Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cresterea numarului de cazuri de cancer la tineri este legata de rutina zilnica

Cresterea numarului de cazuri de cancer la tineri este legata de rutina zilnica

Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit modul in care ceasul circadian afecteaza cresterea celulara, metabolismul si progresia tumorilor.

In acest studiu, cercetatorii au descoperit ca atat perturbarea genetica, cat si cea de mediu a ceasului circadian contribuie la mutatia supresorului tumoral adenomatous polyposis coli (APC), care se gaseste in marea majoritate a cancerelor colorectale umane (CCR). Mutatii punctiforme APC, deletii si evenimente de pierdere a heterozigozitatii (LOH) au fost raportate in ~80% din cazurile de CCR uman, iar aceste mutatii sunt cele care determina initierea dezvoltarii adenomului intestinal.

“Ca societate, suntem expusi la mai multi factori de mediu care ne influenteaza ceasul nostru biologic, inclusiv munca in ture de noapte, expunerea prelungita la lumina, modificari ale ciclurilor de somn/veghea si modificarea comportamentului alimentar”, a declarat Selma Masri, PhD, profesor asistent de chimie biologica la Școala de Medicina a UCI.

“In mod frapant, am observat o crestere alarmanta a mai multor tipuri de cancer cu debut tanar, inclusiv a cancerului colorectal. Cauza care sta la baza acestei incidente crescute a cancerului la adultii de 20 si 30 de ani ramane nedefinita. Cu toate acestea, pe baza constatarilor noastre, credem acum ca perturbarea ceasului circadian joaca un rol important.”

Potrivit National Institutes of Health, a existat o crestere alarmanta a cancerului colorectal cu debut precoce in randul persoanelor tinere.

CITEȘTE ȘI:
7 Indicatori de sanatate care trebuie monitorizati cu regularitate

In prezent, aproape 10 la suta din cazurile de CCR sunt diagnosticate la persoane cu varsta mai mica de 50 de ani, iar aceasta tendinta este in continua crestere. Factorii de risc suspectati includ aspecte de mediu, cum ar fi stilul de viata si factorii alimentari, despre care se stie ca afecteaza ceasul circadian.

Mutatiile APC sunt, de asemenea, asociate cu a doua lovitura in caile oncogene cheie, inclusiv Kras, Braf, p53 si Smad4, iar aceste mutatii determina progresia spre adenocarcinom, contribuind in mod colectiv la evolutia bolii.

Descoperirile noastre implica acum perturbarea ceasului circadian in determinarea unor mutatii genomice suplimentare care sunt esentiale pentru accelerarea cancerului colorectal.

Ceasul circadian este un stimulator biologic intern care guverneaza numeroase procese fiziologice. Cercetarile din cadrul Laboratorului Masri se concentreaza in principal pe modul in care perturbarea ceasului circadian este implicata in dezvoltarea si progresia anumitor tipuri de cancer. Cercetatorii din cadrul Laboratorului Masri urmaresc in mod activ continuarea cercetarilor menite sa defineasca modul in care ceasul circadian influenteaza alte tipuri de cancer.

Citeste si aceste articole:

Articolele de pe acest site sunt prezentate doar in scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica orice reteta, sfat sau dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau va vor face rau personal. Fiti precauti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

CITEȘTE ȘI:
6 produse care scurteaza viata – le are fiecare acasa

*Toate produsele recomandate sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision de la vanzator si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.

Urmareste-ne si pe: