaza pe perceptia literelor si a obiectelor, in timp ce in emisfera dreapta se concentreaza pe perceptia opto-spatiala, a culorilor si a fetei.

Zona nervoasa inferioara este responsabila pentru functionalitatea mainii si a vorbirii, ceea ce duce la asteriognosie atunci cand este afectata, adica la incapacitatea de a identifica un obiect prin atingere. Astfel, putem concluziona ca tipul de memorie care este intrinsec unei anumite zone afectate a creierului uman este cel care este afectat.

Cercetarile moderne au o multime de dovezi in favoarea teoriei conform careia fondul hormonal are un impact major asupra gandirii si memoriei. Hormoni precum testosteronul, vasopresina, estrogenul si prolactina pot influenta pozitiv aceste procese. Hormonii ajuta la transformarea memoriei pe termen scurt in memorie pe termen lung, dar nu toti. De exemplu, oxitocina, dimpotriva, slabeste semnificativ procesul de memorie, provocand uitarea la femei in timpul alaptarii si dupa nastere.

Patologii care afecteaza memoria

Tulburari de memorie: cauze, simptome si tratament
Tulburari de memorie: cauze, simptome si tratament: cauze, simptome si tratament

Cele mai frecvente boli care duc la tulburari de memorie: cauze, simptome si tratament sunt leziunile cerebrale. Leziunile profunde si extinse sunt mai periculoase, deoarece gravitatea lor este direct proportionala cu procesul de memorare. Amnezia retrograda si anterograda sunt frecvente la persoanele cu leziuni cerebrale, caracterizate prin uitarea nu numai a evenimentului care a avut loc, ci si a celor care au precedat sau au urmat leziunilor.

CITEȘTE ȘI:
Genetica rezistentei la infectii: ce spun oamenii de stiinta

Halucinatiile si confuziile sunt, de asemenea, frecvente in cazul traumatismelor craniene. Halucinatiile se caracterizeaza prin evenimente si imagini false care nu ar putea fi (si cu siguranta nu au fost) traite in viata reala. Confabulatiile sunt amintiri false care sunt plantate de memoria bolnavului. De exemplu, atunci cand apare confabulatia, pacientul poate, atunci cand este intrebat despre activitatile din ziua precedenta, sa raspunda ca a fost la teatru, cand de fapt era intins intr-o sala de spital pentru ca a fost traumatizat.

Deteriorarea memoriei apare foarte des si din cauza circulatiei deficitare a creierului pacientului. Modificarile vasculare aterosclerotice la nivelul creierului reduc fluxul sanguin catre diferitele regiuni cerebrale, ceea ce duce la afectarea memoriei.

In lumea moderna, ateroscleroza nu mai este o boala a varstnicilor si este din ce in ce mai des diagnosticata la populatia relativ tanara. Ateroscleroza provoaca, de asemenea, dezvoltarea tulburarilor circulatorii acute la nivelul creierului. Aceasta boala, cunoscuta sub numele de accident vascular cerebral (AVC), poate afecta diferite zone ale creierului, intrerupand partial sau complet fluxul sanguin catre acestea. Functia acestor zone este grav afectata si totul, inclusiv memoria, este afectat.

Diabetul zaharat are efecte similare asupra proceselor de memorie. O complicatie a diabetului zaharat poate fi angiopatia – o boala care se manifesta prin ingrosarea peretilor vasculari pana la punctul in care vasele mici inceteaza sa mai functioneze complet din cauza blocajului, iar vasele mari devin semnificativ mai inguste, incetinind fluxul sanguin. In acest caz, circulatia sangelui este afectata in fiecare organ si sistem al corpului uman, inclusiv in creier. Și orice intrerupere a circulatiei sangelui in creier duce la afectarea functiei de memorie.

CITEȘTE ȘI:
Echinacea: beneficii, utilizari, efecte secundare

Atunci cand functia de memorie este afectata, se poate deduce posibila aparitie a unei boli la nivelul glandei tiroide, care se caracterizeaza prin cantitati insuficiente de hormoni pe care ii produce – hipotiroidism. Hormonii tiroidieni contin pana la 65% iod.

Aceasta boala este insotita de o crestere in greutate, depresie, umflaturi, apatie, iritabilitate si tonus muscular scazut. Preveniti deficienta de iod printr-o dieta adecvata care sa contina sare iodata, produse lactate, peste de mare, alge marine, nuci, nuci, kaki si branzeturi tari.

Procesul inflamator la nivelul membranelor cerebrale (meningita) si al materiei cerebrale (encefalita) afecteaza semnificativ functionarea intregului creier. Cele mai frecvente cauze ale encefalitei si meningitei sunt virusurile si bacteriile neurotrope. Tratamentul acestor boli este foarte reusit daca sunt depistate la timp, dar afectarea memoriei poate ramane la persoana respectiva ca o consecinta a bolii.

Bolile degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer, sunt cele mai greu de tratat. In aceasta patologie, memoria scade treptat, dar constant, ceea ce duce in cele din urma la un declin si al capacitatilor intelectuale ale pacientului. Cea mai grava situatie este atunci cand persoana nu se mai poate orienta si nu mai este capabila sa aiba grija de ea insasi.

Boala Alzheimer este frecventa la persoanele in varsta de peste 70-80 de ani. Este lent, treptat si initial invizibil. Semnele bolii Alzheimer includ tulburari de atentie si pierderi de memorie. Pacientul va uita evenimente recente care i s-au intamplat si, daca este intrebat cu insistenta despre ele, va incepe sa le inlocuiasca cu amintiri din trecut. Acest lucru afecteaza, de asemenea, caracterul pacientului, ducand la cresterea egoismului, exigentei, capriciilor si apatiei.

Daca astfel de boli nu sunt tratate la timp, persoana inceteaza sa mai fie orientata in timp si spatiu, nu stie data curenta, locul in care se afla, nu intelege ce sa faca atunci cand apar nevoi naturale. Medicina moderna considera ca boala Alzheimer este ereditara; daca nu este tratata, la un moment dat va progresa dramatic, dar daca este tratata, progresia ei incetineste si este destul de usoara.

CITEȘTE ȘI:
Diabetul latent autoimun al adultului (diabet LADA)

Cu toate acestea, afectarea memoriei nu se datoreaza intotdeauna leziunilor cerebrale, foarte des persoana insasi incearca sa uite problemele si temerile prin aplicarea unor mecanisme de aparare psihologica, dintre care exista multe. Utilizarea frecventa a acestor mecanisme poate da impresia din exterior ca persoana respectiva sufera de tulburari de memorie, dar nu este asa. Astfel de emotii si stari “uitate” au un efect negativ asupra sistemului nervos, ducand la agresivitate, nevroza si asa mai departe.

Tratamentul tulburarilor de memorie

Tulburarile de memorie pot fi tratate numai dupa ce a fost identificata cauza procesului. Medicamentele ar trebui sa fie prescrise numai de catre medici, de obicei unele nootrope, cum ar fi:

  • Glicina;
  • Piracetam;
  • Bilobil;
  • Pantogam;
  • Aminalon.

Un tratament cu aceste remedii este destul de lung si este intotdeauna intarit prin administrarea de complexe multivitaminice. Uneori, medicii prescriu si fizioterapie pentru pacienti. O procedura eficienta pentru tulburarile de memorie este electroforeza cu injectie intranazala de acid glutamic (medicatie pe baza de acid glutamic).

Metodele de corectie pedagogica si psihologica sunt, de asemenea, eficiente in restabilirea memoriei in cazul tulburarilor de memorie – profesorii ii invata pe pacienti cum sa memoreze prin antrenarea functiei cerebrale neafectate.

In cazul in care pacientul nu isi poate aminti cuvintele rostite cu voce tare, acesta este invatat sa vizualizeze ceea ce a fost spus, iar amintirea devine astfel reala. Complexitatea si durata procesului de invatare consta in faptul ca este important nu doar sa inveti persoana sa foloseasca conexiunile si paralelele neafectate din creier, ci si sa aduci acest proces la automatism.

Deteriorarea memoriei afecteaza abilitatile sociale ale unei persoane si poate fi un indicator al dezvoltarii altor patologii, fiind un simptom cu prognostic slab. Neurologii, neuropsihologii si terapeutii sunt implicati in tratamentul patologiilor asociate cu tulburari de memorie.

Este important sa ne dam seama ca, de foarte multe ori, atunci cand pacientii se plang de tulburari de memorie, ei sufera de fapt de deficit de atentie. Acest lucru este tipic pentru scolari si varstnici. Acest lucru se datoreaza unei subestimari a informatiilor pe care o persoana le primeste zilnic. Este dificil de tratat tulburarile de distragere a atentiei si de deficit de atentie, deoarece oamenii rareori isi dau seama ca exista o problema, chiar si atunci cand li se vorbeste direct despre ea. Solutia este de a lucra in mod constant la propria perceptie a informatiei – exersand atentia si memoria prin scrierea pe hartie, inregistrarea pe dispozitive electronice si asa mai departe.

Functia creierului poate fi antrenata prin metoda americana a profesorului Lawrence Katz, care ajuta la activarea activitatii cerebrale, la crearea de noi conexiuni asociative si la implicarea diferitelor regiuni ale creierului. Exercitiile din aceasta tehnica implica mai multe practici. Specialistul spune ca ar trebui sa se incerce sa se desfasoare activitatile obisnuite cu ochii inchisi.

Dreptacilor li se recomanda sa inceapa sa indeplineasca o serie de sarcini de zi cu zi (spalatul pe dinti, pieptanatul parului, folosirea ceasului de mana) cu mana stanga, iar stangacilor – dimpotriva. Este important sa stapanesti cel putin elementele de baza ale limbajului semnelor si ale limbajului Braille (scriere si citire pentru persoanele cu deficiente de vedere), sa inveti sa lucrezi la o tastatura de calculator folosind toate cele 10 degete de la mana.

Este recomandat sa inveti orice mestesug aplicat de la zero pentru a dezvolta abilitatile motorii ale degetelor. Trebuie sa va exersati sa recunoasteti prin atingere monedele de diferite valori nominale. Este important sa inveti in mod constant ceva nou si sa incerci sa aplici acest lucru in viata ta – sa inveti limbi noi, sa citesti articole despre subiecte pe care nu le intelegi, sa cunosti oameni diferiti, sa calatoresti, sa descoperi locuri noi.

Toate aceste exercitii necomplicate antreneaza perfect activitatea creierului si, prin urmare, memoria, astfel incat va vor asigura o constiinta de sine normala pentru o perioada lunga de timp de acum incolo.

Masuri preventive

Prevenirea deteriorarii memoriei poate fi, de asemenea, destul de eficienta. Nu trebuie sa asteptati pana cand uitarea incepe sa va chinuie si trebuie sa cautati cauzele printre diverse boli. Este mai bine sa duci un anumit stil de viata de la o varsta frageda, astfel incat chiar si la o varsta inaintata sa poti ramane intr-o “memorie solida”.

Toate recomandarile de mai jos va vor ajuta sa va pastrati nu doar memoria, ci si sanatatea in general in conditii excelente, lucru pe care organismul ii va multumi proprietarului sau mai mult de o data in viata.

O nutritie adecvata si sanatoasa este cheia nu numai a longevitatii si a unei sanatati excelente, ci si a unei memorii excelente. Cele mai nedorite alimente in acest context sunt cele grase, dulci si sarate. Scortisoara, ghimbirul, tinctura de ginkgo biloba si vitamina E au un efect pozitiv asupra psihicului si a functiei cerebrale in general.

Exercitiile fizice regulate nu sunt numai bune pentru silueta dumneavoastra. Dar sala de gimnastica, ridicarea greutatilor si antrenamentele intense nu ajuta deloc la functionarea creierului. Pentru ca creierul sa functioneze activ timp de multi ani si, prin urmare, si pentru memorie, se recomanda plimbarile in aer liber, care cresc circulatia sangelui si fluxul sanguin catre creier, precum si exercitiile zilnice de dimineata pentru a incepe procesele metabolice din organism.

Renuntarea la obiceiurile proaste – alcool si tigari – presupune intarirea functiilor de aparare ale organismului, impiedicand posibilitatea otravirii toxice, deci, in final, duce la pastrarea memoriei. De asemenea, este important sa incercati sa invatati in mod constant ceva, sa jucati jocuri logice, cum ar fi dame sau sah, si sa invatati limbi straine pentru a va antrena memoria.

Indiferent de motivele pentru care memoria dumneavoastra se deterioreaza, este important sa solicitati ajutor medical la primele simptome. Uneori, uitarea este situationala si nu reprezinta o amenintare de amnezie, alteori sunt necesare sedinte la psiholog, alteori terapie medicamentoasa.

Exista tot mai multe metode de diagnosticare in fiecare an, dar important este sa va faceti timp sa va lucrati memoria de la o varsta frageda.

Resurse Bibliografie

Disclaimer

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.