Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Sarcina timpurie (la adolescenta): cauze si consecinte

Sarcina timpurie (la adolescenta): cauze si consecinte

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca o sarcina timpurie este considerata o sarcina precoce atunci cand o fata ramane insarcinata inainte de varsta de 19 ani, majoritatea cazurilor avand loc intre 15 si 19 ani.

Sarcina timpurie se datoreaza, de obicei, culturii, statutului economic scazut si dificultatii de acces la metodele contraceptive.

Sarcina intr-o etapa timpurie a vietii, cum ar fi adolescenta, poate avea mai multe consecinte atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru copil, cum ar fi depresia in timpul si dupa sarcina, nasterea prematura si cresterea tensiunii arteriale.

Sarcina timpurie (la adolescenta): cauze si consecinte
Sarcina timpurie (la adolescenta): cauze si consecinte

Principalele consecinte ale sarcinii timpurii

Sarcina timpurie poate genera mai multe consecinte atat pentru mama, cat si pentru copil si poate avea efecte fizice, psihologice si socio-economice:

1. Consecinte fizice

Deoarece o femeie nu este pe deplin pregatita din punct de vedere fizic pentru o sarcina, exista o probabilitate mai mare de nastere prematura, de rupere timpurie a apeli si de avort spontan, de exemplu.

Totodata, este posibil sa existe o scadere in greutate, anemie si modificari in procesul de formare a vaselor de sange placentare, ceea ce poate duce la o crestere a tensiunii arteriale, situatie care se numeste preeclampsie. Intelegeti ce este preeclampsia.

2. Consecinte psihologice

Majoritatea fetelor care se afla la inceputul sarcinii nu sunt pregatite emotional pentru a fi mame, asa ca este frecventa aparitia depresiei, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere. Pot aparea, de asemenea, scaderea stimei de sine si probleme afective intre mama si copil.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul ROHHAD: simptome, diagnostic, tratament

3. Consecinte socio-economice

Este foarte frecvent ca, in timpul si dupa sarcina, o femeie sa fie nevoita sa renunte la studii sau la munca, deoarece poate fi dificil sa impace cele doua lucruri, pe langa faptul ca sufera o presiune imensa din partea societatii, adesea din partea propriei familii in ceea ce priveste casatoria si faptul ca este insarcinata inca din adolescenta.

Totodata, faptul de a fi insarcinata este adesea considerat un motiv pentru companii de a nu o angaja, deoarece tinde sa reprezinte o cheltuiala mai mare pentru companie, deoarece in cateva luni va intra in concediu de maternitate.

4. Consecinte pentru copil

Faptul ca femeia nu este pregatita din punct de vedere fizic si emotional poate creste sansele de nastere prematura, greutate mica la nastere si chiar riscul de modificari in dezvoltarea copilului.

Din cauza tuturor implicatiilor pe care le poate provoca o sarcina timpurie, acest tip de sarcina este considerat o sarcina cu risc ridicat si trebuie insotita de profesionisti calificati in domeniul sanatatii pentru a evita sau diminua impactul consecintelor.

Cauze de sarcina timpurie

Principalele cauze ale sarcinii timpurii se datoreaza unui numar de factori diferiti, dar pot include:

  • Prima menstruatie prea devreme;
  • Dezinformarea cu privire la sarcina si metodele contraceptive;
  • statut financiar si social scazut;
  • Familii cu alte cazuri de sarcina timpurie;
  • Conflicte si mediu familial nefavorabil.
CITEȘTE ȘI:
Ce fructe sa mananci in timpul sarcinii si ce sa eviti

Sarcina timpurie se poate intampla in orice clasa sociala, dar este mai frecventa in familiile cu venituri mici, deoarece de multe ori fetele tinere, din cauza lipsei de obiective sau de stimulente din partea familiei in ceea ce priveste studiile, incep sa creada ca a avea un copil reprezinta un proiect de viata.

Ce trebuie sa faceti in caz de sarcina la adolescenti

In cazul unei sarcini timpurii, ceea ce poate face tanara femeie este sa se programeze la medic pentru a incepe ingrijirea prenatala si sa-si anunte familia pentru a obtine sprijinul necesar.

Medicii psihologi si obstetricieni, precum si asistentele medicale si asistentii sociali ar trebui sa fie informati, astfel incat sa existe o supraveghere prenatala corecta pentru a reduce complicatiile la mama si copil.

Acest tip de urmarire contribuie, de asemenea, la evitarea unei noi sarcini la adolescente si la incurajarea tinerei mame sa se intoarca la scoala.

OMS. Sarcina la adolescente. Disponibil la: <>. Accesat la 29 iun. 2021

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

CITEȘTE ȘI:
10 moduri de a usura durerea in timpul nasterii (travaliul)

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision din partea vanzatorului si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Urmareste-ne si pe: