Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

Prima baie a bebelușului acasă este un eveniment important atât pentru copil, cât și pentru părinte. Tot ceea ce ține de bebeluș îi preocupă mult pe mama și pe tata, așa că apar o serie de întrebări: în ce apă se face baie unui nou-născut, trebuie să se fiarbă apa pentru a face baie unui nou-născut, rana de la buric trebuie să se vindece și cordonul ombilical să cadă înainte de procedurile de apă, ce condiții sunt necesare pentru o pășune confortabilă a bebelușului și ce dificultăți puteți întâmpina.

Momentul băii bebelușului

In baie copilul ar trebui să se simtă în siguranță, să stropească cu plăcere și dispoziție.

Prima baie nu trebuie să fie prea lungă, durata ei obișnuită este de 3 minute. La sfârșitul lunii, durata crește la aproximativ 15 minute.

Important! Dacă a trecut un sfert de oră, iar bebelușul se simte confortabil și dorește să continue baia, procedura poate fi prelungită.

Medicii pun accentul pe îmbăierea zilnică, mai ales atunci când bebelușul începe să se târască, pentru a explora activ lumea. Dacă este confortabil pentru părinți să îmbăieze bebelușul în afara serii, atunci puteți găsi întotdeauna momentul potrivit pentru activități acvatice, de exemplu, după-amiaza sau dimineața. Cu toate acestea, înainte de o noapte de somn, baia este mai favorabilă – relaxează corpul și îl pregătește pentru odihnă.

Cât timp ar trebui să dureze procedura?

Durata procedurii ar trebui să fie crescută treptat, obișnuind treptat copilul cu evenimentul de îmbăiere. Prima baie nu trebuie să dureze mai mult de 2-3 minute.

CITEȘTE ȘI:
Piure de legume bebeluși 7-8 luni

Apoi, puteți prelungi procedura până la 10-15 minute. Nu se recomandă să țineți nou-născutul în baie mai mult decât acest timp.

Acest lucru nu trebuie făcut deoarece apa cu care părinții umplu baia bebelușului se răcește treptat. Dacă țineți un nou-născut în apă rece mai mult timp decât se așteaptă, poate răci.

În ce apă se face baie

Cum să faci corect prima baie a nou-născutului
Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

Este necesar și merită să faci baie unui nou-născut doar în apă fiartă in prealabil – această întrebare îngrijorează multe mame. În lumea modernă, oamenii se adaptează rapid la condiții, așa că apa de la robinet este familiară pentru mulți. Micul miracol vrea să aleagă ceva care nu va fi dăunător pentru sănătatea sa.

Temperatura apei

La ce temperatură a apei pentru a scălda un bebeluș, opiniile medicilor sunt diferite. Este mai bine să rămânem la 37 de grade pentru primele două săptămâni, iar după ce experimentăm cu indicatorii plus sau minus.

Informații suplimentare. Nu este necesar să se încălzească camera de baie. Temperatura aerului ar trebui să fie, ca în întregul apartament, de la – 18 la 20 de grade.

Când poate începe un bebeluș să facă baie în apă curentă?

De îndată ce cordonul ombilical se usucă. Astfel, bebelușul se adaptează rapid la mediul înconjurător, la bacteriile care trăiesc în el.

CITEȘTE ȘI:
ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Important! Este recomandat să verificați duritatea lichidului, este mai bine să instalați filtre de curățare care îl vor înmuia și vor elimina impuritățile dăunătoare.

Ar trebui să dezinfectez cu permanganat de potasiu?

Permanganatul de potasiu, este vândut sub formă de pulbere cristalină de culoare închisă. Este un dezinfectant recunoscut. Bunicile noastre îl foloseau, iar părinții moderni nu îl neglijează. Utilizarea sa este justificată în timpul perioadei de vindecare a rănii ombilicale.

Dacă folosiți permanganat de potasiu pentru a scălda un nou-născut, nu este necesar să fierbeți apa. Cu excepția cazului în care, bineînțeles, apa fierbinte de la un robinet de apă caldă nu este serios pusă la îndoială.

Ce se adaugă în apă

Toate suplimentele de baie trebuie discutate cu pediatrul curant. Dacă dermatita atopică, erupția cutanată a scutecului, reacțiile alergice sunt detectate, consultarea cu medicul nu poate fi evitată.

Ierburi sau produse de baie

Pentru un copil sănătos, adăugarea de plante medicinale în baie este utilă. Nu uitați să țineți cont de dozaj și nu le folosiți zilnic.

Important! Plantele medicinale nu vindecă nicio boală. Mai degrabă, vor adăuga proprietăți utile procedurii.

Dacă alegerea a căzut pe produsele de baie, o cantitate mică de sare de mare sau o soluție a acesteia ar fi cea mai bună soluție. Preparatele cosmetice pot provoca adesea alergii la sugari.

Ce produse cosmetice să folosiți?

Este posibil să aveți nevoie de săpun și șampon pentru bebeluș pentru a face baie, iar după ce ieșiți din baie, de ulei sau cremă pentru bebeluși. În primele luni, nu vă lăsați dus de val cu detergenții: îmbăierea unui bebeluș cu săpun este suficientă o dată pe săptămână.

CITEȘTE ȘI:
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

Cel mai bine este ca săpunul pentru bebeluși să fie pe bază de plante, cum ar fi uleiurile de cocos și de sâmburi de palmier. Ingredientele din plante îngrijesc și curăță cu grijă pielea sensibilă a bebelușului, o protejează de uscăciune și iritații. Șamponul de baie nu trebuie să conțină parabeni, SLS/SLES, DEA, polimeri sintetici și coloranți. Aceștia pot pătrunde în piele și se pot acumula în corpul bebelușului, provocând iritații, mâncărimi și reacții alergice.

Mai sigure sunt produsele pe bază de plante, cum ar fi uleiul de cocos și trestia de zahăr, care curăță delicat și îngrijesc pielea bebelușului. Pentru a preveni apariția uscăciunii și a descuamării după baie, trebuie să aplicați cremă sau ulei pe pielea bebelușului. Este important ca cremele și uleiurile să fie naturale, să conțină ingrediente și extracte din plante medicinale.

Lipidele din uleiurile vegetale sunt similare cu lipidele pielii, astfel încât uleiul este bine absorbit de piele și nu lasă o peliculă grasă. Nici uleiul și nici crema nu trebuie să conțină în niciun caz ulei mineral, vaselină și parafină.

Uleiurile sintetice (minerale) formează o peliculă grasă care acționează ca o “mănușă de cauciuc”: împiedică pielea să respire în mod natural, taie accesul la oxigen și împiedică eliberarea deșeurilor toxice, ceea ce duce la acumularea lor în interiorul corpului copilului . Prin urmare, utilizarea uleiurilor sintetice duce la iritații de scutec, dermatită și alergii.

CITEȘTE ȘI:
Pot să fac baie fierbinte în timpul sarcinii?
Cum să faci corect prima baie a nou-născutului
Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

Reguli pentru baia bebelușului

Temperatura pentru un nou-născut pentru îmbăiere

Pentru a face baie bebelușului, trebuie să achiziționați în prealabil câteva accesorii. Inventarul suplimentar sub formă de jucării de cauciuc nu va fi util.

Cele mai importante accesorii:

 • Baie. Mai întâi aveți nevoie de o mică cădita de plastic – pentru primele câteva luni. Copilul se va simți confortabil acolo, iar părinții vor fi mai liniștiți. În cazul unei întreruperi în furnizarea de apă caldă, este mai ușor să umpleți o astfel de cădită și apoi să o spălați.
 • Termometru de apă.
 • Săpun (nu este necesar să fie folosit zilnic).
 • Prosop.
 • Deal sau hamac. Utile dacă mama își îmbăiază singură copilul.

Timpul de baie

Începeți cu trei minute, a doua zi puteți face evenimentul de două ori mai lung. Cel mai confortabil timp este considerat 15-20 de minute. Este important să monitorizați starea bebelușului și, în caz de disconfort, să opriți îmbăierea.

Temperatura aerului

Nu ar trebui să aduceți calorifere în baie, crezând că astfel bebelușul va fi confortabil. Temperatura aerului ar trebui să fie între 18 și 20 de grade – acesta este cel mai optim indicator pentru confortul copilului.

Recomandăm deschiderea ușii de la baie atunci când faceți baie, astfel încât aerul să nu stagneze, aburul să dispară, iar apa să se răcească încet.

CITEȘTE ȘI:
De câte fibre au nevoie copiii în fiecare zi?

Acțiune

După ce tot echipamentul necesar este pregătit, puteți trece la îmbaiere:

 • Pediatrii recomandă un masaj, astfel încât mușchii să fie alimentați cu sânge și pielea să fie pregătită pentru baie. Masajul trebuie să fie ușor și relaxant.
 • Baia trebuie să fie curată.
 • Înainte ca copilul să fie scufundat în cadă, părintele își înmoaie propriile maini în apă.
 • Copilul este băgat în apă încet, ușor, să se obișnuiască cu ea. Dacă bebelușul este îngrijorat, nu-l scoateți imediat din apă. În primul rând, trebuie să încercați să-l calmați, stropiți-l ușor cu puțină apă.
 • Săpuniți bebelușul cu săpun. Buretele și lavetele nu sunt necesare, ele pot zgâria pielea.
 • Ștergeți corpul cu un scutec sau un prosop uscat, nu frecați.

Cum să faci baie unui nou-născut pentru prima dată? Când este posibil acest lucru?

Cel mai bine este să nu vă grăbiți, iată de ce:

Ei bine, în primul rând, bebelușul nu se murdărește și tot ce trebuie făcut este sa să folosească șervețele umede. De asemenea, puteți folosi un burete moale pentru bebeluși, o lavetă înmuiată în apă – pentru igiena corporală.

În al doilea rând, pielea unui nou-născut este încă foarte sensibilă la factorii externi (apă, detergenți, schimbări de temperatură, predispusă la uscăciune).

CITEȘTE ȘI:
Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

În al treilea rând, nu este recomandabil să udați din nou buricul și, în general, asigurați-vă că rămâne în aer (nu acoperiți cu haine, scutec, nu sigilați)

De altfel, în primele săptămâni se sfătuiește cu tărie să nu folosiți produse de igienă cu săpun! Chiar și pentru copii și hipoalergenice.

De ce plânge copilul în baie?

Cum să faci corect prima baie a nou-născutului
Cum să faci corect prima baie a nou-născutului

Nu se știe exact de ce plânge un nou-născut când face baie. Poate că ar trebui să schimbați ora sau să faceți apa mai fierbinte. Reacționați cu calm la probleme – dacă cel mic s-a scufundat, a luat o înghițitură de apă, s-a stropit în față. Lacrimile copiilor pot fi o reacție la teama dumneavoastră.

Încercați să faceți baie unui copil mai mulțumit sau mai puțin obosit. Schimbați ora din zi, ridicați jucării distractive, spuneți poezii, cântați cântece.

Dacă motivul este apa rece, începeți cu apă mai caldă, apoi adăugați apă rece într-un jet subțire pentru a ajunge la temperatura dorită.

Odihna bebelușului după baie

Obosit, dar fericit, copilul se duce în camera lui. Este posibil să plângă puțin – fie că nu vrea să iasă din apă, fie că este obosit și flămând. Sau poate că nu-i place diferența de temperatură – baia este umedă și caldă, dar camera este răcoroasă și rece. Nu vă grăbiți să așezați copilul pe masa de schimbat. Purtați-l în brațe, discutați, încălziți-l și liniștiți-l.

CITEȘTE ȘI:
De ce zâmbesc bebelușii în somn?

În cameră, bebelușul așteaptă de mult timp lucruri curate, un scutec, produse cosmetice (fără miros), tampoane speciale de bumbac și o perie de păr.

Lasă-l pe bebelusul vesel să se mai distreze puțin – întins pe masă, gol își leagănă brațele și picioarele cu plăcere, chițăie, râde. Aceasta este o continuare a exercițiului, care va fi benefică pentru copil și vă va face plăcere.

Apa este un mediu natural util pentru copil. Înotați cu îndrăzneală, dar cu atenție. Nu uitați de regulile de siguranță în baie și nu economisiți pe produse cosmetice de înaltă calitate pentru copii. Și lăsați baia să aducă bucurie și sănătate copilului!

Citește și aceste articole:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Livrare rapidă

Acordam o atentie deosebita livrarilor, astfel incat produsele din stoc vor fi trimise spre destinatie ziua urmatoare plasarii comenzii.

Retur ușor in 14 zile

Dacă un produs achiziționat nu te mulțumește 100%, îl poți returna în 14 de zile calendaristice de la momentul livrării/ridicării

Garanția Calității

Calitatea produselor livrate este importantǎ pentru noi, așa cǎ lucrǎm doar cu cei mai buni furnizori si producatori de produse BIO.

100% Cumpărături Sigure

Acceptăm carduri bancare emise Visa și MasterCard. Oferim soluții de plata online ușor de implementat și foarte sigur