3 pași simpli pentru a-ți reduce inflamația intestinală

3 Pași simpli pentru a-ți reduce inflamația intestinală

[woo_product_slider id="131725"]

Descoperă în acest articol cum poți reduce inflamația intestinală în doar 3 pași simpli! Află care sunt alimentele care favorizează inflamația și care sunt cele care o combat, ce suplimente alimentare poți lua și cum să-ți schimbi stilul de viață pentru a avea o digestie sănătoasă și fără inflamații. Urmează acești pași și vei simți o îmbunătățire semnificativă a sănătății intestinale.

Una dintre cele mai grave – și comune – cauze ale bolilor cronice este inflamația.

Nivelurile ridicate de inflamație din organism determină deteriorarea celulelor și pierderea capacității acestora de a funcționa corect. Acest lucru duce, la rândul său, la apariția unor boli precum cancerul, tulburările autoimune și alte afecțiuni.

Inflamația este un proces biologic necesar care pune în mișcare sistemul imunitar. Mesagerii chimici alertează organismul cu privire la zonele care trebuie apărate sau reparate. Cu toate acestea, dacă inflamația continuă prea mult timp, poate avea consecințe grave.

Cantitatea de inflamație din corpul dumneavoastră este influențată de o serie de factori, inclusiv dieta, stilul de viață și mediul înconjurător.[1]

3 pași simpli pentru a-ți reduce inflamația intestinală
3 Pași simpli pentru a-ți reduce inflamația intestinală

În intestin, inflamația poate fi cauzată și de un dezechilibru al microorganismelor din tractul gastrointestinal. Atunci când microbii dăunători sau ciupercile de drojdie, cum ar fi Candida, se dezvoltă și se răspândesc, acestea pot afecta grav mucoasa intestinală. Răspunsul imunitar rezultat poate duce la o inflamație și la daune suplimentare.

Din fericire, inflamația intestinală poate fi redusă prin schimbarea alegerilor pe care le faceți în viața de zi cu zi. De fapt, există trei pași simpli pe care îi puteți face astăzi pentru a reduce inflamația intestinală. Haideți să aruncăm o privire

1. Beți mai multă apă pentru a elimina toxinele

În fiecare zi suntem expuși la toxine. Poluanții atmosferici, metalele grele, mucegaiurile și agenții patogeni din aer sunt în jurul nostru tot timpul – fără ca noi să ne dăm seama.

[woo_product_slider id="131725"]

Multe dintre alimentele noastre sunt, de asemenea, pline de toxine, cum ar fi pesticidele, antibioticele și chiar zaharurile adăugate.

Aceste toxine contribuie în mod semnificativ la inflamație. Ele “pornesc” genele care favorizează inflamația și provoacă cancer și boli de inimă. În intestin, aceste toxine pot provoca un dezechilibru în flora intestinală care permite eliberarea de substanțe chimice pro-inflamatorii. Această inflamație promovează schimbări în alte părți ale corpului care pot duce la boli cronice.

Una dintre cele mai bune modalități de a elimina toxinele din organism este, de asemenea, una dintre cele mai ușoare. Beți mai multă apă! A bea multă apă în fiecare zi este o modalitate eficientă și importantă de a vă ajuta intestinul și corpul să se detoxifice:

 • Tractul tău digestiv are nevoie de apă pentru a funcționa optim și pentru a muta eficient deșeurile prin și din intestine.
 • Ficatul și rinichii sunt două dintre cele mai importante organe de detoxifiere ale corpului dumneavoastră. Ambele au nevoie de un aport constant de apă pentru a funcționa corect.
 • Transpirația elimină, de asemenea, toxinele din corpul dumneavoastră. Transpirația este alcătuită în mare parte din apă.

La fel de important, fiecare dintre celulele dvs. are nevoie de un aport adecvat de lichid pentru a-și îndeplini funcțiile. Studiile au arătat că un aport insuficient de lichide în celule poate contribui la eliberarea de substanțe chimice proinflamatorii și chiar duce la apariția bolilor inflamatorii.[2]

În general, cu cât consumați mai mult lichid, cu atât mai puține inflamații vor apărea în corpul dumneavoastră.

🍃Ce trebuie să faceți:

Încercați să beți între 2 și 3 litri de apă în fiecare zi, ceea ce înseamnă între șase și opt pahare. Asigurați-vă că apa este proaspătă și filtrată sau cel puțin lipsită de contaminanți precum clorul, fluorura și metalele grele.

Poate fi util să aveți cu dumneavoastră o sticlă de apă pe tot parcursul zilei, astfel încât să o puteți sorbi din când în când, mai degrabă decât să beți o cantitate mare de apă dintr-o dată.

Unul dintre cele mai sănătoase moduri de a bea apă este cu un strop de suc de lămâie. Sucul de lămâie este bogat în vitamina C și vă poate stimula sistemul imunitar.

Nu sunteți sigur dacă sunteți cu adevărat deshidratat? Există o modalitate ușoară de a afla! Verifică-ți culoarea urinei data viitoare când mergi la toaletă. Dacă este galbenă, probabil că organismul tău are nevoie de mai multă apă. Dacă este limpede, înseamnă că sunteți bine hidratat.

2. Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține organele de detoxifiere active

Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține organele de detoxifiere active
2. Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține organele de detoxifiere active

Exercițiile fizice zilnice sunt absolut esențiale pentru a vă menține întregul organism în formă, inclusiv intestinul.

[woo_product_slider id="131725"]

Activitatea fizică stimulează principalele organe de detoxifiere ale corpului dumneavoastră, inclusiv intestinele, tractul urinar, glandele sudoripare, sistemul circulator și sistemul limfatic.

Atunci când aceste sisteme sunt capabile să elimine toxinele și deșeurile din organism, inflamația este menținută la un nivel minim.

Noile cercetări arată că doar 20 de minute de exerciții fizice pot avea un efect antiinflamator asupra intestinului și a întregului organism.

Exercițiile fizice îmbunătățesc răspunsul antiinflamator al organismului prin activarea sistemului nervos simpatic. Acesta crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și frecvența respiratorie. Ca urmare, organismul eliberează în sânge hormoni precum adrenalina și noradrenalina, care au rolul de a activa receptorii suprarenali ai celulelor imunitare.

Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat efectele unei singure sesiuni de exerciții fizice de 20 de minute asupra activării sistemului imunitar. Ei au descoperit că până și această cantitate mică de exerciții fizice a fost suficientă pentru a suprima producția de citokine proinflamatorii cu 5%.[3]

Inflamația este o parte necesară a răspunsului imunitar al organismului, dar prea multă inflamație poate duce la boli. Inflamația cronică poate contribui la diabet, obezitate, boala celiacă, artrită, fibromialgie sau boli intestinale precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Se pare că până și exercițiile fizice de scurtă durată pot reduce răspunsul inflamator al organismului, ceea ce ar putea duce la recomandarea exercițiilor fizice ca parte a planurilor de tratament pentru bolile inflamatorii în viitor.

De asemenea, exercițiile fizice aduc sânge proaspăt în țesuturi, ceea ce reduce inflamația prin faptul că ajută la eliminarea deșeurilor metabolice. Țesuturilor inflamate sau deteriorate li se furnizează nutrienți, ceea ce facilitează repararea și recuperarea.

La fel ca și hidratarea, exercițiile fizice mențin în funcțiune sistemul digestiv și promovează o digestie sănătoasă, ceea ce reduce și mai mult inflamația din intestin.

🍃Ce trebuie să faceți:

Dacă duceți un stil de viață sedentar, faceți-vă un scop să mergeți pe jos, să alergați, să înotați sau să vă întindeți timp de cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Majoritatea telefoanelor mobile moderne sunt acum dotate cu un fel de tracker de activitate. Dacă aveți un iPhone, de exemplu, este posibil să fiți deja familiarizat cu aplicația iOS Health. Această aplicație utilă înregistrează pașii pe care îi faceți în fiecare zi. Mulți oameni își propun un obiectiv de 10.000 de pași pe zi, ceea ce reprezintă un obiectiv foarte sănătos.

De asemenea, încercați să evitați să stați jos pentru perioade lungi de timp. Dacă lucrați multe ore, setați-vă un cronometru pentru a vă ridica și a face mișcare în mod regulat, cel puțin la fiecare oră.

Și, așa cum am menționat mai devreme, asigurați-vă că beți multă apă după ce faceți exerciții fizice!

3. Consumați curcumină – un agent antiinflamator natural

Consumați curcumină - un agent antiinflamator natural
Consumați curcumină – un agent antiinflamator natural

Curcumina este ingredientul activ din turmeric, un condiment portocaliu strălucitor. Este unul dintre cei mai eficienți agenți antiinflamatori naturali, în special pentru intestin.

Curcumina ajută la digestie prin relaxarea mușchilor netezi de pe pereții intestinali și ajutând la deplasarea alimentelor prin intestine. De asemenea, ajută la ameliorarea gazelor și a balonării pe măsură ce alimentele se descompun.

În colon, curcumina promovează un echilibru sănătos al bacteriilor intestinale, care este esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. De asemenea, stimulează celulele mucoasei intestinale să se regenereze și să se vindece atunci când acestea au fost afectate de bacterii patogene sau de ciuperci de drojdie, cum ar fi candida.

Studii recente au arătat chiar că curcumina poate fi un agent eficient în inhibarea infecțiilor fungice din intestin. Studiile clinice au arătat că concentrațiile ridicate de curcumină au un puternic efect antifungic împotriva acestei ciuperci de drojdie dăunătoare, precum și împotriva altor infecții fungice. Există dovezi că curcumina poate inhiba creșterea Candida albicans mai eficient decât medicamentele antifungice obișnuite.[4]

Cercetările au arătat că efectele medicinale ale curcuminei se datorează în mare parte fitochimicilor sale. Acestea sunt substanțe chimice vegetale care au proprietăți antioxidante și antibacteriene. Aceste substanțe fitochimice pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea grețurilor cauzate de probleme psihologice, cum ar fi anxietatea și stresul.

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale curcuminei pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor intestinale cauzate de alimentele condimentate, de alcool sau de bacteriile patogene. Compușii incredibili din curcumină susțin procesele digestive naturale, ceea ce poate însemna că intestinul nu trebuie să lucreze atât de mult pentru a descompune alimentele.

🍃Ce trebuie să faceți:

A lua curcumină este la fel de simplu ca și cum ai găsi un supliment de înaltă calitate la un magazin de produse naturiste bun.

De asemenea, puteți amesteca pudra de turmeric în smoothie-uri, mese sau într-un latte cu turmeric. Asigurați-vă că adăugați o grăsime sănătoasă, cum ar fi uleiul de nucă de cocos și piper negru. Acest lucru va ajuta organismul dumneavoastră să absoarbă componentele active ale curcuminei.

💢Concluzia

Atunci când reduceți inflamația intestinală, prima dvs. prioritate ar trebui să fie reducerea cantității de factori proinflamatori din dieta și stilul dvs. de viață.

Cei trei pași de mai sus sunt foarte ușor de încorporat în rutina zilnică și vă vor ajuta să minimizați procesele inflamatorii din corpul dumneavoastră.

Susținând funcțiile de detoxifiere ale organismului prin exerciții fizice adecvate și hidratare, veți reduce drastic cantitatea de toxine dăunătoare cu care sistemul dumneavoastră imunitar trebuie să lupte zilnic. Mai puține toxine înseamnă că organismul dumneavoastră se poate concentra mai mult pe vindecare!

Acest lucru este mult îmbunătățit prin adăugarea de curcumină în dieta zilnică, fie ca supliment, fie în mesele dumneavoastră. Curcumina este un ingredient remarcabil pentru un intestin inflamat: ajută la calmarea membranelor iritate, combate ciupercile de drojdie precum candida și susține vindecarea mucoasei intestinale.

Urmați acești pași simpli și începeți să vă reduceți inflamația chiar astăzi. Intestinul dumneavoastră vă va mulțumi!

🧠Întrebări frecvente

Ce este inflamația intestinală?

Inflamația intestinală este o reacție a sistemului imunitar la un factor declanșator, cum ar fi bacteriile, infecțiile, stresul, dieta și alți factori. Aceasta poate afecta atât intestinul subțire, cât și intestinul gros și poate provoca simptome precum balonare, dureri abdominale, diaree și constipație.

Cum pot preveni inflamația intestinală?

Pentru a preveni inflamația intestinală, este important să aveți o alimentație sănătoasă și echilibrată, să beți suficientă apă, să faceți exerciții fizice regulate, să reduceți stresul și să dormiți suficient. De asemenea, evitați consumul excesiv de alcool, fumatul și alimentele procesate.

Ce alimente ar trebui să evit pentru a reduce inflamația intestinală?

Alimentele care pot contribui la inflamația intestinală includ produsele lactate, glutenul, alimentele procesate, băuturile carbogazoase, alcoolul și zahărul în exces. Este recomandat să limitați consumul acestor alimente și să vă concentrați pe alimente antiinflamatorii, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale, proteinele slabe și acizii grași omega-3.

Cum pot reduce stresul pentru a preveni inflamația intestinală?

Reducerea stresului poate fi benefică pentru sănătatea intestinală. Practicați tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă, meditația, yoga, exercițiile fizice regulate și asigurați-vă că aveți suficient timp liber pentru a vă relaxa și a vă bucura de activități recreative.

Când ar trebui să consult un medic pentru inflamația intestinală?

Dacă simptomele inflamației intestinale persistă sau se agravează, este important să consultați un medic. Semnele care indică nevoia unei evaluări medicale includ dureri abdominale severe, diaree care durează mai mult de 2-3 zile, sânge în scaun, pierdere neintenționată în greutate și oboseală persistentă. Un medic poate diagnostica cauza simptomelor și poate oferi recomandări de tratament adecvate, care pot include modificări ale dietei, medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

 1. Front Biosci (Schol Ed): Effects of lifestyle interventions on inflammatory markers in the metabolic syndrome
 2. Biomol Concepts: The role of hyperosmotic stress in inflammation and disease
 3. UC San Diego News Center: Exercise … it Does a Body Good: 20 Minutes Can Act as Anti-Inflammatory
 4. The Candida Diet: Candida: Causes, Symptoms & Diagnosis

👇Citește și aceste articole:

  3 pași simpli pentru a-ți reduce inflamația intestinală

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

  Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

  Uleiurile esențiale din citrice, beneficii si utilizări
  15 Remedii naturale împotriva insomniei care chiar funcționează
  Închide Coșul Meu
  Închide Wishlist
  Închide
  Închide
  Categorii