Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Despre mutatia virusurilor: coronavirusuri si alte specii

Despre mutatia virusurilor: coronavirusuri si alte specii

Virusuri, mutatii, tulpini – aceste trei cuvinte sunt pe buzele tuturor astazi. Pandemia de coronavirus, care a cuprins practic intreaga planeta, ne-a facut sa ne intrebam de unde provin bolile care ne schimba viata.

Numai in cei douazeci si doi de ani ai secolului XXI, am cunoscut cinci epidemii care au reprezentat o provocare majora pentru medicina mondiala. Fiecare dintre ele este cauzata de virusi, dar ceea ce este surprinzator este ca, dupa o anumita perioada de timp, virionii (particulele de virus) revin, dar intr-o forma structurala usor modificata.

Astfel, in 2002-2003, 27 de tari ale lumii s-au confruntat cu o epidemie de SARS, din cauza careia au murit peste 800 de pacienti. Și acesta a fost doar inceputul, pentru ca omenirea o astepta pe urmatoarea:

  • Gripa porcina A/H1N1 in 2009-2010, cu aproape 19.000 de decese;
  • Gripa aviara H5N1 si H7N9 in perioada 2003-2017 – peste 450 de persoane au murit;
  • Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), o infectie virala respiratorie acuta cauzata de coronavirusul patogen uman MERS-CoV. Rata mortalitatii este relativ scazuta, cu 430 de pacienti in perioada 2012-2015;
  • Febra hemoragica Ebola, in 2014-2016 si a facut 11.300 de victime ;
  • COVID-19 este o pandemie in curs de desfasurare cauzata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2. Luand 5,6 milioane de vieti.
CITEȘTE ȘI:
Sindromul PANDAS: simptome, diagnostic, tratament

Nu este greu de observat ca unele dintre denumirile virusurilor se suprapun. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece acestea pot fi cauzate de virusuri mutante de acelasi tip. Sa incercam sa intelegem ce este mutatia virusului si de ce apare.

Ce este un virus, structura si caracteristicile sale

Lumea microorganismelor este reprezentata de mai multe specii distincte, fiecare fiind fundamental diferita de celelalte. Virusii apartin acestui grup, desi au propriile lor particularitati care nu sunt caracteristice celorlalti reprezentanti invizibili cu ochiul liber ai lumii animale si vegetale. In primul rand, le lipseste structura celulara si sistemele de formare a proteinelor. In al doilea rand, au citotropism pronuntat si parazitism intracelular.

Oamenii de stiinta care studiaza virusii au estimat ca exista mai mult de 1039 a acestor microorganisme. Ele au forme, dimensiuni si cicluri de viata diferite, dar mai multe proprietati sunt comune tuturor virusurilor:

  • Prezenta unui capsid, o structura proteica proteica protectoare;
  • Genomul, care consta in ADN sau ARN si este localizat in interiorul capsidei;
  • Supercapsida – un invelis care acopera capsida, dar care nu este prezent la toate speciile de virusuri.

Atunci cand un virus intra intr-o celula gazda, incepe sa se inmulteasca intensiv. Ca urmare, apar multe copii ale agentului patogen, care apoi infecteaza alte celule ale organismului.

CITEȘTE ȘI:
12 Fapte despre ras: cum iti afecteaza rasul sanatatea

In procesul de reproducere si transmitere a virusului, uneori are loc o modificare a materialului genetic care se gaseste in genom. Acest lucru se numeste mutatie.

Cu cat circulatia virusilor este mai mare si cu cat replicarea lor este mai frecventa, cu atat mai mare este sansa aparitiei de noi tulpini.

O astfel de mutatie este capabila sa creeze virusuri care se adapteaza mai usor la mediul extern, au o infectiozitate ridicata si provoaca simptome si o evolutie radical diferita a bolii. Acest proces se numeste evolutie.

Principalele cauze ale mutatiei virusurilor sunt

In fiecare an apar in lume noi tulpini de infectii virale. Acest lucru se explica prin evolutia virusilor, care are loc foarte rapid si se poate produce in doua moduri:

  • recombinare: in acest caz, microorganismele infecteaza aceeasi celula si fac schimb de material genetic intre ele;
  • mutatie: o modificare a secventei ADN sau a lantului ARN are loc in interiorul virusului insusi.

Recombinarea este inerenta virusului gripal, deoarece acesta are opt segmente de ARN in acelasi timp, fiecare dintre ele purtand una sau mai multe gene. Atunci cand doua tulpini diferite ale aceluiasi agent patogen intra in organism, se produc noi microorganisme cu segmente mixte.

Mutatia are, de asemenea, ca rezultat noi tulpini, dar procesul in sine este semnificativ diferit. Nu este necesar ca o noua tulpina sa fie infectata cu doi agenti patogeni diferiti in acelasi timp, deoarece toate modificarile au loc atunci cand virusul este copiat. Se stie ca virusii ADN se modifica mult mai rar decat virusii ARN.

CITEȘTE ȘI:
Oboseala: tipuri, cauze, simptome si remedii

Oamenii de stiinta explica aceasta particularitate printr-o diferenta importanta: Virusurile ADN au nevoie de ADN polimeraza ADN, o enzima care intra in celula gazda, in timpul procesului de copiere. Aceasta enzima este cea care detecteaza si corecteaza erorile, impiedicand aparitia virusilor modificati, dar virionii sunt uneori capabili sa ocoleasca si acest mecanism.

ARN polimeraza, care participa la replicarea virusurilor ARN, nu are o astfel de capacitate, astfel incat nu are loc nicio corectie. In consecinta, probabilitatea de aparitie a unor noi tulpini virale este ridicata.

Bolile virale cu mai multe tipuri de tulpini nu sunt chiar atat de multe. Cele mai cunoscute si cele mai frecvente mutatii apar in cazul gripei, HIV si coronavirus. De exemplu, treisprezece forme diferite de SARS-CoV-2 s-au format pe parcursul existentei sale. Pandemia COVID-19 a inceput cu o forma care a fost descoperita in decembrie 2019 in orasul chinez Wuhan.

Consecintele mutatiei virusului.

Este mutatia buna sau rea? Este imposibil sa se raspunda la aceasta intrebare fara echivoc, deoarece in fiecare caz rezultatul este diferit. Pentru unele boli, mutatia virionilor devine o oportunitate de a se “simti” si mai confortabil in organism, in timp ce pentru altele duce la imbolnavirea usoara a pacientilor si la recuperarea rapida a acestora.

In cazul infectiei cu HIV, mutatia genetica cu formarea de noi tulpini este una dintre principalele cauze ale rezistentei la medicamente. Ideea este ca, pentru a bloca replicarea HIV, se utilizeaza un inhibitor al transcriptazei inverse, al carui mecanism de actiune consta in combinarea cu aceasta enzima din virus.

CITEȘTE ȘI:
Cum se masoara procentul de grasime corporala?

Fara participarea sa, virionul nu poate copia genomul, dar unele particule virale sufera mutatii exact in gena transcriptazei inverse, astfel incat medicamentul nu are niciun efect asupra lor. In acest scop, pentru a trata HIV se utilizeaza o terapie combinata de mai multe medicamente care afecteaza diferite cicluri ale virusului.

Efecte asupra detectarii virusului si asupra procesului de vaccinare

Mutatiile care duc la aparitia unor noi tulpini reprezinta o provocare serioasa pentru diagnosticul de laborator. Este important ca noile forme sa nu cada in dizgratia metodelor de identificare utilizate in prezent. Reteaua globala de laboratoare a OMS a infiintat un grup special pentru a studia evolutia SARS-CoV-2.

Reprezentantii acestuia preleveaza probe de la pacientii cu simptome noi, atipice si le trimit pentru investigatii suplimentare. Astfel de masuri ne permit sa monitorizam aparitia unor noi tulpini, impactul lor asupra oamenilor si eficacitatea medicamentelor asupra noilor forme.

Coronavirusul este in prezent diagnosticat prin metode 100% eficiente, deoarece este determinat de gena RdRp (ORF1ab) si N, care nu sunt absolut deloc mutate.

Situatia vaccinurilor este putin mai complicata: o noua tulpina de coronavirus, “omicron”, a aparut in urma cu cateva luni, dand o lovitura eforturilor oamenilor de stiinta si profesionistilor din domeniul sanatatii care au dezvoltat vaccinuri impotriva COVID-19.

CITEȘTE ȘI:
Cum tratam febra la copii, cauze, simptome

Desi mai putin periculoasa pentru sanatate decat formele anterioare, aceasta a pus sub semnul intrebarii eficacitatea vaccinurilor. Astfel, testele efectuate asupra vaccinului Pfizer au constatat ca acesta protejeaza impotriva omicronului doar cu 22,5%.

Aceasta concluzie a fost facuta de expertii de la African Health Research Institute din Durban, Africa de Sud. In acest scop, ei au colectat probe de plasma sanguina de la 12 pacienti vaccinati care se imbolnavisera de aceasta forma speciala de coronavirus.

La baza studiului a stat determinarea anticorpilor neutralizanti din organism. In acelasi timp, ei au emis ipoteza ca vaccinarea ar face boala mai usoara si ar proteja impotriva complicatiilor.

Anterior, eficacitatea vaccinarii cu un medicament biotehnologic a fost evaluata de oamenii de stiinta britanici. Rezultatele lor au fost mai optimiste: o a treia doza de vaccinuri cu ARNm de la Pfizer si AstraZeneca a crescut protectia organismului impotriva omicronului cu 75%.

Dar nu este chiar atat de pesimist. In ciuda unei cresteri a numarului de pacienti imbolnaviti de coronavirusul din tulpina omicron, exista putine spitalizari in randul celor vaccinati.

Cu siguranta, valul de pandemie mai are de asteptat, dar se fac previziuni optimiste: evolutia SARS-CoV-2 se apropie probabil de sfarsit. Scopul virusului nu este de a ucide oameni si de a muri el insusi, ci de a-si continua ciclul de viata, pentru care trebuie sa mute intr-o forma mai slaba.

CITEȘTE ȘI:
Boala celiaca, simptome, cauze si tratament

Este putin probabil ca COVID-19 sa dispara complet din viata noastra. Dar aparitia sa anuala in timpul sezonului bolilor respiratorii, cu simptome mai usoare, nu ar mai fi la fel de periculoasa. Asadar, mutatia virala poate fi, de asemenea, un proces pozitiv.

Citeste si aceste articole:

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica vreo reteta, sfat sau dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau va vor face rau personal. Fiti precauti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision de la vanzator si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Urmareste-ne si pe: