Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri

Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri

Luatul mesei impreuna cu familia, un factor important pentru longevitate

Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre cei mai longevivi oameni, despre trei dintre cele cinci Zone Albastre si despre modul in care oamenii de aici abordeaza integrarea alimentelor, a familiei si a prieteniei in stilul lor de viata.

Intr-o tara in care oamenii sufera in general de boli precum cancerul, bolile de inima, Alzheimer si diabetul, am putea invata mai multe despre sanatate si fericire din partile lumii cunoscute sub numele de Zone Albastre.

Aceste cinci regiuni au cele mai multe populatii de centenari din lume si sunt considerate cele mai sanatoase locuri care exista in prezent. Lucruri precum dieta, miscarea, scopul si comunitatea sunt pilonii prin care multe dintre aceste comunitati isi ating longevitatea.

Potrivit cercetatorilor asociati cu Zonele Albastre, faptul de a avea relatii apropiate si de a avea suficienta interactiune sociala in mod regulat sunt factori predictivi importanti pentru cat de mult va trai o persoana. De aceea, nu este surprinzator faptul ca multi oameni din aceste comunitati din Zonele Albastre mananca majoritatea meselor cu familia sau cu prietenii.

Okinawa, Japonia

Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri. Japanese family eating
Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri. Shutterstock

Comunitatea din Okinawa se bazeaza pe un simt al scopului in fiecare domeniu al vietii lor, mai ales atunci cand vine vorba de mancare si de prietenii. Cand vine vorba de mancare, locuitorii din Okinawa practica in mod intentionat arta hara hachi bu, ceea ce inseamna ca mananca doar pana cand sunt 80% satui la fiecare masa.

CITEȘTE ȘI:
Sucraloza vs Aspartam: Diferentele explicate

Cand vine vorba de prietenie, ei considera comunitatea ca fiind unul dintre pilonii de baza ai unei vieti sanatoase. Multi locuitori din Okinawa practica o traditie numita Moai, care este un mic sistem de sprijin pe care il ai de-a lungul intregii vieti.

Aceste grupuri incep in copilarie si se extind pana in restul vietii, iar aceste comunitati isi ofera sprijin emotional, mental, fizic si chiar financiar unul altuia.

Cunoscute uneori ca o a doua familie, grupurile Moai iau masa impreuna si se intalnesc in mod regulat, ceea ce ii ajuta pe locuitorii din Okinawa sa traiasca mai mult si mai sanatos intr-o comunitate.

Nicoya, Costa Rica

Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri. People eating together
Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri. Shutterstock

Peninsula Nicoya este o alta regiune din Zona Albastra si gazduieste unii dintre cei mai longevivi oameni din lume. In timp ce cercetatorii au atribuit sanatatea locuitorilor din Nicoya unor lucruri precum expunerea la lumina soarelui si timpul petrecut in natura, mancarea usoara si sanatoasa si consumul mare de apa, ei au descoperit, de asemenea, ca interactiunea fata in fata joaca un rol important.

Potrivit cercetatorilor din Zona Albastra, oamenii din Nicoya isi concentreaza o mare parte din viata in jurul familiei si al comunitatii. Adesea, mai multe generatii locuiesc impreuna in aceeasi casa si, de obicei, urmeaza o politica a “usilor deschise” atunci cand vine vorba de petrecerea timpului cu vecinii si prietenii.

CITEȘTE ȘI:
8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare

De asemenea, nicoienii apreciaza importanta familiei. Din acest motiv, majoritatea populatiei varstnice din aceasta comunitate este ingrijita de copii, nepoti sau alte persoane din familie.

Sardinia, Italia

Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri italian people eat
Motivul nr. 1 pentru care cei mai longevivi oameni din lume nu mananca singuri. Shutterstock

Sardinia, o insula italiana, gazduieste un numar considerabil de centenari din lume. Potrivit cercetatorilor de la Blue Zone, sarzii isi ating longevitatea mancand in principal mese pe baza de plante, facand plimbari zilnice, rezervandu-si timp pentru miscare regulata si chiar band unul sau doua pahare de vin rosu in fiecare seara.

Pe langa aceste obiceiuri zilnice, sarzii pun mare pret pe familie, prieteni si vecini. Cercetatorii au descoperit ca sarzii isi pun batranii pe primul loc, familia pe primul loc si isi rezerva zilnic timp pentru a rade cu comunitatea lor. Impartasirea regulata a meselor cu prietenii si familia lor poate fi cheia fericirii, longevitatii si sanatatii lor generale.