Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?

Bine-cunoscutele glucide, proteine si grasimi alcatuiesc caloriile din alimente. Ei sunt cei care transporta energia.

Cantitatea de energie eliberata in timpul arderii a 1 g de substanta chimica (kcal)

Aceste calcule se bazeaza pe ipoteza ca proteinele, grasimile si carbohidratii sunt stocate in organism si sunt utilizate pentru satisfacerea nevoilor energetice. In acest caz, obtinem exact valoarea calorica care este mentionata pe ambalajul alimentelor.

Dar, pentru a le introduce in organism, trebuie sa ajunga acolo cumva. Iar acesta este un proces foarte complicat si consumator de energie! In plus, daca exista alte surse de energie (carbohidrati), mai accesibile si mai rapide, nu este sigur ca organismul o va lua din stocul de grasimi sau proteine (de exemplu, din muschi).

Acesta este un paradox: teoretic, grasimile si proteinele contin, de asemenea, energie, dar in practica nu obtinem intotdeauna caloriile pe care le pretindem.

2. Cat de multa energie este in alimentele proteice?

Functia energetica a proteinelor este secundara. Organismul foloseste proteinele in primul rand pentru construirea celulelor, sinteza hormonilor etc. Deci, daca mancam 100 de grame de proteine, nu inseamna ca primim 400 kcal. In plus, de foarte multe ori, inca ne-o datoram noua insine! Este nevoie de multa energie pentru a digera proteinele alimentare si pentru a ne construi propriile proteine din materialul proteic alimentar.

De ce pot copiii mici sa manance atat de mult si totusi sa fie atat de slabi? Acestia se afla intr-un proces activ de crestere si dezvoltare. Prin urmare, proteinele alimentare nu le dau energie. In plus, procesul de transformare a aminoacizilor alimentari in proteine proprii ale organismului copiilor necesita o cantitate mare de calorii.

Ganditi-va la dieta Atkins. Se bazeaza pe consumul de produse proteice intr-o cantitate aproape nelimitata, desi valoarea calorica nominala a acestora depaseste toate standardele existente.

Cu toate acestea, persoanele care urmeaza aceasta dieta nu numai ca nu reusesc sa se ingrase, ci, dimpotriva, pierd rapid in greutate. Iata un experiment pur care arata ca proteinele alimentare nu au valoarea calorica nominala declarata pe etichete.

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?
In cele mai multe cazuri, proteinele alimentare au o valoare energetica extrem de scazuta si, dimpotriva, de foarte multe ori, iau din energia organismului.

3. Ce este in neregula cu proteinele?

Proteinele alimentare in general, si in special cele care au fost gatite in profunzime, nu pot fi absorbite in totalitate de organism. Acest lucru necesita, in primul rand, prea multa energie si, in al doilea rand, suficiente enzime digestive.

Ca urmare, o cantitate considerabila de proteine alimentare ramane nedigerata si, prin urmare, nu are valoare energetica.

Reziduurile proteice nedigerate duc adesea la dezvoltarea proceselor putrefactive in intestinul gros, insotite de o intoxicatie severa a organismului. Aceasta, ca orice intoxicare, este un proces care consuma energie.

4. Inteleg. Și cum ramane cu grasimile?

La fel ca si proteinele, grasimile sunt un material important din care sunt construite membranele tuturor celulelor. In consecinta, o parte din grasime este utilizata numai pentru acest proces.

Desi grasimea este cea mai abundenta sursa de energie, natura a conceput-o pentru a fi o rezerva de energie. Adica, toate grasimile care vin cu alimente sunt imediat scoase din metabolismul energetic si pompate in acumulatorii de grasime.

Acest lucru inseamna ca, in realitate, nu primim caloriile declarate! Acestea vor fi disponibile doar daca toate celelalte surse de energie vor fi epuizate.

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?
O stare de deficit energetic profund este foarte putin probabila pentru o persoana medie moderna.

In cele din urma, dieta stramosilor nostri continea mult mai putine grasimi decat a mea si a dumneavoastra. Din acest motiv, sistemul nostru digestiv nu este capabil sa digere complet cantitati mari, mai ales atunci cand acestea vin deodata.

Ca si in cazul proteinelor, o parte substantiala din grasimile consumate vor parasi pur si simplu organismul fara a fi digerate – si, prin urmare, nu ne vor transfera niciodata caloriile lor.

5. De unde provin caloriile esentiale?

Nici proteinele si nici grasimile din alimente nu au o valoare calorica directa. Functia lor energetica este fie secundara, fie de rezerva. Adica, ele contin energie, dar in conditiile vietii moderne nu exista o nevoie urgenta de eliberare completa a acesteia.

Carbohidratii, pe de alta parte, sunt un purtator de energie aproape in forma lor pura. Toate celelalte functii ale carbohidratilor sunt mai putin semnificative, in special la animale si la oameni.

Carbohidratii au un grad maxim de digestibilitate. Nu digeram mai multe proteine si grasimi decat atat cat poate procesa in mod adecvat sistemul nostru digestiv. Pe de alta parte, carbohidratii pot fi absorbiti in aproape orice cantitate.

Nu necesita multa energie, astfel incat procesul se desfasoara foarte rapid (spre deosebire de aceleasi grasimi si proteine). Aceasta inseamna ca nu numai ca primim calorii din carbohidrati in intregime, dar si fara intarziere.

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?
Scopul principal si primordial al carbohidratilor in natura este de a furniza organismului energie rapida si versatila.

6. Care este particularitatea carbohidratilor?

Dupa ce sunt digerate in intestine, grasimile si proteinele trebuie sa treaca printr-o transformare complicata si o cale biochimica complexa inainte de a putea obtine energie din ele. Dar carbohidratii pot fi folositi de organism imediat ce intra in sange.

Mai mult! Daca energia din carbohidrati nu poate fi folosita imediat, nu se va risipi sau pierde. Toata energia provenita din excesul de carbohidrati este transformata intr-o rezerva, adica in grasime.

7. Cata energie obtinem din alimente?

Daca vom consuma 100 de grame de proteine, nu vom obtine niciodata cele 400 de kilocalorii declarate pe eticheta. In cel mai bun caz este doar o treime. Și, de foarte multe ori, va trebui sa “platiti” cu propria energie pentru o astfel de masa.

Daca mancam 100 de grame de grasime, obtinem doar jumatate din cele 930 de kilocalorii declarate.

Dar daca absorbim 100 de grame de carbohidrati, toate cele 400 de kilocalorii vor fi ale noastre.

Citeste si aceste articole:

De ce depinde continutul caloric al alimentelor?
De ce depinde continutul caloric al alimentelor?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
10 Condimente care te ajuta sa slabesti