Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Diabetul latent autoimun al adultului (diabet lada)

Diabetul latent autoimun al adultului (diabet LADA)

Diabetul latent autoimun al adultului LADA este o tulburare lent progresiva a metabolismului glucidic de origine autoimuna, care se manifesta la varsta adulta. Simptomele sunt similare cu cele ale diabetului zaharat in general: sete crescuta, poliurie, polakiurie, polakiurie, foame, oboseala constanta si somnolenta.

Pierderea in greutate este caracteristica. Diagnosticul se face prin metode de laborator, inclusiv prin determinarea nivelului de glucoza din sange, HbA1c, C-peptidul, anticorpi impotriva celulelor beta, GAD, insulina, tirozina fosfataza. Tratamentul necesita administrarea de injectii de insulina, sensibilizatori de insulina si insectine.

Informatii generale

Diabetul autoimun latent cu debut la adult (diabetul LADA) este o forma comuna, dar putin inteleasa de diabet zaharat (DM). Acesta a fost identificat ca un grup separat de catre diabetologii australieni T. Tuomi si P. Zimmett in 1993.

Diabetul LADA are caracteristici atat ale diabetului de tip 1, cat si ale diabetului de tip 2: asemanator cu primul in ceea ce priveste geneza autoimuna si nevoia de insulinoterapie, cu cel de-al doilea in ceea ce priveste manifestarea la o varsta matura (25-50 de ani). Din acest motiv, uneori este denumit “diabet de tip 1,5”, “diabet de tip 1 independent de insulina”.

Prevalenta diabetului latent in structura diabetului variaza de la 1-2% in randul asiaticilor la 4-13% in randul europenilor. Prevalenta este usor mai mare in randul femeilor.

CITEȘTE ȘI:
Miere si scortisoara beneficii majore pentru un organism energic si sanatos

Cauze

Predispozitia genetica sta la baza dezvoltarii diabetului LADA. Astfel, alelele HLA DRB1*04, DRB1*03, DQB1*0302 si combinatiile DRB1*04-DQA1*0301, DRB1*04-DQB1*0302 sunt cele mai frecvente la adultii cu diabet latent autoimun. De asemenea fata de alelele cu risc ridicat, au fost studiate si combinatiile haplotipice protectoare (de protectie) care fac evolutia bolii mai putin agresiva.

Alti factori care contribuie semnificativ sunt markerii polimorfici: Ala17Thr al genei serin esterazei limfocitelor T citotoxice (CTLA4), 23HphI al genei insulinei (INS), R620W al genei tirozinei fosfatazei celulelor limfoide (PTPN22), rs7903146 al factorului de transcriptie 7L2 (TCF7L2), etc.

Factori de risc

Istoricul familial al pacientilor are mai multe sanse de a prezenta dovezi ale diabetului de tip 2 la membrii apropiati ai familiei. S-a observat, de asemenea, prezenta altor boli autoimune, atat la pacient, cat si la rudele sale (tiroidita Hashimoto la 25% dintre pacienti, boala celiaca la 19%).

Nu poate fi exclus ca LADA sa faca parte dintr-un sindrom poliglandular autoimun. La femeile cu diabet gestational, LADA se dezvolta intr-un sfert din cazuri.

Persoanele cu risc de a dezvolta DM latent sunt:

 • Cei cu greutate mica la nastere;
 • Cei supraponderali la o varsta frageda;
 • Cei care abuzeaza de bauturi care contin cofeina si zahar, de alcool si de fumat;
 • Cei care sufera de hipodinamie.
CITEȘTE ȘI:
Boala pulmonara obstructiva cronica: Mituri si adevaruri

Factorii declansatori de manifestare pot fi infectiile virale (virusul Coxsackie etc.), stresul psiho-emotional.

Patogeneza

Boala se dezvolta din cauza distrugerii celulelor β din insulele pancreatice de catre limfocitele citotoxice autoreactive (CD8+) si efectoare (CD4+). In sangele pacientilor cu LADA sunt prezenti autoanticorpi specifici impotriva glutamatului decarboxilazei pancreatice, a celulelor insulei PS si, mai rar, impotriva tirozinei fosfatazei si a insulinei.

O reactie autoimuna mediata genetic duce la distrugerea treptata si la pierderea masei functionale a celulelor producatoare de insulina, la scaderea productiei de insulina si la hiperglicemie.

In general, procesul patologic este mai bland si progresia deficitului de insulina este mai lenta decat in cazul DM1 clasic. Exista o corelatie intre titrul anti-GAD si rata de dezvoltare a deficitului de insulina: cu cat nivelul anticorpilor este mai ridicat, cu atat mai devreme apare nevoia de insulina exogena.

Rezistenta la insulina, care este influentata de factori comportamentali, joaca un rol semnificativ in dezvoltarea LADA.

Examinarea patomorfologica a UP in stadiul incipient al LADA arata un raspuns inflamator al lobulilor individuali ai insulelor (insulita), infiltrarea si distrugerea limfohistiocitara a acestora si, mai rar, hipertrofia. Pe masura ce diabetul avanseaza, insulelele sufera atrofie si scleroza.

Lada-diabet
Diabetul latent autoimun al adultului (diabet lada)

Clasificare

Endocrinologia moderna distinge doua tipuri de LADA-diabet la adulti in functie de predominanta semnelor de DM1 sau DM2:

CITEȘTE ȘI:
Uleiul de ricin 9 beneficii pentru sanatate si frumusete
 • LADA 1 – debuteaza la o varsta frageda; se caracterizeaza prin titluri ridicate de anticorpi, distrugerea rapida a celulelor insulelor pancreatice si necesitatea precoce a tratamentului cu insulina;
 • LADA 2 – se dezvolta la o varsta mai matura, progreseaza lent; pacientii au un IMC ridicat, sindrom metabolic si dislipidemie.

Au fost descrise, de asemenea, diabetul zaharat autoimun latent la copii (LADC) si la adolescenti (LADY-like). Unii autori considera ca toate aceste tipuri de diabet sunt variante ale diabetului de tip 1.

Simptomele diabetului LADA

LADA este asemanator cu alte forme de diabet in ceea ce priveste manifestarile sale. Semnele patognomonice includ foamea, apetitul crescut (polifagie), urinarea frecventa, diureza crescuta (poliurie), uscaciunea gurii si setea insatiabila (polidipsie). Se observa pierdere in greutate, oboseala constanta, ameteli, piele uscata si mancarimi. La examinare se constata hiperglicemie si glucozurie.

Debutul simptomelor are loc in a patra decada a vietii. De regula, boala se dezvolta la persoanele subponderale sau cu greutate normala. La unul sau doi ani de la diagnosticare, pacientii cu LADA au nevoie de insulinoterapie.

Complicatii

Pacientii din grupul 1 (LADA 1) au niveluri ridicate de hemoglobina glicozilata si lipoproteine cu densitate scazuta, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru leziuni vasculare aterosclerotice ale inimii, creierului si arterelor periferice.

CITEȘTE ȘI:
Uleiul esential de cimbru: proprietati, beneficii si utilizari

Prescrierea tarzie a tratamentului cu insulina este asociata cu o dezvoltare mai rapida a anomaliilor vasculare. Complicatiile tipice ale diabetului apar statistic mai frecvent la pacientii cu LADA decat la cei cu diabet de tip 2. Printre acestea se numara retinopatia, neuropatia si nefropatia diabetica. Cetoacidoza nu este frecventa (uneori apare in LADA tip 1).

Diagnostic

Diabetul autoimun ascuns la adult este adesea confundat cu DM2. Pentru a verifica cu exactitate forma bolii, este necesara consultarea unui endocrinolog-diabetolog cu experienta si o examinare clinica si de laborator amanuntita. Criteriile clinice de diagnostic pentru diabetul latent sunt:

 • Varsta de manifestare mai mare de 30 de ani;
 • IMC ≤25 kg/m2;
 • prezenta autoanticorpilor ca marker al activitatii autoimune;
 • absenta dependentei de insulina timp de cel putin sase luni dupa diagnosticare.

Cel mai precis mod de a confirma diagnosticul de LADA este prin teste de laborator:

 • Detectarea autoanticorpilor. Prezenta At-GAD65 la pacientii adulti cu diabet zaharat avansat este o conditie prealabila pentru diagnosticul de DM autoimuna latenta. Cu cat titlurile de At-GAD sunt mai mari, cu atat mai rapid se dezvolta deficitul de insulina pe termen lung. Pot fi detectate si alte variante de anticorpi: mai des ICA, mai rar IA-2 si IAA.
 • Examinarea markerilor metabolismului glucidic. In cazul diabetului de tip LADA, glicemia, indicele de rezistenta la insulina (dar mai mic decat in cazul DM2) si hemoglobina glicata sunt ridicate. In urina poate fi detectata glucozuria. Concentratiile de C-peptida bazala si stimulata sunt scazute, indicand o deficienta absoluta de insulina endogena.
 • Alte studii. Genotiparea HLA si determinarea subpopulatiilor de limfocite este rar utilizata in practica clinica si este de obicei efectuata in scopuri stiintifice.
CITEȘTE ȘI:
Astmul: Diagnostic si tratament medical

Diagnostic diferential

Un diagnostic atent si bine pus la punct poate face diferenta intre LADA si alte forme de diabet:

 • Diabetul MODY;
 • Diabet insulino-dependent;
 • Diabet insulino-independent;
 • DM secundar.
Terapia cu insulina in diabetul lada
Diabetul latent autoimun al adultului (diabet lada)

Tratarea diabetului LADA

Principiile terapiei pentru diabetul latent la adulti sunt similare cu cele pentru DM1. In primul rand, pacientilor li se explica importanta modificarii factorilor comportamentali: respectarea dietei, cresterea activitatii fizice. Medicamentele care scad zaharul nu sunt prescrise in LADA, deoarece acestea contribuie la epuizarea rapida a celulelor β din prostata.

In prezent, este general acceptat faptul ca trecerea cat mai rapida la terapia cu insulina asigura un bun control glicemic si prelungeste activitatea functionala a β-insulinocitelor. De asemenea fata de insulina, administrarea de tiazolidinedione si encretine este considerata acum rezonabila. Acestea au un efect protector asupra celulelor β si reduc nevoia de insulina.

Pentru a preveni hipo- si hiperglicemia, pacientii trebuie sa efectueze o automonitorizare regulata a glicemiei, sa invete cum sa se autoadministreze insulina subcutanata si sa ajusteze doza de insulina in functie de factorii concomitenti. Toate datele trebuie inregistrate intr-un jurnal de automonitorizare. Puteti invata cum sa faceti acest lucru participand la scoala de diabet.

Terapia experimentala

In studiile experimentale, s-a demonstrat un anumit efect imunomodulator prin utilizarea vaccinului DiaPep277 pe baza de proteina de soc termic. De asemenea, a fost posibila inducerea unei secretii endogene crescute de insulina in LADA prin utilizarea anticorpilor monoclonali anti-CD3.

CITEȘTE ȘI:
Boli gastrointestinale care cauzeaza astenie

Un alt studiu raporteaza ca injectiile subcutanate cu antigenul GAD65 au crescut secretia bazala de C-peptida. Toate aceste metode necesita o evaluare suplimentara a sigurantei si eficacitatii pe termen lung.

Prognoza si prevenire

Diabetul latent are o evolutie mai agresiva decat DM2, insotita de dezvoltarea rapida a deficitului de insulina si de o nevoie timpurie de administrare de insulina exogena. Cu toate acestea, o abordare competenta si responsabila a propriei sanatati ne permite sa invatam sa traim cu LADA si sa reducem riscul de a dezvolta complicatii sistemice severe.

Deoarece diabetul autoimun apartine categoriei de boli determinate genetic, nu au fost elaborate masuri de prevenire a acestuia. Cu toate acestea, riscul de a dezvolta LADA poate fi redus prin renuntarea la dependentele daunatoare si la obiceiurile alimentare.

CITEȘTE ȘI:
5 Cele mai bune probiotice pentru intestinul tau (si nu este iaurtul)

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision din partea vanzatorului si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.