Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Boala ficatului gras: simptome, diagnostic si tratament

Boala ficatului gras: Simptome, diagnostic si tratament

Ficatul gras este acumularea de grasime in ficat, astfel incat grasimea sa cuprinda mai mult de 5%-6% din tesutul hepatic normal. (1)

In absenta unui tratament adecvat, aceasta acumulare de grasime in interiorul ficatului poate declansa inflamatia, necroza celulara, formarea de tesut cicatricial si, in cele din urma, boala hepatica in stadiu terminal (adica ciroza).

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este diagnosticata la pacientii care nu au un consum semnificativ de alcool.

Care sunt diferitele stadii ale bolii ficatului gras?

Diferitele stadii ale ficatului gras pornesc de la un ficat gras nonalcoolic benign si progreseaza spre steatohepatita nonalcoolica (NASH). (2) NASH poate duce la ciroza.

Un FibroScan este un dispozitiv util care poate fi utilizat in cadrul unei vizite la cabinet pentru a stabili stadiul ficatului gras. Acesta ofera o estimare a cantitatii de grasime si a gradului de cicatrizare din ficat.

Scorul parametrului de atenuare controlata (PAC) de pe FibroScan determina cantitatea de grasime din ficat. Un scor normal este <230 decibeli/metru. (3) Scorul variaza de la F0, unde nu exista nicio afectiune, la F4, care este un ficat micsorat, cu cicatrici, in concordanta cu ciroza.

Un RMN al ficatului poate fi uneori util in estimarea cantitativa a grasimii.

NAFLD se dezvolta in patru etape principale:

CITEȘTE ȘI:
Insuficienta renala acuta – Simptome, cauze, tratament, dieta
 • Ficatul gras simplu (steatoza) este in cea mai mare parte un stadiu benign caracterizat prin acumularea de grasime in interiorul celulelor hepatice, care este de obicei surprins accidental la alte teste de sange sau de imagistica de rutina. (4)
 • Steatohepatita non-alcoolica (NASH) este o etapa relativ grava in care ficatul gras incepe sa se inflameze. (4) Aceasta inflamatie este de obicei insotita de moartea celulelor hepatice sanatoase si de cicatrizare. (5)
 • Fibroza apare dupa cativa ani de NASH, in special daca nu este tratata. Inflamatia persistenta duce la formarea mai multor tesuturi cicatriceale in jurul ficatului, precum si in interiorul vaselor de sange din jur, ceea ce limiteaza fluxul sanguin in interiorul ficatului. Dar, chiar si cu aceste leziuni, ficatul reuseste sa functioneze normal. (4)(5)
 • Ciroza este stadiul cel mai avansat si mai sever care se dezvolta dupa multi ani de inflamatie hepatica. Inflamatia prelungita face ca ficatul sa se micsoreze si sa se micsoreze, dezvoltand in acelasi timp cicatrici si noduli. In acest stadiu, leziunile hepatice sunt ireversibile, ceea ce ingreuneaza foarte mult capacitatea organului de a functiona corect. De fapt, ficatul poate chiar sa se inchida sau sa devina canceros. (4)

Care este cel mai bun plan de tratament pentru boala ficatului gras?

Optiuni de tratament pentru boala ficatului gras
Boala ficatului gras: simptome, diagnostic si tratament

Pacientii cu ficat gras trebuie sa se abtina complet de la consumul de alcool, in special de la consumul excesiv de alcool, care este definit ca fiind >14 bauturi pe saptamana sau >4 bauturi pe zi pentru barbati si > 7 bauturi pe saptamana sau >3 bauturi pe zi pentru femei. (6) Pacientii cu ficat gras pot beneficia de imunizarea impotriva hepatitei A si B.

CITEȘTE ȘI:
10 moduri de a usura durerea in timpul nasterii (travaliul)

Managementul initial vizeaza imbunatatirea dietei, efectuarea de exercitii fizice si scaderea in greutate. Cei cu diabet trebuie sa optimizeze controlul glicemiei. Cei cu un nivel ridicat de colesterol pot beneficia de medicamente precum statinele. Pierderea in greutate poate duce la scaderea enzimelor hepatice si a nivelului seric de insulina. (7)

O schimbare a regimului alimentar si a regimului de exercitii fizice ar trebui sa fie pusa in aplicare timp de cel putin 6 luni. Unii pacienti pot beneficia de discutia cu un nutritionist. Modificarile dietei includ reducerea portiilor de masa; consumul de fructe si legume; consumul de alimente coapte, fierte si gatite la aburi, cresterea aportului de proteine si reducerea aportului de carbohidrati.

Optati pentru carne slaba, cum ar fi puiul si pestele si evitati carnea rosie. Alimentele zaharoase, grase si prajite trebuie eliminate. S-a dovedit ca doua-trei cesti de cafea pe zi sunt benefice pentru sanatatea ficatului.

Se recomanda treizeci de minute de exercitii fizice zilnice de cinci ori pe saptamana. Se recomanda un obiectiv de pierdere de 7%-10% din greutatea corporala in 6 luni. (8) Dupa sase luni, daca modificarile stilului de viata de mai sus nu s-au dovedit a fi utile, se poate lua in considerare interventia chirurgicala bariatrica. Medicamentele pot fi prescrise pentru cei care au NASH si un stadiu mai mare decat cel de fibroza.

CITEȘTE ȘI:
Poti scapa de migrena mancand ceva gustos?

Vitamina E 800 UI zilnic poate fi utilizata la cei fara diabet. Nu trebuie utilizata daca exista un istoric personal sau familial puternic de cancer de prostata. La pacientii diabetici, se utilizeaza adesea metformina. Cu toate acestea, aceasta nu imbunatateste evolutia bolii pe termen lung a ficatului gras. La astfel de pacienti, pot fi utilizate pioglitazona si semaglutida.

Daca aveti ficat gras, asigurati-va ca va verificati nivelul enzimelor hepatice la fiecare 3-6 luni. Rezultatele trebuie corelate cu schimbarea dietei si cu pierderea in greutate. Daca enzimele hepatice nu s-au imbunatatit si pacientul a slabit, trebuie cautate alte motive pentru boala hepatica.

Diagnosticarea bolii ficatului gras

Ficatul gras nu provoaca niciun simptom pana cand nu a ajuns intr-un stadiu avansat. Astfel, poate fi greu sa o depistati din timp, cu exceptia cazului in care mergeti la controale de sanatate regulate. In cele mai multe cazuri, este diagnosticat prin intermediul analizelor de sange de rutina pentru a va verifica functia hepatica.

Medicul va efectua teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Acestea includ teste imagistice, cum ar fi o ecografie speciala si scanari RMN pentru a depista depozitele de grasime sau tesutul cicatricial din ficat. (9) In cazul in care aceste teste coroboreaza diagnosticul initial, medicul va efectua o biopsie a tesutului hepatic pentru a se asigura ca este vorba intr-adevar de boala ficatului gras.

CITEȘTE ȘI:
7 Obiceiuri care slabesc sistemul imunitar

Iata cum se pune diagnosticul dupa examinarea tesutului hepatic la microscop:

 • Daca acesta prezinta depozite de grasime fara inflamatie sau leziuni hepatice, diagnosticul este NAFLD. (10)
 • Daca are depozite de grasime impreuna cu inflamatie si leziuni tisulare, diagnosticul este NASH. (11)
 • Daca exista semne de tesut cicatricial in proba de ficat, acesta se numeste fibroza si este un semn timpuriu de ciroza. (9)

Care este diferenta dintre boala hepatica grasa non-alcoolica si alcoolica?

Diferentele dintre boala ficatului gras alcoolic si nealcoolica
Boala ficatului gras: simptome, diagnostic si tratament

O bautura alcoolica standard este orice tip de alcool care contine aproximativ 14 g de alcool pur. (12) Aceasta corespunde la 300 ml de bere obisnuita care contine 5% alcool, 150 ml de vin care contine 12% alcool si 50 ml de bauturi spirtoase distilate care contin 40% alcool.

Consumul excesiv de alcool este definit ca un consum mediu de peste 21 de bauturi de dimensiuni normale in fiecare saptamana la barbati sau mai putin de 14 bauturi de dimensiuni medii in fiecare saptamana la femei.

Daca ati avut acest model de consum de alcool timp de cel putin 2 ani si prezentati semne de depozite de grasime sau leziuni tisulare in interiorul ficatului, se vorbeste in general de boala ficatului gras alcoolic.

Cu toate acestea, daca ecografia dvs. prezinta semne de ficat gras fara un consum ridicat de alcool si fara alte cauze potentiale ale bolii hepatice, se vorbeste de NAFLD. (2)

CITEȘTE ȘI:
10 intrebuintari si beneficii ale uleiului de avocado pentru parul tau

Cine sunt predispusi la boala ficatului gras?

Pacientii cu obezitate, tensiune arteriala ridicata, colesterol ridicat si diabet zaharat prezinta un risc mai mare de a dezvolta boala ficatului gras.

Puncte importante in ceea ce priveste boala ficatului gras

 • Ficatul gras netratat sau tratat necorespunzator poate evolua spre boala hepatica in stadiu terminal.
 • Ficatul gras se instaleaza, in general, fara a prezenta niciun simptom.
 • Diagnosticul de boala hepatica grasa non-alcoolica se pune atunci cand sunt excluse consumul semnificativ de alcool si alte cauze de boala hepatica si exista dovezi de ficat gras la ecografie.
 • Managementul initial vizeaza imbunatatirea dietei, efectuarea de exercitii fizice si scaderea in greutate.
 • Pacientii cu ficat gras trebuie sa se abtina complet de la consumul de alcool.
 • Petäjä EM, Yki-Järvinen H. Definitii ale grasimii hepatice normale si asocierea sensibilitatii la insulina cu NAFLD dobandita si genetica – o revizuire sistematica. Jurnalul international de stiinte moleculare. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4881459/. Publicat la 27 aprilie 2016.
 • Abd El-Kader SM, El-Den Ashmawy EMS. Boala hepatica grasa non-alcoolica: Diagnosticul si managementul. Jurnalul mondial de hepatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411527/. Publicat la 28 aprilie 2015.
 • Chan W-K, Nik Mustapha NR, Wong GL-H, Wong VW-S, Mahadeva S. Parametru de atenuare controlata utilizand sonda FibroScan® XL pentru cuantificarea steatozei hepatice pentru boala ficatului gras non-alcoolic intr-o populatie asiatica. United European gastroenterology journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384552/. Publicat in februarie 2017.
 • NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/.
 • Boala hepatica cronica – statpearls – NCBI bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554597/.
 • Brandman D, Terrault NA. Consumul de alcool la pacientii cu ficat gras non-alcoolic: O retea incurcata de cauzalitate. Chirurgie hepatobiliara si nutritie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6561883/. Publicat in iunie 2019.
 • Al-Jiffri O, Al-Sharif FM, Abd El-Kader SM, Ashmawy EM. Reducerea greutatii imbunatateste markerii functiei hepatice si rezistenta la insulina la pacientii diabetici de tip 2 cu ficat gras non-alcoolic. Știinte africane de sanatate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824460/. Publicat in septembrie 2013.
 • Evert AB, Dennison M, Gardner CD, et al. Terapia nutritionala pentru adultii cu diabet sau prediabet: Un raport de consens. Ingrijirea diabetului. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011201/. Publicat in mai 2019.
 • Ciroza hepatica – statpearls – NCBI bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482419/.
 • Benedict M, Zhang X. Boala ficatului gras non-alcoolic: O revizuire extinsa. Jurnalul mondial de hepatologie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5468341/. Publicat 8 iunie 2017.
 • Acasa – carti – NCBI. Centrul National pentru Informatii Biotehnologice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470243/.
 • Cercetarea alcoolului: Revizuiri actuale Echipa editoriala. Modele de consum de alcool si definitiile lor. Cercetarea alcoolului: recenzii actuale. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6104961/. Publicat in 2018.
CITEȘTE ȘI:
Diferente intre anorexie si bulimie

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru incercarea de a aplica o reteta, un sfat sau o dieta si nici nu garanteaza ca informatiile furnizate va vor ajuta sau nu va vor dauna personal. Fiti prudenti si consultati intotdeauna un medic sau un nutritionist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de catre echipa noastra editoriala. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Daca cumparati ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutati sa castigam un mic comision din partea vanzatorului si astfel sa sustinem scrierea de articole utile si de calitate.