Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Uleiul de arbore de ceai top utilizări și beneficii

Uleiul de arbore de ceai top utilizari si beneficii

Uleiul de arbore de ceai, cunoscut si sub numele de melaleuca, este bine cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice puternice si pentru capacitatea de a trata ranile, motiv pentru care este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale antibacteriene.

Arborele de ceai este un ulei esential volatil derivat in principal din planta nativa australiana Melaleuca alternifolia. Este utilizat pe scara larga in Australia de cel putin 100 de ani si, de peste sapte decenii, a fost documentat in numeroase studii medicale pentru capacitatea sa de a distruge numeroase tulpini de bacterii, virusi si ciuperci.

Utilizarile uleiului de arbore de ceai sunt numeroase – poate fi folosit pentru a face produse de curatenie de casa, poate fi difuzat pentru a ucide mucegaiul toxic care creste in casa ta si poate fi aplicat local pentru a vindeca problemele pielii si pentru a trata infectiile cutanate.

Uleiul de arbore de ceai devine un ingredient activ din ce in ce mai popular intr-o varietate de produse de uz casnic si cosmetic, inclusiv spray-uri dezinfectante, creme de fata, sampoane, uleiuri de masaj, creme pentru piele si unghii si detergenti de rufe.

Cercetarile arata ca actiunile antiseptice si antiinflamatorii naturale ale arborelui de ceai il fac unul dintre cele mai benefice uleiuri esentiale care ar trebui sa faca parte din cabinetul dumneavoastra de medicamente naturale.

Ce este uleiul de arbore de ceai?

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential volatil derivat din planta australiana Melaleuca alternifolia. Genul Melaleuca apartine familiei Myrtaceae si contine aproximativ 230 de specii de plante, aproape toate originare din Australia.

Uleiul de arbore de ceai este un ingredient in multe formulari topice folosite pentru tratarea infectiilor si este comercializat ca agent antiseptic si antiinflamator in Australia, Europa si America de Nord. De asemenea, puteti gasi arborele de ceai intr-o varietate de produse de uz casnic si cosmetic, cum ar fi produsele de curatare, detergentul de rufe, sampoanele, uleiurile de masaj si cremele pentru piele si unghii.

Pentru ce este bun uleiul de arbore de ceai? Ei bine, este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale, deoarece functioneaza ca un dezinfectant puternic si este suficient de delicat pentru a fi aplicat local pentru a combate infectiile si iritatiile pielii.

Principalele ingrediente active ale arborelui de ceai includ hidrocarburi terpenice, monoterpene si sesquiterpene. Acesti compusi confera arborelui de ceai activitatea sa antibacteriana, antivirala si antifungica.

Studiile indica faptul ca hidrocarburile volatile gasite in ulei sunt considerate aromatice si capabile sa circule prin aer, prin porii pielii si prin membranele mucoase. De aceea, uleiul de arbore de ceai este utilizat in mod obisnuit sub forma aromatica si locala pentru a distruge germenii, a combate infectiile si a calma afectiunile pielii.

CITEȘTE ȘI:
8 Fructe de vara care te vor ajuta sa slabesti rapid

Beneficiile uleiului de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai top utilizari si beneficii
Uleiul de arbore de ceai top utilizari si beneficii

Combate acneea si alte afectiuni ale pielii

Datorita proprietatilor antibacteriene si antiinflamatorii ale uleiului de arbore de ceai, acesta are potentialul de a functiona ca un remediu natural pentru acnee si alte afectiuni inflamatorii ale pielii, inclusiv eczeme si psoriazis.

Un studiu pilot realizat in 2017 in Australia a evaluat eficacitatea gelului cu ulei de arbore de ceai in comparatie cu o solutie de spalare a fetei fara arbore de ceai in tratamentul acneei faciale usoare pana la moderate. Participantii din grupul cu arbore de ceai au aplicat uleiul pe fata de doua ori pe zi, pe o perioada de 12 saptamani.

Cei care au folosit ulei de arbore de ceai au avut semnificativ mai putine leziuni de acnee faciala in comparatie cu cei care au folosit solutii de spalare a fetei. Nu au aparut reactii adverse grave, dar au existat unele efecte secundare minore, cum ar fi exfolierea si uscaciunea pielii, toate acestea rezolvandu-se fara nicio interventie.

Imbunatateste pielea uscata a scalpului

Cercetarile sugereaza ca uleiul de arbore de ceai este capabil sa amelioreze simptomele dermatitei seboreice, care este o afectiune comuna a pielii care provoaca pete solzoase pe scalp si matreata. De asemenea, se pare ca ajuta la ameliorarea simptomelor dermatitei de contact.

Un studiu uman din 2002 publicat in Journal of the American Academy of Dermatology a investigat eficacitatea samponului cu 5% de ulei de arbore de ceai si a unui placebo la pacientii cu matreata usoara pana la moderata.

After a four-week treatment period, participants in the tea tree group showed a 41 percent improvement in the severity of dandruff, while only 11 percent of those in the placebo group showed improvements. Researchers also indicated an improvement in patient itchiness and greasiness after using tea tree oil shampoo.

Calmeaza iritatiile pielii

Desi cercetarile in acest sens sunt limitate, proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii ale uleiului de arbore de ceai pot face din acesta un instrument util pentru calmarea iritatiilor si ranilor pielii. Exista unele dovezi dintr-un studiu pilot care arata ca, dupa ce au fost tratate cu ulei de arbore de ceai, ranile pacientilor au inceput sa se vindece si si-au redus dimensiunea.

Au existat studii de caz care arata capacitatea uleiului de arbore de ceai de a trata ranile cronice infectate.

Uleiul de arbore de ceai poate fi eficient in reducerea inflamatiei, in combaterea infectiilor pielii sau a ranilor si in reducerea dimensiunii ranilor. Acesta poate fi folosit pentru a calma arsurile solare, ranile si muscaturile de insecte, dar trebuie testat mai intai pe o mica portiune de piele pentru a exclude o sensibilitate la aplicarea locala.

CITEȘTE ȘI:
Ce este acidul folic vitamina B9, beneficii si riscuri

Lupta impotriva infectiilor bacteriene, fungice si virale

Potrivit unei analize stiintifice privind arborele de ceai publicata in Clinical Microbiology Reviews, datele arata in mod clar activitatea cu spectru larg a uleiului de arbore de ceai datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si antivirale.

Acest lucru inseamna, in teorie, ca uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a combate o serie de infectii, de la MRSA la piciorul atletului. Cercetatorii inca evalueaza aceste beneficii ale arborelui de ceai, dar ele au fost demonstrate in unele studii la om, studii de laborator si rapoarte anecdotice.

Studiile de laborator au aratat ca uleiul de arbore de ceai poate inhiba dezvoltarea unor bacterii precum Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes si Streptococcus pneumoniae. Aceste bacterii cauzeaza infectii grave, printre care:

  • pneumonie
  • infectii ale tractului urinar
  • boli respiratorii
  • infectii ale fluxului sanguin
  • angina streptococica
  • infectii ale sinusurilor

Datorita proprietatilor antifungice ale uleiului de arbore de ceai, acesta poate avea capacitatea de a combate sau de a preveni infectiile fungice, cum ar fi candida, mancarimea jock, piciorul atletului si ciuperca unghiilor de la picioare. De fapt, un studiu randomizat, controlat cu placebo si orbit a constatat ca participantii care au folosit arborele de ceai au raportat un raspuns clinic atunci cand l-au folosit pentru piciorul atletului.

Studiile de laborator arata, de asemenea, ca uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a lupta impotriva virusului herpesului recurent (care provoaca herpesul labial) si a gripei. Activitatea antivirala afisata in cadrul studiilor a fost atribuita prezentei terpinen-4-olului, una dintre principalele componente active ale uleiului.

Poate ajuta la prevenirea rezistentei la antibiotice

Uleiurile esentiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai si uleiul de oregano, sunt utilizate in locul sau impreuna cu medicamentele conventionale, deoarece acestea servesc ca agenti antibacterieni puternici fara efecte secundare adverse.

Cercetarile publicate in Open Microbiology Journal indica faptul ca unele uleiuri vegetale, precum cele din uleiul de arbore de ceai, au un efect sinergic pozitiv atunci cand sunt combinate cu antibioticele conventionale.

Cercetatorii sunt optimisti ca acest lucru inseamna ca uleiurile de plante pot ajuta la prevenirea dezvoltarii rezistentei la antibiotice. Acest lucru este extrem de important in medicina moderna, deoarece rezistenta la antibiotice poate duce la esecul tratamentului, la cresterea costurilor asistentei medicale si la raspandirea problemelor de control al infectiilor.

Amelioreaza congestia si infectiile tractului respirator

Foarte devreme in istoria sa, frunzele plantei melaleuca erau zdrobite si inhalate pentru a trata tusea si raceala. In mod traditional, frunzele erau, de asemenea, inmuiate pentru a face o infuzie care era folosita pentru tratarea durerilor de gat.

In prezent, studiile arata ca uleiul de arbore de ceai are activitate antimicrobiana, ceea ce ii confera capacitatea de a lupta impotriva bacteriilor care duc la infectii urate ale tractului respirator, precum si activitate antivirala care este utila pentru combaterea sau chiar prevenirea congestiei, a tusei si a racelii comune.

Acesta este exact motivul pentru care arborele de ceai este unul dintre uleiurile esentiale de top pentru tuse si probleme respiratorii.

Ajuta la tratarea paduchilor de cap

Uleiul de arbore de ceai are efecte insecticide si poate fi folosit pentru a scapa de paduchii de cap, care sunt insecte mici, parazite, care se hranesc cu sange uman. Un studiu de laborator efectuat in Italia a investigat eficacitatea uleiului din arbore de ceai impotriva paduchilor si a oualor acestora.

O concentratie mai mare de ulei de arbore de ceai a fost capabila sa induca esecul ecloziunii a 50% dintre oua. Atunci cand uleiul din arbore de ceai a fost combinat cu nerolidol intr-un raport de 1:2, cele doua substante au provocat moartea tuturor paduchilor in 30 de minute si efectul de avort al oualor de paduchi dupa cinci zile de tratament.

Ajuta la tratarea scabiei

O intrebare frecventa este: Poate uleiul de arbore de ceai sa scape de scabie? Raspunsul, conform studiilor de laborator, este da.

Un studiu efectuat la Universitatea Flinders din Australia a constatat ca un procent de 5% de ulei de arbore de ceai si componenta sa activa, terpinen-4-ol, au fost foarte eficiente in reducerea supravietuirii acarienilor de scabie. Arborele de ceai functioneaza ca un tratament natural pentru scabie deoarece are proprietati antimicrobiene puternice, ceea ce ii confera capacitatea de a trata scabia deasupra si sub piele.

Imbunatateste respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare provine de la bacteriile care se gasesc in gura, in special in partea din spate a limbii, in gat si in amigdale. Deoarece uleiul de arbore de ceai are proprietati antimicrobiene care pot ucide aceste bacterii, acesta functioneaza ca un remediu natural pentru respiratia urat mirositoare.

Un studiu in vitro arata, de asemenea, ca uleiul de arbore de ceai actioneaza ca un agent antiseptic eficient impotriva agentilor patogeni bucali, inclusiv Candida albicans, Staphylococcus aureus rezistent la meticilina si Escherichia coli. Acest beneficiu al uleiului de arbore de ceai poate fi extrem de util dupa o interventie chirurgicala orala, cum ar fi un tratament de canal, care creste riscul de a dezvolta o infectie bacteriana sau fungica.

Retineti ca uleiul de arbore de ceai nu trebuie folosit intern, asa ca, daca il folositi ca apa de gura pentru a distruge germenii din cavitatea bucala, asigurati-va ca il scuipati dupa aceea si ca va clatiti gura cu apa.

Cum se utilizeaza uleiul de arbore de ceai?

Uleiul de arbore de ceai poate fi folosit pentru a face produse naturale de infrumusetare, de sanatate si de curatare, fara substante chimice periculoase. Acesta poate fi folosit in urmatoarele moduri:

Aromatic: Difuzati ulei de arbore de ceai in toata casa dvs. folosind un difuzor de ulei. De asemenea, puteti inhala direct uleiul, adulmecandu-l direct din sticla.

Topic: Uleiul de arbore de ceai poate fi aplicat local pe piele, dar trebuie sa il diluati intotdeauna cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de jojoba) in proportie de 1:1 inainte de a-l aplica.

NU pentru uz intern: Conform Centrului National de Otraviri, se stie ca uleiul de arbore de ceai este otravitor daca este inghitit. Uleiul de arbore de ceai NU trebuie administrat pe cale orala, din niciun motiv.

Daca folositi arborele de ceai pentru respiratia urat mirositoare sau pentru sanatatea orala, asigurati-va ca il scuipati dupa aceea pentru a preveni potentiale efecte secundare, cum ar fi probleme digestive, urticarie sau ameteli.

Iata cateva modalitati de baza pe care le puteti folosi acasa pentru a va transforma sanatatea:

Luptator natural impotriva acneei

Una dintre cele mai comune utilizari ale uleiului de arbore de ceai australian astazi este in produsele de ingrijire a pielii, deoarece este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii de casa pentru acnee.

Poti face o spalare delicata a fetei cu ulei de arbore de ceai pentru acnee, facut in casa, amestecand cinci picaturi de ulei esential pur de arbore de ceai cu doua lingurite de miere cruda. Pur si simplu frecati amestecul pe fata, lasati-l sa actioneze timp de un minut si apoi clatiti-l cu apa calda.

Tratarea psoriazisului si a eczemelor

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea multor tipuri de inflamatii ale pielii, fiind folosit inclusiv ca tratament natural pentru eczeme si pentru reducerea psoriazisului.

Pur si simplu amestecati o lingurita de ulei de nuca de cocos, cinci picaturi de ulei de arbore de ceai si cinci picaturi de ulei de lavanda pentru a va face propria lotiune de imbunatatire a pielii sau sapun de corp.

Stimuleaza sanatatea parului

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit a fi foarte benefic pentru sanatatea parului si a scalpului tau. Acesta are capacitatea de a calma scalpul uscat si descuamat si de a elimina matreata.

Pentru a face sampon de casa cu ulei de arbore de ceai, amestecati cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai cu gel de aloe vera, lapte de cocos si alte extracte, cum ar fi uleiul de levantica.

Detergent natural pentru uz casnic

Un alt mod fantastic de a folosi uleiul de arbore de ceai este ca agent de curatare a casei. Uleiul de arbore de ceai prezinta o activitate antimicrobiana puternica, care poate distruge bacteriile rele din casa dumneavoastra.

Pentru a face un detergent de casa cu ulei de arbore de ceai, amestecati cinci pana la 10 picaturi de arbore de ceai cu apa, otet si cinci pana la 10 picaturi de ulei esential de lamaie. Folositi-l apoi pe blaturi, pe aparatele de bucatarie, pe dus, pe toaleta si pe chiuvete.

Odorizant de rufe

Uleiul de arbore de ceai are proprietati antibacteriene, asa ca functioneaza foarte bine ca odorizant natural pentru rufe, mai ales atunci cand rufele tale sunt mucegaite sau chiar mucegaite. Pur si simplu adaugati cinci pana la 10 picaturi de arbore de ceai in detergentul de rufe.

De asemenea, puteti curata pete de panza, covoare sau echipamente sportive cu un amestec de ulei de arbore de ceai, otet si apa.

Combate ciuperca unghiilor de la picioare si viermele inelar

Datorita capacitatii sale de a ucide parazitii si infectiile fungice, uleiul de arbore de ceai este o alegere excelenta pentru a fi folosit in cazul ciupercilor unghiilor (onicomicoza), al piciorului de atlet si al viermelui. Puneti doua pana la cinci picaturi de ulei de arbore de ceai nediluat pe zona afectata, folosind un tampon de bumbac curat.

Pentru ciupercile incapatanate, luati in considerare posibilitatea de a-l amesteca cu uleiul natural antifungic de oregano. Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit benefic si pentru tratarea si eliminarea negilor, asa ca este suficient sa puneti cateva picaturi de ulei de arbore de ceai direct pe zona timp de 30 de zile, o data sau de doua ori pe zi.

Imbunatatirea mirosului de picioare

Iata un alt exemplu de cum activitatea antibacteriana a uleiului de arbore de ceai este super benefica. Daca te confrunti cu picioare urat mirositoare sau trebuie sa elimini un miros ciudat din pantofii tai, uleiul de arbore de ceai este un remediu excelent.

Pentru mirosul de picioare, combina aproximativ o jumatate de lingurita de ulei de jojoba si doua-trei picaturi de ulei de arbore de ceai si maseaza-ti picioarele cu acest amestec.

Poti incerca si reteta mea de exfoliant pentru picioare, care iti va lasa picioarele netede si fara mirosuri.

Pentru a indeparta mirosul de pantofi, adaugati 5-10 picaturi de ulei de arbore de ceai intr-o sticla cu pulverizator umpluta pana la jumatate cu apa si pulverizati interiorul pantofilor. Acest lucru functioneaza si pentru echipamentul sportiv.

Omoara mucegaiul

O problema comuna cu care multi oameni se confrunta in casele lor este infestarea cu mucegai, de multe ori fara ca macar sa fie constienti de acest lucru. Uneori, oamenii incep chiar sa experimenteze simptome de mucegai negru atunci cand sunt expusi la aceasta toxina in casele lor.

Luati in considerare cumpararea unui dispersor pentru a difuza ulei de arbore de ceai in aerul din jurul casei dvs. pentru a distruge mucegaiul si alte bacterii rele. De asemenea, puteti pulveriza ulei de arbore de ceai pentru curatare universala pe perdelele de dus si in masina de spalat rufe, masina de spalat vase sau toaleta pentru a distruge mucegaiul si alte bacterii.

Deodorant natural DIY

Un alt motiv excelent pentru a folosi uleiul de arbore de ceai este pentru a elimina mirosul corporal. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antimicrobiene care distrug bacteriile de pe piele care provoaca mirosul corporal.

Poti face un deodorant de casa din ulei de arbore de ceai amestecand cateva picaturi cu ulei din nuca de cocos si bicarbonat de sodiu.

Protejati ranile si taieturile

Uleiul de arbore de ceai este ingredientul perfect intr-un unguent de casa pentru rani, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice. Doar asigurati-va ca curatati mai intai o taietura cu apa si peroxid de hidrogen, daca este necesar. Apoi puneti una pana la trei picaturi de ulei de arbore de ceai si acoperiti-o cu un bandaj pentru a ajuta la combaterea infectiilor.

Pasta de dinti naturala pentru sanatatea orala

Datorita capacitatii uleiului de arbore de ceai de a distruge bacteriile rele si, in acelasi timp, de a calma pielea inflamata, acesta este un ingredient perfect pentru pasta de dinti si apa de gura facute in casa. De asemenea, poate ajuta la reducerea sangerarii gingiilor si a cariilor dentare.

Pentru a scapa de respiratia urat mirositoare si pentru a va imbunatati sanatatea orala, pur si simplu amestecati cateva picaturi de ulei de arbore de ceai cu ulei de nuca de cocos si bicarbonat de sodiu pentru o uimitoare pasta de dinti de casa.

Insecticident natural

Nu numai ca uleiul de arbore de ceai functioneaza ca un repelent natural pentru insecte, dar ajuta si la calmarea muscaturilor de insecte. Deoarece repelentele pentru insecte contin, de obicei, substante chimice toxice, utilizarea unei optiuni naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, este mai blanda cu pielea dumneavoastra.

Pur si simplu adaugati doua pana la cinci picaturi de ulei de arbore de ceai intr-o sticla cu pulverizator umpluta pana la jumatate cu apa si pulverizati-o pe piele. De asemenea, ati putea combina doua pana la cinci picaturi de arbore de ceai cu o lingurita de ulei de nuca de cocos sau de jojoba si sa il frecati pe piele inainte de a iesi afara.

Daca aveti o muscatura de insecte, adaugati doua-trei picaturi de arbore de ceai la un tampon de vata curat si aplicati-l pe zona afectata.

Analgezic pentru tuse

Pentru a ameliora tusea cauzata de o raceala obisnuita sau de o alta afectiune respiratorie, este suficient sa difuzati cinci picaturi acasa, sa inhalati uleiul de arbore de ceai direct din sticla sau sa combinati una-doua picaturi de arbore de ceai cu o jumatate de lingurita de ulei de nuca de cocos si sa masati amestecul pe piept si pe ceafa.

Riscuri si reactii adverse

Arborele de ceai este in general considerat sigur atunci cand este utilizat in mod aromatic si local si, de obicei, nu provoaca efecte secundare. Cu toate acestea, daca aveti pielea sensibila, este posibil sa aveti o reactie.

Țineti uleiul de arbore de ceai departe de ochi, lentilele de contact, interiorul nasului si partile sensibile ale pielii.

Acest ulei esential poseda un miros camforic ascutit urmat de o senzatie de racorire asemanatoare mentolului, care poate face ca pielea sa se simta ca si cum ar fi usor arsa daca aplici prea mult.

Nu uitati ca uleiul de arbore de ceai nu trebuie consumat, iar daca il folositi pentru sanatatea orala, acesta trebuie scuipat pentru a nu fi inghitit.

Atunci cand este utilizat in produse topice la o concentratie de 5 la suta pana la 10 la suta, in mod normal nu provoaca alergii sau eruptii cutanate, dar au fost raportate concentratii mai puternice care au provocat reactii de dermatita.

Concluzii

  • Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential volatil derivat din planta australiana Melaleuca alternifolia. Este utilizat in mod obisnuit in produsele de uz casnic si de infrumusetare datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatorii.
  • Unele dintre cele mai importante beneficii ale uleiului din arbore de ceai includ capacitatea sa de a combate acneea; de a calma iritatiile pielii; de a combate infectiile bacteriene, fungice si virale; de a trata ciuperca unghiilor si de a scapa de paduchi.
  • Puteti folosi melaleuca intr-o serie de retete DIY, inclusiv un detergent natural pentru casa, un odorizant natural pentru rufe si un luptator natural impotriva acneei.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

A fost util articolul Uleiul de arbore de ceai top utilizari si beneficii ? Impartasiti-l cu prietenii dvs. pe retelele de socializare! In acest fel, ii ajutati pe oameni sa isi imbunatateasca cunostintele, iar pe noi sa scriem mai multe articole utile si interesante.