Ciupercile ar trebui spălate înainte de a fi gătite?

Ciupercile ar trebui spălate înainte de a fi gătite?

[woo_product_slider id="131725"]

Există un oarecare bun simț în a nu spăla ciupercile înainte de a le găti, unii experți considerând că acest efort suplimentar nu va aduce decât beneficii preparatului. Să discutăm avantajele și dezavantajele ambelor metode

În colțul roșu al ringului, tradiționaliștii încearcă să țină cu orice preț încărcătura prețioasă departe de chiuvetă. Cel mult, li se permite o clătire rapidă a ciupercilor simple, dar Doamne ferește să se atingă de ciuperci nobile.

Tinerii nu sunt mai puțin fermi și resping interdicțiile străvechi ca fiind “prostii” și neigienice. Așadar, a se spăla sau a nu se spăla – aceasta este întrebarea.

Ciupercile ar trebui spălate înainte de a fi gătite?

Mai bine nu spălați ciupercile dacă acestea sunt vizual curate

Există mii de ciuperci: morse, chanterelles, măceșe, ciuperci stridii, champinions. Toate sunt diferite, în funcție de structura lor și de locul în care cresc, astfel încât pot acumula mai multă sau mai puțină contaminare.

Iar răspunsul este simplu:

Înainte de a prăji și usca ciupercile, este suficient să le ștergeți cu o cârpă umedă sau să le clătiți rapid. Curățați ciupercile cu o perie de nylon pentru ciuperci sau cu o perie de ras obișnuită cu un burete moale și uscat.

Ciuperci

Nu este nevoie să spălați ciupercile din magazin. Ciupercile din comerț sunt cultivate într-un compost care este tratat termic la temperaturi strict controlate pentru a elimina mucegaiurile, bacteriile, virușii, viermii și melcii. Acest proces nu ucide toate microorganismele, ci pe majoritatea.

Mai mult, verificările confirmă: în ciupercile cultivate nu se găsesc urme de E. coli sau salmonella, așa că pălăriile portobello nu trebuie spălate înainte de a fi gatite.

[woo_product_slider id="131725"]

Ce spun bucătarii

Bucătarii nu vor să aibă gândaci sau nisip în farfuriile oaspeților, iar gospodinele experimentate spală întotdeauna bine ciupercile înainte de a le pune la murat și de a le conserva.

Ciuperci
Se recomandă să nu spălați ciupercile nobile înainte de uscare, ci să le frecați cu o perie uscată sau să le ștergeți cu un burete.

Ciupercile stridii, de exemplu, cresc în turbă și, oricât de unice ar fi, păstrează reziduuri de substrat pe tulpini. Experții în siguranță alimentară recomandă acum spălarea ciupercilor din comerț.

Preocupările lor sunt listeria, salmonela și tot felul de alte neplăceri care pot contamina ciupercile nu în producție, ci în magazinele alimentare.

Scriitorul culinar Harold McGee și studentul său Heston Blumenthal au investigat subiectul spălării ciupercilor pentru un articol din New York Times. Concret, pentru experiment, au înmuiat aproximativ 250 g de ciuperci în apă timp de cinci minute, au scurs umezeala de la suprafață, apoi le-au cântărit din nou și le-au gătit diferit.

Echipa de degustare a fost convinsă că ciupercile au absorbit doar 6 g de apă și că scurta clătire a ciupercilor nu a schimbat cu nimic aroma acestora.

Ciuperci

Înainte de a găti ciupercile sălbatice, puneți-le într-o sită sau o strecurătoare și clătiți-le cu apă, apoi folosiți un burete sau o perie specială pentru a șterge orice murdărie încăpățânată. După ce ați terminat, întindeți ciupercile pe un prosop curat de bucătărie și le albesc înainte de a le găti.

De ce ar trebui să înmuiați ciupercile

Ciupercile sălbatice de pădure, cum ar fi chanterelles, sunt întotdeauna pline de tot ceea ce are pădurea de oferit: viermi, așchii de lemn, ace de pin.

Ciuperci
Fă-ți o regulă pentru a nu pune în coș ciuperci cu exces de murdărie. Îndepărtați-o imediat cu un cuțit

Puneți-le la înmuiat timp de o jumătate de oră și apoi clătiți-le rapid înainte de a le găti. Numai ciupercile de sare cu suc lăptos trebuie să fie înmuiate timp de câteva zile: cormi, ciuperci lăptoase etc.

Sfat dietetic: Ciupercile înmuiate, care absorb chiar și o cantitate mică de lichid, au nevoie de mai puțin ulei pentru gătit. Adevărul este că, deși ciupercile evaporă apa, ele nu absorb uleiul.

Ciupercile ar trebui spălate înainte de a fi gătite?

Prăjirea ciupercilor: spălate vs nespălate

Lotul umed pare mai puțin promițător, desigur, dar ciupercile uscate vor absorbi rapid tot uleiul și vor începe să se strângă și să se micșoreze, în timp ce cele spălate vor rămâne puțin mai pline de suc. Ce vă place mai mult – ciuperci crocante prăjite sau ciuperci suculente cu suc?

[woo_product_slider id="131725"]

Dar există un secret și mai mare. Julia Child și alți bucătari celebri sfătuiesc să lase ciupercile să stea puțin timp și să le împrăștie în tigaie astfel încât abia să se atingă. În slow cooker se vor rumeni și vor deveni crocante pe margini. Încă un lucru: sărați ciupercile spre sfârșitul gătitului. Sarea eliberează umezeala, ceea ce, în cazul ciupercilor, le împiedică să se întunece în tigaie.

Care sunt experiențele tale cu ciupercile de gătit? Împărtășiți în comentarii, suntem interesați.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Cum să gătești midii?
7 Idei de aranjare a mesei vara pentru a vă impresiona oaspeții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii