Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Tot ce trebuie să știi despre îndulcitorii stevia

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii Stevia

Stevia este o planta care a fost folosita ca inlocuitor al zaharului timp de secole. Iata tot ce trebuie sa stiti despre ea, de la gustul ei pana la controversele legate de siguranta ei.

Ca si alti indulcitori fara calorii, indulcitorii stevia sunt intens dulci. Indulcitorii din stevia sunt de 200-350 de ori mai dulci decat zaharul si, ca atare, sunt necesare doar cantitati mici de indulcitori din stevia pentru a egala dulceata oferita de zahar.

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii stevia
Cum sunt produsi indulcitorii stevia?

Cum sunt produsi indulcitorii stevia?

Indulcitorii Stevia sunt derivati din frunzele plantei Stevia rebaudiana (Bertoni), un arbust de plante medicinale originar din America de Sud.

Planta de stevia a fost folosita in scopuri alimentare si medicinale timp de sute de ani, iar frunzele si extractele brute ale acesteia au fost vandute ca supliment alimentar. Indulcitorii din stevia sunt obtinuti prin extragerea glicozidelor de steviol din frunzele plantei de stevia si prin purificarea acestora pentru a elimina o parte din atributele amare care se gasesc in extractul brut.

Glicozidele steviolice au toate o coloana vertebrala de baza comuna numita steviol. Acestea includ compusi precum steviosidul si multe forme diferite de rebaudioside, dintre care cea mai comuna este rebaudiosidul A (sau reb A).1 Unele glicozide steviolice sunt, de asemenea, produse prin procese numite bioconversie si fermentare, care permit producerea la scara mai mare a unor rebaudioside mai gustoase si mai putin amare, precum reb M.

Ce se intampla cu indulcitorii din stevia dupa consum?

Glucozidele steviolice nu sunt absorbite in tractul gastrointestinal superior si, prin urmare, nu contribuie la aportul de calorii si nu au impact asupra nivelului de glucoza din sange.

Atunci cand ajung in colon, microbii intestinali scindeaza moleculele de glucoza si le utilizeaza ca sursa de energie. Coloana vertebrala steviolica ramasa este apoi absorbita prin vena portala, metabolizata de ficat si excretata in urina.1,2

Sunt indulcitorii din stevia siguri pentru consum?

DA. Glicozidele steviolice de inalta puritate sunt recunoscute in general ca fiind sigure (GRAS), o categorie de proces de revizuire a reglementarilor utilizata de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA). GRAS necesita un consens al expertilor ca un ingredient alimentar este sigur pentru utilizarea sa preconizata.

In 2008, FDA a facut prima sa determinare GRAS pentru un indulcitor din stevia, rebaudioside A, purificat din Stevia rebaudiana (Bertoni). Frunzele intregi de stevia si extractele brute din frunze de stevia nu sunt aditivi alimentari aprobati, deoarece nu exista suficiente informatii toxicologice disponibile, potrivit FDA.3

Cu toate acestea, utilizarea frunzelor de stevie si a extractelor brute din frunze de stevie in suplimentele alimentare nu face obiectul reglementarilor FDA privind aditivii alimentari.
Principalele autoritati mondiale din domeniul sanatatii, cum ar fi Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Comitetul mixt FAO/OMS de experti pentru aditivi alimentari (JECFA) au concluzionat ca glicozidele steviolice de inalta puritate sunt sigure pentru consum in limitele nivelului dozei zilnice acceptabile (DZA).4,5,6

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii stevia
Indulcitorii din stevia siguri pentru consum

Siguranta indulcitorilor din stevia a fost confirmata, de asemenea, de Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale din Japonia, de Food Standards Australia Noua Zeelanda si de Health Canada.

CITEȘTE ȘI:
Spaghete, calorii nutritie si beneficii pentru sanatate

Pe baza concluziilor acestor autoritati mondiale, utilizarea indulcitorilor din stevia este permisa in prezent in peste 60 de tari. Pentru mai multe informatii despre procesul GRAS al FDA, consultati sectiunea “Ce este GRAS?” de mai jos.

Deoarece toate glicozidele steviolice sunt metabolizate intr-un produs final comun, steviolul, JECFA a stabilit un grup DZA pentru indulcitorii din stevia de patru miligrame (mg) pe kilogram (kg) de greutate corporala pe zi de echivalent steviol.

Aceasta este echivalentul a 12 mg/kg de greutate corporala pe zi de rebaudiosid A si 10 mg/kg de greutate corporala pe zi de steviosid. FDA se refera la DZA stabilita de JECFA pentru anumite glicozide steviolice de inalta puritate purificate din frunzele de Stevia rebaudiana (Bertoni).

DZA reprezinta o cantitate de 100 de ori mai mica decat cantitatea de indulcitori din stevia care s-a constatat ca atinge un nivel fara efecte adverse observate (NOAEL) in studiile de toxicologie.

DZA este o cifra conservatoare pe care marea majoritate a oamenilor nu o vor atinge. Desi informatiile privind cantitatea de indulcitori din stevia consumata de oameni sunt limitate in SUA, estimarile privind aportul zilnic se situeaza sub DZA.7,70 La nivel mondial, aportul de indulcitori din stevia ramane, de asemenea, cu mult sub DZA.

O analiza stiintifica din 2018 a constatat ca studiile efectuate incepand cu 2008 nu ridica nicio ingrijorare cu privire la depasirea DZA a principalilor indulcitori cu continut scazut de calorii si fara calorii – inclusiv a indulcitorilor din stevia – in populatia generala.8 Pentru mai multe informatii despre modul in care sunt stabilite DZA, consultati sectiunea “Ce este DZA?” de mai jos.

Ce este DZA?

Doza zilnica acceptabila, sau DZA, este doza zilnica medie pe parcursul vietii care se asteapta sa fie sigura pentru consumul uman pe baza unor cercetari semnificative.9

Aceasta se obtine prin determinarea nivelului fara efecte adverse observate, sau NOAEL, care este cel mai inalt nivel de aport care nu a avut efecte adverse in studiile efectuate pe durata vietii pe modele animale, impartit la 100.10

Stabilirea DZA de 100 de ori mai mica decat nivelul superior care nu a avut efecte adverse in studiile toxicologice adauga o marja de siguranta care ajuta la garantarea faptului ca aportul uman va fi sigur.

Ce este GRAS?

Ingredientele alimentare a caror utilizare este permisa in SUA se incadreaza intr-una dintre cele doua categorii: aditivi alimentari (care necesita o analiza inainte de a fi aprobate de FDA) sau ingrediente recunoscute in general ca fiind sigure (GRAS).

Indiferent daca sunt GRAS sau aditivi alimentari, ingredientele alimentare trebuie sa fie sigure si trebuie sa respecte aceleasi standarde inalte de siguranta alimentara.

Pentru a fi considerat GRAS, un ingredient trebuie sa indeplineasca una dintre urmatoarele doua conditii:

1) A fost stabilit un istoric de utilizare sigura si un numar semnificativ de persoane au consumat ingredientul inainte de promulgarea Food Drug and Cosmetic Act of 1958; sau

2) Datele si informatiile stiintifice privind siguranta si utilizarea ingredientului sunt cunoscute pe scara larga si disponibile publicului in articole stiintifice, documente informative etc., existand un consens intre expertii stiintifici cu privire la faptul ca ingredientul este sigur pentru utilizarea prevazuta.

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii stevia
Dulciuri cu indulcitori din stevia

Pot consuma copiii indulcitori din stevia?

DA. Metabolismul de indulcitori stevia este acelasi la copiii sanatosi ca si la adultii sanatosi.11 Ca atare, FDA si JECFA au concluzionat ca indulcitorii de stevia de inalta puritate pot fi consumati in siguranta de catre copii in limitele DZA.

Indulcitorii din stevia pot adauga dulceata alimentelor si bauturilor unui copil fara a contribui la consumul de calorii sau la aportul de zaharuri adaugate. Indulcitorii din stevia nu sunt cariogeni, deci nu cresc riscul de carii dentare.5

Odata cu accentul pus pe reducerea consumului de zaharuri adaugate in ultimele decenii, numarul produselor alimentare si al bauturilor care contin indulcitori cu continut scazut de calorii a crescut.

In timp ce cercetarile observationale in randul copiilor si adultilor au aratat o crestere a procentului de persoane care raporteaza consumul zilnic de produse care contin indulcitori cu continut scazut de calorii,12 consumul actual de indulcitori cu continut scazut de calorii este considerat a fi in limite acceptabile.8,70

CITEȘTE ȘI:
Cum sa-ti faci provizii de vitamine pentru anul acesta, sfatul expertilor

Aportul de indulcitori din stevia la copiii cu diabet de tip 1

Un studiu de modelare a estimat aportul de indulcitori din stevia la copiii cu diabet de tip 1, care pot prezenta un risc mai mare de depasire a DZA din cauza necesitatii de a reduce consumul de zaharuri adaugate13.

Cercetatorii au concluzionat ca exista putine sanse ca copiii cu diabet de tip 1 sa depaseasca DZA pentru indulcitorii din stevia.

Asociatia Americana a Inimii (AHA) sfatuieste copiii sa nu consume in mod regulat bauturi care contin indulcitori stevia cu continut scazut de calorii, recomandand in schimb apa si alte bauturi neindulcite, cum ar fi laptele simplu. 14

Una dintre exceptiile notabile din avizul stiintific din 2018 al AHA este facuta pentru copiii cu diabet, al caror control al glicemiei poate fi avantajat de consumul de bauturi indulcite cu continut scazut de calorii in locul varietatilor indulcite cu zahar.

Invocand absenta datelor, declaratia de politica din 2019 a Academiei Americane de Pediatrie (AAP) nu ofera sfaturi cu privire la copiii cu varsta sub doi ani care consuma alimente sau bauturi care contin indulcitori stevia cu continut scazut de calorii.15

Cu toate acestea, declaratia din 2019 a AAP recunoaste beneficiile potentiale ale indulcitorilor cu continut scazut de calorii pentru copii prin reducerea aportului caloric (in special in randul copiilor cu obezitate), a incidentei cariilor dentare si a raspunsului glicemic in randul copiilor cu diabet de tip 1 si 2.

Dietary Guidelines nu recomanda consumul de zaharuri la copiii sub 2 ani

Ghidul dietetic pentru americani (Dietary Guidelines for Americans (DGA) 2020-2025 nu recomanda consumul de indulcitori cu continut scazut de calorii sau de zaharuri adaugate de catre copiii cu varsta mai mica de doi ani.16

Aceasta recomandare DGA nu este legata de greutatea corporala, de diabet sau de siguranta zaharurilor adaugate sau a indulcitorilor cu continut scazut de calorii, ci are in schimb scopul de a evita ca sugarii si copiii mici sa dezvolte o preferinta pentru alimente prea dulci in aceasta faza de formare.

Tot ce trebuie sa stii despre indulcitorii stevia
Femeile insarcinate pot sa consume indulcitori din stevia

Pot femeile insarcinate si cele care alapteaza sa consume indulcitori din stevia?

DA. Desi nicio cercetare publicata nu a examinat posibilele efecte ale glicozidelor steviolice purificate asupra femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, mai multe studii de referinta efectuate pe animale nu au demonstrat efecte adverse asupra reproducerii sau dezvoltarii mamelor sau a urmasilor acestora, chiar si atunci cand animalele au fost expuse la niveluri de peste 100 de ori mai mari decat DZA, in fiecare zi, pe perioade lungi de timp.17,18

Dupa examinarea dovezilor de siguranta, agentiile de reglementare precum EFSA, FDA si JECFA au stabilit ca indulcitorii din stevia sunt siguri pentru populatia generala, inclusiv pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, atunci cand sunt consumati in limitele DZA.

Toate femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de substantele nutritive si de caloriile necesare pentru cresterea si dezvoltarea optima a copilului lor, avand grija sa nu-si depaseasca nevoile.

Persoanele cu diabet pot consuma indulcitori din stevia?

DA. Alimentele si bauturile preparate cu indulcitori din stevia sunt frecvent recomandate persoanelor cu diabet ca alternativa la alimentele si bauturile indulcite cu zahar si ca modalitate de a ajuta aceste persoane sa isi satisfaca dorinta de gust dulce, controland in acelasi timp aportul de carbohidrati.

Indulcitorii din stevia nu cresc nivelul glicemiei la om

Cercetari extinse arata ca indulcitorii din stevia nu cresc nivelul glicemiei si nu afecteaza in alt mod gestionarea glicemiei la om.19-23 Declaratii recente de consens ale expertilor in nutritie, medicina, activitate fizica si sanatate publica citeaza efectele neutre ale indulcitorilor cu continut scazut de calorii asupra hemoglobinei A1C, a glicemiei la jeun si post-prandiale si a nivelului de insulina.

Acestia concluzioneaza ca utilizarea indulcitorilor cu continut scazut de calorii in autoreglarea diabetului poate contribui la o mai buna gestionare a glicemiei. 24-26

Organizatiile profesionale de sanatate la nivel mondial si-au publicat propriile concluzii privind siguranta si rolul indulcitorilor cu continut scazut de calorii pentru persoanele cu diabet.

Pot fi un substitut acceptabil pentru indulcitorii nutritivi gen zahar

Standardele Asociatiei Americane de Diabet 2021 privind ingrijirea medicala in diabet afirma ca: “Pentru unele persoane cu diabet care sunt obisnuite sa consume in mod regulat produse indulcite cu zahar, indulcitorii nenutritivi (care contin putine sau deloc calorii) pot fi un substitut acceptabil pentru indulcitorii nutritivi (cei care contin calorii, cum ar fi zaharul, mierea si siropul de agave) atunci cand sunt consumati cu moderatie.

CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent: Ce este si cum functioneaza?

Utilizarea indulcitorilor nenutritivi nu pare sa aiba un efect semnificativ asupra gestionarii glicemiei, dar acestia pot reduce aportul total de calorii si carbohidrati, atat timp cat persoanele nu compenseaza cu calorii suplimentare din alte surse alimentare. “27

Declaratii similare care abordeaza siguranta si utilizarea potentiala a indulcitorilor cu continut scazut de calorii si fara calorii, cum ar fi indulcitorii din stevia, pentru persoanele cu diabet, sunt sustinute de Diabetes Canada si Diabetes UK28,29.

In ciuda acestor concluzii, unele studii ridica intrebari cu privire la indulcitorii cu continut scazut de calorii si la gestionarea glicemiei.Unele studii observationale au demonstrat o asociere intre consumul de indulcitori cu continut scazut de calorii si riscul de diabet de tip 2, 30,31 totusi, studiile observationale nu dovedesc cauza si efectul. Concluziile din modelele studiilor observationale prezinta riscul cauzalitatii inverse si al confuziei.

De exemplu, multe studii nu se ajusteaza in functie de starea de obezitate, un factor care contribuie direct la aparitia prediabetului si a diabetului de tip 2. Avand in vedere ca persoanele supraponderale si obeze au tendinta de a consuma mai multe bauturi indulcite cu continut scazut de calorii in comparatie cu persoanele slabe32 , aceasta este o omisiune critica.

Poate ajuta STEVIA la pierderea sau mentinerea greutatii?

Inlocuind alimentele si bauturile indulcite cu indulcitori stevia cu indulcitori stevia in locul omologilor lor cu mult zahar poate juca un rol in pierderea in greutate si/sau mentinerea greutatii. Registrul national de control al greutatii din SUA (NWCR) este cel mai mare studiu longitudinal al persoanelor care au reusit sa mentina o pierdere in greutate, care au pierdut cel putin 30 de kilograme si au reusit sa le mentina mai mult de un an.

Intr-un sondaj online efectuat in randul a 434 de membri NWCR, peste 50 la suta au declarat ca au consumat in mod regulat bauturi cu continut scazut de calorii; 78 la suta dintre acesti membri au declarat ca acest lucru i-a ajutat sa-si controleze aportul caloric.33

Concluziile din cercetarile observationale care studiaza impactul indulcitorilor cu continut scazut de calorii asupra greutatii corporale sunt adesea in conflict cu datele din studiile controlate randomizate. Unele studii observationale au raportat o asociere intre utilizarea indulcitorilor hipocalorici si cresterea greutatii corporale si a circumferintei taliei la adulti. 34

O revizuire sistematica si o meta-analiza a studiilor observationale publicate in 2017 au constatat ca consumul de indulcitori cu continut scazut de calorii a fost asociat, de asemenea, cu cresterea indicelui de masa corporala (IMC) si cu o incidenta mai mare a obezitatii si a bolilor cardiometabolice la adulti. 35

La copii si adolescenti, studiile observationale au aratat o asociere intre consumul de bauturi indulcite cu continut scazut de calorii si cresterea greutatii corporale, in timp ce dovezile din studiile randomizate nu au aratat acest lucru. 36

Alte recenzii sistematice si meta-analize recente au concluzionat ca rezultatele studiilor observationale nu au aratat nicio asociere intre consumul de bauturi indulcite cu continut scazut de calorii si greutatea corporala si o mica asociere pozitiva cu un IMC mai mare. 37-39

In timp ce studiile observationale pot fi importante pentru generarea de ipoteze, este important de remarcat faptul ca acestea au limitari. Prin natura lor, studiile observationale nu pot dovedi cauza si efectul. In schimb, studiile observationale examineaza asocierea dintre o expunere (cum ar fi consumul raportat de indulcitor din stevia) si un rezultat (cum ar fi greutatea corporala sau o afectiune de sanatate).

Asociatiile gasite in studiile observationale pot fi confundate de diversi factori sau pot fi rezultatul unei cauzalitati inverse. Un exemplu obisnuit este cel al unei persoane care isi schimba alegerile in materie de alimente si bauturi dupa ce a fost diagnosticata cu o afectiune: Boala i-a determinat sa faca aceste schimbari; schimbarile pe care le-a facut nu au condus la boala.

In plus, studiile observationale nu sunt randomizate, astfel incat nu pot controla toate celelalte expuneri sau factori care pot cauza sau influenta rezultatele. De exemplu, o ipoteza este ca oamenii pot compensa alegerile “fara calorii” prin consumul de calorii in alte alegeri alimentare sau in mesele viitoare. 40,41

CITEȘTE ȘI:
L-Arginina: Beneficii, efecte secundare, dozare si dieta

Ganditi-va la o persoana care ar putea justifica comandarea desertului la un restaurant pentru ca a baut un suc dietetic la masa: Caloriile in plus de la desert vor fi probabil mai mari decat caloriile economisite prin comandarea bauturii dietetice.

Aceste calorii suplimentare pot contribui la cresterea in greutate sau pot impiedica pierderea in continuare a greutatii. Acest comportament se numeste “efectul de licentiere” sau “auto-licentiere”, in care un individ justifica cedarea la indulgente prin gasirea unor motive pentru a face mai acceptabil un comportament care nu este in concordanta cu obiectivele sale. 42

Desi se poate intampla in unele cazuri, exista putine dovezi din studiile stiintifice ca oamenii consuma in mod constant si constient un exces de calorii ca urmare a consumului de indulcitori hipocalorici sau de alimente si bauturi care ii contin. 43

Concluzii

Adoptarea unui stil de viata sanatos si activ, adaptat obiectivelor si prioritatilor personale, este vital pentru sustinerea bunastarii cuiva. Alegerea alimentelor si bauturilor indulcite cu indulcitori cu continut scazut si fara calorii, cum ar fi indulcitorii cu stevia, este o modalitate de a reduce consumul de zaharuri adaugate si de a tine sub control caloriile – componente importante in mentinerea sanatatii si reducerea riscului de boli legate de stilul de viata.

REFERINȚE

 1. Magnuson BA  , Carakostas MC, Moore NH, Poulos SP, Renwick, AG. Soarta biologica a indulcitorilor cu continut scazut de calorii. Nutr Rev . 2016 noiembrie; 74 (11): 670-689.
 2. Roberts A , Renwick AG. Toxicocinetica comparativa si metabolismul rebaudiosidei A, steviosidei si steviolului la sobolani. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S31-9.
 3. Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente, Centrul pentru Siguranta Alimentelor si Nutritia Aplicata . Alerta de import 45-06 [Internet]. Silver Spring, MD: Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente; 2019 16 august [citat 2020 20 noiembrie].
 4. Comitetul mixt FAO / OMS de experti in aditivi alimentari . Evaluarea anumitor aditivi alimentari si contaminanti: al saizeci si noualea raport al Comitetului mixt FAO / OMS de experti in aditivi alimentari. Geneva, Elvetia. 2009.
 5. Panoul EFSA ANS ( Grupul EFSA privind aditivii alimentari si sursele de nutrienti). Aviz stiintific privind siguranta glicozidelor steviol pentru utilizarile propuse ca aditiv alimentar. Jurnalul EFSA.  2010 apr; 8 (4): 1537.
 6. Grupul EFSA privind aditivii si aromele alimentare (FAF), Younes M, Aquilina G, Engel KH, Fowler P, Frutos Fernandez MJ, Fürst P, Gürtler R, Gundert-Remy U, Husøy T, Manco M, Mennes W, Moldeus P, Passamonti S, Shah R, Waalkens-Berendsen I, Wölfle D, Wright M, Degen G, Giarola A, Rincon AM, Castle L. Siguranta unei modificari propuse a specificatiilor pentru glicozide steviol (E 960) ca aditiv alimentar: la extindeti lista glicozidelor steviol la toate cele identificate in frunzele  Stevia Rebaudiana Bertoni . EFSA J . 2020 29 aprilie; 18 (4): e06106.
 7. Renwick AG . Utilizarea unei metode de substitutie a indulcitorului pentru a prezice expunerile dietetice pentru indulcitorul intens rebaudiosid A. Food Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S61-9.
 8. Martyn D , Darch M, Roberts A, Lee HY, Yaqiong Tian T, Kaburagi N, Belmar P. indulcitori cu continut scazut / fara calorii: o revizuire a aporturilor globale. Nutrienti . 15 martie 2018; 10 (3): 357.
 9. Organizatia Mondiala a Sanatatii, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura . Principii si metode pentru evaluarea riscurilor produselor chimice din alimente. Capitolul 5. 2009.
 10. Renwick AG . Factorii de siguranta si stabilirea aporturilor zilnice acceptabile. Food Addit Contam . 1991 mar-apr; 8 (2): 135-49.
 11. Purkayastha S , Kwok D. Soarta metabolica la populatia adulta si pediatrica a glicozidelor de steviol produse din extract de frunze de stevia prin diferite tehnologii de productie. Regul Toxicol Pharmacol . 2020 octombrie; 116: 104727.
 12. Sylvetsky AC , Jin Y, Clark EJ, Welsh JA, Rother KI, Talegawkar SA. Consumul de indulcitori cu continut scazut de calorii in randul copiilor si adultilor din Statele Unite. J Acad Nutr Diet . 2017 mar; 117 (3): 441-448.e2.
 13. Dewinter L , Casteels K, Corthouts K, Van de Kerckhove K, Van der Vaerent K, Vanmeerbeeck K, Matthys C. Aportul alimentar de indulcitori non-nutritivi la copiii cu diabet zaharat de tip 1. Alimente Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Risk . 2016; 33 (1): 19-26.
 14. Johnson RK , Lichtenstein AH, Anderson CAM, Carson JA, Després JP, Hu FB, Kris-Etherton PM, Otten JJ, Towfighi A, Wylie-Rosett J; Comitetul Nutritiv al Asociatiei Americane a Inimii a Consiliului pentru Stil de Viata si Sanatate Cardiometabolica; Consiliul pentru asistenta medicala cardiovasculara si AVC; Consiliul de Cardiologie Clinica; Consiliul privind calitatea ingrijirii si rezultatele cercetarii; si Stroke Council. Bauturi indulcite cu continut scazut de calorii si sanatate cardiometabolica: o consiliere stiintifica de la American Heart Association. Circulatia . 28 august 2018; 138 (9): e126-e140.
 15. Baker-Smith CM , de Ferranti SD, Cochran WJ; COMITETUL DE NUTRIȚIE, SECȚIUNEA DE GASTROENTEROLOGIE, HEPATOLOGIE ȘI NUTRIȚIE. Utilizarea indulcitorilor nonutritivi la copii. Pediatrie . 2019 noiembrie; 144 (5): e20192765.
 16. Departamentul Agriculturii SUA si Departamentul SUA pentru Sanatate si Servicii Umane . Linii directoare dietetice pentru americani, 2020-2025. Editia a IX-a. Decembrie 2020. Disponibil la DietaryGuidelines.gov.
 17. Usami M , Sakemi K, Kawashima K, Tsuda M, Ohno Y. [Studiu de teratogenitate a steviosidei la sobolani]. Eisei Shikenjo Hokoku . 1995; (113): 31-5. Japoneza.
 18. Curry LL , Roberts A, Brown N. Rebaudioside A: studiu de doua generatii de toxicitate asupra reproducerii la sobolani. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S21-30.
 19. Maki KC , Curry LL, Reeves MS, Toth PD, McKenney JM, Farmer MV, Schwartz SL, Lubin BC, Boileau AC, Dicklin MR, Carakostas MC, Tarka SM. Consumul cronic de rebaudiosid A, glicozid steviol, la barbati si femei cu diabet zaharat de tip 2. Alimente Chem Toxicol . Iulie 2008; 46 Suppl 7: S47-53.
 20. Ajami M , Seyfi M, Abdollah Pouri Hosseini F, Naseri P, Velayati A, Mahmoudnia F, Zahedirad M, Hajifaraji M. Efectele steviei asupra profilului glicemic si lipidic al pacientilor diabetici de tip 2: Un studiu controlat randomizat. Avicenna J Phytomed . 2020 mar-apr; 10 (2): 118-127.
 21. Onakpoya IJ , Heneghan CJ. Efectul indulcitorului natural, glicozida steviol, asupra factorilor de risc cardiovascular: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor clinice randomizate. Eur J Prev Cardiol . Decembrie 2015; 22 (12): 1575-87.
 22. Romo-Romo A , Aguilar-Salinas CA, Brito-Cordova GX, Gomez Diaz RA, Vilchis Valentin D, Almeda-Valdes P. incercari. PLoS One . 2016 18 august; 11 (8): e0161264.
 23. Nichol AD , Holle MJ, An R. Impact glicemic al indulcitorilor non-nutritivi: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor controlate randomizate. Eur J Clin Nutr . 2018 iunie; 72 (6): 796-804.
 24. Serra-Majem L si colab. Consens Ibero⁻American privind indulcitorii cu continut scazut si fara calorii: siguranta, aspecte nutritionale si beneficii in alimente si bauturi. Nutrienti . 2018 25 iunie; 10 (7): 818.
 25. Evert AB , Dennison M, Gardner CD, Garvey WT, Lau KHK, MacLeod J, Mitri J, Pereira RF, Rawlings K, Robinson S, Saslow L, Uelmen S, Urbanski PB, Yancy WS Jr. Terapie nutritionala pentru adulti cu diabet sau Prediabet: un raport de consens. Ingrijirea diabetului . 2019 mai; 42 (5): 731-754.
 26. Ashwell M , Gibson S, Bellisle F, Buttriss J, Drewnowski A, Fantino M, Gallagher AM, de Graaf K, Goscinny S, Hardman CA, Laviada-Molina H, López-García R, Magnuson B, Mellor D, Rogers PJ, Rowland I, Russell W, Sievenpiper JL, la Vecchia C. Consensul expertilor privind indulcitorii cu continut scazut de calorii: fapte, lacune in cercetare si actiuni sugerate. Rev. Nutr Res . 2020 iunie; 33 (1): 145-154.
 27. American Diabetes Association . 5. Facilitarea schimbarii comportamentului si a bunastarii pentru imbunatatirea rezultatelor sanatatii:  standarde de ingrijire medicala in diabet-2021 . Ingrijirea diabetului. 2021 ianuarie; 44 (Supliment 1): S53-S72.
 28. Comitetul de experti Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines , Sievenpiper JL, Chan CB, Dworatzek PD, Freeze C, Williams SL. Terapia nutritionala. Poate J diabet . 2018 apr; 42 Suppl 1: S64-S79.
 29. Dyson PA , Twenefour D, Breen C, Duncan A, Elvin E, Goff L, Hill A, Kalsi P, Marsland N, McArdle P, Mellor D, Oliver L, Watson K. Diabetes UK ghiduri nutritionale bazate pe dovezi pentru prevenirea si managementul diabetului. Diabet Med . 2018 mai; 35 (5): 541-547.
 30. Sakurai M , Nakamura K, Miura K, Takamura T, Yoshita K, Nagasawa SY, Morikawa Y, Ishizaki M, Kido T, Naruse Y, Suwazono Y, Sasaki S, Nakagawa H. -riscul de an pentru diabetul zaharat de tip 2 la barbatii japonezi de varsta mijlocie. Eur J Nutr . 2014 februarie; 53 (1): 251-8.
 31. Imamura F , O’Connor L, Ye Z, Mursu J, Hayashino Y, Bhupathiraju SN, Forouhi NG. Consumul de bauturi indulcite cu zahar, bauturi indulcite artificial si suc de fructe si incidenta diabetului de tip 2: revizuire sistematica, meta-analiza si estimarea fractiei atribuite populatiei. BMJ . 2015 21 iulie; 351: h3576.
 32. Bleich SN , Wolfson JA, Vine S, Wang YC. Consumul de bauturi dietetice si aportul caloric la adultii din SUA, in general si in functie de greutatea corporala. Sunt J Sanatate Publica . 2014 mar; 104 (3): e72-8.
 33. Catenacci VA , Pan Z, Thomas JG, Ogden LG, Roberts SA, Wyatt HR, Wing RR, Hill JO. Consum redus / fara calorii de bauturi indulcite in Registrul national de control al greutatii. Obezitatea (izvorul de argint). 2014 oct; 22 (10): 2244-51.
 34. Fowler SPG . Utilizarea indulcitorului cu continut scazut de calorii si echilibrul energetic: Rezultate din studii experimentale la animale si studii prospective la scara larga la om. Fiziol Comportament . 2016 1 octombrie; 164 (Pt B): 517-523.
 35. Azad MB , Abou-Setta AM, Chauhan BF, Rabbani R, Lys J, Copstein L, Mann A, Jeyaraman MM, Reid AE, Fiander M, MacKay DS, McGavock J, Wicklow B, Zarychanski R. Indulcitori nonutritivi si sanatate cardiometabolica: o revizuire sistematica si meta-analiza a studiilor controlate randomizate si a studiilor prospective de cohorta. CMAJ . 2017 17 iulie; 189 (28): E929-E939.
 36. Young J , Conway EM, Rother KI, Sylvetsky AC. Utilizarea indulcitorului cu continut scazut de calorii, greutatea si sanatatea metabolica a copiilor: o mini-recenzie. Pediatr Obes . 2019 august; 14 (8): e12521.
 37. Miller PE , Perez V. Indulcitori cu continut scazut de calorii si greutate corporala si compozitie: o meta-analiza a studiilor controlate randomizate si a studiilor prospective de cohorta. Sunt J Clin Nutr . 2014 septembrie; 100 (3): 765-77.
 38. Rogers PJ . Hogenkamp PS, de Graaf C, Higgs S, Lluch A, Ness AR, Penfold C, Perry R, ​​Putz P, Yeomans MR, Mela DJ. Consumul redus de indulcitor afecteaza consumul de energie si greutatea corporala? O revizuire sistematica, inclusiv meta-analize, a dovezilor provenite din studii la om si animale . Int J Obes (Lond). 2016 mar; 40 (3): 381-94.
 39. Toews I , Lohner S, Küllenberg de Gaudry D, Sommer H, Meerpohl JJ. Asocierea intre aportul de indulcitori fara zahar si rezultatele asupra sanatatii: revizuire sistematica si meta-analize ale studiilor controlate randomizate si non-randomizate si studiilor observationale. BMJ . 2019 2 ianuarie; 364: k4718.
 40. Mattes RD , Popkin BM. Consumul non-nutritiv de indulcitor la om: efecte asupra poftei de mancare si consumului de alimente si mecanismelor putative ale acestora. Sunt J Clin Nutr . 2009 ianuarie; 89 (1): 1-14.
 41. Peters JC , Beck J. Utilizarea si echilibrul energetic al indulcitorului cu continut scazut de calorii (LCS). Fiziol Comportament . 2016 1 octombrie; 164 (Pt B): 524-528.
 42. De Witt Huberts JC , Evers C, De Ridder DT. „Pentru ca merit”: un cadru teoretic si o revizuire empirica a unei descrieri bazate pe justificare a esecului de autoreglare. Soc Psychol Rev Pers . 2014 mai; 18 (2): 119-38.
 43. Rogers PJ . Rolul indulcitorilor cu continut scazut de calorii in prevenirea si gestionarea supraponderalitatii si a obezitatii: dovezi v. Presupuneri. Proc Nutr Soc . 2018 aug; 77 (3): 230-238.
 44. Drewnowski A , CD Rehm. Utilizarea indulcitorilor cu continut scazut de calorii este asociata cu intentia prealabila de a pierde in greutate intr-un esantion reprezentativ de adulti din SUA. Diabet Nutr. 2016 7 martie; 6: e202.
 45. Sievenpiper JL , Khan TA, Ha V, Viguiliouk E, Auyeung R. Importanta proiectarii studiului in evaluarea indulcitorilor nonnutritivi si a sanatatii cardiometabolice. CMAJ . 2017 20 noiembrie; 189 (46): E1424-E1425.
 46. Malik VS . Indulcitori fara zahar si sanatate. BMJ . 2019 3 ianuarie; 364: k5005.
 47. Mela DJ , McLaughlin J, Rogers PJ. Perspectiva: Standarde pentru cercetare si raportare privind indulcitorii cu consum redus de energie („artificiali”). Adv Nutr . 2020 1 mai; 11 (3): 484-491.
 48. Sylvetsky AC , Rother KI. Indulcitori nonutritivi in gestionarea greutatii si a bolilor cronice: o revizuire. Obezitatea (izvorul de argint). 2018 apr; 26 (4): 635-640.
 49. Laviada-Molina H , Molina-Segui F, Pérez-Gaxiola G, Cuello-García C, Arjona-Villicaña R, Espinosa-Marrón A, Martinez-Portilla RJ. Efectele indulcitorilor non-nutritivi asupra greutatii corporale si a IMC in contexte clinice diverse: revizuire sistematica si meta-analiza. Obes Rev . 2020 iulie; 21 (7): e13020.
 50. Ebbeling CB , Feldman HA, Steltz SK, Quinn NL, Robinson LM, Ludwig DS. Efectele bauturilor indulcite cu zahar, indulcite artificial si neindulcite asupra factorilor de risc cardiometabolici, compozitiei corporale si preferintei gustului dulce: un studiu controlat randomizat. J Am Heart Assoc . 2020 4 august; 9 (15): e015668.
 51. Rogers PJ , Appleton KM. Efectele indulcitorilor cu continut scazut de calorii asupra aportului de energie si a greutatii corporale: o revizuire sistematica si meta-analize ale studiilor de interventie sustinuta. Int J Obes (Lond). 2020 9 noiembrie.
 52. Stamataki NS , Crooks B, Ahmed A, McLaughlin JT. Efectele consumului zilnic de Stevia asupra homeostaziei glucozei, a greutatii corporale si a aportului de energie: un studiu randomizat, deschis, de 12 saptamani, la adulti sanatosi. Nutrienti . 2020 6 octombrie; 12 (10): 3049.
 53. Peters JC , Beck J, Cardel M, Wyatt HR, Foster GD, Pan Z, Wojtanowski AC, Vander Veur SS, Herring SJ, Brill C, Hill JO. Efectele apei si al bauturilor indulcite non-nutritive asupra pierderii in greutate si mentinerea in greutate: un studiu clinic randomizat. Obezitatea (izvorul de argint). 2016 februarie; 24 (2): 297-304.
 54. Comitetul consultativ pentru orientarile dietetice. Raport stiintific al Comitetului consultativ pentru liniile dietetice din 2020: Raport consultativ catre secretarul agriculturii si secretarul pentru sanatate si servicii umane. Departamentul Agriculturii SUA, Serviciul de Cercetari Agricole, Washington, DC. 2020
 55. Singh M . Starea de spirit, mancarea si obezitatea. Front Psychol . 1 septembrie 2014; 5: 925.
 56. Piernas C , Tate DF, Wang X, Popkin BM. Consumul de diete-bauturi afecteaza tiparele de consum dietetic? Rezultatele studiului clinic randomizat Alegeti optiunile sanatoase in mod constient de fiecare zi (CHOICE). Sunt J Clin Nutr . 2013 mar; 97 (3): 604-11.
 57. Anton SD , Martin CK, Han H, Coulon S, Cefalu WT, Geiselman P, Williamson DA. Efectele steviei, aspartamului si zaharozei asupra aportului alimentar, a satietatii si a nivelului postprandial de glucoza si insulina. Apetit . 2010 aug; 55 (1): 37-43.
 58. Tey SL , Salleh NB, Henry J, Forde CG. Efectele bauturilor indulcite cu aspartam, fructe calugaresti, stevia si zaharoza asupra aportului de glucoza, insulina si energie postprandial. Int J Obes (Lond). 2017 mar; 41 (3): 450-457.
 59. Stamataki N , Scott C, Elliott R, McKie S, Bosscher D, McLaughlin J. , Journal of Nutrition, volumul 150, numarul 5, mai 2020, paginile 1126–1134.
 60. Ahmad J , Khan I, Johnson SK, Alam I, Din ZU. Efectul incorporarii Stevia si Moringa in cookie-urile asupra glicemiei postprandiale, a apetitului, a gustului si a bunastarii gastro-intestinale . J Am Coll Nutr . 2018 februarie; 37 (2): 133-139.
 61. Ruiz-Ojeda FJ , Plaza-Díaz J, Sáez-Lara MJ, Gil A. Efectele indulcitorilor asupra microbiotei intestinale: o revizuire a studiilor experimentale si a studiilor clinice. Adv Nutr . 2019 1 ianuarie; 10 (supl_1): S31-S48.
 62. Gardana C , Simonetti P, Canzi E, Zanchi R, Pietta P. Metabolismul stevioside si rebaudioside A din extracte Stevia rebaudiana de microflora umana. J Agric Food Chem. 22 octombrie 2003; 51 (22): 6618-22.
 63. Kunová G , Rada V, Vidaillac A, Lisova I. Utilizarea glicozidelor de steviol din Stevia rebaudiana (Bertoni) de catre lactobacili si bifidobacterii in conditii in vitro. Folia Microbiol (Praha). 2014 mai; 59 (3): 251-5.
 64. Li S , Chen T, Dong S, Xiong Y, Wei H, Xu F, 2014. Efectele rebaudiosidei A asupra diversitatii microbiene din intestinul soarecelui. Știinte alimentare. Tehnologie. Rez . 2014 mai; 20 (2): 459–467.
 65. Deniņa I , Semjonovs P, Fomina A, Treimane R, Linde R. Influenta glicozidelor steviei asupra cresterii tulpinilor Lactobacillus reuteri. Lett Appl Microbiol . 2014 mar; 58 (3): 278-84.
 66. Wang QP , Browman D, Herzog H, Neely GG. Indulcitorii non-nutritivi au un efect bacteriostatic si modifica microbiota intestinala la soareci. PLoS One . 2018 5 iulie; 13 (7): e0199080.
 67. Merten C , Schoonjans R, Di Gioia D, Peláez C, Sanz Y, Maurici D, Robinson T. Editorial: Explorarea necesitatii de a include microbiomii in evaluarile stiintifice ale EFSA. EFSA J . 2020 29 iunie; 18 (6): e18061.
 68. David LA , Maurice CF, Carmody RN, Gootenburg DB, Button JE, Wolfe BE, Ling AV, Devlin AS, Varma Y, Fischbach MA, Biddinger SB, Dutton RJ, Turnbaugh PJ. Dieta modifica rapid si reproductibil microbiomul intestinal uman. Natura . 2014 23 ianuarie; 505 (7484): 559-63.
 69. Lobach AR , Roberts A, Rowland IR. Evaluarea datelor in vivo privind indulcitorii cu continut scazut / fara calorii si microbiota intestinala. Alimente Chem Toxicol . 2019 februarie; 124: 385-399.
 70. Tran NL , Barraj LM, Hearty AP, Jack MM. Evaluarea nivelului aportului pentru indulcitorii cu continut scazut si fara calorii din bauturi. Alimente Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Risk . 2021 februarie; 38 (2): 208-222.
CITEȘTE ȘI:
8 Fructe de vara care te vor ajuta sa slabesti rapid
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!
A fost util articolul? Impartasiti-l cu prietenii dvs. pe retelele de socializare! In acest fel, ii ajutati pe oameni sa isi imbunatateasca cunostintele, iar pe noi sa scriem mai multe articole utile si interesante.