Cum să crești în masă musculară ca femeie

Creșterea musculară la femei: un ghid complet

[woo_product_slider id="131725"]

Creșterea musculară la femei este un subiect care stârnește multe controverse și mituri. Mulți cred că femeile nu pot sau nu ar trebui să își dezvolte masa musculară, de teamă să nu devină prea masculine sau să își piardă feminitatea. În realitate, creșterea musculară la femei este un proces natural și benefic, care aduce numeroase avantaje pentru sănătate, aspect fizic și performanță sportivă.

În acest articol, îți vom prezenta un ghid complet despre creșterea musculară la femei, care îți va răspunde la toate întrebările și îți va oferi sfaturi practice pentru a-ți atinge obiectivele. Vei afla:

 • Ce este creșterea musculară și cum se produce la nivel celular
 • Care sunt diferențele dintre creșterea musculară la femei și cea la bărbați
 • Care sunt beneficiile creșterii musculare pentru femei
 • Cum să îți stabilești obiective realiste și măsurabile pentru creșterea musculară
 • Cum să îți organizezi planul de antrenament pentru creșterea musculară
 • Cum să îți ajustezi alimentația pentru a susține creșterea musculară
 • Cum să te recuperezi corect după antrenamente și să previi accidentările
 • Cum să monitorizezi progresul și să îți evaluezi rezultatele

Dacă ești o femeie care vrea să își dezvolte masa musculară, indiferent de nivelul tău de experiență sau de scopul tău final, acest articol este pentru tine. Citește-l cu atenție și aplică sfaturile pe care ți le vom oferi, iar în scurt timp vei vedea diferența în oglindă și în sala de sport.

Ce este creșterea musculară și cum se produce la nivel celular

Creșterea musculară, cunoscută și sub numele de hipertrofie musculară, este procesul prin care fibrele musculare se măresc în dimensiune ca răspuns la un stimul fizic. Acest stimul poate fi reprezentat de antrenamentul cu greutăți, exercițiile cu greutatea corpului sau orice alt tip de activitate fizică care solicită mușchii peste nivelul lor obișnuit.

La nivel celular, creșterea musculară se produce prin două mecanisme principale: sinteza proteică și proliferarea celulelor satelit.

Cum să crești în masă musculară ca femeie: ghid complet
Cum să crești în masă musculară ca femeie: Ghid complet

Sinteza proteică este procesul prin care celulele musculare produc noi proteine din aminoacizi (componentele de bază ale proteinelor). Aceste noi proteine se adaugă la cele existente în fibrele musculare, determinând o creștere a diametrului lor. Sinteza proteică este stimulată de hormoni anabolici (cum ar fi testosteronul sau hormonul de creștere), de nutrienți (cum ar fi proteinele sau carbohidrații) și de antrenament (care provoacă micro-leziuni în fibrele musculare).

Proliferarea celulelor satelit este procesul prin care celulele stem din jurul fibrelor musculare se activează și se diferențiază în noi celule musculare. Aceste noi celule se alipesc de fibrele existente, contribuind la creșterea numărului lor. Proliferarea celulelor satelit este stimulată de factori de creștere (cum ar fi IGF-1 sau MGF), de inflamație (care apare ca urmare a micro-leziunilor provocate de antrenament) și de stres mecanic (care se referă la tensiunea exercitată asupra fibrelor musculare).

Ambele mecanisme de creștere musculară sunt interdependente și se potențează reciproc. Cu cât antrenezi mai intens și mai inteligent mușchii, cu atât vei stimula mai mult sinteza proteică și proliferarea celulelor satelit. Cu cât mănânci mai bine și mai echilibrat, cu atât vei oferi mai multe resurse pentru sinteza proteică și proliferarea celulelor satelit. Cu cât te recuperezi mai bine și mai rapid, cu atât vei permite sintezei proteice și proliferării celulelor satelit să se desfășoare în condiții optime.

[woo_product_slider id="131725"]

Care sunt diferențele dintre creșterea musculară la femei și cea la bărbați

Creșterea musculară la femei este un proces similar cu cel la bărbați, dar cu unele diferențe care trebuie luate în considerare. Aceste diferențe se datorează în principal factorilor genetici, hormonali și antropometrici.

Factorii genetici se referă la moștenirea genetică a fiecărui individ, care influențează potențialul de creștere musculară, tipul de fibre musculare, rata metabolică, distribuția grăsimii corporale și alți parametri. De exemplu, unele persoane au o predispoziție genetică pentru a dezvolta mai ușor masa musculară (mesomorfi), altele au o predispoziție genetică pentru a fi mai slabe și mai rezistente (ectomorfi), iar altele au o predispoziție genetică pentru a acumula mai ușor grăsime (endomorfi).

Aceste tipuri somatice nu sunt fixe și nu determină în mod absolut rezultatele, dar pot oferi o idee despre punctele forte și slabe ale fiecărui individ.

Factorii hormonali se referă la nivelul și raportul dintre hormonii implicați în creșterea musculară, cum ar fi testosteronul, estrogenul, progesteronul, hormonul de creștere, insulin-like growth factor 1 (IGF-1), cortisolul etc. De regulă, bărbații au un nivel mult mai ridicat de testosteron decât femeile, ceea ce le conferă un avantaj în ceea ce privește creșterea musculară. Testosteronul este cel mai important hormon anabolic, care stimulează sinteza proteică, inhibă catabolismul muscular, crește forța și rezistența musculară, reduce grăsimea corporală și îmbunătățește recuperarea.

Femeile au un nivel mai ridicat de estrogen și progesteron decât bărbații, ceea ce le conferă unele avantaje în ceea ce privește sănătatea osoasă, elasticitatea țesuturilor conjunctive, retenția de apă și glucoză etc. Estrogenul și progesteronul au și efecte anabolice asupra mușchilor, dar nu la fel de puternice ca testosteronul.

Alți hormoni implicați în creșterea musculară sunt hormonul de creștere și IGF-1, care stimulează proliferarea celulelor satelit, reduc grăsimea corporală și îmbunătățesc recuperarea. Cortisolul este un hormon catabolic, care inhibă sinteza proteică, stimulează catabolismul muscular, crește grăsimea corporală și reduce recuperarea. Nivelul și raportul dintre acești hormoni variază în funcție de sex, vârstă, ciclu menstrual (la femei), stres, somn, alimentație etc.

Factorii antropometrici se referă la dimensiunile și proporțiile corpului fiecărui individ, cum ar fi înalțimea, greutatea, circumferințele segmentelor corporale, lungimea membrelor etc.

Beneficiile creșterii musculare pentru femei

Creșterea musculară la femei nu este doar o chestiune de estetică, ci și de sănătate și funcționalitate. Iată câteva dintre beneficiile pe care le poți obține dacă îți dezvolți masa musculară:

 • Îmbunătățești compoziția corporală. Cu cât ai mai multă masă musculară, cu atât vei arde mai multe calorii în repaus și vei reduce mai ușor grăsimea corporală. Acest lucru îți va oferi un aspect mai definit, mai tonifiat și mai armonios al corpului tău.
 • Previi sarcopenia și osteoporoza. Sarcopenia este pierderea progresivă a masei musculare odată cu înaintarea în vârstă, care poate duce la slăbiciune, fragilitate și risc crescut de accidente. Osteoporoza este pierderea densității osoase, care poate duce la fracturi și alte probleme ale sistemului scheletic. Antrenamentul cu greutăți previne și combate aceste afecțiuni, prin stimularea sintezei proteice și a formării de țesut osos nou.
 • Îmbunătățești postura și echilibrul. Mușchii sunt responsabili pentru susținerea coloanei vertebrale și a articulațiilor, precum și pentru coordonarea mișcărilor. Cu cât ai mușchi mai puternici și mai flexibili, cu atât vei avea o postură mai corectă și un echilibru mai bun. Acest lucru îți va preveni durerile de spate, de gât sau de genunchi, precum și alte afecțiuni ale sistemului musculo-scheletal.
 • Îmbunătățești performanța sportivă și capacitatea funcțională. Cu cât ai mușchi mai dezvoltați, cu atât vei putea face față mai bine solicitărilor fizice din viața de zi cu zi sau din sporturile pe care le practici. Vei putea ridica, trage, împinge sau arunca obiecte mai grele, vei putea alerga, sări sau urca trepte mai ușor, vei putea rezista mai mult la efort sau la stres.
 • Îmbunătățești starea de sănătate generală. Creșterea musculară are efecte benefice asupra multor aspecte ale sănătății tale, cum ar fi: reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea riscului de diabet, boli cardiovasculare sau cancer, îmbunătățirea imunității, a digestiei și a somnului, creșterea nivelului de energie și a stimei de sine.

Cum să îți stabilești obiective realiste și măsurabile pentru creșterea musculară

Dacă vrei să îți dezvolți masa musculară, este important să îți stabilești niște obiective clare și realiste, care să te motiveze și să te ghideze în procesul tău. Iată câteva sfaturi pentru a-ți stabili obiective SMART (specifice, măsurabile, atingibile, relevante și temporale) pentru creșterea musculară:

Cum să crești în masă musculară ca femeie: ghid complet
Cum să crești în masă musculară ca femeie: Ghid complet
 • Fii specific(ă) în ceea ce vrei să obții. Nu spune doar “vreau să fac mușchi”, ci spune exact ce grup muscular vrei să îți dezvolți (de exemplu: “vreau să îmi măresc circumferința brațelor cu 2 cm”), ce nivel de definire musculară vrei să ai (de exemplu: “vreau să îmi scad procentul de grăsime corporală la 20%”), sau ce performanță sportivă vrei să îmbunătățești (de exemplu: “vreau să pot face 10 flotări la bare paralele”).
 • Fii măsurabil(ă) în ceea ce vrei să obții. Nu spune doar “vreau să arăt mai bine”, ci spune exact cum vei măsura progresul tău (de exemplu: “vreau să îmi cântăresc greutatea corporală și să îmi măsor circumferințele segmentelor corporale o dată pe săptămână”, “vreau să îmi fac o fotografie înainte și după fiecare lună de antrenament”, “vreau să îmi notez greutățile folosite și repetările efectuate la fiecare antrenament”).
 • Fii atingibil(ă) în ceea ce vrei să obții. Nu spune doar “vreau să arăt ca un culturist sau o culturistă profesionist(ă)”, ci spune exact ce poți obține în funcție de potențialul tău genetic, hormonal, antropometric, de timp, de resurse etc. (de exemplu: “vreau să îmi cresc masa musculară cu 0,5 kg pe lună”, “vreau să îmi scad procentul de grăsime corporală cu 1% pe lună”, “vreau să îmi măresc greutatea folosită la exercițiile de bază cu 5% pe lună”).
 • Fii relevant(ă) în ceea ce vrei să obții. Nu spune doar “vreau să fac mușchi pentru că așa se poartă acum”, ci spune exact de ce vrei să îți dezvolți masa musculară și cum se aliniază acest obiectiv cu valorile și interesele tale (de exemplu: “vreau să fac mușchi pentru că îmi place să fiu puternic(ă) și sănatos(oasă)”, “vreau să fac mușchi pentru că îmi place cum arată un corp bine definit și tonifiat”, “vreau să fac mușchi pentru că vreau să mă descurc mai bine în sportul pe care îl practic”).
 • Fii temporal(ă) în ceea ce vrei să obții. Nu spune doar “vreau să fac mușchi cândva”, ci spune exact când vrei să începi, când vrei să termini și cum îți vei planifica etapele intermediare (de exemplu: “vreau să încep un program de creștere musculară de luni, 1 iunie 2023, și să îl urmez timp de 12 săptămâni, până pe 23 august 2023”, “vreau să îmi evaluez progresul la fiecare 4 săptămâni și să îmi ajustez planul de antrenament și alimentație în funcție de rezultate”, “vreau să îmi stabilesc un premiu pentru fiecare etapă atinsă și un premiu mare pentru atingerea obiectivului final”).

Cum să îți organizezi planul de antrenament pentru creșterea musculară

Pentru a stimula creșterea musculară, trebuie să îți antrenezi mușchii cu o intensitate suficient de mare, dar și cu o frecvență suficient de mare. Acest lucru înseamnă că trebuie să folosești greutăți care te provoacă, dar care nu te epuizează complet, și că trebuie să lucrezi fiecare grup muscular cel puțin de două ori pe săptămână.

[woo_product_slider id="131725"]

Cum să crești în masă musculară ca femeie: ghid complet
Cum să crești în masă musculară ca femeie: Ghid complet

Există mai multe tipuri de programe de antrenament pentru creștere musculara, care se pot adapta la nivelul tau de experiență, de timp, de echipament sau de preferințe personale. Iată câteva dintre cele mai populare tipuri de programe de antrenament pentru creștere musculară:

 • Rutina tipică de culturism. Acest tip de program presupune dedicarea unui antrenament complet pentru fiecare grup muscular. De exemplu, poți face luni piept și tricepși, marți spate și bicepși, miercuri picioare și umeri, joi pauză, vineri piept și tricepși etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate mare și cu un volum mare de exerciții, dar are dezavantajul că nu îți permite o frecvență mare de antrenare pentru fiecare grup muscular (de obicei o dată pe săptămână).
 • Metoda 10 x 10. Acest tip de program presupune efectuarea a 10 serii a câte 10 repetări pentru fiecare exercițiu, cu o greutate care reprezintă aproximativ 60% din greutatea maximă pe care o poți ridica o singură dată (1RM). De exemplu, poți face luni piept și spate (10 x 10 la împins cu haltera și 10 x 10 la rămă cu haltera), marți pauză, miercuri picioare și abdomen (10 x 10 la genuflexiuni și 10 x 10 la ridicări de picioare), joi pauză, vineri umeri și brațe (10 x 10 la dezvoltări cu haltera și 10 x 10 la curl cu haltera) etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate moderată și cu un volum foarte mare de exerciții, dar are dezavantajul că este foarte solicitant pentru sistemul nervos și necesită o recuperare foarte bună.
 • Metoda 5 x 5. Acest tip de program presupune efectuarea a 5 serii a câte 5 repetări pentru fiecare exercițiu, cu o greutate care reprezintă aproximativ 80% din greutatea maximă pe care o poți ridica o singură dată (1RM). De exemplu, poți face luni piept și spate (5 x 5 la împins cu haltera și 5 x 5 la rămă cu haltera), marți pauză, miercuri picioare și abdomen (5 x 5 la genuflexiuni și 5 x 5 la ridicări de picioare), joi pauză, vineri umeri și brațe (5 x 5 la dezvoltări cu haltera și 5 x 5 la curl cu haltera) etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate mare și cu un volum moderat de exerciții, dar are avantajul că îți dezvoltă și forța musculară și rezistența osoasă.
 • Metoda FST-7. Acest tip de program presupune efectuarea a 7 serii a câte 8-12 repetări pentru ultimul exercițiu din fiecare antrenament, cu un interval scurt de odihnă între serii (de obicei 30-45 de secunde). Scopul acestui tip de program este să crească fluxul sanguin către mușchii lucrați și să inducă un efect de pompare musculară (fascia stretch training). De exemplu, poți face luni piept (4 exerciții clasice + FST-7 la împins cu gantere), marți spate (4 exerciții clasice + FST-7 la pulldown), miercuri pauză, joi picioare (4 exerciții clasice + FST-7 la prese pentru picioare), vineri umeri (4 exerciții clasice + FST-7 la fluturări cu gantere) etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate moderată și cu un volum mare de exerciții, dar are avantajul că îți crește pomparea musculară și secreția de hormoni anabolici.
 • Antrenamentul agonist-antagonist. Acest tip de program presupune alternarea exercițiilor pentru grupele musculare opuse (agonist-antagonist), cum ar fi piept-spate, bicepși-tricepși, cvadricepși-femurali etc. De exemplu, poți face luni piept și spate (împins cu haltera, rămă cu haltera, împins cu gantere, pulldown, împins la cabluri, rămă la cabluri), marți pauză, miercuri brațe și abdomen (curl cu haltera, extensii cu haltera, curl cu gantere, extensii cu gantere, curl la cabluri, extensii la cabluri, crunch-uri, ridicări de picioare), joi pauză, vineri picioare și umeri (genuflexiuni, dezvoltări cu haltera, prese pentru picioare, fluturări cu gantere, fandări, ridicări laterale, îndreptări, ridicări frontale) etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate mare și cu un volum moderat de exerciții, dar are avantajul că îți crește eficiența antrenamentului și recuperarea musculară.
 • Supersetul agonist-antagonist. Acest tip de program presupune efectuarea a două exerciții consecutive pentru grupele musculare opuse (agonist-antagonist), fără pauză între ele. De exemplu, poți face luni piept și spate (împins cu haltera + rămă cu haltera, împins cu gantere + pulldown, împins la cabluri + rămă la cabluri), marți pauză, miercuri brațe și abdomen (curl cu haltera + extensii cu haltera, curl cu gantere + extensii cu gantere, curl la cabluri + extensii la cabluri, crunch-uri + ridicări de picioare), joi pauză, vineri picioare și umeri (genuflexiuni + dezvoltări cu haltera, prese pentru picioare + fluturări cu gantere, fandări + ridicări laterale, îndreptări + ridicări frontale) etc. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate mare și cu un volum mare de exerciții, dar are dezavantajul că este foarte solicitant pentru sistemul cardiovascular și nervos.
 • Rutina push-pull-legs. Acest tip de program presupune separarea antrenamentelor în funcție de tipul de mișcare efectuat: push (împingere), pull (tragere) sau legs (picioare). De exemplu, poți face luni push (împins cu haltera, împins cu gantere, dezvoltări cu haltera, extensii cu gantere), marți pull (rămă cu haltera, pulldown, curl la cabluri), vineri pauză, sâmbătă legs (genuflexiuni, prese pentru picioare, fandări, îndreptări, flexii la picior, extensii la picior), duminică pauză. Acest tip de program îți permite să lucrezi fiecare grup muscular cu o intensitate moderată și cu un volum moderat de exerciții, dar are avantajul că îți oferă o frecvență mare de antrenare pentru fiecare grup muscular (de două ori pe săptămână).

Acestea sunt doar câteva exemple de programe de antrenament pentru creștere musculară, dar există și altele. Poți să îți personalizezi programul în funcție de nevoile și obiectivele tale, dar trebuie să respecți câteva principii generale:

 • Folosește exerciții compuse care lucrează mai multe grupe musculare simultan (de exemplu: împins cu haltera, rămă cu haltera, genuflexiuni etc.)
 • Folosește greutăți care te provoacă să faci între 6 și 12 repetări pentru majoritatea exercițiilor (poți folosi și greutăți mai mari sau mai mici pentru anumite exerciții sau scopuri specifice)
 • Odihnește-te suficient între serii și între antrenamente (de obicei între 60 și 120 de secunde între serii și cel puțin o zi între antrenamentele pentru același grup muscular)
 • Progresează constant prin creșterea greutății folosite, a numărului de serii sau de repetări, a frecvenței de antrenare sau a intensității de lucru
 • Variază periodic programul prin schimbarea exercițiilor, a unghiurilor de lucru, a metodelor de antrenament sau a altor variabile pentru a evita stagnarea și a stimula noi adaptări

Cum să îți organizezi planul de alimentație pentru creștere musculară

Pentru a susține creșterea musculară, trebuie să îți asiguri un aport suficient de calorii, proteine, carbohidrați și grăsimi. Acest lucru înseamnă că trebuie să mănânci mai mult decât arzi în mod normal și să îți distribui corect macronutrienții pe parcursul zilei. Iată câteva sfaturi pentru a-ți organiza planul de alimentație pentru creștere musculară:

Cum să crești în masă musculară ca femeie: ghid complet
Cum să crești în masă musculară ca femeie: Ghid complet
 • Calculează-ți necesarul caloric zilnic în funcție de greutatea corporală, nivelul de activitate fizică și obiectivul de creștere musculară. De obicei, se recomandă un surplus caloric moderat de 10-20% peste nivelul de menținere. De exemplu, dacă ai nevoie de 2000 de calorii pe zi pentru a menține greutatea actuală, ar trebui să consumi între 2200 și 2400 de calorii pe zi pentru a crește în masă musculară.
 • Calculează-ți necesarul de proteine zilnic în funcție de greutatea corporală și nivelul de antrenament. De obicei, se recomandă un aport proteic cuprins între 1,6 și 2,2 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru persoanele care fac antrenament cu greutăți. De exemplu, dacă ai 70 de kilograme, ar trebui să consumi între 112 și 154 de grame de proteine pe zi.
 • Calculează-ți necesarul de carbohidrați zilnic în funcție de necesarul caloric și proteic. De obicei, se recomandă un aport de carbohidrați cuprins între 3 și 6 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru persoanele care fac antrenament cu greutăți. De exemplu, dacă ai 70 de kilograme, ar trebui să consumi între 210 și 420 de grame de carbohidrați pe zi.
 • Calculează-ți necesarul de grăsimi zilnic în funcție de necesarul caloric și de aportul de proteine și carbohidrați. De obicei, se recomandă un aport de grăsimi cuprins între 0,8 și 1,2 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi pentru persoanele care fac antrenament cu greutăți. De exemplu, dacă ai 70 de kilograme, ar trebui să consumi între 56 și 84 de grame de grăsimi pe zi.
 • Distribuie-ți macronutrienții pe parcursul zilei în funcție de preferințele și programul tău personal. De obicei, se recomandă să consumi cel puțin 3-4 mese echilibrate pe zi, care să conțină proteine, carbohidrați și grăsimi în proporții adecvate. De asemenea, se recomandă să consumi o masă bogată în proteine și carbohidrați înainte și după antrenament, pentru a asigura energie și recuperare musculară.

Acestea sunt doar câteva exemple de calcul și organizare a planului de alimentație pentru creștere musculară, dar există și altele. Poți să îți personalizezi planul în funcție de nevoile și obiectivele tale, dar trebuie să respecți câteva principii generale:

 • Consumă alimente variate și nutritive, care să îți asigure un aport suficient de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți
 • Evită alimentele procesate, rafinate sau pline de zahăr, sare sau grăsimi nesănătoase
 • Hidratează-te corespunzător, bând cel puțin 2 litri de apă pe zi
 • Suplimentează-te dacă este necesar cu produse care să îți sprijine creșterea musculară, cum ar fi: proteine din zer, creatină, aminoacizi esențiali sau BCAA
 • Monitorizează-ți progresul prin cântărire, măsurare sau fotografiere periodică și ajustează-ți planul în funcție de rezultate

Concluzie

Creșterea musculară la femei este un proces complex și provocator, dar nu imposibil. Cu un plan bine pus la punct de antrenament și alimentație, poți obține rezultate remarcabile în termeni de masă musculară, forță, definire și sănătate. Tot ce trebuie să faci este să îți stabilești niște obiective realiste și măsurabile, să îți organizezi programul în funcție de nevoile și posibilitățile tale și să fii consecvent(ă) și disciplinat(ă) în aplicarea lui.

Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar sau vrei să îți optimizezi planul pentru creștere musculară, poți apela la un antrenor personal sau la un nutriționist calificat. În acest fel, vei avea parte de o îndrumare profesionistă și personalizată care te va ajuta să îți atingi potențialul maxim.

Sper că acest articol te-a ajutat să înțelegi mai bine cum poți crește în masă musculară ca femeie. Dacă ai întrebări sau sugestii legate de acest subiect, nu ezita să mă contactezi. Îți mulțumesc pentru atenție și îți doresc mult succes în drumul tău spre un corp mai puternic și mai frumos!

Surse:

👇Citește și aceste articole:

Creșterea musculară la femei: un ghid complet

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Antrenamentul HIIT – locul 1 la arderea grăsimilor
6 Metode simple pentru a păstra masa musculară și a evita degradarea corpului legată de vârstă
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii