Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Înlocuitori de zahar pe baza de alcooli poliatomici - argumente pro si contra pentru diabet

Inlocuitori de zahar pe baza de alcooli poliatomici – argumente pro si contra pentru diabet

Inlocuitorii de zahar pe baza de alcooli poliatomici sunt adesea etichetati ca fiind “cei mai buni” pentru diabet – dar pot provoca tulburari de stomac. In ciuda acestui fapt, consumul de astfel de indulcitori in doze aprobate ar trebui sa fie complet sigur pentru sanatatea umana.

Ultima generatie de indulcitori pe baza de alcool multiatomic (xilitol, sorbitol, eritritol etc.) sunt ingrediente frecvente in produsele etichetate ca fiind acceptabile pentru diabet. Cu toate acestea, autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana au o viziune foarte negativa¹ asupra unei astfel de etichetari.

Utilizarea unor astfel de indulcitori poate avea un efect negativ asupra metabolismului persoanelor cu diabet zaharat – in special atunci cand sunt administrati in acelasi timp cu medicamente pentru scaderea zaharului. Urmatorul articol discuta de ce ar trebui sa ne ferim de astfel de alcooli multiatomici.

Alcooli multiatomici (polioli) – Ce sunt acestia?

Alcooli multiatomici - ce sunt?

Polialcoolii (polioli) sunt o clasa de compusi organici utilizati pe scara larga in industria alimentara. In special, polialcoolii sunt pozitionati ca “indulcitori de ultima generatie” – deoarece au un gust dulce si contin mai putine calorii.

Din punct de vedere fizic, poliolii sunt carbohidrati cu o structura moleculara extrem de complexa – ca si fibrele, nu pot fi complet digerate si absorbite de organismul uman. In plus, spre deosebire de zahar, alcoolii poliatomici nu afecteaza, de obicei, enzimele gastrice.

CITEȘTE ȘI:
Focaccia, calorii nutritie si beneficii pentru sanatate

Retineti ca, in ciuda denumirii, nu contin alcool sub forma de etanol – adica nu pot provoca intoxicatie cu alcool. Strict vorbind, alcoolii poliatomici sunt mai bine comparati cu glicerolul (un reprezentant tipic al categoriei) – nu cu alcoolul etilic.

Ce indulcitori contin?

Alcoolii multiatomici includ mai mult de o duzina de indulcitori disponibili sub diferite denumiri comerciale. Mai jos sunt prezentate exemple tipice – si pentru usurinta de referinta, codificate prin numar (inlocuitorii de zahar sunt adesea “ascunsi” in acest mod):

  • sorbitol (E420)
  • manitol (E421)
  • Isomalt (E953)
  • maltitol (E965)
  • lactita (E966)
  • xilita (E967)
  • eritritol (E968)

Sunt acceptabili in diabet?

Alcooli multiatomici in diabet

Principala problema legata de utilizarea polialcoolilor ca indulcitori este reprezentata de reactiile gastrointestinale. Se poate observa un efect laxativ pronuntat, diverse balonari abdominale, flatulenta – precum si diaree.

Avand in vedere ca administrarea de medicamente pentru scaderea zaharului prescrise de medic este destul de des asociata cu efecte secundare similare – consumul chiar si a unor cantitati mici de alcooli de zahar poate duce la tulburari gastrice la unele persoane.

Dificultati la numararea carbohidratilor

O alta dificultate practica in utilizarea indulcitorilor pe baza de alcool multiatomic este imposibilitatea de a numara cu precizie numarul de carbohidrati din compozitie.

De cele mai multe ori, acesti indulcitori contin cu 40-50% mai putini carbohidrati si calorii decat zaharul obisnuit – dar cifra variaza in functie de tipul de supliment.

CITEȘTE ȘI:
Alunele tigrate, nutritie si beneficii pentru sanatate

In plus, este imposibil de prezis cu certitudine procentul de absorbtie a unor astfel de carbohidrati de catre organismul unei anumite persoane cu diabet.

Ce indulcitor este cel mai bun?

Ce indulcitor este cel mai bun?

Este important de precizat ca consumul de indulcitori aprobati de alimente nu ar trebui sa fie asociat cu niciun risc pentru sanatate (cel putin in doza recomandata) – deoarece acestia sunt supusi unor teste in mai multe etape.

Niciunul dintre indulcitorii de pe piata nu poate fi considerat “mai sanatos” sau “mai bun” – in cele din urma, alegerea trebuie sa se bazeze pe preferintele de gust individuale, precum si pe specificul aplicatiei.

De exemplu, stevia “naturala” trece adesea prin mai multe etape de transformare chimica decat sucraloza “sintetica” (care este derivata din zaharul obisnuit si difera de acesta prin cateva molecule). In acelasi timp, stevia este usor amara – si multi oameni o evita doar din acest motiv.

Sunt alcoolii de zahar daunatori?

In ciuda faptului ca alcoolii de zahar pe baza de alcooli poliatomici pot perturba tractul gastro-intestinal al unor persoane – nu vorbim despre nocivitatea lor pentru sanatate.

Xilitolul, utilizat omniprezent in guma de mestecat, nu poate fi fermentat de bacteriile din gura umana – si, spre deosebire de zahar, nu este daunator pentru sanatatea dentara.

CITEȘTE ȘI:
Cum gatesti baconul? 4 Moduri de a-l praji corect

In plus, poliolii rezista, in general, la temperaturi ridicate si nu se caramelizeaza atunci cand sunt incalziti – ceea ce le permite sa fie folositi la coacere.

Inlocuitorii de zahar pe baza de alcooli poliatomici sunt adesea etichetati ca fiind “cei mai buni” pentru diabet – dar pot provoca tulburari de stomac. Cu toate acestea, consumul de astfel de indulcitori in doze aprobate ar trebui sa fie complet sigur pentru sanatatea umana.

Citeste si aceste articole:

Articolele de pe acest site au un scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica vreo reteta, sfat sau dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau va vor face rau personal. Fiti precauti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision de la vanzator si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Urmareste-ne si pe: