Magneziul glicinat - tot ce trebuie să știi despre această formă minunată de magneziu

Magneziul glicinat – tot ce trebuie să știi despre această formă minunată de magneziu

[woo_product_slider id="131725"]

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman, fiind implicat în peste 300 de procese biochimice esențiale. Cu toate acestea, deficiența de magneziu este una dintre cele mai răspândite la nivel global. Se estimează că aproximativ 50% dintre adulți au un aport inadecvat de magneziu. Magneziul glicinat este o formă de magneziu organică ce prezintă o biodisponibilitate ridicată și este bine tolerată de organism.

Ce este magneziul glicinat?

Magneziul glicinat este o sare de magneziu legată de glicină, un aminoacid esențial. Spre deosebire de alte forme anorganice de magneziu, cum ar fi oxidul sau carbonatul, magneziul glicinat este o formă organică, mai ușor de absorbit și utilizat de către corp.

Structura chimică a magneziului glicinat constă dintr-un ion de magneziu legat de o moleculă de glicină. Această legătură face ca magneziul să fie mai stabil și solubil, permițând o absorbție eficientă la nivelul intestinului.

Procesul de obținere a magneziului glicinat implică reacția dintre clorura de magneziu și glicina, în mediu bazic. Rezultatul este o moleculă complexă, numită și chelat, care protejează ionul de magneziu de interacțiunile negative ce pot avea loc în tractul gastrointestinal.

Beneficii și utilizări ale magneziului glicinat

Magneziul glicinat prezintă o serie de beneficii datorită biodisponibilității sale crescute:

Absorbție eficientă

Studiile arată că magneziul glicinat are o rată de absorbție de aproximativ 90%, mult mai mare decât a altor forme de magneziu. Acest lucru se datorează structurii sale moleculare unice, care facilitează transportul prin peretele intestinal.

Efecte pozitive asupra sănătății

 • Sănătatea oaselor – magneziul este esențial pentru absorbția calciului și mineralizarea osoasă. Suplimentarea cu magneziu glicinat ajută la prevenirea osteoporozei.
 • Sănătatea musculară – magneziul glicinat relaxează musculatura, previne crampele musculare și reduce durerile musculare de efort. Este indicat pentru sportivi.
 • Sistemul nervos – magneziul glicinat reduce stresul și anxietatea, ameliorează simptomele depresiei, previne migrenele datorită acțiunii de relaxare a vaselor sangvine cerebrale.
 • Sistemul cardiovascular – magneziul glicinat scade tensiunea arterială, previne aritmiile cardiace și reduce riscul de accident vascular cerebral.
 • Sistemul imunitar – magneziul este important pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. Suplimentarea crește rezistența organismului la infecții.
 • Somnul – magneziul glicinat ameliorează insomnia, crește durata și calitatea somnului prin relaxarea musculaturii și calmarea sistemului nervos.
 • Sănătatea cognitivă – magneziul glicinat îmbunătățește memoria, concentrarea și alte funcții cognitive. Previne declinul cognitiv.

Studii științifice

Efectele pozitive ale magneziului glicinat au fost demonstrate în numeroase studii științifice:

 • Un studiu pe 89 de femei a arătat că administrarea zilnică de 200 mg magneziu glicinat timp de 8 săptămâni a dus la îmbunătățirea semnificativă a calității somnului.
 • O cercetare pe pacienți cu migrene a evidențiat că suplimentarea cu magneziu glicinat timp de 12 săptămâni a redus frecvența și intensitatea crizelor de migrenă cu până la 40%.
 • Un studiu clinic controlat pe pacienți cu insuficiență cardiacă a demonstrat că administrarea de magneziu glicinat pentru 4 luni a îmbunătățit semnificativ capacitatea de efort fizic.
Magneziul glicinat - tot ce trebuie să știi despre această formă minunată de magneziu
Magneziul glicinat - tot ce trebuie să știi despre această formă minunată de magneziu

Efecte secundare și precauții

Magneziul glicinat este în general bine tolerat, având puține efecte secundare. Totuși, la doze foarte mari pot apărea:

[woo_product_slider id="131725"]

 • Diaree
 • Balonare abdominală
 • Greață

De asemenea, magneziul glicinat poate interacționa cu unele medicamente cum ar fi antibioticele sau medicamentele pentru tensiune.

Pentru evitarea efectelor adverse, este recomandat să nu se depășească doza zilnică recomandată de producător. Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte medicul înainte de a lua suplimente cu magneziu glicinat.

Comparație cu alte forme de magneziu

Magneziul glicinat prezintă anumite avantaje față de alte surse de magneziu:

Magneziu citrat vs magneziu glicinat

 • Magneziul citrat are o biodisponibilitate bună, dar mai scăzută decât a glicinatului.
 • Ambele forme sunt bine tolerate la nivel gastrointestinal.
 • Magneziul citrat poate avea efecte laxative mai pronunțate.
 • Magneziul glicinat este mai indicat pentru susținerea sănătății osoase și musculare.

Magneziu oxid vs magneziu glicinat

 • Magneziul oxid are o biodisponibilitate scăzută, de doar 4%.
 • Poate cauza disconfort abdominal și diaree la doze mari.
 • Magneziul glicinat este mult superior din punct de vedere al absorbției și biodisponibilității.

Alte forme de magneziu

 • Magneziul lactat, gluconat sau aspartat au o biodisponibilitate bună, comparabilă cu a glicinatului.
 • Magneziul carbonat și sulfat au o biodisponibilitate scăzută.
 • Magneziul clorid este bine absorbit, dar poate provoca disconfort gastrointestinal.

Concluzii despre magneziul glicinat

Magneziul glicinat este o formă organică de magneziu cu o biodisponibilitate ridicată, ce poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea organismului. Datorită absorbției optime, susține eficient sistemul osos, muscular, cardiovascular, nervos și imunitar.

Este recomandat atât pentru prevenirea carențelor de magneziu, cât și în scop terapeutic, în afecțiuni precum migrene, anxietate, depresie, insomnie sau boli cardiovasculare. Având puține efecte secundare, magneziul glicinat poate fi utilizat pe termen lung, sub supraveghere medicală.

Persoanele care doresc să beneficieze de aportul optim de magneziu pot opta cu încredere pentru suplimentele pe bază de magneziu glicinat. Consultarea medicului este recomandată pentru stabilirea dozelor optime și individualizate, în funcție de necesitățile organismului.

Link-uri web care discută beneficiile glicinatului de magneziu:

Cum Te Poate Ajuta Zincul Chelat să Ai o Sănătate de Fier
Beneficiile consumului de ulei de susan pentru sănătate – Ghid complet
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii