Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta

Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta

Utilizarea regulata a medicamentelor pentru scaderea colesterolului si controlul diabetului de tip 2 ajuta la reducerea riscului de aparitie a bolii degenerative oculare asociate cu imbatranirea, cunoscuta sub numele de AMD. Rezultatele muncii stiintifice au fost publicate in British Journal of Ophthalmology.

Noutatea cercetarii

Rezultatele arata ca aceste medicamente comune sunt asociate cu o prevalenta mai scazuta a degenerescentei maculare legate de varsta in populatiile europene. Potrivit cercetatorilor, aceasta este o analiza primara de acest fel a datelor grupate mari, care utilizeaza date la nivel individual din diferite studii clinice si pe populatie.

Degenerescenta maculara legata de varsta

Degenerescenta maculara legata de varsta (AMD) este cauza principala a tulburarii vizuale severe in randul persoanelor in varsta. Numai in Europa, 67 de milioane de oameni sufera in prezent de aceasta boala, iar numarul de cazuri noi se preconizeaza ca va creste in urmatoarele cateva decenii, odata cu imbatranirea populatiei.

AMD afecteaza vederea centrala si capacitatea de a vedea detalii fine. Se crede ca diversi factori genetici si de mediu asociati cu imbatranirea cauzeaza AMD, dar inca nu este clar cum sa o prevenim sau sa incetinim progresia acesteia.

Studiile publicate anterior sugereaza ca medicamentele care scad colesterolul, medicamentele pentru controlul zaharului din sange si suprimarea inflamatiei pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta AMD, dar aceste rezultate au fost partial inconsecvente si s-au bazat pe un numar mic de participanti.

CITEȘTE ȘI:
Anexita, boala denumita popular „raceala la ovare”
Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta
Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta

Materiale si metode de cercetare

In incercarea de a ocoli aceste probleme, cercetatorii au reunit rezultatele a 14 studii clinice si populationale care au implicat 38.694 de persoane din Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Rusia si Marea Britanie.

Studiile au facut parte dintr-o retea pan-europeana de colaborare al carei obiectiv principal este de a dezvolta si analiza seturi mari de date comune pentru a intelege mai bine bolile oculare si pierderea vederii.

Toti participantii aveau peste 50 de ani si luau cel putin un tip de medicament pentru scaderea colesterolului, inclusiv statine, diabet controlat (inclusiv insulina), inflamatie suprimata (cu exceptia steroizilor) si au fost tratati pentru tulburari de miscare din cauza bolilor neurodegenerative, inclusiv levodopa.

Prevalenta AMD a variat de la 12% la 64,5% in toate studiile incluse, cu un total de 9332 de cazuri, in timp ce prevalenta AMD progresiva (tardiva) a variat de la 0,5% la 35,5% cu un total de 951 de cazuri.

Statinele si medicamentele pentru diabet pot reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta

Analiza grupata a datelor a aratat ca medicamentele pentru scaderea colesterolului si pentru controlul diabetului au fost asociate cu (respectiv) o prevalenta mai mica cu 15% si 22% a oricarui tip de AMD, dupa controlul factorilor potential de confuzie. Astfel de asocieri nu au fost gasite pentru niciunul dintre celelalte tipuri de medicamente, sau in special pentru AMD progresiva, desi au existat relativ putine astfel de cazuri, noteaza cercetatorii.

CITEȘTE ȘI:
Infectia cu variola maimutei la copii: cai de infectie, simptome si tratament.

„Studiul nostru sugereaza ca medicamentele antidiabetice sunt asociate cu o reducere a prevalentei AMD in populatia generala. Avand in vedere potentiala interferenta a acestor medicamente in caile patofiziologice relevante pentru AMD, acest lucru poate contribui la o mai buna intelegere a etiologiei AMD”, concluzioneaza oamenii de stiinta.

Citeste si aceste articole:

Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta
Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legata de varsta

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.