Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Sindromul poems , boala sistemica japoneza: simptome, diagnostic, tratament

Sindromul POEMS , boala sistemica japoneza: simptome, diagnostic, tratament

Sindromul POEMS este un complex de simptome care apare la pacientii care sufera de cancer, in special de gamapatii monoclonale. Principalele simptome clinice sunt reprezentate de primele litere ale acronimului in transcrierea in limba engleza: P – polineuropatie, O – organomegalie, E – endocrinopatie, M – prezenta proteinei M in sange, S – modificari cutanate.

Diagnosticul se face pe baza confirmarii clinice si de laborator a principalelor componente ale sindromului. Tratamentul este complex, incluzand citostatice, medicamente imunomodulatoare si anticorpi monoclonali. Se utilizeaza radioterapia si transplantul de celule stem.

Ce este sindromul POEMS

Sindromul POEMS (sindromul Crow-Fukaza, boala Takatsuki, boala sistemica japoneza) a fost descris pentru prima data de medicul englez R. Crow in 1956. Particularitatea patologiei este debutul timpuriu al simptomelor neurologice, astfel incat pacientii consulta de obicei un neurolog.

Nu exista informatii precise cu privire la prevalenta, potrivit cercetatorilor japonezi, incidenta este de 0,3 la 100.000. Persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani sunt mai des afectate. Nu s-au constatat diferente intre sexe. O combinatie cu boala Castleman nu este neobisnuita.

Cauzele sindromului POEMS

Factorul etiologic ramane necunoscut. A fost sugerat rolul persistentei virale pe termen lung, si anume stimularea antigenica cronica de catre herpesvirusul de tip 8, in aparitia sindromului, dar nu s-au obtinut date convingatoare in favoarea acestei teorii. Exista o asociere clara cu cancerul (cancer ovarian, de san).

CITEȘTE ȘI:
Efectele secundare urate ale consumului de cartofi prajiti, potrivit stiintei

In marea majoritate a cazurilor, sindromul POEMS se asociaza cu patologii oncohematologice, in special cu paraproteinemie – mielom osteosclerotic, macroglobulinemie Waldenstrom si gammapateme monoclonale de etiologie neclara. Prin urmare, unii autori considera aceasta nosologie ca fiind o manifestare a unui proces paraneoplazic.

Patogeneza

Mecanismele fiziopatologice exacte ale sindromului POEMS nu sunt inca bine cunoscute. Studiile au constatat o corelatie intre mediatori precum factorul de crestere a endoteliului vascular (VEGF), interleukina 6 si factorul de necroza tumorala alfa si activitatea procesului patologic – severitatea hepatosplenomegaliei, sindromul de edem generalizat si formarea de hemangioame cutanate.

Simptomatologia neurologica sub forma de polineuropatie se explica prin depunerea de complexe imune in perineu si in vasele nervoase, ceea ce determina eliberarea de citokine proinflamatorii, activarea sistemului monocitic-macrofagic si patrunderea prin bariera hematoneurala a metaloproteinazelor care distrug invelisul de mielina al fibrelor nervoase.

Simptomele

Simptomul principal din tabloul clinic, proeminent prin intensitate si timpul de aparitie, este polineuropatia senzoriala progresiva cronica de tip “ascendent”. Initial, apare o senzatie de furnicaturi, o senzatie de frig la nivelul picioarelor si o scadere a sensibilitatii tactile. Sensibilitatea la temperatura si la durere persista.

Dupa cateva luni, se instaleaza o slabiciune musculara cu atrofie treptata, provocand o tulburare a mersului. Apoi apar simptome similare la nivelul extremitatilor superioare.

Semnele dermatologice ale sindromului POEMS includ hiperpigmentarea asemanatoare cu boala Addison, asprimea si intunecarea parului, paloarea pronuntata a placilor unghiilor, ingrosarea si ingrosarea pielii.

CITEȘTE ȘI:
Scleroza multipla: Cauze, simptome, tratament

Modificarile in sistemul endocrin sunt variate, cel mai frecvent manifestate prin hipogonadism. Disfunctia erectila, scaderea sau absenta libidoului si ginecomastia sunt detectate la barbati, iar la femei se observa tulburari menstruale de tip oligo- sau amenoreic. Se pot diagnostica diabetul zaharat, hipotiroidismul si insuficienta suprarenala.

Aproximativ jumatate dintre pacienti se prezinta cu dureri sacaitoare sau plictisitoare si greutate in subcostale drepte si stangi din cauza hepatosplenomegaliei. Din cauza permeabilitatii vasculare crescute si a proteinuriei, sindromul de edem – ascita, hidrotorax, hidropericard – nu este neobisnuit. Din cauza atrofiei musculare si a subtierii grasimii subcutanate, pacientii pierd multa greutate.

Complicatii

Sindromul POEMS este caracterizat de o gama larga de efecte adverse. Cea mai frecventa complicatie este tetrapareza flasca datorata polineuropatiei, care determina restrictionarea miscarilor active ale pacientului. Extinderea procesului patologic la fibrele nervoase care inerveaza muschii respiratori poate duce la stop respirator. Adesea este afectat tesutul pulmonar, cu aparitia pneumofibrozei si a hipertensiunii pulmonare.

Tromboza arteriala de diferite localizari este diagnosticata la 20% dintre pacienti. Deoarece paraproteinemia se caracterizeaza prin semne de osteoliza, pacientii cu sindromul POEMS sunt expusi riscului de fracturi patologice. Infertilitatea primara apare din cauza hipogonadismului. In evolutia pe termen lung a bolii, se dezvolta insuficienta renala cronica.

Diagnostic

Exista criterii de diagnostic pentru sindromul POEMS. Un pacient trebuie sa aiba cel putin trei criterii mari si un criteriu mic pentru a fi diagnosticat.

CITEȘTE ȘI:
Poti scapa de migrena mancand ceva gustos?

Criteriile mari includ:

 • Polineuropatie
 • Proliferarea celulelor plasmatice monoclonale
 • Modificari sclerotice in os
 • Cresterea VEGF
 • Boala Castleman

Criteriile minore sunt:

 • Organomegalie
 • Endocrinopate
 • Sindromul edemului
 • Modificari ale pielii
 • Edemul discului optic
 • Trombocitoza

Pacientii sunt supravegheati de neurologi si hematologi. La examinare, se acorda atentie atrofiei musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare, culorii pielii si limfadenopatiei (uneori generalizata). Exista semne ale sindromului de edem – edem periferic, simptom de fluctuatie pozitiva, atenuarea sunetului de percutie si atenuarea sunetelor respiratorii la limita inferioara a plamanilor.

Investigatiile suplimentare de laborator si instrumentale au ca scop diagnosticarea componentelor sindromului:

 • Investigatii de laborator. In testul general de sange exista o crestere a sedimentarii, trombocitoza, uneori eritrocitoza si leucocitoza, in testul biochimic al sangelui exista hipoalbuminemie, hipergammaglobulinemie. Proteinuria este detectata la sumarul de urina.
 • Investigatii hormonale. Se detecteaza adesea o scadere a concentratiilor de hormoni sexuali – androgeni, estrogeni, FSH, LH, mai rar tiroxina si TTH. Daca se suspecteaza insuficienta suprarenala, se efectueaza un test ACTH.
 • Studii imunochimice. La electroforeza serica imunofixata, se constata un gradient M ridicat si o secretie paraproteica doar in ultimele stadii ale bolii. In urina se detecteaza proteina Bence-Jones. Analiza imunohistochimica releva expresia unor proteine anormale si a markerilor CD tumorali.
 • Examene instrumentale. Ecografia abdominala arata marirea ficatului si a splinei, efuzie in cavitatea abdominala, ecocardiografia arata efuzie in cavitatea pericardica. Radiografiile toracice arata un revarsat pleural, iar radiografiile craniene prezinta focare osteolitice. Electromiografia arata semne de demielinizare si degenerare axonala (conducere intarziata, blocata a impulsului nervos).
 • Studii histologice. Tabloul histologic al punctiei medulara include de obicei modificari reactive nespecifice – hiperplazie limfoida, acumulari de plasmocite, rareori infiltratie limfoplasmofitica. Biopsia nervoasa releva infiltratie limfocitara, edem perineural.
CITEȘTE ȘI:
Anemia – Simptome, cauze, tratament, dieta

Diagnosticul se face cu polineuropatiile demielinizante inflamatorii cronice (sindromul Guillain-Barré). Sindromul POEMS trebuie, de asemenea, distins de mielomul multiplu, de amiloidoza, de hiperplazia ganglionara angiofoliculara si de sindroamele poliglandulare autoimune.

Tratamentul sindromului POEMS

Terapia conservatoare

Toti pacientii sunt supusi unei internari obligatorii intr-o unitate de hematologie. Nu a fost elaborat niciun tratament specific. Terapia urmeaza regimuri generale in functie de prezenta diferitelor componente ale bolii. Exista urmatoarele tratamente conservatoare pentru sindromul POEMS:

 • Chimioterapie – Pentru leziunile maduvei osoase se folosesc diverse scheme de chimioterapie cu doze mari. Se prescriu agenti alchilanti (clorambucil, ciclofosfamida), citostatice (melfalan), antibiotice antitumorale (doxorubicina).
 • Terapia antiinflamatorie – Glucocorticosteroizii (prednisolon, dexametazona) sunt utilizati ca parte a chimioterapiei complexe, pentru controlul patogenetic al polineuropatiei (suprimarea inflamatiei) si reducerea proteinuriei.
 • Terapia imunomodulatoare – Medicamente precum talidomida, levalinomida si anticorpii monoclonali reduc in mod eficient nivelul VEGF si, in consecinta, reduc activitatea procesului patologic.
 • Terapia de substitutie hormonala. Daca se detecteaza o deficienta hormonala, se prescrie utilizarea pe toata durata vietii a medicamentelor hormonale, cum ar fi L-tiroxina, hidrocortizonul, fludrocortizonul, contraceptivele orale etc.
 • Eliminarea sindromului de edem. Diureticele cu bucla (furosemid, torasemid) si diureticele tiazidice (hidroclorotiazida) sunt utilizate pentru a elimina excesul de lichid extravascular.
 • Radioterapie. La pacientii cu focare osteosclerotice unice, radioterapia locala a fost utilizata cu succes.
CITEȘTE ȘI:
Uleiul esential de lavanda pentru piele – 8 Beneficii si utilizari dovedite

Tratamentul chirurgical

Chimioterapia in doze mari este adesea completata de transplantul autolog de maduva osoasa, adica de transplantul de celule stem ale pacientului. Aceasta metoda evita multe dintre complicatiile chimioterapiei (anemie severa, hemoragii masive si aparitia unor infectii bacteriene, fungice sau virale severe) datorita recuperarii mai rapide a functiei hematopoietice a maduvei osoase.

Tratament experimental

Cautarea unui medicament eficient pentru tratamentul acestui sindrom este inca in curs de desfasurare. Unii autori au raportat ca unele paciente care au primit tamoxifen si interferon au prezentat o regresie clinica si hematologica a bolii – o reducere a polineuropatiei si a organomegaliei si o normalizare a citokinelor proinflamatorii.

Evolutie si prevenire

Sindromul POEMS este o patologie severa, cu evolutie cronica si o rata ridicata a mortalitatii. Speranta medie de viata a pacientilor dupa diagnosticare este de 10-15 ani. Principalele cauze de deces sunt insuficienta respiratorie datorata paraliziei muschilor respiratori sau pneumofibrozei si complicatiile infectioase.

Nu au fost elaborate metode eficiente de prevenire primara. Exista doar recomandari pentru a reduce probabilitatea aparitiei complicatiilor tumorale, de exemplu, monitorizarea regulata a hemogramelor clinice in timpul chimioterapiei. Medicamentele cu efecte secundare neurotoxice (bortezomib) trebuie evitate pe cat posibil.

 1. Rajkumar SV. POEMS syndrome. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Feb. 8, 2020.
 2. AskMayoExpert. POEMS syndrome. Mayo Clinic; 2019.
 3. Cerri F, et al. An update on the diagnosis and management of the polyneuropathy of POEMS syndrome. Journal of Neurology. 2019; doi10.1007/s00415-018-9068-4.
CITEȘTE ȘI:
15 simptome alarmante care pot indica probleme cu tiroida

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision din partea vanzatorului si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.