Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Diferente intre anorexie si bulimie

Diferente intre anorexie si bulimie

Anorexia si bulimia doua tulburari diferite care au unele asemanari si unele diferente.

Tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia, sunt afectiuni legate de o imagine corporala distorsionata si de idei nesanatoase despre alimentatie. Cititi mai departe pentru a afla ce diferente intre anorexie si bulimie exista pentru a le putea aborda cu succes.

Tulburarile de alimentatie sunt o problema care tine in alerta orice parinte sau educator. Dintre acestea, trebuie sa evidentiem in mod special anorexia si bulimia ca fiind doua dintre cele mai ingrijoratoare afectiuni. Ambele cauzeaza un mare disconfort celor care sufera de ele.

Nu este usor sa faci diferenta intre ele, deoarece ambele tulburari sunt adesea confundate. Cu toate acestea, desi pot parea a fi la fel, adevarul este ca atat simptomele, cat si tratamentul vor fi diferite in functie de fiecare.

Daca credeti ca o persoana apropiata are comportamente nesanatoase fata de mancare, ar trebui sa fiti in alerta in cazul in care aceasta dezvolta o tulburare de alimentatie. Aceste tulburari de alimentatie nu sunt usor de recunoscut. Cu toate acestea, cunoasterea diferentelor dintre anorexie si bulimie va ajuta la clarificarea lucrurilor.

Este anorexie sau este bulimie?

Atat anorexia, cat si bulimia sunt tulburari de alimentatie. In esenta, aceste tipuri de tulburari se caracterizeaza prin ingrijorarea excesiva cu privire la perceptia fizica, precum si prin distorsionarea corpului. De asemenea, exista o teama irationala de a lua in greutate.

CITEȘTE ȘI:
Fara energie, chiar si dupa pauza? Aceste 5 alimente iti fura vitalitatea

Diferenta dintre ele este vizibila mai ales in comportamentele si eforturile depuse pentru a slabi. De aceea, trebuie sa fii atent la comportamente ciudate sau la schimbari bruste ale aspectului fizic. In continuare, analizam ambele tulburari pentru a le intelege mai bine.

Ce este anorexia?

Dupa cum spun expertii, anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie care se caracterizeaza prin limitarea cantitatii si calitatii alimentelor consumate. Cu alte cuvinte, persoanele diagnosticate cu anorexie fac eforturi mari pentru a manca cat mai putina mancare posibil.

Diferente intre anorexie si bulimie
Diferente intre anorexie si bulimie

Ca urmare, persoanele care sufera de anorexie au intotdeauna un indice de masa corporala subponderal. Acest lucru este foarte util atat in identificarea, cat si in diagnosticarea tulburarii.

Consecintele pe care le are asupra sanatatii fizice sunt diferite pentru fiecare afectiune. In cazul anorexiei, acestea sunt:

In cele din urma, o diferenta importanta fata de bulimie este notiunea de subtirime. Persoanele care sufera de anorexie asociaza subtirimea cu implinirea personala. Asta inseamna ca fiecare kilogram pe care il pierd este foarte important pentru ei

Ce este bulimia?

La randul sau, Societatea Argentiniana de Pediatrie explica faptul ca bulimia se refera la lipsa de control asupra impulsului de a manca. Persoanele care sufera de bulimie se infrupta pentru a-si usura sentimentele de anxietate. Cu toate acestea, dupa aceea, se simt vinovate, asa ca se curata pentru a pierde in greutate. De exemplu, vomita si folosesc laxative si diuretice.

CITEȘTE ȘI:
Sindromul oboselii cronice, cauze si tratament
Diferente intre anorexie si bulimie
Diferente intre anorexie si bulimie

In ceea ce priveste aspectul lor, greutatea persoanelor care sufera de bulimie se schimba foarte mult. Cu toate acestea, ideea este aceeasi ca si in cazul anorexiei: sa arate cat mai slaba.

Pe de alta parte, consecintele pe termen lung ale acestei tulburari asupra sanatatii fizice sunt urmatoarele:

In fine, o alta diferenta este ca persoanele care sufera de bulimie pun in relatie slabiciunea cu fericirea. Acest lucru inseamna ca slabiciunea este un mijloc pentru un scop, care este acela de a fi fericit. Nu este un scop in sine, asa cum este in cazul anorexiei.

Detectati anorexia si bulimia

Nu trebuie sa fiti un expert in sanatate pentru a observa anumite comportamente sau atitudini care indica o tulburare de alimentatie. Trebuie doar sa fiti atenti la modul in care persoana respectiva mananca. De asemenea, este foarte important sa le ascultati preocuparile legate de felul in care spun ca arata.

Daca aveti de-a face cu persoane diagnosticate cu anorexie sau bulimie, ar trebui sa le tratati cu empatie si intelegere. Nu este usor sa treci printr-o astfel de situatie.

Acesti oameni au nevoie cel mai mult de persoane de sprijin in care sa aiba incredere. Incercarea de a le invinovati nu numai ca este nedreapta, dar creste si disconfortul si comportamentele negative ale persoanelor care sufera de ele.

CITEȘTE ȘI:
Tahicardia ventriculara, simptome, cauze, tratament