Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Sucraloza vs aspartam: diferențele explicate

Sucraloza vs Aspartam: Diferentele explicate

Sucraloza si aspartamul sunt indulcitori populari utilizati ca inlocuitori ai zaharului. Din cauza continutului lor scazut sau fara calorii, acestia sunt numiti indulcitori necalorici, indulcitori cu continut scazut de calorii, indulcitori artificiali sau substituenti de zahar.

In acest articol, vom compara sucraloza si aspartamul, analizand ce reprezinta fiecare dintre ele, care sunt beneficiile si riscurile consumului lor in anumite afectiuni.

Ce este aspartamul?

Aspartamul a fost aprobat pentru prima data de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) in 1974. FDA considera aspartamul ca fiind un aditiv alimentar. Denumirile comerciale includ Nutrasweet, Equal si Sugar Twin.

Aspartamul contine calorii, asadar este un indulcitor cu continut scazut de calorii. Totusi, aspartamul este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, permitand utilizarea unei cantitati semnificativ mai mici pentru o dulceata comparabila.

Aspartamul este produs din doua compusi: fenilalanina si acid aspartic. Acesti compusi sunt aminoacizi gasiti in mod normal in alimentele care contin proteine. Impreuna, acestia formeaza aspartamul, care este foarte dulce!

Beneficiile aspartamului

Aspartamul este unul dintre cei mai studiati indulcitori datorita aprobarii indelungate de catre FDA. FDA a analizat peste 100 de studii si continua sa evalueze noile cercetari.

Mai multe studii indica faptul ca aspartamul nu afecteaza nivelul de zahar din sange, apetitul sau greutatea corporala, dar acestea sunt studii relativ mici.

CITEȘTE ȘI:
Sfecla rosie 5 motive pentru a o adauga in dieta ta

Ce este sucraloza?

Sucraloza a fost aprobata pentru utilizare de catre FDA in 1998. Denumirea comerciala pentru sucraloza este Splenda. Sucraloza este de asemenea considerata aditiv alimentar de catre FDA.

Sucraloza este un indulcitor fara calorii si este de 600 de ori mai dulce decat zaharul. Este fabricata prin inlocuirea unor molecule din zaharul obisnuit. Aceasta modificare structurala impiedica digestia sucralozei, transformand-o intr-un indulcitor fara calorii sau indulcitor necaloric (NNS).

Beneficiile sucralozei

FDA a analizat peste 110 studii referitoare la sucraloza. Cele mai multe dintre aceste studii au o durata mai mica de 13 saptamani si cu sub 200 de subiecti.

Sucraloza nu pare sa afecteze negativ nivelurile de zahar din sange sau sa cauzeze crestere in greutate.

Diferentele dintre aspartam si sucraloza explicate

Sucraloza vs aspartam: diferentele explicate
Sucraloza vs aspartam: diferentele explicate

Iata un rezumat al principalelor diferente dintre aspartam si sucraloza:

Productie

Atat aspartamul, cat si sucraloza sunt create artificial in laborator, modificand starea chimica sau combinand compusi care in mod normal nu sunt asociati.

Aspartamul este format din doi aminoacizi, fenilalanina si acid aspartic, avand un gust foarte dulce.

Sucraloza este derivata din modificarea usoara a moleculei de zahar obisnuit, determinand imposibilitatea organismului de a digera noul compus rezultat, obtinand astfel un indulcitor fara calorii.

Gust

Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decat zaharul, in timp ce aspartamul este de 200 de ori mai dulce. Este nevoie de o cantitate mai mica de sucraloza pentru a obtine dulceata dorita.

CITEȘTE ȘI:
10 efecte nocive ale saritului peste micul dejun

Testarea gustativa a 15 indulcitori diferiti si a zaharului obisnuit a relevat faptul ca aspartamul si sucraloza au cel mai bun gust. Participantii au perceput aspartamul si sucraloza ca avand un mic gust amar, metalic si chimic, dar in general si-au pastrat mai bine profilul de dulceata decat celelalte indulcitori.

Simtul gustului este unic pentru fiecare persoana. Unii oameni pot prefera un anumit indulcitor fata de altii.

Efecte asupra sanatatii

Impactul asupra sanatatii al indulcitorilor este neconcludent din cauza rezultatelor mixte, a diferentelor dintre studiile pe animale si cele efectuate pe oameni pe perioade scurte de timp.

Asociatia Americana a Inimii si Asociatia Americana a Diabetului recomanda utilizarea bauturilor indulcite cu indulcitori cu continut scazut sau fara calorii ca inlocuitor temporar al bauturilor indulcite cu zahar.^16^

Consumul excesiv de zahar poate ingreuna controlul nivelurilor de glucoza din sange. Acest lucru este valabil in special pentru adultii care incearca sa renunte la consumul ridicat de bauturi dulci.

Studiile pe animale au aratat ca atat indulcitorii pe baza de aspartam, cat si cei pe baza de sucraloza pot modifica flora intestinala la soareci. Doar studii mici au fost efectuate pe oameni pe parcursul catorva saptamani de consum, fara a observa modificari ale florei intestinale.

Aspartamul este asociat cu dureri de cap, migrene sau schimbari de dispozitie. Se crede ca aspartamul amplifica nivelurile de stres deja prezente la unele persoane.

CITEȘTE ȘI:
Obezitatea afecteaza viata sexuala? Impactul greutatii corporale in pat

Efecte asupra glicemiei si metabolismului

Atat aspartamul, cat si sucraloza par sa nu aiba impact asupra nivelurilor de zahar din sange, dar trebuie avute in vedere faptul ca acestea sunt studii mici, care masoara schimbari pe termen scurt (12 saptamani sau mai putin).

Comparativ cu zaharul obisnuit, multi indulcitori determina mentinerea greutatii corporale sau pierderea unei cantitati mici de greutate pe parcursul a 12 saptamani. Persoanele care au consumat sucraloza au pierdut 3 kilograme, in timp ce pentru aspartam nu s-a inregistrat nicio modificare a greutatii, iar pentru consumul de zahar s-a inregistrat o crestere in greutate de 4 kilograme.^1^

Valoare nutritiva

Sucraloza este un indulcitor fara calorii, in timp ce aspartamul este un indulcitor cu continut scazut de calorii.

Totusi, in forma de plicuri cu adaos de agenti de umplere (dextroza si maltodextrina), acestia sunt comparabili, avand 3,3 sau 3,6 calorii per gram (1 plic). Sucraloza este fara calorii atunci cand este extrasa din pungile cu granule care contin mai putini agenti de umplere.

Care este mai bun: sucraloza sau aspartam?

Sucraloza vs aspartam: diferentele explicate
Sucraloza vs aspartam: diferentele explicate

Mai multi factori pot ajuta la determinarea daca sucraloza sau aspartamul este mai bun. Ambii sunt comparabili in ceea ce priveste controlul glicemiei si mentinerea greutatii conform cercetarilor disponibile.

CITEȘTE ȘI:
Vinetele Informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Cu toate acestea, ar trebui sa fii constient de cantitatea de sucraloza sau aspartam pe care o consumi zilnic. FDA a stabilit doze zilnice acceptabile (ADI) pentru sase indulcitori artificiali aprobati pentru a fi utilizati ca aditivi alimentari, reprezentand cantitatea considerata sigura pentru consum zilnic. ADI pentru aspartam este de 75 de plicuri, iar pentru sucraloza de 23 de plicuri.

La prepararea prin coacere ar trebui evitat aspartamul, deoarece isi pierde dulceata la temperaturi ridicate. Totusi, unele cercetari arata ca sucraloza se poate descompune in compusi nesanatosi la temperaturi ridicate de gatire.

Unele cercetari leaga aspartamul de dureri de cap, migrene sau modificari ale dispozitiei. Se crede ca aspartamul amplifica nivelurile de stres deja prezente in creier la unele persoane. Persoanele care iau medicamente pentru comportamente neurologice preexistente ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma aspartam.

Concluzie

Sucraloza si aspartamul sunt doi indulcitori populari utilizati ca substituenti ai zaharului datorita continutului scazut sau lipsei caloriilor. Ambii par a fi siguri atunci cand sunt consumati cu moderatie, desi exista unele controverse legate de potentiale efecte secundare pe termen lung ale acestora.

Sucraloza este de 600 de ori mai dulce decat zaharul, in timp ce aspartamul este de 200 de ori mai dulce, necesitand o cantitate mai mica de sucraloza pentru aceeasi dulceata. Aspartamul nu este stabil termic si isi pierde dulceata la temperaturi ridicate.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune fructe pe care sa le mananci daca ai diabet, potrivit nutritionistilor

Cercetarile disponibile sugereaza ca ambii indulcitori mentin controlul glicemiei si greutatea corporala la fel de bine pe termen scurt. Totusi, consumul pe termen lung ramane controversat, fiind necesare mai multe studii.

Alegerea indulcitorului depinde de preferintele fiecarei persoane. Atat sucraloza, cat si aspartamul pot ajuta la tranzitia de la un consum ridicat de zahar la un consum moderat.

Resurse Bibliografie

CITEȘTE ȘI:
Spermidina – calea spre longevitate