Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Https://organicsfood. Ro/wp-content/uploads/2022/07/7-beneficii-uimitoare-ale-codului-un-ghid-informativ. Jpg

Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

Afinele sunt unul dintre cele mai sănătoase fructe din lume. Adaugă-le în dieta ta

Afinele oferă antioxidanți, vitamine, minerale și suficiente calorii pentru a le face unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. În acest articol, aruncăm o privire mai atentă asupra afinelor și asupra unora dintre numeroasele beneficii pentru sănătate și proprietăți nutriționale ale acestui fruct popular.

Afinele sunt utilizate pe scară largă atât în bucătărie, cât și în scopuri medicinale. Acestea sunt bogate în vitamine, macro și microelemente, antioxidanți, care sunt importante pentru sănătatea umană.

Fructele de pădure sau afinele au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a îmbunătăți vederea, a reduce tensiunea arterială și a elimina durerile de inimă. Cercetările moderne confirmă multe dintre proprietățile benefice ale afinelor (deși nu toate), cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.

S-a dovedit că un consum regulat al acestor fructe reduce într-adevăr tensiunea arterială, previne ateroscleroza, îmbunătățește funcția cerebrală și vederea.

Valori nutriționale

Conform USDA, o cană de afine crude (148 g) furnizează 84 de calorii, 1 g de proteine, 21 g de carbohidrați și 0,5 g de grăsimi. Afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K și mangan. Următoarele informații nutriționale sunt furnizate de USDA.1

 • Calorii: 84
 • Grăsimi: 0,5 g
 • Sodiu: 1.5mg
 • Carbohidrați: 21g
 • Fibre: 3.6 g
 • Zaharuri: 15g
 • Proteine: 1g

Afinele oferă, de asemenea,:

 • 9 miligrame (mg) de calciu
 • 0,41 mg de fier
 • 114 mg de potasiu
 • 9 mg de magneziu
 • 18 mg de fosfor
 • 1 mg de sodiu
 • 0,24 mg de zinc
 • 9 mg de acid folic
CITEȘTE ȘI:
Diferența între exercițiile aerobe și cele anaerobe

Afinele conțin, de asemenea, cupru, beta-caroten, folat, colină, vitaminele A și E și mangan.

Pe lângă antociani, vitamine și minerale, afinele conțin o gamă variată de compuși fenoliciSursa sigură, cum ar fi quercetina, kaempferolul, miricetina și acidul clorogenic. Aceștia contribuie la capacitatea antioxidantă a afinelor.

Cantitățile mari de compuși bioactivi plasează afinele la un nivel ridicat în Indexul densității nutritive agregate (ANDI). Acest indice clasifică alimentele în funcție de conținutul de vitamine și minerale, de compoziția fitochimică și de capacitatea antioxidantă.

Alimentele cu cele mai multe substanțe nutritive pe calorie au cele mai bune clasări, iar afinele se plasează în topul fructelor și legumelor în ceea ce privește densitatea nutritivă, cu un scor ANDI de 132.

*ANDI este unul dintre mai multe sisteme de evaluare a nutriției alimentare, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina rolul anumitor alimente în prevenirea bolilor.

Beneficii pentru sănătate

Afinele sunt o sursă de nutrienți valoroși

Afinele sunt bogate în fibre și 85% sunt compuse din apă, ceea ce le face un aliment dietetic care favorizează pierderea în greutate. Boabele sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți.

Afinele: beneficii sănătate, nutritie & calorii
Smoothie de afine cu menta

Afinele au efect antioxidant

Se știe că afinele conțin o cantitate colosală de antioxidanți, depășind aproape toate tipurile cunoscute de fructe, legume și fructe de pădure în ceea ce privește cantitatea lor. Principalele clase de antioxidanți din compoziția sa sunt flavonoidele și antocianii.

Potrivit lucrătorilor de la Universitatea din California (SUA), antioxidanții protejează organismul uman de efectele negative ale radicalilor liberi, de stresul oxidativ și de inflamațiile cronice.

CITEȘTE ȘI:
Castraveții, calorii beneficii sanatate și nutriție

Apariția tumorilor maligne, dezvoltarea timpurie a bolilor cardiovasculare sau endocrine și reducerea funcțiilor cerebrale sunt asociate cu aceste procese. Cercetătorii canadieni au descoperit că consumul de afine crește cantitatea de antioxidanți care circulă în plasma sanguină.

Normalizează nivelul de colesterol și previn ateroscleroza

Ateroscleroza este o boală extrem de frecventă, a cărei incidență crește în mod constant odată cu vârsta. Patologia afectează vasele arteriale majore (care alimentează inima, creierul sau extremitățile inferioare), provocând o reducere a fluxului sanguin și formarea de cheaguri de sânge.

Dezvoltarea aterosclerozei se bazează pe dislipidemie – o creștere a colesterolului total și a fracțiunilor sale aterogene (LDL, HDL, TAG), o scădere a concentrației de colesterol “util” (HDL).

Studiile efectuate de oamenii de știință din Canada arată că afinele reduc nivelul de LDL din sânge prin blocarea formării plăcilor aterosclerotice. Potrivit specialiștilor din Statele Unite, consumul a 50 de grame de fructe de pădure pe zi reduce concentrația de LDL cu 27% după 8 săptămâni.

Chec cu afine
Afinele: beneficii sănătate, nutritie & calorii

Reduc tensiunea arterială.

Afinele conțin o serie de antioxidanți care reduc tonusul arterelor periferice și determină o scădere a tensiunii arteriale (TA). Este dovedit că aproximativ 50 de grame de fructe de pădure pe zi reduc tensiunea arterială sistolică cu 6% și diastolică – cu 4%.

Acest efect se bazează pe creșterea producției de regulator tisular al rezistenței vasculare periferice totale – oxidul nitric. Se recomandă utilizarea regulată pentru prevenirea dezvoltării timpurii a hipertensiunii arteriale (în special cu un istoric familial greu), precum și pentru tratamentul acesteia (în combinație cu medicamente).

CITEȘTE ȘI:
Dieta cu mere pentru pierderea în greutate: 3 zile de dietă corectă.

Afinele ajută la îmbunătățirea funcției cerebrale

În numeroase experimente pe animale s-a demonstrat că afinele îmbunătățesc capacitatea de învățare și memoria la animalele mai în vârstă. Acțiunea este legată de o reducere a leziunilor provocate de radicalii liberi asupra țesutului cerebral.

Cercetătorii de la Universitatea Sultan Qaboos (Oman) au demonstrat că afinele previn dezvoltarea unor boli neurodegenerative precum: boala Alzheimer, boala Pick, boala Parkinson, scleroza multiplă. Antioxidanții din compoziția fructelor de pădure combat stresul oxidativ, care este asociat cu îmbătrânirea accelerată a creierului și cu reducerea activității sale funcționale.

Previn diabetul de tip II

Substanțele biologic active care alcătuiesc afinele, joacă un rol important în reglarea concentrației de glucoză din plasma sanguină. Potrivit studiilor, antocianii din compoziția fructelor de pădure cresc sensibilitatea celulelor țesuturilor periferice (mușchi și grăsime) la receptorii de insulină.

Acest lucru crește rata de utilizare a glucozei și reduce conținutul acesteia în sânge. Rezultate similare sunt demonstrate de lucrările experților din SUA. Potrivit informațiilor acestora, consumul a două smoothie-uri de afine într-o zi, timp de câteva săptămâni, determină o scădere accentuată a nivelului de zahăr din sânge prin reducerea rezistenței la insulină.

Ajuta la îmbunătățirea sănătății ochilor

Încă din cele mai vechi timpuri, a existat o opinie conform căreia afinele sunt “fructe de pădure pentru ochi”. Oamenii cred în mod eronat că vindecă de orice boală a aparatului oftalmologic. Cu toate acestea, nu au existat experimente științifice majore cu privire la efectul afinelor asupra dezvoltării bolilor oculare.

CITEȘTE ȘI:
Prunele, calorii nutriție și beneficii pentru sănătate

Cu mare încredere, putem spune doar că afinele cresc ușor fluxul sanguin în globul ocular și previn dezlipirea de retină. Împotriva pierderii senile a vederii, boabele nu sunt eficiente. De asemenea, nu îmbunătățește viziunea crepusculară, lucru constatat în studiile efectuate pe oameni de știință din Statele Unite.

Riscuri și contraindicații

În ciuda tuturor proprietăților terapeutice, într-o serie de cazuri, utilizarea acestor fructe poate dăuna organismului. Contraindicațiile includ: Reacții alergice. Alergiile la afine sunt extrem de rare și se caracterizează printr-un curs ușor.

Administrarea de medicamente care afectează “vâscozitatea” sângelui. Utilizarea combinată a afinelor cu dezagregante, anticoagulante sau trombolitice reduce eficacitatea acestora din urmă și poate duce la complicații trombotice sau tromboembolice. Urolitiaza. Abuzul de afine poate crește probabilitatea formării de noi pietre în lumenul tractului urinar.

Particularități ale aportului de afine în timpul sarcinii

Afinele sunt recomandate femeilor în timpul sarcinii, dar în cantități strict limitate (nu mai mult de 150-200 de grame pe zi). Boabele au un efect favorabil asupra formării organelor fetale, este un mijloc de prevenire a toxicozei și a anomaliilor activității de muncă la mamă.

Dar, dacă se utilizează în exces, provoacă o motilitate crescută a tractului digestiv, ceea ce poate afecta în mod negativ rata fluxului sanguin în “mamă-placenta-fetus”.

Smoothie delicios din mix de fructe
Smoothie delicios din mix de fructe

Citește si: Murele: 6 beneficii pentru sănătate + Nutriție

Cum se consumă afinele

Doza zilnică maximă recomandată – până la 250-300 de grame. În același timp, în timpul sarcinii, doza nu trebuie să depășească 150-200 de grame, iar în timpul alăptării – 200 de grame. Neglijarea acestei reguli poate duce la apariția unor efecte secundare.

CITEȘTE ȘI:
Supă de legume super simplă și super delicioasă

Cel mai bine este să mâncați fructele de pădure proaspete. Afinele se combină cu aproape orice produs. Se amestecă adesea cu brânză de vaci și smântână. Se folosesc la prepararea diverselor deserturi pe bază de fulgi de ovăz, iaurturi, produse de cofetărie, panificație.

Fructele de pădure sunt folosite pentru a face compoturi și bucățele. Frunzele și mugurii de afine sunt folosite pentru a face decocții și infuzii. De asemenea, se obișnuiește să se ia afine sub formă de siropuri, jeleuri sau gemuri, dar aceste moduri sunt cele mai puțin preferate. Extractul de fructe de pădure este luat chiar și sub formă de capsule și pastile. Iată mai jos 2 rețete simple făcute din afine.

Compot

Ingrediente (un borcan de 3 litri): 500 de grame de afine, până la 3 litri de apă, 100-150 de grame de zahăr.

Mod de preparare:

Suc

Pentru a obține suc de afine, este suficient să le stoarceți cu ajutorul unui storcător sau să zdrobiți fructele de pădure într-un blender, apoi să le stoarceți manual prin tifon. Cu toate acestea, cel mai adesea, trebuie să pregătiți sucul pentru iarnă (pentru depozitare pe termen lung). Aceasta va necesita: aproximativ 1200 de grame de afine, 80 de grame de zahăr, 200 ml de apă fierbinte.

Rețetă:

Produsul rezultat poate fi păstrat la frigider până la 6-12 luni.

Cum să păstrați afinele?

Există mai multe moduri de a păstra aceste fructe pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele nu sunt capabile să își păstreze proprietățile medicinale, iar unele dintre ele sunt chiar dăunătoare.

CITEȘTE ȘI:
22 Alimente bogate în fibre care merită incluse în dieta ta

Principalele modalități de conservare pentru iarnă includ:

Cu toate acestea, astfel de metode de depozitare duc la o reducere pronunțată a potențialului biologic al fructelor de pădure și adaugă o cantitate semnificativă de calorii, precum și la inlocuirea tuturor proprietăților pozitive cu o cantitate colosală de zahăr.

Întrebări frecvente

Ce beneficii oferă afinele pentru organism?

Pline de antioxidanți și fitoflavinoizi, aceste fructe de pădure sunt, de asemenea, bogate în potasiu și vitamina C, ceea ce le face să fie alegerea de top a medicilor și nutriționiștilor. Nu numai că pot reduce riscul de boli de inimă și cancer, dar sunt și antiinflamatorii.

Ce se întâmplă dacă mănânc afine în fiecare zi?

Potrivit câtorva studii, un pumn de afine poate ajuta la creșterea imunității și poate reduce riscul de diabet, obezitate și boli de inimă. Mai mult, consumul unei porții mici de fructe de pădure zilnic poate ajuta la întărirea metabolismului și la prevenirea oricărui tip de sindrom metabolic și a deficiențelor.

Pot să mănânc afine seara?

Ca și zmeura, afinele sunt o sursă excelentă de vitamina C, dar acesta nu este cel mai impresionant beneficiu al lor! Aceste fructe de pădure sunt fantastice pentru oricine se află în repaus la pat. Antioxidanții lor ajută la îmbunătățirea sistemului circulator, crescând fluxul sanguin către inimă și întărind vasele de sânge.

Sunt afinele bune pentru bolnavii de diabet zaharat?

Asociația Americană de Diabet (ADA) numește afinele un superaliment pentru diabet. Deși nu există o definiție tehnică a termenului “superaliment”, afinele sunt pline de vitamine, antioxidanți, minerale și fibre care promovează sănătatea generală. De asemenea, acestea pot ajuta la prevenirea bolilor.

Câte afine ar trebui să mănânce un diabetic pe zi?

Dacă aveți diabet, cheia pentru a vă menține glicemia este să controlați porțiile. Datorită densității scăzute de carbohidrați a afinelor, vă puteți bucura în siguranță de o porție de 1¼ cană. Pentru diabet zaharat, cantitatea de afine este de 3/4 căni.

Concluzie

Afinele sunt bogate în vitamine (C, K), minerale (mangan, cupru) și antioxidanți. Acesta reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet de tip II, îmbunătățește funcția cerebrală, organele vizuale și favorizează pierderea în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Orezul brun: Este benefic pentru sănătatea noastră?

Sunt recomandate pentru a fi incluse în dieta femeilor însărcinate, deoarece reduc riscul de malformații fetale și complicații ale sarcinii.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare rapidă

Acordam o atentie deosebita livrarilor, astfel incat produsele din stoc vor fi trimise spre destinatie ziua urmatoare plasarii comenzii.

Retur ușor in 14 zile

Dacă un produs achiziționat nu te mulțumește 100%, îl poți returna în 14 de zile calendaristice de la momentul livrării/ridicării

Garanția Calității

Calitatea produselor livrate este importantǎ pentru noi, așa cǎ lucrǎm doar cu cei mai buni furnizori si producatori de produse BIO.

100% Cumpărături Sigure

Acceptăm carduri bancare emise Visa și MasterCard. Oferim soluții de plata online ușor de implementat și foarte sigur