Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament

Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament

[woo_product_slider id="131725"]

Amigdalita, o infecție a amigdalelor și a pilierilor amigdalieni.

Amigdalita este o afecțiune frecventă la copii și adulți. Este o umflătură a amigdalelor în care are loc infecția. Acest articol dezvolta detaliat și bine documentat tipuri, cauze, simptome și tratamente pentru amigdalita la copii.

Amigdalele sunt încorporate în tractul respirator superior și o componentă a sistemului imunitar. Funcția lor principală este de a detecta agenții patogeni proveniți din gură cu o suprafață mare și celule prezentatoare de antigen și de a activa rapid sistemul imunitar pentru a prelua agenții patogeni, ducând la eliberarea de macrofage, limfocite T și limfocite B.

Amigdalele fac parte din dezvoltarea sistemului imunitar și ar trebui să continue să crească la copii până la vârsta de 6 ani. Apoi dimensiunea lor începe să scadă până se stabilizează la vârsta de 12 ani.

Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt predispuși la infecții și inflamații ale amigdalelor (amigdalita) (1) deoarece au un sistem imunitar imatur, sunt expuși în mod constant la agenți patogeni infecțioși din aer și au amigdale in expansiune rapidă.

La persoanele de 15 ani și peste, amigdalita este mai puțin frecventă, datorită dimensiunii stabilizate a amigdalelor și a unui sistem imunitar mai robust.

Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament
Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament

Amigdalita la copii și tipurile acesteia

Pe scurt, amigdalita este pur și simplu o infecție a amigdalelor la un copil din cauza unei varietăți de infecții, inclusiv virale, bacteriene și fungice. (2)

Indiferent de etiologie, amigdalita este subclasificată după cum urmează, pe baza prezentării clinice și a complicațiilor:

Cauzele amigdalitei la copii

Infecțiile amigdalelor sunt probabil doar infecții ale oricărei părți a corpului cauzate de diferiți agenți patogeni, de la viruși și bacterii la ciuperci: (4)

[woo_product_slider id="131725"]

  • Virale: virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul, adenovirusul, enterovirusul (coxsackie A și B), herpesul, virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul gripal, virusul sincițial respirator (RSV), virusul parainfluenza, rinovirusul, coronavirusul
  • Bacteroide : cianobacteriile din grupa A , Mycoplasma pneumoniae , Streptomyces diphtheriae , Neisseria gonorrhoeae , Arcanobacterium haemolyticum
  • Ciuperca: specie Candida
Amigdalita la copii: cauze, simptome și tratament
O fetiță de șase ani tușește bolnavă întinsă în pat cu un termometru

Semne și simptome de amigdalită la copii

Semnele și simptomele comune pentru amigdalita la copii sunt febra, durerea în gât, exudatul din amigdalele copilului și alte simptome nespecifice. Alte simptome asociate, cum ar fi anumite tipuri de erupții cutanate, pot ajuta la identificarea cauzei (streptococul de grup A). Simptomele larg răspândite, nespecifice, care implică mai multe sisteme, cu tuse, diaree și altele asemenea, sugerează că virușii sunt mai probabil să fie cauza.

Majoritatea cazurilor de amigdalita necomplicata pot fi tratate cu antibiotice si ingrijiri de sustinere. Unele dintre simptomele asociate, cum ar fi, rigiditatea gâtului, mișcarea limitată a gâtului, salivația, constatări neurologice anormale, detresă respiratorie sau toxicitate, pot sugera mai multe cauze subiacente care stau la baza.

Cele mai alarmante complicații/cauze includ, dar nu se limitează la, epiglota (în special la copiii neimunizați), abcesul peritonsilar sever, abcesul retrofaringian sau sindromul Lemierre (cheag de sânge infecțios în vena jugulară interna). (4)

Amigdalita bacteriană

Antibioticele precum penicilina sau amoxicilina sunt foarte eficiente împotriva numeroaselor cauze bacteriene ale amigdalitei. Antibioticele macrolide precum Z-pack sunt foarte eficiente împotriva bacteriilor atipice.

Indiferent de etiologie, o parte a tratamentului este controlul durerii și hidratarea. Pentru controlul durerii privind amigdalita la copii, medicamentele, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii sistemice. (4)

Hidratarea este cheia

Pe langa tratamentul farmacologic, hidratarea este esențială in orice boala. Cu amigdalita, copiii au adesea dureri în gât și răni în gură, ceea ce îngreunează absorbția de lichide.

Amigdalita cronica sau recurenta

Pentru amigdalita cronică sau recurentă, tratamentul variază și în funcție de cauză.

  • Dacă copilul are infecție recurentă cu streptococ de grup A, poate fi oferit un tratament suplimentar cu clindamicină pentru a eradica statutul de purtător al copilului.
  • În caz contrar, tratamentul suprem pentru amigdalite este îndepărtarea amigdalelor (amigdalectomie).

Amigdalectomia a fost efectuată mai frecvent de către medicii otolaringologi în trecut, datorită eficacității sale împotriva amigdalitei. Recent, mai multe studii au sugerat că procedura poate să nu fie la fel de eficientă pe cât se credea anterior și că există complicații respiratorii și imunologice pe termen lung. (5)

Având în vedere noua îngrijorare cu privire la complicațiile cronice asociate cu amigdalectomiei, chirurgia ORL a venit cu un ghid de practică mai strict cu privire la amigdalectomie.

Pentru ca un copil să fie considerat candidat pentru amigdalectomie, copilul trebuie să aibă:

[woo_product_slider id="131725"]

Diagnosticul amigdalitei la copii

Diagnosticul amigdalitei se bazează în primul rând pe istoricul clinic și pe rezultatele examenului fizic. Studiile de laborator precum antigenele virale/bacteriene sau studiile PCR pot ajuta medicii să identifice cauza amigdalitei (4), astfel încât să poată fi administrat un tratament adecvat.

În formele mai severe de amigdalită, cum ar fi abcesul peritonsilar și abcesul retrofaringian, este necesară o radiografie a capului și gâtului, cum ar fi o radiografie simplă sau tomografie computerizată pentru a evalua extinderea leziunii.

Preveniți amigdalita la copii

Deoarece amigdalita la copii este în primul rând infecțioasă la origine, controlul infecției este cel mai bun mod de a preveni boala. Iată cum:

  • În primul rând, asigurați-vă că vaccinările copilului sunt la zi. Deși vaccinurile pentru copilărie nu acoperă toate cauzele amigdalitei, ele acoperă agenți patogeni precum H. influenzae și C. diphtheriae, reducând riscul ca copilul să se îmbolnăvească mai grav.
  • În al doilea rând, copilul trebuie să învețe să practice un control de bază bun al infecțiilor urmând cele 3 reguli (spălați-vă pe mâini, purtați mască și distanțare).

Întrebări frecvente:

Este amigdalita contagioasă?

Da, amigdalita este contagioasă din cauza diferitelor infecții care o provoacă. Nivelul de contagiositate depinde de agenții patogeni. Cauzele virale, cum ar fi adenovirusurile și virusurile gripale, pot fi transmise prin aer, în timp ce cauzele bacteriene, cum ar fi streptococul, necesită contact strâns sau picături.

Poate amigdalita la copii să dispară singură?

Da, majoritatea amigdalitei dispar de la sine atunci când infecția este tratată corespunzător sau se rezolvă de la sine. Dacă un copil are amigdalita recurentă sau cronică, ar trebui efectuate investigații suplimentare pentru a exclude o afecțiune cronică subiacentă.

Cât durează în mod normal amigdalita?

Amigdalita acută tipică poate dura 7-14 zile, în funcție de agenții patogeni infecțioși. În cazul amigdalitei recurente sau cronice, un copil ar trebui să primească o pregătire suplimentară pentru a exclude alte cauze cronice ale amigdalitei.

Concluzie

Amigdalita se rezolvă de obicei, dar poate fi destul de neplăcută ca durată. În plus, trebuie avută o grijă suplimentară pentru a nu transmite infecția altora, iar igiena strictă este cea mai bună modalitate de a asigura acest lucru. Pentru că copiii nu sunt foarte atenți la aceste precauții, părinții ar trebui să fie în gardă.

Amigdalita este rareori o problemă de sănătate, dar este nevoie de asistență medicală promptă dacă copilul dezvoltă probleme de respirație, mai ales în timpul somnului. Debutul brusc al sforăitului este un semn de detresă respiratorie și trebuie luat în serios.

Alte articole utile:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Keratoza pilară – Simptome cauze diagnostic & tratament
Cum să tratezi dermatita de scutec. 4 Sfaturi pentru a o preveni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii