Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Fructele in dieta diabeticilor - ce trebuie sa stim?

Fructele in dieta diabeticilor – Ce trebuie sa stim?

Diabetul zaharat este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie persistenta, cauzata de defecte in secretia si/sau actiunea insulinei. Aceasta afectiune poate duce in timp la complicatii severe precum afectarea ochilor, rinichilor, nervilor, inimii si vaselor de sange.

Controverse legate de consumul de fructe in diabetul zaharat

Exista o dezbatere in randul specialistilor referitor la includerea fructelor in dieta persoanelor cu diabet.

Opinia clasica – Evitarea totala a fructelor

Multi medici recomanda diabeticilor sa excluda complet din alimentatie toate fructele, inclusiv fructele uscate, considerandu-le o sursa nedorita de zaharuri, in special fructoza. Se presupune ca daca glicemia creste dupa consumul de fructe, organismul nu le tolereaza.

Opinia alternativa – Consumul moderat de fructe

Pe de alta parte, alti experti sustin ca fructele, consumate cu moderatie, pot fi incluse in dieta diabetica fara a afecta negativ controlul glicemic. Ei subliniaza beneficiile nutritionale ale fructelor si rolul lor in asigurarea unei alimentatii echilibrate si placute.

Beneficiile nutritionale ale fructelor

Fructele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti esentiali pentru sanatate. Iata cateva dintre beneficiile lor principale:

 • Contin cantitati importante de antioxidantipotasiuprovitamina Afierfosformagneziu si fibre
 • Ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina
 • Contribuie la prevenirea obezitatii
 • Favorizeaza eliminarea toxinelor
 • Imbunatatesc functiile cognitive
 • Au efect pozitiv asupra aciditatii gastrice

Cu toate acestea, fiind bogate in zaharuri naturale, in special fructoza, consumul de fructe in diabet trebuie gestionat cu atentie.

Indexul glicemic al fructelor – Un factor cheie

Indexul glicemic (IG) este un parametru care clasifica alimentele in functie de impactul lor asupra glicemiei postprandiale comparativ cu un standard (de obicei glucoza, al carei IG este 100).

 • IG scazut: <55
 • IG mediu: 55-70
 • IG ridicat: >70

Alegerea fructelor cu indice glicemic scazut este esentiala pentru mentinerea controlului glicemic in diabet. Printre acestea se numara:

FructIG
Afine25
Zmeura32
Capsuni40
Mere36
Portocale31
Grepfrut25
Agris25
Kiwi50

Pe langa IG, incarcatura glicemica (GL) este un alt concept util, care ia in calcul si cantitatea de carbohidrati dintr-o portie de aliment. GL reflecta mai bine impactul real al alimentului asupra glicemiei.

Particularitatile metabolizarii fructozei

Fructoza, zaharul predominant in fructe, are unele particularitati metabolice:

 • Nu necesita insulina pentru a fi absorbita si stocata
 • Este metabolizata in principal la nivel hepatic
 • Creste mai lent si mai putin semnificativ glicemia comparativ cu glucoza

Datorita acestor caracteristici, fructele cu IG scazut, consumate in cantitati adecvate, nu cresc semnificativ riscul de hipergglicemie la persoanele cu diabet.

Reguli pentru un consum sigur de fructe in diabet

Fructele in dieta diabeticilor - ce trebuie sa stim?
Fructele in dieta diabeticilor - ce trebuie sa stim?

Pentru a beneficia de aportul nutritional al fructelor fara a afecta controlul glicemic, diabeticii trebuie sa respecte cateva principii:

 1. Alegerea fructelor cu indice glicemic scazut
 2. Evitarea fructelor supracoapte sau prelucrate termic excesiv (acestea au un IG mai mare)
 3. Asocierea fructelor cu surse de proteine si grasimi sanatoase (ex. iaurt, nuci) pentru a reduce incarcatura glicemica a mesei
 4. Consumul cu moderatie, de preferat in prima parte a zilei, intre mesele principale
 5. Evitarea fructelor cu IG ridicat precum: struguri, pepene, cirese, banane, caise uscate, smochine, stafide, curmale, suc de fructe

Concluzie

In concluzie, desi diabetul impune unele restrictii alimentare, fructele pot fi incluse in dieta cu conditia unei selectii si a unui consum judicios. Alegand fructe cu indice glicemic scazut, proaspete si neprelucrate, consumandu-le cu moderatie si in combinatie cu alte alimente, diabeticii pot beneficia de aportul lor nutritional fara a-si compromite controlul glicemic. O abordare individualizata, adaptata preferintelor si raspunsului glicemic personal, sub indrumarea medicului diabetolog si a unui nutritionist, este cheia unei diete echilibrate si sanatoase in diabetul zaharat.

Referinte:

CITEȘTE ȘI:
Dieta saraca in carbohidrati – 8 beneficii majore!