Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?

Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?

Ocluzia arterelor carotide este o patologie caracterizata prin ocluzia partiala sau completa a lumenului arterelor carotide care transporta sangele catre creier. Aceasta boala provoaca modificari ischemice in tesuturile cerebrale, a caror severitate va depinde de cat de dezvoltate sunt colateralele vasculare.

O colaterala este o cale de bypass a fluxului sanguin, care asigura fluxul sanguin in afara trunchiului vascular principal atunci cand permeabilitatea acestuia este compromisa. In acest articol, vom discuta semnele clinice si tratamentul ocluziei arterei carotide.

Ce este ocluzia arterei carotide?

Ocluzia arterei carotide este o cauza frecventa de accident vascular cerebral ischemic, atacuri ischemice tranzitorii. Cea mai frecventa ocluzie a lumenului arterelor carotide se datoreaza formarii placilor aterosclerotice.

Mult mai rar, alti factori isi joaca rolul, cum ar fi leziunile vasculare, formarea de cheaguri, comprimarea structurilor vasculare de catre tumori si asa mai departe.

Dupa cum am spus, colateralele sunt vase de bypass care realizeaza circulatia circumferentiala a sangelui in situatiile in care circulatia sangelui prin trunchiul vascular principal nu este posibila. In cazul ocluziei arterei carotide, colateralele pot aparea la diferite niveluri.

Atunci cand permeabilitatea arterei carotide interne este afectata, cel mai frecvent caz este originea unei ramuri din artera carotida interna in zona sinusului cavernos cu crearea ulterioara a unei anastomoze intre aceasta si o ramura a arterei carotide externe. Prin aceasta anastomoza se realizeaza circulatia colaterala.

CITEȘTE ȘI:
Deficitul de magneziu la femei. Cum le afecteaza sanatatea si starea de spirit

Cum se manifesta si cum se trateaza ocluzia arterei carotide?

Cum se manifesta si cum se trateaza ocluzia arterei carotide?

Simptomatologia insotitoare va depinde de nivelul exact al pasajului vascular afectat, de rapiditatea cu care s-a produs ocluzia si de cat de dezvoltate sunt colateralele vasculare.

Daca ocluzia creste treptat, colateralele reusesc de obicei sa compenseze mai mult sau mai putin insuficienta de aport sanguin rezultata, se dezvolta un tablou clinic de afectare cerebrala ischemica cronica. Daca permeabilitatea vaselor este brusc afectata, poate aparea un accident vascular cerebral ischemic.

Cel mai frecvent prim semn al ocluziei arterei carotide este reprezentat de atacurile ischemice tranzitorii, care se pot manifesta prin tulburari motorii, senzoriale, vizuale sau de alta natura.

Statisticile arata ca riscul de accident vascular cerebral ischemic in primul an dupa un atac ischemic tranzitoriu este de 13-26%. In acelasi timp, fiecare al treilea pacient dezvolta un accident vascular cerebral fara un atac tranzitoriu anterior.

De cele mai multe ori, ocluzia arterei carotide necesita o interventie chirurgicala. Alegerea unei tactici chirurgicale specifice va depinde de multi factori – localizarea ocluziei, starea fluxului sanguin colateral si asa mai departe. De exemplu, endarterectomia carotidiana este eficienta pentru ocluzia arterei carotide interne insotita de atacuri ischemice tranzitorii, lucru dovedit de oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina de Stat din Uralul de Sud intr-o lucrare publicata in 2016.

CITEȘTE ȘI:
Care sunt beneficiile uleiului de alune pentru piele?

Citeste si aceste articole:

Articolele de pe acest site au doar un scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica vreo reteta, sfat sau dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau va vor face rau personal. Fiti precauti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision de la vanzator si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Urmareste-ne si pe: