Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Apendicita acuta: ce este, simptome, cauze si tratament

Apendicita acuta: ce este, simptome, cauze si tratament

Apendicita acuta este o inflamatie a apendicelui cecal, care este o structura mica situata in partea dreapta a abdomenului si este conectata la intestinul gros. Aceasta afectiune apare, de obicei, din cauza obstructiei organului, in principal de catre fecale, ceea ce duce la simptome precum dureri abdominale, febra usoara si greata, de exemplu.

Din cauza obstructiei, poate exista si o proliferare a bacteriilor, caracterizand, de asemenea, o afectiune infectioasa care, daca nu este tratata corespunzator, poate evolua spre sepsis. Intelegeti ce este sepsisul.

In caz de suspiciune de apendicita, este important sa mergeti la spital cat mai repede posibil, deoarece poate exista o perforatie a apendicelui, caracterizand apendicita supurativa, care poate pune pacientul in pericol. Aflati mai multe despre apendicita.

Apendicita acuta: ce este, simptome, cauze si tratament
Apendicita acuta: ce este, simptome, cauze si tratament

Principalele simptome

Principalele simptome ale apendicitei acute sunt:

 • Durere abdominala in partea dreapta si in jurul buricului;
 • Distensie abdominala;
 • Greata si varsaturi;
 • Colici;
 • Febra scazuta, pana la 38°C, cu exceptia cazului in care exista o perforare a apendicelui si exista o febra mare;
 • Pierderea poftei de mancare.

In prezenta semnelor si simptomelor care indica o apendicita acuta, este important sa se consulte un gastroenterolog sau un medic generalist pentru a se putea pune un diagnostic si a se incepe cel mai adecvat tratament. Vezi mai multe despre simptomele apendicitei.

Cum se face diagnosticul

Diagnosticul de apendicita acuta este pus de catre gastroenterolog sau medicul generalist, fiind realizata initial evaluarea semnelor si simptomelor prezentate de persoana si examenul fizic. De asemenea, medicul poate indica efectuarea unor teste de laborator, cum ar fi hemograma si testul de urina.

CITEȘTE ȘI:
15 Utilizari si beneficii ale uleiului de oregano

Pentru a confirma apendicita, medicul poate indica o tomografie computerizata si o ecografie a abdomenului pentru a evalua structura apendicelui si pentru a identifica semnele inflamatorii.

Cauze posibile

Apendicita acuta este cauzata in principal de obstructia apendicelui de catre scaunele foarte uscate. Dar se poate intampla, de asemenea, din cauza prezentei parazitilor intestinali, a calculilor biliari, a ganglionilor limfatici mariti in regiune si a leziunilor traumatice in abdomen, de exemplu. De asemenea, apendicita acuta poate aparea din cauza unor factori genetici legati de pozitia apendicelui.

Cum se trateaza

Tratamentul pentru apendicita acuta se face de obicei prin indepartarea chirurgicala a apendicelui pentru a evita complicatiile si posibilele infectii. Durata spitalizarii este de 1-2 zile, iar pacientul este eliberat pentru a face exercitii fizice si alte activitati zilnice la 3 luni dupa operatie.

De multe ori, medicul indica, de asemenea, utilizarea de medicamente antiinflamatoare si antibiotice inainte si dupa operatie.

Complicatii ale apendicitei acute

Daca apendicita acuta nu este identificata rapid sau daca tratamentul nu este facut in mod corect, pot aparea unele complicatii, cum ar fi:

 • Abcesul, care reprezinta excesul de puroi care se acumuleaza in jurul apendicelui.
 • Peritonita, care este o inflamatie a cavitatii abdomenului;
 • Hemoragie;
 • Obstructie intestinala;
 • Fistula in care apare o conexiune anormala intre un organ abdominal si suprafata pielii;
 • Sepsis, care este o infectie grava a intregului organism.
CITEȘTE ȘI:
Genetica rezistentei la infectii: ce spun oamenii de stiinta

Aceste complicatii apar de obicei atunci cand apendicele nu este indepartat la timp si se rupe.

Urmareste-ne si pe: