Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cum se masoara procentul de grasime corporala?

Cum se masoara procentul de grasime corporala?

Metode viabile pentru masurare grasimii corporale

Exista diverse metode disponibile pentru a masura procentul de grasime corporala, desi nu toate aceste metode sunt la fel de fiabile ca altele. Intelegerea compozitiei actuale a corpului dumneavoastra poate fi importanta atunci cand vine vorba de a sti daca trebuie sau nu sa faceti schimbari in stilul de viata.

Majoritatea metodelor de masurare a grasimii corporale pot fi, de fapt, usor inexacte. Aceste instrumente pot fi utile pentru a urmari schimbarile de-a lungul timpului, dar nu ar trebui sa luati doar o masuratoare izolata ca pe o imagine de ansamblu.

Antropometria: utilizarea grosimii pielii pentru a masura procentul de grasime corporala

Aceasta este una dintre cele mai comune metode folosite in intreaga lume pentru a masura procentul de grasime corporala. Antropometria este stiinta care masoara corpul uman. In acest caz, implica utilizarea de calibre pentru a masura grosimea pielii.

Dupa ce ati facut masuratorile, puteti introduce rezultatele intr-un calculator care are o ecuatie specifica. Acesta va va arata o predictie a grasimii corporale totale. Aceasta metoda de a va calcula grasimea corporala necesita o anumita experienta. Prin urmare, cel mai bine este sa consultati un profesionist certificat, astfel incat sa puteti evita orice eroare.

Intr-un articol publicat de The Indian Journal of Medical Research, aceasta metoda este explicata mai in detaliu. Nu uitati ca este un proces complex. Trebuie sa faceti masuratorile in anumite puncte specifice de pe corp, nu oriunde.

CITEȘTE ȘI:
8 cele mai bune obiceiuri alimentare daca suferi de cancer de colon

In functie de ecuatia pe care o utilizati pentru calcularea grasimii corporale, veti obtine rezultate usor diferite. Acest lucru face, desigur, ca aceasta metoda sa fie o modalitate oarecum inexacta de a testa grasimea corporala. In orice caz, aceasta metoda este utila pentru a masura schimbarile in compozitia corporala a unui atlet pe o perioada lunga de timp, de exemplu.

Bioimpedanta pentru masurarea grasimii corporale

Cum se masoara procentul de grasime corporala?
Cum se masoara procentul de grasime corporala?

In prezent, sunt disponibile diverse metode care utilizeaza modele matematice. Acestea va permit sa va calculati procentul de grasime corporala. Un exemplu al acestor metode este bioimpedanta.

Aceasta metoda se bazeaza pe aplicarea unui impuls electric asupra corpului cu ajutorul unor electrozi. Aparatul va masura timpul necesar pentru ca impulsul sa parcurga tesuturile corpului (cat de mult rezista sau se opune curentului).

Deoarece viteza cu care curentul va trece printr-o zona grasa sau una slaba a corpului este diferita, se poate obtine o estimare a grasimii corporale si a masei musculare.

Un studiu publicat in revista Meat Science ofera mai multe informatii despre aceasta metoda, inclusiv detalii privind precizia acesteia. Țineti cont de faptul ca nu este o metoda infailibila. Cu toate acestea, o puteti folosi pentru a determina modificarile compozitiei corporale de-a lungul unei perioade de timp, ca si in cazul metodei anterioare.

CITEȘTE ȘI:
Diabetul latent autoimun al adultului (diabet LADA)
Cum se masoara procentul de grasime corporala?

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)

Aceasta este cea mai fiabila metoda de masurare a procentului de grasime corporala, desi este si cea mai scumpa. De fapt, in general, nu este folosita in acest scop, deoarece este mai degraba pentru diagnosticarea bolilor si a leziunilor.

Cu toate acestea, RMN-ul este foarte eficient. Aceasta realizeaza o harta digitala a tesuturilor corpului, folosind un camp magnetic puternic si curenti de radiofrecventa. Acestia stimuleaza protonii din organism, iar aparatul masoara viteza cu care acesti protoni reactioneaza la curenti, folosind aceste viteze pentru a face diferenta intre diferite tipuri de tesuturi. IRM este o tehnologie foarte complexa, dar si extrem de precisa.

Cum se masoara procentul de grasime corporala?

IRM este considerat “standardul de aur” pentru masurarea precisa a grasimii corporale. Cu toate acestea, nu uitati ca nu este folosit foarte des in acest scop. In general, doar spitalele au aparate RMN, iar listele de asteptare lungi sunt frecvente.

Este posibil sa va masurati procentul de grasime corporala

Dupa cum am vazut, cele mai accesibile metode de masurare a grasimii corporale sunt si cele mai imprecise, deoarece ofera doar estimari. Pentru a obtine rezultate cat mai precise, ar trebui sa folositi calibre de incredere pentru pliul pielii si sa consultati un profesionist. Marja de eroare este mare.

CITEȘTE ȘI:
Beneficiile Uimitoare ale Kombucha: Detoxifiere, Probiotice si Imunitate

Cu toate acestea, daca folositi in mod constant aceeasi metoda, aceasta poate fi foarte utila pentru a va urmari progresul in timp, precum si pentru a va oferi un ghid privind eficienta unei diete sau a unei activitati fizice specifice.

Echipele sportive profesioniste tind sa utilizeze aceste metode mai accesibile. Intre timp, RMN-ul are alte utilizari mai specifice, cum ar fi diagnosticarea leziunilor structurale.

Ar fi ideal sa folositi aceste metode cu ajutorul unui specialist sau profesionist. In acest fel, puteti minimiza eventualele erori si va puteti bucura de un rezultat rezonabil de precis. Bineinteles, specialistul va va ajuta sa trageti concluziile din rezultate.