Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?

Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?

[woo_product_slider id="131725"]

Află cum să recunoști semnele de avertizare ale prediabetului la adulți și să iei măsuri preventive pentru a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2. Descoperă simptomele precoce, factorii de risc și modul în care poți reduce riscul de a dezvolta această afecțiune îngrijorătoare. Lectură esențială pentru toți cei interesați de sănătatea lor și a celor dragi!

Prediabetul este o afecțiune frecventă. CDC raportează că 96 de milioane de americani sau 1 din 3 persoane sau aproximativ 34% dintre adulți au prediabet.[1]Ceea ce este alarmant este faptul că peste 84% sau 8 din 10 persoane au prediabet și nu știu că au această boală.

Vă aflați în acest grup?

💢Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului?

Ce înseamnă prediabet?

Prediabetul se numește așa deoarece este un precursor sau un stadiu incipient al diabetului de tip 2.[2] Înseamnă că aveți un nivel de zahăr în sânge mai mare decât cel normal, dar nu este suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2. Prediabetul mai este denumit și:

 • Toleranță deficitară la glucoză (IGT), care indică un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal după o masă.
 • Glicemie alterată în post (IFG) care indică un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal dimineața, înainte de a mânca.

Un nivel normal al glicemiei este mai mic de 70 mg/dL. Dacă aveți prediabet, nivelul glicemiei va crește până la 100 mg/dL-125 mg/dL. Atunci când nivelul glicemiei depășește 125 mg/dL, sunteți diagnosticat cu diabet.

Care sunt cauzele prediabetului?

Starea de prediabet, care este marcată de un nivel anormal de ridicat al zahărului din sânge sau al glucozei, se datorează faptului că organismul dumneavoastră nu utilizează insulina în mod corespunzător. Insulina este un hormon secretat de pancreasul dumneavoastră care reglează nivelul de zahăr din sânge pentru energie.

Glucoza din corpul dumneavoastră provine din alimente. Pancreasul dvs. eliberează insulină în sânge atunci când mâncați. În timpul digestiei, zahărul intră în fluxul sanguin. Insulina scade nivelul de zahăr din sânge și facilitează intrarea acestuia în celule.

Atunci când aveți prediabet, acest proces nu funcționează, iar organismul dumneavoastră nu răspunde în mod normal la insulină. Aceasta înseamnă că persoanele cu prediabet nu pot procesa corect zahărul din sânge sau glucoza. Zahărul începe să se acumuleze în fluxul sanguin din următoarele motive:[3]

[woo_product_slider id="131725"]

 • Celulele dumneavoastră devin rezistente la insulină
 • Este posibil ca pancreasul dumneavoastră să nu producă suficientă insulină
 • Pancreasul dvs. produce mai multă insulină pentru a încerca să facă celulele să răspundă
 • Tulburări metabolice crescute din cauza unei combinații de hiperglicemie înrăutățită și rezistență la insulină.

În afară de cauzele legate de insulină de mai sus ale prediabetului, istoricul dumneavoastră familial, genetica și stilul de viață sunt, de asemenea, factori care contribuie.

Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?
Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?

💢5 semne de avertizare a prediabetului

Prediabetul este o afecțiune gravă. Fără intervenție, persoanele cu prediabet au până la 50% șanse de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii 5-10 ani. De asemenea, a avea prediabet vă expune la un risc crescut de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral.[4]

După cum știți, prediabetul este un stadiu incipient al diabetului de tip 2. Ați putea avea prediabet timp de mulți ani și totuși să nu prezentați niciun simptom. Acest lucru se datorează faptului că prediabetul are rareori simptome.

Așadar, la fel ca majoritatea persoanelor cu prediabet, șansele sunt ca acesta să treacă adesea neobservat până când dezvoltați probleme grave de sănătate.

Vestea bună este că prediabetul este complet reversibil, cu condiția să luați măsurile potrivite, ceea ce poate fi posibil doar dacă cunoașteți semnele de avertizare.

Dacă aveți prediabet, iată care sunt semnele comune de avertizare la care ar trebui să fiți atenți. Este posibil să aveți unele dintre ele sau pe toate.

1. Factori de risc pentru prediabet

Dacă nu cunoașteți factorii de risc pentru prediabet, este posibil să nu puteți discuta cu medicul dumneavoastră în stadii incipiente pentru a inversa starea de prediabet.

Stabiliți tonul pentru o zi productivă în fiecare zi

Dacă doriți să vă simțiți mai organizat, mai concentrat și mai energic pe parcursul zilei, aveți nevoie de o rutină matinală consistentă.

Iată câțiva dintre factorii de risc pentru prediabet:[5]

[woo_product_slider id="131725"]

 • Să ai o vârstă de 45 de ani și peste
 • Să fii fumător
 • Să ai tensiunea arterială ridicată
 • Să ai un nivel ridicat al zahărului din sânge
 • Având niveluri scăzute de colesterol lipoproteic cu densitate mare (HDL)
 • Având niveluri ridicate de trigliceride
 • Să aveți antecedente familiale de diabet de tip 2
 • Să duci un stil de viață inactiv
 • Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)
 • Apnee obstructivă în somn
 • Ați avut diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii)
 • Ați dat naștere unui copil care cântărea mai mult de 3,5 kg
 • Consumând o dietă bogată în produse procesate, carne roșie și băuturi zaharoase
 • Având anumite medicamente, steroizi, antipsihotice și medicamente pentru HIV.
 • Având afecțiuni hormonale, cum ar fi sindromul Cushing și acromegalia.
 • Apartenența la anumite rase etnice, cum ar fi afro-americanii, hispanicii, nativii americani, rasa asiatică-americană sau insularii din Pacific.

Dacă aveți factorii de risc de mai sus pentru prediabet, discutați cu medicul dumneavoastră despre verificarea regulată a glicemiei.

Dacă încă nu sunteți sigur dacă sunteți la risc de prediabet, puteți face acest test online de risc de prediabet de 1 minut. Alternativ, ați putea să vă întrebați medicul dumneavoastră despre efectuarea unui test de glicemie.

2. Modificări ale aspectului pielii dvs

Unul dintre semnele de avertizare ale prediabetului și ale diabetului nediagnosticat este reprezentat de schimbările în aspectul pielii dumneavoastră. Unele dintre acestea includ:

 • Etichete de piele: Dacă aveți prediabet, este posibil să observați etichete cutanate sau mici excrescențe de piele pe corp, în special pe pleoape, gât și axile.
 • Răni deschise, răni și bășici: Persoanele cu diabet pot dezvolta răni deschise, răni și bășici pe mâini, picioare, brațe și picioare. Faptul de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge în mod prelungit poate duce la deteriorarea nervilor și la o circulație deficitară, ceea ce face dificilă vindecarea rănilor de către corpul dumneavoastră.
 • Infecții ale pielii: Dacă sunteți predispus să faceți infecții ale pielii, este posibil să aveți diabet. Puteți observa simptome cum ar fi pielea fierbinte, umflată, cu mâncărimi, uscată sau solzoasă, cu erupții cutanate și bășici care pot fi, de asemenea, dureroase. Ați putea avea o secreție albă și să aveți menstruații neregulate și infecții frecvente cu drojdie.
 • Acanthosis Nigricans: Acanthosis Nigricans este un semn de rezistență la insulină legată de sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Totuși, nu se întâmplă în toate cazurile de SOPC. Atunci când suferiți de Acanthosis Nigricans, veți observa apariția unor pete întunecate, groase și catifelate pe piele. Veți vedea această piele întunecată sau decolorare de obicei în jurul genunchilor, coatelor, gâtului, axilelor și articulațiilor.[6]

3. Vedere încețoșată

Prediabetele și diabetul vă pot afecta vederea și o pot pune în pericol. Diabetul este principala cauză a celor mai recente cazuri de orbire la adulți. Retinopatia, glaucomul și cataracta sunt câteva dintre bolile oculare comune cauzate de diabet.[7]

Retinopatia se poate dezvolta în stadiul prediabetic. Retinopatia se referă la afecțiunea oculară atunci când vasele de sânge din retină se umflă, prezintă scurgeri sau se închid complet. Vasele de sânge anormale pot crește pe zona de suprafață a retinei și pot provoca sângerări care întunecă vederea, formarea unui dezlipire de retină, forme avansate de glaucom și, în cele din urmă, orbire.

Vederea încețoșată este un semn de avertizare proeminent al prediabetului. Dacă vă confruntați cu orice modificări ale vederii, este timpul să vă testați nivelul de zahăr din sânge.

Uneori, este posibil să nu prezentați niciun semn vizibil de probleme de vedere și totuși să aveți prediabet. Cel mai bine este să vă programați examene oftalmologice preventive regulate pentru a evita pierderea vederii.

4. Oboseală

Este posibil să vă simțiți neobișnuit de obosit tot timpul dacă aveți prediabet. Unul dintre primele simptome ale prediabetului este senzația de oboseală tot timpul.

Persoanele care au prediabet se simt adesea epuizate chiar și atunci când nu au făcut nicio activitate obositoare. De asemenea, aceștia dorm mai mult decât de obicei, chiar și în timpul zilei. Oboseala și stările de oboseală pot avea legătură cu nivelul ridicat și scăzut al glicemiei, combinat cu incapacitatea organismului de a utiliza insulina în mod eficient.

5. Creșterea în greutate

Un alt semn al prediabetului este creșterea în greutate sau supraponderabilitatea.

Este posibil să aveți rezistență la insulină. Persoanele cu rezistență la insulină au tendința de a se îngrășa cu ușurință. Ca urmare, probabil că vor observa și o creștere a circumferinței taliei.

De asemenea, ați putea observa că aveți grăsime în jurul taliei dacă aveți prediabet. Acest lucru poate fi din cauza creșterii în greutate și a pierderii masei musculare din cauza rezistenței la insulină.

💢Când să consultați un medic

Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?
Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?

Dacă sunteți prediabetic, ar trebui să vă faceți regulat un control al glicemiei. În plus, dacă urmați un stil de viață nesănătos și inactiv sau dacă aveți un istoric familial de diabet, este o idee bună să programați un screening.

Dacă aveți 45 de ani și peste, ar trebui să vă faceți un screening al glicemiei o dată la trei ani. Dacă aveți deja diabet, păstrați legătura periodic cu medicul dumneavoastră pentru a vă ajusta doza de insulină sau de medicamente.

💢Concluzie

Prediabetul se referă la starea în care aveți un nivel de zahăr în sânge mai mare decât cel normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi considerat diabet de tip 2. Prediabetul netratat poate duce la diabet de tip 2.

Prediabetul nu are întotdeauna simptome, dar vine cu semnele de avertizare enumerate în acest articol.

Diagnosticul precoce, tratamentul și modificările stilului de viață pot readuce nivelul anormal al glicemiei la un interval normal, întârziind eficient și chiar prevenind diabetul de tip 2.

Așadar, este esențial să vă vizitați medicul în mod regulat și să vă testați nivelul de zahăr din sânge, mai ales dacă sunteți la risc de prediabet.

🧠Întrebări frecvente

Ce este prediabetul?

Prediabetul este o condiție în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât normal, dar nu suficient de mare pentru a fi diagnosticat ca diabet de tip 2. Este un semnal de avertizare că o persoană prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet în viitor și trebuie să ia măsuri pentru a preveni aceasta.

Care sunt simptomele prediabetului?

Prediabetul nu prezintă întotdeauna simptome evidente. Cu toate acestea, unele semne pot include oboseală crescută, sete intensă, urinări frecvente, vedere încețoșată și vindecare lentă a rănilor. Dacă observați aceste simptome, este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic.

Cum se diagnostichează prediabetul?

Prediabetul se diagnostichează prin teste de sânge care măsoară nivelurile de zahăr din sânge, cum ar fi testul de toleranță la glucoză orală (OGTT) și testul de hemoglobină glicată (HbA1c). Un medic poate recomanda aceste teste dacă suspectează prediabetul sau dacă aveți factori de risc pentru diabet.

Care sunt factorii de risc pentru prediabet?

Factorii de risc pentru prediabet includ vârsta peste 45 de ani, istoricul familial de diabet, obezitatea, sedentarismul, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol. Anumite grupuri etnice, precum afro-americani, latino-americani, asiatici și indieni americani, prezintă, de asemenea, un risc crescut.

Cum se poate preveni sau gestiona prediabetul?

Prediabetul poate fi prevenit sau gestionat prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, practicarea exercițiilor fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și renunțarea la fumat. În unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru a ajuta la gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Prediabetul se poate transforma în diabet de tip 2?

Da, prediabetul poate progresa către diabet de tip 2 dacă nu se iau măsuri adecvate pentru a preveni aceasta. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea constantă a nivelurilor de zahăr din sânge poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta diabet.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor: Ce este prediabetele?
Clinica Mayo: Prediabetul
Clinica Cleveland: Prediabet
Clinica Cleaveland: Cum să vă protejați inima atunci când aveți prediabet
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor: Diabetul de tip 1
Biblioteca Națională de Medicină a SUA: Acanthosis nigricans
Asociația Americană de Diabet: Testul de risc pentru retinopatie diabetică

👇Citește și aceste articole:

Care sunt semnele de avertizare ale prediabetului la adulți?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

15 Utilizări și beneficii ale uleiului de oregano
12 Alimente care te pot ține treaz noaptea (în afară de cofeină)
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii