Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate

Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate

Uleiul de canepa este un ingredient minunat pentru sanatate, oferind o serie de beneficii uimitoare pentru organism. Descoperiti in acest articol cum va poate ajuta uleiul de canepa sa va mentineti sanatatea si sa va imbunatatiti calitatea vietii, de la reducerea inflamatiilor si a stresului pana la imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului nervos. Aflati mai multe despre acest produs natural si despre modul in care poate fi integrat in dieta dumneavoastra pentru a va sprijini sanatatea generala.

Ce este uleiul de canepa

Uleiul de canepa este un ulei vegetal extras din semintele plantei de canepa (Cannabis sativa). Acesta se obtine prin presarea la rece a semintelor, un proces care pastreaza nutrientii si compusii benefici. Uleiul de canepa este bogat in acizi grasi esentiali, antioxidanti si vitamine, fiind util in alimentatie si in ingrijirea pielii.

Uleiul de canepa este un produs uimitor, calitatile sale fiind datorate compozitiei exceptionale, care il fac benefic atat pentru utilizare interna , cat si aplicat topic, fiind un aliat de nadejde al pielii si parului. In ultimii ani s-au realizat numeroase cercetari stiintifice care au evidentiat proprietatile sale vindecatoare asupra multor afectiuni des intalnite. Medicina traditionala cunoaste multe retete care utilizeaza acest remediu pentru tratarea unor diverse afectiuni , precum si pentru prevenirea acestora.

CITEȘTE ȘI:
9 Obiceiuri nocive care iti afecteaza tiroida

Cum se obtine uleiul de canepa?

Acest ulei se obtine prin presarea semintelor de canepa apartinand soiurilor non-narcotice ale acestei plante. Uleiul de canepa obtinut din seminte este diferit de uleiul de canabidiol (CBD), acesta din urma fiind extras din tulpina, frunzele si florile plantei. Uleiul provenit din seminte nu contine CBD.

Dintr-un kilogram de seminte de canepa rezulta aproximativ 300-350 ml de ulei. Acest ulei trebuie intotdeauna obtinut prin presarea la rece, deoarece expunerea la temperaturi ridicate provoaca formarea de agenti cancerigeni si alte substante daunatoare sanatatii.

Uleiul de canepa – nutrienti

Uleiul de seminte de canepa presat la rece are o culoare galben-verzuie si aroma de nuca, fiind un delicios adaos in salate. Este atat de benefic in vindecarea organismului si imbunatatirea aspectului pielii si parului datorita compozitiei bogate in nutrienti :

  • Vitamine: contine vitaminele antioxidante E si betacaroten (precursor al vitaminei A) si intreg complexul de vitamine B
  • Minerale: uleiul de canepa contine o varietate de minerale printre care cele mai importante sunt magneziu, potasiu, fier, zinc, calciu, sulf si fosfor, minerale cunoscute pentru sustinerea functiilor organismului
  • Contine o cantitate foarte mare de acizi grasi polinesaturati (70-90% din compozitie), predominant fiind acidul linoleic, care este un acid gras de tip Omega 6, necesar in productia de energie a organismului pentru sintetizarea de hormoni implicati in reglarea tensiunii arteriale, reglarea colesterolului, imunitate, coagularea sangelui, inflamatie si sistem reproducator
  • Contine Omega 3 sub forma de acid alfa linolenic, un alt acid gras esential, care ca si Omega 6 nu poate fi sintetizat de organismul uman si trebuie adaugat prin dieta. Uleiul de canepa este considerat ideal pentru consumul uman deoarece contine raportul optim de 3 la 1 dintre acizii de tip Omega 6 si Omega 3.
  • Uleiul de canepa este o sursa importanta de proteine datorita continutul sau ridicat de aminoacizi, printre care toti cei 9 aminoacizi esentiali care nu pot fi sintetizati de organism
  • Fitosteroli: steroli produsi de plante care ajuta la scaderea colesterolului in organismul uman
  • Terpene: acestia sunt compusi aromatici din plante, responsabili pentru mirosul acestora. Monoterpena myrcene din uleiul de canepa a fost studiata pentru proprietatile sale analgezice, antiinflamatoare, antiimbatranire si antioxidante.
  • Clorofila: substanta verde din plante implicata in procesul de fotosinteza sustine organismul uman in eliminarea daunelor oxidative cauzate de expunerea la substante cancerigene, dieta nesanatoasa, raze UV si radiatii.
Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate
Continut de acizi grasi in uleiul din seminte de canepa

Uleiul de canepa – beneficii pentru sanatate

Multe din beneficiile pentru sanatate ale uleiului din seminte de canepa se datoreaza continutului sau ridicat in acizi grasi polinesaturati.

  • Sanatatea inimii si a vaselor de sange: acidul alfa-linolenic (ALA) s-a dovedit a fi de ajutor in tratarea si prevenirea bolilor cardiovasculare. ALA pare sa protejeze impotriva bolilor cardiovasculare prin modificarea continutului de grasimi Omega 3 din membranele celulare.

De asemenea, uleiul de canepa contine un nivel ridicat de arginina, un aminoacid care se transforma in oxid nitric. Oxidul nitric este esential pentru dilatarea arterelor si venelor si ajuta la mentinerea peretilor vaselor de sange netezi si elastici.

  • Scaderea tensiunii arteriale: suplimentarea cu acizi grasi de tip Omega 3 reduce tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi, dar acest efect nu apare la indivizii sanatosi. Cu alte cuvinte, uleiul din seminte de canepa nu va cauza tensiune arteriala scazuta sau lesin la persoanele cu valori normale ale tensiunii, dar va ajuta la reducerea acesteia la persoanele hipertensive
  • Efecte benefice in tratarea dermatitei atipice (eczema)- Intr-un studiu efectuat pe pacienti suferind de dermatita atopica consumul de ulei de seminte de canepa le-a imbunatatit simptomele clinice ale dermatitei atopice si le-a ridicat nivelul plasmatic de acizi grasi saturati. Se sugereaza ca aceste imbunatatiri se datoreaza furnizarii echilibrate si abundente de acizi grasi polinesaturati din acest ulei.
  • Efect antiinflamator si imunomodulator – un studiu recent care a investigat efectele unui fitol din uleiul de canepa a venit cu un rezultat imbucurator pentru persoanele cu artrita reumatoida, o afectiune autoimuna. Artrita reumatoida este caracterizata prin infiltrarea masiva de celule inflamatorii cronice in sinovie (lichid seros secretat de membranele situate in cavitatea articulatiilor). Macrofagele activate gasite din abundenta in sinovie sunt un semn distinctiv timpuriu al artritei reumatoide. Acest component al uleiului de seminte de canepa a reusit sa modifice plasticitatea monocitelor macrofage, evidentiind activitatea de reprogramare si antiinflamatoare a fitolului in monocitele-macrofage umane.
  • Ajuta la scaderea colesterolului – conform studiilor, consumul de ulei din seminte de canepa poate reduce nivelul de colesterol LDL din sange si poate accelera procesele metabolice, stimuland descompunerea depozitelor de colesterol de pe peretii vaselor de sange
  • Adjuvant in tratamentul psoriazisului – psoriazisul poate fi cauzat de deficiente de acizi grasi esentiali. Uleiul de canepa este bogat in acid linoleic si gama linolenic, fiind un umectat natural , ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea uscaciunii si la intarirea pielii prin atragerea de molecule de apa.
  • Ajutor important in dietele vegane si vegetariene – una dintre cele mai mari provocari pentru dieta vegana sau vegetariana este obtinerea unui echilibru adecvat de grasimi sanatoase. Uleiul de canepa ofera o balanta perfecta de Omega 3 si Omega 6, plus toti aminoacizii esentiali.
Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate
Uleiul de canepa este aliat al dietei vegane
  • Poate ajuta la pierderea in greutate – acidul gama-linolenic din uleiul de canepa ajuta la reducerea poftei de dulce si este un suprimant natural al poftei de mancare
  • Echilibrare hormonala – acidul gama-linolenic poate imbunatati sanatatea hormonala si poate reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual, cum ar fi crampele menstruale. De asemenea, poate imbunatati sanatatea hormonala a femeilor care trec prin menopauza, reducand bufeurile, iritabilitatea si depresia.

Uleiul de canepa si frumusetea pielii

  • Acnee – uleiul de canepa controleaza trei dintre principalele cauze care duc la aparitia acneei. Acestea sunt excesul de sebum, infectia bacteriana si inflamatia. Acest ulei ajuta la reglarea productiei de sebum , prevenind infundarea porilor si formarea de comedoane.

Activitatea antimicrobiana impotriva bacteriei Propionibacterium Acnes (cauzatoare de acnee) trateaza infectia din porii pielii. De asemenea, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare reduce inflamatia si accelereaza procesul de vindecare.

  • Anti-imbatranire – uleiul din seminte de canepa va poate proteja pielea si tine la distanta toxinele daunatoare. Continutul de antioxidanti, cum ar fi vitamina E si betacarotenul, ajuta la reversarea daunelor cauzate de radicalii liberi. Antioxidantii impreuna cu acizii grasi pot intari stratul exterior al pielii si ajuta la pastrarea hidratarii tenului. In plus, acidul linoleic si acizii oleici din uleiul de canepa joaca un rol esential in anti-imbatranire si sanatatea generala a pielii.

Ueiul din seminte de canepa va poate ajuta pielea sa arate si sa se simta mai ferma, sa reduca aspectul liniilor fine si al ridurilor, lasandu-va cu un ten tanar.

  • Hidratare – uleiul din seminte de canepa are un efect profund hidratant. Cand este utilizat in produsele de ingrijire a pielii, uleiul de canepa este un adevarat salvator al pielii uscate. Cercetarile au aratat ca uleiul din seminte de canepa poate intineri si hrani pielea, prevenind in acelasi timp mancarimea si descuamarea, deoarece acizii grasi esentiali sunt usor absorbiti in piele. Atunci cand uleiul de canepa este folosit pe ten, poate controla productia de sebum pentru a hidrata fara a infunda porii, acesta fiind un ulei non-comedogenic.

Uleiul din seminte de canepa in medicina traditionala

Canepa este una dintre primele plante fibroase cultivate de omenire. Conform cercetarilor arheologice, se pare ca planta a venit initial din Asia, dupa care s-a raspandit spre tarile din jurul Marii Mediterane, ca prin anii 1500-1600 sa ajunga si in America.

Medicina traditionala chineza

Teritoriul Chinei este unul dintre habitatele native ale canepei, cu o traditie de peste 10.000-12.000 de ani in cultivarea si folosirea canepei.

Canepa este cunoscuta ca una dintre cele 50 de ierburi fundamentale din medicina traditionala chineza. Puterile vindecatoare ale plantei sunt atat de venerate, incat exista si o zeita a sanatatii si vitalitatii numita dupa ea. Ea este cunoscuta in toata China, Japonia si Coreea ca Ma(canepa)Gu si este asociata cu elixirul vietii si ca simbol protector al femeilor.

In medicina traditionala chineza un organism este sanatos atunci cand conceptele de Yin si Yang (energia feminina si energia masculina) sunt in perfect echilibru. Planta de canepa are atat calitati Yin, cat si Yang, avand o natura neutra, care nu afecteaza balanta din organism.

Uleiul din canepa este privit ca un lubrifiant al intestinelor care ajuta la curatarea colonului. Se spune ca aduce beneficii celor cinci viscere (inima, ficatul, plamanii, rinichii si splina) si ca accelereaza circulatia sangelui.

Medicina traditionala ayurvedica

Ayurveda este considerata una dintre cele mai vechi forme de medicina. Originara din India, cu peste 3000 de ani in urma, Ayurveda combina cuvintele sanscrite ayur (viata) si veda ( cunoastere sau stiinta)

Canepa este in esenta o parte a unuia dintre cele opt domenii clinice ale Ayurveda, adica Rasayana Tantra ( cunoasterea reintineririi/rejuvenarii). Dintr-o perspectiva ayurvedica semintele de canepa actioneaza ca un tonic nutritiv care sporeste rezilienta organismului, inclusiv sistemul cardiovascular.

Uleiul din seminte de canepa este foarte folosit in protocolurile de tratament Ayurvedic , fiind utilizat intern si extern pentru echilibrarea doshelor ( vata, pitta si kapha sunt cele trei doshe ayurvedice, energii care circula in corp si guverneaza activitatea fiziologica).

Uleiul din seminte de canepa este folosit in medicina ayurvedica pentru:

  • imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
  • actiunea antiinflamatoare
  • proprietatile antiimbatranire
  • ameliorarea durerii cronice
  • ajutor la mentinerea sanatatii organelor reproductive feminine

Cum utilizam uleiul din seminte de canepa?

In primul rand acest ulei nu trebuie folosit la gatit, deoarece are o temperatura de ardere scazuta si incalzirea puternica il face sa-si piarda proprietatile benefice si chiar sa devina toxic. Se poate adauga in salate, turnat peste o portie de legume gratinate, in supe sau peste orice fel de mancare in functie de gustul dumneavoastra. Se poate adauga in smoothie-uri, in shake-uri proteice sau chiar luat ca atare, cu lingurita.

Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate
Uleiul din seminte de canepa se poate consuma ca si supliment alimentar

Pentru folosirea topica acest ulei este in principiu indicat pentru toate tipurile de piele, fiind un ulei non-comedogenic. Daca in rutina de ingrijire a tenului folositi acizi sau retinoizi este ideal de aplicat dupa folosirea acestora, proprietatile sale antiinflamatoare putand atenua eventuala iritatie pe care o intalnim dupa utilizarea acestor tipuri de produse cosmetice.

Care este doza zilnica de ulei din seminte de canepa?

Pentru inceput este recomandat consumul a unei lingurite de ulei pe zi pentru a obisnui organismul si a evita neplacerile cum ar fi disconfortul abdominal. Acest ulei grabeste tranzitul intestinal si de aceea este bine sa testam intai efectele pe care le are in corpul nostru. Dupa un timp se poate mari doza la 2-3 lingurite pe zi.

Acest ulei minunat nu trebuie sa lipseasca din casele noastre avand in vedere multitudinea de intrebuintari pe care le are.

Intrebari frecvente

Ce este uleiul de canepa si cum se obtine?

Uleiul de canepa este un ulei vegetal extras din semintele plantei de canepa (Cannabis sativa). Acesta se obtine prin presarea la rece a semintelor, un proces care pastreaza nutrientii si compusii benefici. Uleiul de canepa este bogat in acizi grasi esentiali, antioxidanti si vitamine, fiind util in alimentatie si in ingrijirea pielii.

Care sunt beneficiile uleiului de canepa pentru sanatate?

Uleiul de canepa ofera numeroase beneficii pentru sanatate, printre care:

Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, datorita continutului de acizi grasi Omega-3 si Omega-6;

Reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerilor, datorita proprietatilor antiinflamatorii;

Sustinerea sanatatii pielii, prin hidratare si prevenirea imbatranirii premature;

Mentinerea sanatatii creierului, prin protejarea celulelor nervoase si imbunatatirea functiilor cognitive;

Fortificarea sistemului imunitar, datorita antioxidantilor si a altor nutrienti importanti.

Uleiul de canepa contine THC?

Uleiul de canepa nu contine THC (tetrahidrocanabinol), compusul psihotrop din planta de cannabis. Acesta este obtinut din semintele de canepa, care nu contin THC sau contin cantitati foarte mici, neglijabile. Prin urmare, uleiul de canepa nu are efecte psihoactive si este legal in majoritatea tarilor.

Cum se utilizeaza uleiul de canepa?

Uleiul de canepa poate fi utilizat in diverse moduri, in functie de scop:

In alimentatie: ca ingredient in salate, smoothie-uri, sosuri sau alte preparate culinare;

In ingrijirea pielii: ca hidratant, in produse cosmetice sau aplicat direct pe piele;

In suplimente: sub forma de capsule sau picaturi pentru administrare orala.

Exista efecte secundare ale consumului de ulei de canepa?

Uleiul de canepa este considerat in general sigur pentru consum. Cu toate acestea, in cazuri rare, pot aparea efecte secundare precum diaree, crampe abdominale sau reactii alergice. In cazul in care apar astfel de simptome, este indicat sa se reduca doza sau sa se intrer

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/alpha-linolenic-acid
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36837393/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35954130/
https://examine.com/supplements/hemp-protein/research/
https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/1752-153X-6-122.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24814038/

Citeste si aceste articole:

    Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate
    Uleiul de canepa: beneficii uimitoare pentru sanatate

    Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

    Va multumim ca ati citit! Daca acest articol vi se pare util si interesant, va rugam sa il distribuiti pe retelele de socializare pentru a fi citit si de altii. In acest fel ne ajutati si ne motivati sa scriem mai multe articole interesante.