Cum te poate ajuta zincul chelat să ai o sănătate de fier

Cum Te Poate Ajuta Zincul Chelat să Ai o Sănătate de Fier

[woo_product_slider id="131725"]

Zincul este un mineral esențial pentru funcționarea corectă a organismului uman. Deși este necesar în cantități mici, zincul joacă un rol critic în sute de reacții biochimice din corp. Din păcate, mulți oameni suferă de un deficit de zinc din cauza unei alimentații dezechilibrate sau a absorbției precare a zincului din alimente.

Aici intervine zincul chelat – o formă de zinc cu biodisponibilitate ridicată, ce poate compensa deficiențele și aduce beneficii enorme sănătății. Spre deosebire de alte suplimente cu zinc, zincul chelat este mai ușor de absorbit și utilizat de către organism.

În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre minunatul zinc chelat: ce este, de ce e important, beneficiile asupra sănătății, doze recomandate, posibile efecte secundare și multe altele.

Hai să intrăm în detalii!

Ce Este Zincul Chelat și De Ce Contează

Zincul chelat este o formă de zinc legată chimic de o substanță organică numită agent chelator. De obicei, se folosesc aminoacizi precum glicina sau histidina ca agenți chelatori.

Procesul de chelare mărește biodisponibilitatea zincului, făcându-l mult mai ușor de absorbit în sânge față de alte suplimente cu zinc.

De exemplu, zincul chelat are o rată de absorbție de până la 80%, comparativ cu 10-30% pentru sulfatul de zinc. Cu alte cuvinte, organismul poate utiliza o cantitate mult mai mare din zinc atunci când este sub formă chelată.

De ce contează absorbția sporită? Pentru că zincul este esențial pentru o mulțime de procese din corp:

[woo_product_slider id="131725"]

 • Creșterea și diviziunea celulară
 • Sinteza proteinelor și a AND-ului
 • Vindecarea rănilor
 • Fertilitatea și reproducerea
 • Sistemul imunitar și inflamația
 • Gustul și mirosul
 • Sănătatea pielii, părului și unghiilor

Beneficiile Zincului Chelat Asupra Sănătății

Fiind mai ușor absorbit, zinc chelat asigură niveluri optime de zinc în sânge și aduce o varietate de beneficii pentru sănătate, în special pentru:

Imunitate Puternică

Zincul joacă un rol crucial în funcționarea normală a sistemului imunitar. El ajută celulele imune să lupte împotriva infecțiilor și reduce inflamația.

Studiile arată că suplimentarea cu zinc scade durata și severitatea răcelilor. De asemenea, reduce infecțiile respiratorii la copii.

Zincul chelat este ideal pentru întărirea imunității, deoarece nivelurile crescute de zinc ajung mult mai ușor în celulele imune.

Sănătatea Pielii

Zincul este esențial pentru refacerea și repararea pielii. El ajută la vindecarea rănilor și previne leziunile precum acneea.

Zincul chelat poate ajuta la tratarea acneei, eczemelor, dermatitei și altor afecțiuni skin, datorită biodisponibilității crescute. Un studiu a arătat că suplimentarea cu 30mg zinc chelat pe zi a redus semnificativ acneea.

De asemenea, zincul contribuie la sinteza de colagen și la regenerarea celulară. Astfel, te poți bucura de o piele mai suplă și mai tânără cu ajutorul zincului chelat.

Sănătate Mintală

Zincul este și un mineral esențial pentru creier și sănătatea mintală. El ajută la comunicarea dintre neuroni și la funcțiile cognitive.

Studiile clinice indică faptul că zincul chelat poate diminua simptomele depresiei. De asemenea, poate îmbunătăți concentrarea și memoria.

Datorită absorbției sporite în creier, zincul chelat poate combate oboseala cronică, anxietatea și alte probleme de sănătate mintală cauzate de deficitul de zinc.

[woo_product_slider id="131725"]

Fertilitate și Sănătate Reproductivă

Zincul este necesar pentru sănătatea hormonală și funcția reproductivă, atât la femei cât și la bărbați. El contribuie la sinteza testosteronului și estrogenului.

Studiile indică faptul că suplimentarea cu zinc chelat poate crește fertilitatea atât la femei cât și la bărbați, comparativ cu alte forme de c. De asemenea, poate trata diverse afecțiuni ale prostatei.

Prin absorbția sporită, zincul ajunge mai ușor în organele reproductive și ajută la funcționarea lor normală.

Alte Beneficii Pentru Sănătate

Pe lângă cele de mai sus, zinc chelat mai ajută la:

 • Vindecarea rănilor
 • Menținerea simțurilor gustativ și olfactiv
 • Combaterea inflamației
 • Reglarea metabolismului carbohidraților și lipidelor
 • Detoxifierea organismului
 • Sănătatea părului, unghiilor și oaselor
 • Funcționarea sistemului endocrin
 • Absorbția vitaminelor precum A, B6, E și acidului folic

În concluzie, zinc chelat este o formă superioară de zinc ce asigură niveluri optime în sânge și țesuturi. El aduce beneficii enorme pentru imunitate, piele, creier, fertilitate și multe alte aspecte ale sănătății.

Cum te poate ajuta zincul chelat să ai o sănătate de fier
Cum te poate ajuta zincul chelat să ai o sănătate de fier

Utilizări și Dozare Pentru Zinc Chelat

Zincul chelat poate fi luat zilnic pentru a preveni sau trata deficitul de zinc. De obicei se găsește sub formă de capsule, comprimate sau picături.

Este indicat în special pentru:

 • Persoanele cu diete sărace în zinc (vegetarieni)
 • Probleme cu absorbția intestinală
 • Stres oxidativ cronic
 • Infecții și inflamații frecvente
 • Acnee, eczeme sau leziuni ale pielii
 • Infertilitate sau disfuncție sexuală
 • Probleme cognitive sau de sănătate mintală

Doza zilnică recomandată este între 15-60 mg, în funcție de vârstă, sex și necesități. De exemplu:

 • copii peste 4 ani: 5-10 mg
 • femei adulte: 15 mg
 • bărbați adulte: 15-30 mg
 • vârstnici: 15-30 mg

Dozele mai mari de 60 mg pe zi trebuie discutate cu un medic, deoarece pot cauza dezechilibre.

Este bine să iei zincul chelat împreună cu alimente ce conțin vitamina C, care ajută absorbția sa. Evită însă suplimentele cu calciu, fier sau cu alți minerale, deoarece interferă cu absorbția zincului.

Pentru rezultate optime, respectă întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă și discută cu medicul sau farmacistul despre doza potrivită pentru tine.

Efecte Secundare și Precauții la Utilizarea Zincului Chelat

În dozele recomandate, zincul chelat este considerat sigur pentru majoritatea adulților. Totuși, pot apărea unele efecte secundare precum:

 • Grețuri, vărsături, crampe abdominale
 • Modificări ale gustului și mirosului
 • Dureri de cap, amețeli
 • Scăderea valorilor HDL (colesterol bun)
 • Anemie dacă este luat fără cupru

De asemenea, dozele foarte mari (peste 150 mg pe zi) pot cauza febră, durere musculară, diaree și alte probleme.

Zincul chelat este contraindicat în caz de boli autoimune precum lupus sau sclerodermie. De evitat și în caz de infecții severe, insuficiență renală sau transplant de organe recent.

Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să consulte medicul înainte de a lua suplimente cu zinc.

Cel mai bine este să iei zincul chelat după recomandările specialistului și să faci analizele medicale periodice. Astfel vei beneficia de pe urma acestui super-nutrient fără riscuri pentru sănătate.

Concluzii Despre Minunatul Zinc Chelat

Așadar, zincul chelat este o formă de zinc cu biodisponibilitate ridicată, absorbită optim de către organism. Spre deosebire de alte suplimente cu zinc, zincul chelat ajunge mult mai ușor în celulele și țesuturile tale.

Datorită absorbției de până la 80%, zincul chelat asigură niveluri optime de zinc în sânge și aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate. El întărește sistemul imunitar, tratează problemele pielii, boosteză creierul, sporește fertilitatea și îmbunătățește metabolismul.

Poate fi utilizat zilnic pentru a preveni sau trata deficitul de zinc, însă trebuie respectate dozele recomandate. Deși este sigur pentru majoritatea adulților, pot apărea unele efecte secundare la doze prea mari.

Având în vedere rolul esențial al zincului pentru organism și beneficiile sale excelente, zinc chelat merită încercat ca supliment alimentar. Asigură-te însă că îl iei corect și fă analizele medicale periodice pentru a te bucura pe deplin de acest super-nutrient.

Spune-mi în comentarii dacă ai încercat vreodată zincul chelat și ce rezultate ai observat! Vreau să știu experiența ta.

Linkuri web privind beneficiile pentru sănătate ale zincului chelat:

Beneficiile Ashwagandha: Secretul Ayurvedic Pentru O Viață Lungă și Sănătoasă
Magneziul glicinat – tot ce trebuie să știi despre această formă minunată de magneziu
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii