Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Uleiul de ricin 9 beneficii pentru sanatate si frumusete

Uleiul de ricin 9 beneficii pentru sanatate si frumusete

Uleiul de ricin este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatate si frumusete. In acest articol, vom discuta despre beneficiile uleiului de ricin pentru pielea si parul tau si despre cum sa il folosesti pentru rezultate maxime.

Vechii egipteni au inceput sa foloseasca ulei de ricin, in foto - boabe de ricin
Vechii egipteni au inceput sa foloseasca ulei de ricin, in foto – boabe de ricin

Uleiul de ricin – unul dintre cele mai populare si mai valoroase uleiuri vegetale. A inceput sa fie folosit de vechii egipteni ca laxativ si pentru a stimula nasterea. Astazi, uleiul de ricin este inclus in multe produse cosmetice, de la rimel si produse de ingrijire a parului la exfoliante. De asemenea, poate fi adaugat la crema preferata sau poate fi transformat intr-o masca de casa. Un bonus placut: este un produs de frumusete versatil, care poate fi gasit in aproape toate farmaciile.

Ce este uleiul de ricin

Uleiul de ricin este cunoscut si sub numele de ulei de ricin. Este foarte gros si vascos, cu un miros specific si o usoara nuanta aurie. Uleiul de ricin se extrage prin presarea semintelor de ricin, un arbust vesnic verde care creste in zonele tropicale si subtropicale. Desi planta este foarte otravitoare, uleiul este absolut sigur – datorita unei tehnologii speciale, toate substantele toxice raman in turta de ulei dupa ce semintele au fost extrase. Principalii producatori mondiali de ulei de ricin sunt India, China si Brazilia.

CITEȘTE ȘI:
Scleroza subcondrala a coloanei vertebrale: Cauze, tratament

Uleiul de ricin este folosit in cosmetologie si medicina. Acest lucru se datoreaza compozitiei sale neobisnuite – consta in aproape 90% din acidul ricinoleic rar, care nu se gaseste in niciun alt ulei. Are efecte analgezice, bactericide, antiinflamatoare si regeneratoare [1]. Uleiul de ricin contine, de asemenea, acizi stearic, palmitic, oleic si linoleic. De asemenea, este bogat in vitamina E, care intareste parul si unghiile, netezeste pielea si protejeaza impotriva imbatranirii premature.

Proprietati utile ale uleiului de ricin

Uleiul de ricin ofera parului stralucire si elasticitate
Uleiul de ricin ofera parului stralucire si elasticitate

Ofera parului stralucire si elasticitate

Multi oameni aplica ulei de ricin pe par pentru a accelera cresterea parului. Din pacate, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta proprietate a uleiului de ricin. Ceea ce se stie este ca uleiul de ricin hidrateaza parul si il protejeaza impotriva ruperii [2]. Acidul stearic din uleiul de ricin repara parul deteriorat si ajuta la prevenirea varfurilor despicate [3]. In ceea ce priveste acidul ricinoleic, acesta promoveaza circulatia sangelui in scalp, imbunatateste nutritia radacinilor si reda stralucirea naturala a parului.

Proprietatile antiinflamatorii si antimicrobiene ale uleiului de ricin il fac un bun tratament pentru matreata [4]. In plus, este potrivit pentru toate tipurile de par, inclusiv pentru parul gras. Acidul linoleic din uleiul de ricin ajuta la normalizarea glandelor sebacee si la restabilirea echilibrului grasimilor [5]. La randul sau, vitamina E ajuta la ameliorarea mancarimilor, roseata si descuamarea care insotesc dermatita seboreica [6].

CITEȘTE ȘI:
Pierderea masei musculare la persoanele in varsta: cauze si prevenire

Uleiul de ricin este foarte vascos, asa ca nu-l aplicati pe par in forma sa pura – va fi dificil de clatit ulterior [7]. Adaugati putin ulei in sampon sau balsam. Sau amestecati-l in parti egale cu alte uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de cocos sau de brusture. Adaugati cateva picaturi din uleiul esential preferat, incalziti usor amestecul intr-o baie de apa, masati-l usor la radacina parului cu o ora inainte de spalare si acoperiti-l cu un prosop. Dupa aceea, clatiti bine cu apa calda si sampon. Faceti masca o data sau de doua ori pe saptamana.

Uleiul de ricin poate ajuta la refacerea genelor
Uleiul de ricin poate ajuta la refacerea genelor

Ajuta la repararea genelor

Daca genele tale au fost deteriorate sau au devenit mai putin dese, uleiul de ricin poate ajuta la refacerea lor. Acesta hidrateaza firele de par si le face mai groase, mai stralucitoare si mai puternice. In plus, acidul ricinoleic suprima prostaglandina D2 lipidica, care provoaca caderea parului [8], [9]. Folosind o perie speciala, aplicati ulei cald pe genele curate, apoi tamponati-le cu un servetel si spalati-le dimineata cu apa calda. Pentru a observa efectul, repetati aceasta procedura de doua sau trei ori pe saptamana.

Face sprancenele mai groase

Uleiul de ricin hraneste si hidrateaza intens foliculii de par, rezultand sprancene mai docile si mai groase [10]. Rezultatele sunt deja vizibile dupa o luna de utilizare regulata. Inmuiati o perie de sprancene (sau un tampon de bumbac) in ulei de ricin, indepartati excesul si neteziti uniform pe sprancene, pornind de la podul nasului spre tample. Lasati uleiul sa se absoarba, apoi clatiti-l cu apa calduta. Cel mai bine este sa o faceti cu trei sau patru ore inainte de somn. Daca lasati uleiul sa actioneze peste noapte, riscati sa va apara cearcane in jurul ochilor [11].

CITEȘTE ȘI:
Cum scazi colesterolul in mod natural

Uleiul de ricin hidrateaza si hraneste pielea

Uleiul de ricin este o alternativa naturala la creme si lotiuni. Este excelent atat pentru tratamentele corporale, cat si pentru cele faciale. Datorita continutului sau ridicat de acizi grasi, uleiul de ricin hidrateaza, inmoaie si hraneste toate tipurile de piele. In plus, activeaza procesele metabolice din celule si incetineste aparitia ridurilor [12], [13]. Combinati uleiul de ricin cu ulei de cocos, ulei de masline sau ulei de migdale inainte de utilizare. Acest lucru va spori efectul de hidratare si va face ca consistenta sa fie usor de aplicat.

Uleiul de ricin ajuta la tratarea acneei
Uleiul de ricin ajuta la tratarea acneei

Ajuta la eliminarea acneei

Cel mai adesea, eruptiile cutanate sunt cauzate de inflamatii si de dezechilibrul bacteriilor pielii [14]. Proprietatile antiinflamatorii si antibacteriene ale uleiului de ricin ajuta la eliminarea acestor factori. In plus, are un nivel scazut de comedogenitate, ceea ce inseamna ca nu infunda porii. Cu ajutorul unui tampon de bumbac, tamponati uleiul pe zonele afectate dupa ce ati curatat si uscat mai intai pielea. Procedura poate fi repetata de cel mult doua ori pe saptamana. Aceeasi metoda este potrivita si pentru a usura pistruii.

Accelereaza vindecarea ranilor

Uleiul de ricin patrunde cu usurinta in straturile profunde ale pielii si repara celulele deteriorate [15], [16]. Compresele si unguentele cu ulei de ricin sunt adesea folosite pentru a vindeca ranile, taieturile si vanataile. Acidul ricinoleic din ulei actioneaza ca un antiseptic si analgezic, in timp ce vitamina E declanseaza sinteza colagenului si a elastinei, ceea ce stimuleaza cresterea de noi tesuturi [17]. Uleiul de ricin se aplica pe buzele crapate iarna si pe pielea arsa vara. Ajuta, de asemenea, sa faca vergeturile si cicatricile mai putin vizibile [18].

CITEȘTE ȘI:
Astmul: Diagnostic si tratament medical

Curata intestinele

Consumul de ulei de ricin pentru probleme de stomac este probabil cel mai popular mod de utilizare a acestuia. Un usor efect laxativ apare deja la cinci-sase ore dupa administrarea sa. Este simplu: acidul ricinoleic irita receptorii intestinali, crescand astfel treptat peristaltismul si permitandu-va sa scapati de constipatie [19], [20]. Pentru a face ca uleiul de ricin sa aiba un gust mai placut, amestecati-l cu suc de fructe. Dar retineti: un astfel de laxativ nu este potrivit pentru toata lumea, asa ca ar trebui sa consultati un specialist inainte de a-l folosi.

Lupta impotriva ciupercilor

Uleiul de ricin ajuta in lupta impotriva bolilor fungice. De exemplu, s-a dovedit a fi foarte eficient in tratarea candidozei orale si a stomatitei [21], [22]. In plus, multi oameni folosesc ulei de ricin pentru a scapa de ciuperca unghiilor. Pentru a face acest lucru, o lingura de ulei se incalzeste usor intr-o baie de apa si se amesteca cu o lingura de bicarbonat de sodiu. Amestecul rezultat se maseaza pe placa unghiei si se lasa timp de 20 de minute. Pentru rezultate mai bune, se recomanda sa purtati sosete de lana.

Posibile efecte secundare

Desi uleiul de ricin este considerat sigur, la unele persoane poate provoca alergii. Cele mai frecvente semne ale sale sunt: eruptii cutanate, iritatii si roseata a pielii [23]. Inainte de prima utilizare, asigurati-va ca testati reactia pielii. Pentru a face acest lucru, aplicati o cantitate mica de ulei de ricin pe gat, pe incheietura mainii sau pe pielea delicata de la indoirea cotului. Daca dupa doua-trei ore nu au aparut reactii adverse, il puteti utiliza in siguranta. Dar daca pielea este rosie si mancarime, uleiul nu este potrivit pentru tine.

CITEȘTE ȘI:
Indicele de masa corporala (IMC): ce este si cum se masoara

Atunci cand folositi ulei de ricin pentru ingrijirea genelor, asigurati-va ca nu ajunge pe membrana mucoasa a ochiului. Poate exista o iritatie severa [24]. Daca se intampla acest lucru, clatiti imediat ochiul cu apa curata.

Este foarte important ca un medic sa fie de acord cu cantitatea de ulei de ricin care urmeaza sa fie administrata pe cale orala (de exemplu, ca laxativ). Un supradozaj poate provoca greata, varsaturi, dureri de stomac, diaree si deshidratare [24].

Inainte de folosirea uleiului de ricin este important de a discuta cu medicul dumneavoastra.
Inainte de folosirea uleiului de ricin este important de a discuta cu medicul dumneavoastra.

Raspunsurile medicului roman Geanina Enrich, Clinica GMS Paris

Uleiul de ricin este contraindicat pentru ce afectiuni?

Uleiul de ricin este contraindicat in cazul durerilor abdominale acute, al greturilor si al suspiciunii de apendicita. Nu trebuie administrat pe cale orala in timpul sarcinii sau daca exista o intoleranta individuala.

Mai presus de toate, uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietatile sale laxative. Cu toate acestea, ar trebui sa fie utilizat in cantitati mici. In caz contrar, pot aparea dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree grava.

Cum este mai bine sa il folosim – in forma pura sau ca parte a produselor cosmetice?

Deoarece uleiul de ricin este bogat in acid ricinoleic si in gliceroli ai acizilor linoleic si oleic, este adesea folosit in forma sa pura intr-un produs cosmetic pentru a hidrata pielea.

CITEȘTE ȘI:
Aciditatea, simptome, remedii naturale, cauze si tratament

De asemenea, uleiul de ricin poate fi aplicat pe ranile superficiale pentru a ajuta la procesul de vindecare, chiar si dupa arsurile solare.

Poate avea proprietati antiinflamatorii si poate trata acneea usoara datorita proprietatilor sale antibacteriene topice.

Unele studii au aratat ca uleiul de ricin poate accelera cresterea genelor si a parului de pe cap. Pentru a face acest lucru, se aplica direct pe piele timp de una pana la doua ore si apoi se spala bine. Cu toate acestea, nu exista date fiabile in acest sens.

Cum se alege uleiul de ricin potrivit? Ar trebui sa cumpar ulei de ricin negru din Jamaica sau va fi suficient unul simplu?

Nu exista o diferenta fundamentala intre uleiul de ricin din Jamaica si uleiul de ricin simplu, in acest caz este vorba doar de marketing.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
A fost util articolul? Impartasiti-l cu prietenii dvs. pe retelele de socializare! In acest fel, ii ajutati pe oameni sa isi imbunatateasca cunostintele, iar pe noi sa scriem mai multe articole utile si interesante.