Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Infecția cu variola maimuței la copii: căi de infecție, simptome și tratament.

Infecția cu variola maimuței la copii: căi de infecție, simptome și tratament.

Deși variola maimuței a mai fost detectată la copii și adulți, noua tulpină s-a dovedit a fi mai transmisibilă și invadează teritoriile mai rapid. Există deja cazuri de boală la adulți în UE, iar în alte țări și la copii. Și nu vă gândiți doar la cazul de transmitere pe cale sexuală: există o poveste bine cunoscută a unui băiat care s-a îmbolnăvit după ce s-a întors acasă dintr-o stațiune balneară, unde familia folosise prosoape de hotel și șezlonguri.

Așadar, cunoașterea simptomelor și a măsurilor de prevenire a variolei la copii în situația actuală este necesară pentru fiecare părinte. Ce se știe în acest moment?

Variola maimuței la copii și adolescenți: căi de infecție și grupuri de risc

Din punct de vedere istoric, variola maimuței a fost raportată la copii și adolescenți numai în regiunile endemice din Africa. Dar această infecție nu este la fel de bine cunoscută ca, de exemplu, variola vacii sau varicela, și nu se știe dacă copiii sunt mai sensibili la variola maimuței decât adulții și dacă rezultatele clinice diferă.

Până în prezent, în Statele Unite au fost raportate două cazuri de variola maimuței la copii, un sugar și un copil mic, și cel puțin 16 copii și adolescenți bolnavi au fost identificați în țările europene.

CITEȘTE ȘI:
Hemoragia menstruală (sângerarea de sarcină): cauze și simptome

Variola maimuței se poate răspândi prin contact cu fluidele (de exemplu, secrețiile de la leziuni și secrețiile respiratorii) ale persoanelor sau animalelor bolnave sau prin contact cu țesuturi (de exemplu, îmbrăcăminte, prosoape, baie și lenjerie de pat comune).

Variola maimuței poate fi transmisă și la făt în timpul sarcinii sau la nou-născut prin contact strâns în timpul și după naștere (The Journal of Infectious Diseases).

Deși datele privind noile cazuri de monkeypox la copii sunt limitate, există informații privind cazurile anterioare. Este mai probabil ca boala să fie severă la copiii cu vârsta sub 8 ani. În plus, orice copil cu afecțiuni de imunodeficiență sau cu anumite boli de piele, cum ar fi eczema, este expus riscului de a face monkeypox sever.

Fapt!

Epidemia de monkeypox din 2022 este cauzată de virusul Clade IIb, care provoacă de obicei o boală mai puțin severă decât tulpina Clade I anterioară.

Nu există date disponibile cu privire la potențialele complicații ale infecțiilor cu tulpina Clade II la copii. Se știe că, în cazuri rare, variola maimuței poate duce la consecințe grave, inclusiv encefalită, flegmon, pneumonie, septicemie, abces, obstrucția căilor respiratorii din cauza limfadenopatiei severe, keratită și cicatrizare a corneei.

Semne și simptome ale variolei maimuței la copii

Semne și simptome ale variolei maimuței la copii

Similar cu infecțiile la adulți, cel mai frecvent semn al variolei maimuței la copii și adolescenți este o erupție cutanată care progresează de la leziuni peticuloase-papuloase la vezicule, pustule și, în final, cruste.

CITEȘTE ȘI:
Fertilizarea in vitro și căderea părului: la ce să ne așteptăm?

Anterior, la pacienții cu variolă de maimuță se observa febră mare și afectarea ganglionilor limfatici, dar cu noua tulpină, aceste simptome nu sunt la fel de frecvente. Alte semne pot include oboseală și dureri de cap.

Leziunile orofaringiene pot provoca dificultăți la înghițire sau tuse. Leziunile intraoculare, umflarea pleoapelor sau apariția de cruste pe pleoape pot apărea dacă există o erupție cutanată în apropierea sau în ochiul copilului (care apare atunci când copiii își freacă ochii cu mâinile).

Fapt!

Erupțiile cutanate cu varicelă pot fi confundate cu infecții frecvente din copilărie, inclusiv varicela (varicela), boala mână-picior-gură, rujeola, scabia, moluscul contagios, herpesul, sifilisul congenital și chiar erupțiile cutanate alergice.

Așadar, la cea mai mică posibilitate de contact cu persoane bolnave și la apariția unei erupții cutanate, trebuie să consultați imediat un medic.

Tratamentul variolei maimuței la copii

Tratamentul variolei maimuței la copii

La fel ca și adulții, copiii și adolescenții cu monkeypox trebuie monitorizați îndeaproape pe toată durata bolii. Din partea părinților (pe lângă administrarea medicamentelor prescrise) trebuie să se acorde o atenție deosebită pentru a se asigura că leziunile cutanate rămân închise și că copiii nu se scarpină în zonele afectate și nu își ating ochii: acest lucru poate duce la autoinoculare și la o boală mai severă.

CITEȘTE ȘI:
Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Trebuie să urmăriți aportul de lichide, mai ales dacă leziunea cutanată este extinsă – astfel încât organismul pierde mai multă umiditate.

Deși cele mai multe cazuri de monkeypox sunt ușoare și nu necesită o terapie specială, ci doar remedii simptomatice, spitalizarea este indicată pentru copiii cu vârsta sub 8 ani și pentru copiii și adolescenții cu:

  • Evoluție severă (boală hemoragică, leziuni cutanate confluente extinse, encefalită, obstrucția căilor respiratorii etc.).
  • Complicații ale variolei maimuței (pneumonie, septicemie, leziuni oculare, flegmon sau abces).
  • Stare de imunodeficiență a copilului/adolescentului.
  • Dermatită atopică sau cu alte patologii cutanate exfoliative active (eczeme, arsuri, impetigo, varicelă, herpes, acnee severă, dermatită severă de scutec etc.).

Cum se tratează variola maimuței la copii?

În cazurile ușoare, se folosesc medicamente simptomatice și antibacteriene topice, astfel încât copilul să nu sufere de febră, mâncărime și erupția să nu se inflameze din cauza scărpinării sau frecării de haine. Cu alte cuvinte, tratamentul este, în general, similar pentru cazurile ușoare și moderate de varicelă.

În cazurile severe, se adaugă un tratament specific. În conformitate cu protocolul de cercetare, tecovirimatul poate fi utilizat în prezent ca tratament de primă linie pentru infecția la copiii și adolescenții cu boală severă, comorbidități sau complicații ale varicelei maimuței.

CITEȘTE ȘI:
Este posibil să rămâneți gravidă în timpul sarcinii?

Dovezile privind eficacitatea tecovirimatului în tratarea variolei maimuțelor provin din studii pe animale care sugerează că acesta poate reduce mortalitatea și dintr-un studiu de caz care sugerează că tecovirimatul poate limita durata bolii și eliberarea virusului.

Înainte de izbucnirea epidemiei internaționale de variolă de maimuță din 2022, tecovirimat a fost utilizat la un copil de 28 de luni fără efecte secundare asociate cu medicamentul, dar nu s-au efectuat studii clinice în populația pediatrică.

Alte tratamente pot fi luate în considerare în plus față de tecovirimat sau ca alternativă atunci când tecovirimatul nu este suficient de eficient, este contraindicat sau nu este disponibil.

Se poate lua în considerare și utilizarea medicamentelor antivirale Cidofovir și Brincidofovir, dar acestea trebuie utilizate cu prudență din cauza toxicității potențiale.

Fapt!

Imunoglobulina pentru variola de vacă poate fi utilizată pentru a trata infecția severă cu variola maimuței, deși nu se știe încă dacă tratamentul ar fi benefic pentru copii.

Prevenirea variolei maimuței: Ar trebui ca grădinițele și școlile să fie îngrijorate?

Prevenirea variolei maimuței: ar trebui să ne îngrijoreze grădinițele și școlile?

În prezent, nu există vaccinuri sau alte produse autorizate pentru a preveni variola maimuței la copii sau adolescenți. Procesul de aprobare pentru vaccinul și imunoglobulina împotriva variolei de vacă nu a fost încă finalizat. Cu toate acestea, variola maimuței este o boală care se transmite cel mai frecvent prin contact strâns piele pe piele, ceea ce face ca spălarea mâinilor să fie principala metodă de prevenire a infecției.

CITEȘTE ȘI:
Nu acoperi căruciorul copilului cu pătura în timpul verii

Fapt!

În cazul copiilor, transmiterea poate avea loc prin îmbrățișări, îmbrățișări, hrănire și obiecte comune, cum ar fi prosoape, lenjerie de pat, căni și ustensile.

În plus, poxvirusurile, cum ar fi variola maimuței, pot supraviețui în lenjeria de pat și în haine și se simt deosebit de bine în “medii întunecate, reci, cu umiditate scăzută”. Există dovezi dintr-un studiu în care un virus viu a fost găsit la 15 zile după ce pacientul a plecat de acasă.

Important.

De asemenea, merită să știți că variola maimuței poate fi transmisă de la om la animalele de companie și invers: revista The Lancet descrie un caz de transmitere de la gazdă la câine în Franța.

Așadar, pe lângă faptul că îi amintiți copilului dvs. să nu facă schimb de pălării cu prietenii (pe lângă faptul că în Rusia, unde variola maimuței este rară, acest lucru este periculos pentru transmiterea păduchilor mai obișnuiți, a herpesului zoster și a altor infecții), merită să decontaminați mai des hainele.

Acest lucru este deosebit de important dacă dvs. sau copiii dvs. vizitați piscine, parcuri acvatice, saune publice sau vă întoarceți dintr-o stațiune. Citiți sfaturile experților despre cum să vă protejați lenjeria intimă de variola maimuței în “Cum să dezinfectați hainele și de ce să o faceți deloc?”.

CITEȘTE ȘI:
Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de cânepă: beneficii uimitoare pentru sanatate
Urmărește-ne și pe:
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare rapidă

Acordam o atentie deosebita livrarilor, astfel incat produsele din stoc vor fi trimise spre destinatie ziua urmatoare plasarii comenzii.

Retur ușor in 14 zile

Dacă un produs achiziționat nu te mulțumește 100%, îl poți returna în 14 de zile calendaristice de la momentul livrării/ridicării

Garanția Calității

Calitatea produselor livrate este importantǎ pentru noi, așa cǎ lucrǎm doar cu cei mai buni furnizori si producatori de produse BIO.

100% Cumpărături Sigure

Acceptăm carduri bancare emise Visa și MasterCard. Oferim soluții de plata online ușor de implementat și foarte sigur