De ce micronutrientii au un impact semnificativ asupra sănătății tale?

De ce micronutrientii au un impact semnificativ asupra sănătății tale?

[woo_product_slider id="131725"]

Descoperă importanța micronutrienților pentru sănătatea ta și cum aceștia pot influența funcționarea corectă a organismului. Află cum să asiguri o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în micronutrienți, pentru a te bucura de o viață plină de energie și vitalitate. Citește acum!

Micronutrienții sunt unul dintre grupurile semnificative de nutrienți de care are nevoie organismul nostru. Aceștia includ minerale și vitamine. Vitaminele sunt necesare pentru funcția imunitară, producția de energie, coagularea sângelui și alte funcții.

Între timp, mineralele joacă un rol esențial în sănătatea oaselor, în creștere, în echilibrul fluidelor și în numeroase alte procese. Acest articol oferă o prezentare cuprinzătoare a micronutrienților, a funcțiilor lor și a implicațiilor unui consum deficitar sau excesiv.

Ce sunt micronutrienții?

Termenul de micronutrienți este utilizat pentru a descrie mineralele și vitaminele în general. Macronutrienții, pe de altă parte, includ grăsimile, proteinele și carbohidrații. Organismul nostru are nevoie de cantități mai mici de micronutrienți în raport cu macronutrienții. De aceea sunt desemnați “micro”

Trebuie să obținem micronutrienții din alimente, deoarece organismul nostru nu poate produce minerale și vitamine – în cea mai mare parte. De aceea, ei sunt denumiți și nutrienți esențiali.

Vitaminele sunt compuși organici produși de animale și plante care pot fi descompuse prin acid, căldură sau aer. La celălalt capăt, mineralele sunt anorganice, există în apă sau în sol și nu pot fi descompuse.

Atunci când mâncăm, consumăm vitaminele pe care animalele și plantele le-au creat sau mineralele pe care le-au absorbit. Conținutul de micronutrienți al fiecărui aliment este diferit, așa că este mai bine să consumați alimente diverse pentru a obține suficiente minerale și vitamine.

Un aport suficient de toți micronutrienții este necesar pentru o sănătate optimă, deoarece fiecare mineral și vitamină are un rol specific în organismul nostru[1]. Mineralele și vitaminele sunt vitale pentru funcția imunitară, creșterea, dezvoltarea creierului și alte câteva funcții importante[2].

[woo_product_slider id="131725"]

În funcție de funcția lor, anumiți micronutrienți joacă, de asemenea, un rol în combaterea și prevenirea bolilor.

Nuci maro pe castron ceramic alb
De ce micronutrientii au un impact semnificativ asupra sănătății tale?

Beneficiile pentru sănătate ale micronutrienților

Toți micronutrienții sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului nostru. Consumul unei cantități adecvate din diferitele minerale și vitamine este crucial pentru o sănătate optimă și poate chiar ajuta la combaterea bolilor.

Acest lucru se datorează faptului că micronutrienții fac parte practic din fiecare proces din corpul nostru. În plus, anumite minerale și vitamine pot acționa ca antioxidanți. Antioxidanții pot proteja împotriva deteriorării celulelor, care a fost legată de anumite boli, inclusiv Alzheimer, cancer și boli de inimă.

De exemplu, cercetările au asociat un aport alimentar adecvat de vitamina C și vitamina A cu un risc mai mic de câteva tipuri de cancer.

Consumul suficient de anumite vitamine poate contribui, de asemenea, la prevenirea bolii Alzheimer. O trecere în revistă a 7 studii a stabilit că un aport alimentar adecvat de vitaminele A, C și E este legat de o reducere cu 12%, 17% și, respectiv, 24% a riscului de a dezvolta Alzheimer[3].

Anumite minerale pot juca, de asemenea, un rol în combaterea și prevenirea bolii. Studiile au făcut legătura între un nivel scăzut de seleniu în sânge și un risc mai mare de boli cardiace. O trecere în revistă a studiilor observaționale a stabilit că riscul de boli cardiace a scăzut cu 24% atunci când concentrația de seleniu în sânge a crescut cu 50%.

Mai mult, o analiză a 22 de studii a observat că un aport adecvat de calciu scade riscul de deces din cauza bolilor cardiace și a tuturor celorlalte cauze. Aceste studii indică faptul că un consum adecvat al tuturor micronutrienților – în special al celor cu proprietăți antioxidante – oferă beneficii substanțiale pentru sănătate.

Cu toate acestea, nu este clar dacă un consum mai mare decât cantitățile sugerate de micronutrienți specifici – fie din suplimente, fie din alimente – oferă beneficii suplimentare.

Fructe feliate pe farfurie de ceramică albă
De ce micronutrientii au un impact semnificativ asupra sănătății tale?

Toxicitatea și carențele de micronutrienți

Micronutrienții sunt necesari în cantități specifice pentru a-și îndeplini funcțiile unice în organismul nostru. A lua prea puțin sau prea mult dintr-un mineral sau dintr-o vitamină poate duce la efecte secundare adverse.

Deficiențe

Majoritatea adulților sănătoși pot obține o cantitate suficientă de micronutrienți dintr-o dietă echilibrată, dar unele deficiențe comune de nutrienți afectează populații specifice.

[woo_product_slider id="131725"]

Acestea includ:

 • Vitamina D: Aproximativ 77% dintre americani sunt deficitari în vitamina D, în principal din cauza lipsei de expunere la soare.
 • Vitamina B12: Vegetarienii și veganii pot dezvolta o deficiență de vitamina B12 din cauza abținerii de la produsele de origine animală. Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse riscului din cauza absorbției scăzute odată cu vârsta.
 • Vitamina A: Regimul alimentar al copiilor și femeilor din țările în curs de dezvoltare este adesea lipsit de vitamina A adecvată.
 • Fier: Deficitul acestui mineral este răspândit în rândul copiilor preșcolari, veganilor și femeilor aflate la menstruație.
 • Calciu: Aproape 10% și, respectiv, 22% dintre femeile și bărbații de peste 50 de ani nu au un aport adecvat de calciu.

Simptomele, semnele și efectele pe termen lung ale acestor carențe depind de fiecare nutrient, dar pot fi dăunătoare pentru sănătatea optimă și buna funcționare a organismului nostru.

Toxicități

Toxicitățile micronutrienților sunt mai puțin răspândite decât deficiențele.

Acestea sunt cel mai probabil să apară cu doze generoase de vitamine liposolubile (A, D, E și K), deoarece nutrienții pot fi depozitați în țesuturile noastre grase și în ficat. Ele nu pot fi excretate din corpul nostru ca vitaminele hidrosolubile.

Toxicitatea micronutrienților se dezvoltă în general în urma suplimentării cu cantități extreme – rareori din surse alimentare. Simptomele și semnele de toxicitate fluctuează în funcție de nutrient.

Este esențial să rețineți că un consum excesiv de nutrienți specifici poate fi totuși fatal, chiar dacă nu duce la simptome aparente de toxicitate.

O investigație a analizat peste 18.000 de persoane cu un risc ridicat de cancer pulmonar din cauza expunerii la azbest sau a fumatului din trecut. Grupul de intervenție a primit 2 tipuri de vitamina A – 30 mg de betacaroten și 25.000 UI de palmitat de retinil pe zi[4].

Studiul a fost suspendat înainte de termen atunci când grupul de intervenție a prezentat cu 28% mai multe cazuri de cancer pulmonar și o incidență a deceselor cu 17% mai mare pe parcursul a unsprezece ani, comparativ cu grupul de control.

Suplimentele cu micronutrienți

Cea mai puternică și mai sigură modalitate de a obține un aport adecvat de minerale și vitamine pare să fie din surse alimentare. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin efectele pe termen lung ale toxicității și suplimentelor. Cu toate acestea, persoanele cu risc de deficiențe nutritive specifice pot beneficia de administrarea de suplimente sub supravegherea unui medic.

Dacă sunteți interesat să luați suplimente de micronutrienți, luați în considerare produsele aprobate de o terță parte. Cu excepția cazului în care un medic vă indică altfel, asigurați-vă că evitați produsele care conțin “mega” sau “super” doze de orice nutrient.

Concluzie

Termenul de micronutrienți se referă la minerale și vitamine, care pot fi împărțite în macro minerale, oligoelemente și vitamine solubile în grăsimi și în apă. Vitaminele sunt necesare pentru funcția imunitară, producția de energie, coagularea sângelui și alte funcții, în timp ce mineralele sunt benefice pentru echilibrul fluidelor, sănătatea oaselor, creșterea și alte procese.

Pentru a obține o cantitate corectă de micronutrienți, urmăriți o dietă echilibrată care să conțină o varietate de alimente.

Întrebări frecvente

Ce sunt micronutrienții și de ce sunt importanți pentru sănătate?

Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Deși sunt necesari în cantități mici, aceștia au un rol crucial în sănătate, susținând procese precum creșterea, dezvoltarea, metabolismul și imunitatea. O dietă echilibrată și diversificată asigură aportul necesar de micronutrienți.

Care sunt principalele surse de micronutrienți în alimentație?

Micronutrienții pot fi obținuți dintr-o varietate de alimente, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, produse lactate, carne, pește și ouă. Consumul unei game largi de alimente bogate în vitamine și minerale asigură un aport suficient de micronutrienți pentru a menține sănătatea.

Care sunt consecințele unei deficiențe de micronutrienți?

Deficiențele de micronutrienți pot provoca probleme de sănătate diverse, precum anemie, scăderea imunității, afectarea dezvoltării, probleme de vedere și oase fragile. În cazuri grave, deficiențele de micronutrienți pot duce la boli precum beriberi, scorbut și rahitism. O dietă echilibrată și suplimentele alimentare pot ajuta la prevenirea și tratarea acestor afecțiuni.

Cum pot afla dacă am o deficiență de micronutrienți și ce pot face în acest sens?

Dacă aveți simptome specifice sau neobișnuite, este recomandat să consultați un medic sau un nutriționist. Aceștia pot efectua teste specifice pentru a determina dacă suferiți de deficiențe de micronutrienți și vă pot recomanda tratamente adecvate, cum ar fi ajustarea dietei sau administrarea de suplimente alimentare. Este esențial să urmați sfaturile profesioniștilor pentru a menține sănătatea și a preveni complicațiile.

Citește și aceste articole:

  Google news
  Google news

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

  Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

  10 Beneficii pentru sănătate ale făinii de spelta
  Vrei să fii sănătos? Limitează consumul acestor alimente bogate în grăsimi saturate
  Închide Coșul Meu
  Închide Wishlist
  Închide
  Închide
  Categorii