Ipohondria în sarcină: cum să faci față fricii de boală

Ipohondria în sarcină: Cum să faci față fricii de boală

[woo_product_slider id="131725"]

Este normal să fii îngrijorat dacă dezvolți simptome neobișnuite sau nu te simți normal. Dar dacă sunteți obsedat de ideea că sunteți bolnav, atunci este posibil să suferiți de o tulburare de anxietate de sănătate, cum ar fi ipohondria.

Această afecțiune poate face ca viața de zi cu zi să fie o provocare, dar și mai mult pentru persoanele care sunt însărcinate. Iată ce trebuie să știi despre cum să navighezi prin ipohondrie în sarcină.

Ce este ipohondria?

Cum să vă împiedicați copilul să se îmbolnăvească atunci când sunteți

Ipohondria este un tip de tulburare de anxietate de boală care provoacă o teamă persistentă și nerealistă de a fi bolnav. Persoanele cu această afecțiune confundă adesea funcțiile corporale normale ca fiind un semn de boală.

Chiar și după ce testele medicale amănunțite dovedesc că nimic nu este în neregulă, persoanele cu ipohondrie rămân adesea convinse că sunt bolnave într-un fel sau altul. Această anxietate legată de sănătate poate interfera cu viața și relațiile lor de zi cu zi.

Clinica Cleveland sin SUA explică faptul că persoanele cu ipohondrie se încadrează adesea într-una din cele două categorii:

 • Căutarea de îngrijire: Acestea sunt persoane care lucrează sau petrec mult timp într-un mediu de asistență medicală. Aceștia vor solicita adesea teste medicale și opinii de specialitate pentru a-și dovedi temerile.
 • Evită îngrijirea: Dimpotrivă, aceste persoane evită îngrijirea medicală. Ei se tem că profesioniștii din domeniul sănătății nu le iau în serios preocupările și sunt neîncrezători și evită.

Simptomele ipohondriei includ următoarele:

 • Exagerarea simptomelor lor
 • Nivel ridicat de anxietate pe teme de sănătate
 • Cercetarea obsesivă a bolilor și simptomelor
 • Obsesie sau neliniște privind funcțiile corporale (cum ar fi ritmul cardiac)
 • Verificarea obsesivă a semnelor de boală (cum ar fi să vă luați temperatura)
 • Evitarea locurilor sau a persoanelor de teama de a nu se îmbolnăvi
 • Căutarea de reasigurări din partea celor dragi și a cadrelor medicale cu privire la simptome

Persoanele cu ipohondrie pot foarte bine să sufere de o afecțiune fizică, dar de multe ori vor exagera simptomele și gravitatea.

Ipohondria poate fi o afecțiune debilitantă, dar este una extrem de rară. Cleveland Clinic explică faptul că mai puțin de 0,1% din populația lumii suferă de această afecțiune anxioasă.

[woo_product_slider id="131725"]

Factori de risc pentru ipohondrie

6 factori care vă predispun la o boală severă de dimineață

Există o varietate de factori care cresc riscul unei persoane de a suferi de o tulburare de anxietate de boală, cum ar fi ipohondria. Aceștia includ:

 • Stresul extrem
 • Traume (cum ar fi agresiunea sexuală)
 • Antecedente familiale de tulburări de anxietate
 • Traume din copilărie (cum ar fi abuzul, neglijarea)
 • Antecedente de probleme de sănătate mintală (cum ar fi depresia, anxietatea)
 • Ați avut o boală în copilărie sau în familia apropiată

Medicul este singurul care poate diagnostica o tulburare de anxietate de boală.

Ipohondria este o provocare pentru sarcină

Burta gravidă în blugi

Ipohondria este o provocare pentru orice persoană diagnosticată cu această afecțiune, dar poate fi deosebit de dificil de gestionat în timpul sarcinii. Aceasta este o perioadă în care corpul trece prin multe schimbări fizice și emoționale noi, care pot fi nefamiliare și înfricoșătoare pentru cineva care se teme că este un semn de boală. Modalitățile prin care sarcina poate face ca ipohondria să fie mai dificilă includ:

Instabilitate financiară

Va trebui să plătiți o mare parte din costurile asociate nașterii înainte ca aceasta să aibă loc. Dacă nașteți într-o maternitate publică, nu va trebui să plătiți nimic (în teorie), deoarece toate costurile sunt acoperite de asigurarea dumneavoastră (femeile însărcinate sunt asigurate indiferent dacă lucrează sau nu).

Dacă nașteți într-un spital privat, costul începe de la câteva sute de euro și poate ajunge până la 2 sau 3.000 de euro, în funcție de planul pe care îl alegeți.

Prețurile variază în funcție de tipul de naștere (normală sau cezariană), de medicul pe care îl alegeți, de eventualele complicații și de tratamentul acestora, de numărul de zile de spitalizare și de serviciile suplimentare pe care le alegeți.

O poliță de asigurare de sănătate încheiată la una dintre clinicile private care dispune și de o maternitate poate reduce un procent semnificativ din această sumă.

Persoanele cu ipohondrie sunt mai predispuse să se confrunte cu dificultăți financiare. Persoanele cu ipohondrie au un risc mai mare pentru:

 • Lipsa de la locul de muncă
 • Șomaj
 • Invaliditate medicală
 • Facturi și datorii medicale

Deoarece ipohondria poate fi atât de debilitantă, poate îngreuna menținerea unui loc de muncă. Este obișnuit ca persoanele cu angoase de sănătate să lipsească de la serviciu de teama de a se îmbolnăvi sau de a avea nevoie de teste medicale suplimentare.

De asemenea, este posibil ca aceștia să aibă de plătit facturi mari din cauza diverselor teste medicale și complicații pe care le consideră necesare pentru a determina starea lor de sănătate.

[woo_product_slider id="131725"]

Ipohondria poate fi o afecțiune costisitoare, iar primirea unui nou copil poate exacerba problemele financiare preexistente.

Simptomele sarcinii

Sarcina vine cu o serie de schimbări fizice, dintre care unele sunt mai frecvente decât altele. Dar, odată cu schimbarea funcțiilor corporale, acest lucru poate declanșa anxietatea unui ipohondru. În funcție de gravitatea stării lor, aceștia pot începe să se întrebe dacă fiecare schimbare observată este normală.

Acest lucru poate crește foarte mult nivelul de stres și anxietate al persoanei, dar stresul prenatal poate fi dăunător pentru sarcină. De exemplu, poate crește riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie, care a fost legată de o greutate mică la naștere și de nașterea prematură.

Schimbările fizice continuă după nașterea bebelușului, iar organismul începe să revină la nivelurile de dinainte de sarcină în postpartum. Acest lucru înseamnă că stresul unui ipohondru poate continua să crească după naștere și chiar să interfereze cu capacitatea sa de a avea grijă de copil.

Sănătate mentală precară

Orice tip de boală tulburarea de anxietate este o formă de boală mintală și vă expune la riscul de a dezvolta alte preocupări conexe, inclusiv depresia, automutilarea și idealizările sinucigașe. Pentru unii oameni, sarcina poate fi, de asemenea, o perioadă dificilă din punct de vedere mental.

Un studiu a constatat că până la 20% dintre femei suferă de tulburări de dispoziție și de anxietate în timpul sarcinii. Nu toate medicamentele utilizate pentru tratarea sănătății mintale pot fi luate în siguranță în timpul sarcinii, ceea ce adaugă un alt nivel de complicații.

Este posibil ca sarcina să exacerbeze problemele de sănătate mintală preexistente la persoanele cu o tulburare de anxietate de boală, ceea ce poate provoca probleme suplimentare în timpul sarcinii și postpartum.

Problemele grave de sănătate mintală pot interfera cu capacitatea de a avea grijă în mod corespunzător de un nou-născut.

Cum să gestionezi ipohondria

Ipohondria în sarcină: cum să faci față fricii de boală

Opțiunile de tratament sunt disponibile pentru persoanele cu tulburări de anxietate de sănătate, cum ar fi ipohondria. Opțiunile de tratament se concentrează pe ameliorarea simptomelor pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a persoanei.

Psihoterapie

Psihoterapia (cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală) urmărește să îi învețe pe oameni abilitățile de care au nevoie pentru a gestiona tulburarea, explică site-ul american de sanatate Healthline. Aceasta este o opțiune de tratament pe termen lung care poate prezenta semne majore de îmbunătățire cu cât este mai mult timp în curs de desfășurare.

Medicamente

Unii ipohondri pot beneficia de medicamente, cum ar fi antidepresivele (inclusiv inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI)). Poate fi un joc de încercări și erori pentru a determina ce funcționează pentru dvs. și nu toate medicamentele sunt sigure de luat în timpul sarcinii.

Tehnici de reducere a stresului

Pentru a vă ajuta să vă gestionați anxietatea (mai ales într-un moment de panică), este inteligent să aveți la dispoziție o varietate de tehnici de ameliorare a stresului. Stresul poate fi dăunător pentru o sarcină, așa că asigurați-vă că le folosiți atunci când așteptați. Acestea pot include:

 • Meditație
 • A fi activ
 • Îmbunătățirea dietei
 • Vorbind cu alții
 • Jurnalul sentimentelor tale

Pentru mai multe informații despre abordarea unei tulburări de anxietate în timpul sarcinii, vă rugăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Ce să faci dacă copilul tău mic a supt o baterie
Tot ce trebuie să știi despre fertilitatea masculină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii