Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Https://organicsfood. Ro/wp-content/uploads/2022/07/7-beneficii-uimitoare-ale-codului-un-ghid-informativ. Jpg

De ce “Ai grijă” nu funcționează cu copiii mici (fraze de folosit în schimb)

Cu două piciorușe mici bine înfipte pe platforma metalică de deasupra, privești cum mâinile mici și hotărâte se întind spre acea bară de maimuță care este tocmai la îndemână. Nu va reuși, vă gândiți, scenariul jucându-se rapid în capul dvs. Va cădea. Va plânge. Va începe vânătoarea pentru un plasture. Și înainte de a putea termina povestea ipotetică, avertismentul prea familiar de trei silabe explodează de pe buzele tale: “Ai grijă!”

Cu ochii care se uită acum la mama în loc să se uite la sarcina pe care o are în mână, copilul mic face o determinare rapidă între risc și recompensă și, cu avertismentul de pericol de jos, optează să coboare, nesigur de capacitatea sa de a termina treaba. Scenariul de rănire a fost evitat la limită, dar copilul mic a rămas, de asemenea, puțin mai puțin încrezător și mult mai neliniștit cu privire la ce alte pericole pândesc în jurul locului de joacă.

Părinții au intenții bune atunci când le strigă copiilor lor acest avertisment frecvent auzit, dar faptul de a fi avertizați de un pericol vag de fiecare dată când micuții noștri încrezători se confruntă cu un risc face foarte puțin pentru a-i ghida efectiv prin procesul de calculare a riscului și de învingere a fricii.

CITEȘTE ȘI:
Învățarea unui copil să numere: 7 modalități eficiente

Prin înlocuirea expresiei “ai grijă” cu un limbaj mai specific și mai țintit, părinții îi pot încuraja pe copii să recunoască și să evalueze pericolul, insuflându-le în același timp încredere și rezistență.

O avertizare obișnuită

Toddler sărituri pe bușteni

Preșcolarii îl aud când lucrează la formarea literelor, jucătorii de fotbal îl aud strigat de pe margine, iar copiii mici îl observă strigat de diverși părinți îngrijorați pe tot terenul de joacă. De fapt, fraza “ai grijă” este auzită atât de regulat încât și-a pierdut încet-încet cea mai mare parte din semnificație și a devenit efectiv zgomot alb.

Este de înțeles; părinții caută o modalitate rapidă și simplă de a-și avertiza copiii de pericolul care îi paște, iar uneori acest lucru este necesar. Nu toate situațiile riscante permit explicații sau anchete îndelungate; dar majoritatea jocurilor în care se angajează copiii mici par adesea mai periculoase decât sunt de fapt, iar prin tratarea tuturor riscurilor ca fiind la fel de înfricoșătoare, părinții înăbușă fără să vrea creșterea copilului lor.

‘Ai grijă’ este cam lipsit de sens. S-ar putea să îi facă să se oprească, dacă nu le trece peste cap, dar nu îi ajută să înțeleagă de ce sau cum trebuie să se deplaseze în siguranță. Nu este suficient de specific și majoritatea copiilor fie

CITEȘTE ȘI:
Nu acoperi căruciorul copilului cu pătura în timpul verii
 • a) se vor speria și vor evita orice lucru riscant, fie
 • b) te vor ignora complet și pot ajunge să se rănească.

Părinții își doresc instinctiv să își protejeze copiii de orice pericol și disconfort, dar această dorință nu poate fi lăsată necontrolată. Recunoașterea și navigarea prin risc este un proces învățat și complex; unul care nu poate fi pur și simplu redus la o singură frază obișnuită.

Văzând jocul riscant ca pe o oportunitate de creștere în loc de un pericol care trebuie evitat, părinții își pot îndruma copiii mici să identifice mai bine pericolul real și să navigheze în mod independent prin el.

Schimbarea limbajului nostru

Fata care se joacă cu bățul

Cel mai simplu mod de a oferi îndrumări mai utile în timpul jocului riscant este să schimbi limbajul de la vag la specific. Atunci când un părinte folosește expresia “ai grijă”, există adesea o mulțime de presupuneri care o însoțesc. Aceasta poate însemna “ai grijă la gheață!” sau “bățul acela este ascuțit!”, dar acestea nu sunt cuvintele pe care le aud copiii noștri mici.

Prin utilizarea unui limbaj specific situației în cauză, copiii mici se pot angaja în dorința lor naturală de a experimenta cu lumea din jurul lor, iar părinții le pot veni alături, îndrumându-i să înțeleagă mai bine jocul în siguranță.

CITEȘTE ȘI:
Piure de spanac bebe 6 luni, o rețetă plină de beneficii

În studiul ei despre jocul riscant la copiii de vârstă mică, Dr. Ellen Sandster a creat șase domenii de joc riscant și încurajează părinții să utilizeze un limbaj specific care să vizeze aceste domenii:

 • Joaca cu înălțimile:
  • “Care este planul tău de a coborî?”
  • “Te simți în siguranță acolo?”
  • “Nu te grăbiți.”
  • “Asigură-te că picioarele tale sunt stabile.”
 • Jucând in viteză:
  • “Hai să găsim un loc sigur pentru bățul tău în timp ce alergi.”
  • “Hai să ne mutăm unde sunt mai puțini oameni.”
  • “Ai grijă la pietrele de pe trotuar!”
 • Joaca cu unelte riscante:
  • “Bețele au nevoie de mult spațiu. Crezi că ai suficient spațiu pentru a te juca cu acel băț mare?”
  • “Găsește mai mult spațiu, te rog!”
  • “Înainte de a arunca piatra aia, ce trebuie să cauți?” (spațiu deschis)
  • “Această piatră pare super grea! Ai grijă la degetele de la picioare!”
 • Joaca în apropierea elementelor periculoase:
  • “Vezi cât de alunecoasă este gheața aceea. Ar trebui să ne mișcăm încet.”
  • “Acel foc de tabără pare fierbinte… de parcă ne-ar putea arde pielea. Să stăm în spate ca să fim în siguranță.”
  • “Hai sa lăsăm mult spațiu unul altuia, ca să nu răsturnăm pe cineva din greșeală.”
 • Joc dur:
  • “Asigură-te că fratele/sora/tatăl tău vrea să se lupte înainte de a-l aborda.”
  • “Întreab-o dacă este bine înainte de a începe să ne jucăm din nou.”
  • “Ți-a plăcut asta? Ar trebui să-i spui dacă nu ți-a plăcut.”
 • Joaca cu ascunderea/distanța:
  • “Hai să ne întâlnim înapoi la acest tobogan mare dacă nu mă vezi.”
  • “Dacă corpul tău are nevoie să alerge, ne întâlnim la capătul acestui trotuar!”
  • “Să verificăm acest tunel pentru a ne asigura că este un loc sigur pentru a ne ascunde.”
CITEȘTE ȘI:
Alăptarea: De ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Păstrând “ai grijă” pentru acele momente în care este necesar și folosind în schimb fraze care îi ghidează pe copii prin situații de risc specifice, părinții lucrează pentru a construi încrederea, a crește perseverența și a le oferi copiilor mici instrumentele de care au nevoie pentru independență.

Rămâneți în apropiere ca plasă de siguranță, păstrați bandajele la îndemână și lăsați aventura să înceapă.

Surse: Lasă-i să crească, Academia de joacă pentru copii, Playvolution, Copil & Alianța pentru natură

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare rapidă

Acordam o atentie deosebita livrarilor, astfel incat produsele din stoc vor fi trimise spre destinatie ziua urmatoare plasarii comenzii.

Retur ușor in 14 zile

Dacă un produs achiziționat nu te mulțumește 100%, îl poți returna în 14 de zile calendaristice de la momentul livrării/ridicării

Garanția Calității

Calitatea produselor livrate este importantǎ pentru noi, așa cǎ lucrǎm doar cu cei mai buni furnizori si producatori de produse BIO.

100% Cumpărături Sigure

Acceptăm carduri bancare emise Visa și MasterCard. Oferim soluții de plata online ușor de implementat și foarte sigur