13 beneficii ale uleiului de pește pentru femei și bărbați

13 Beneficii ale uleiului de pește pentru femei și bărbați

[woo_product_slider id="131725"]

Descoperă cele 13 beneficii ale uleiului de pește pentru sănătatea ta, de la îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului imunitar, la reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare. Află cum acest supliment alimentar poate fi benefic atât pentru femei, cât și pentru bărbați și cum să alegi cel mai bun ulei de pește pentru nevoile tale. Ai grijă de sănătatea ta cu uleiul de pește!

Uleiurile de pește sunt surse excelente de acizi grași omega-3 și -6. Acizii grași omega sunt esențiali, adică nu pot fi sintetizați în organism și trebuie să fie ingerați cu alimente. Acizii grași omega-3 sunt sintetizați de microalge – nu de pește – dar se acumulează în țesuturi atunci când sunt consumați din pește și crustacee aflate mai sus în lanțul alimentar. Peștii grași conțin aproximativ 30% de grăsime în țesuturile lor, iar acolo se găsesc acizii grași omega.

Există multe afirmații despre acizii grași omega-3 din uleiurile de pește. Dar ce dovezi există cu privire la beneficiile reale ale uleiului de pește pentru bărbați și femei? Pot uleiurile de pește să vă îmbunătățească cu adevărat sănătatea creierului, să vă reducă colesterolul sau să vă ajute inima?

Aflați mai multe despre rolul acizilor grași omega-3 ca molecule de semnalizare, în membranele celulare, în artrită și chiar în bolile oculare. Aflați care sunt principalele beneficii ale uleiului de pește pentru bărbați și femei și cum să obțineți o cantitate suficientă.

💢Ce sunt acizii grași omega?

Există două tipuri de grăsimi sau acizi grași care sunt esențiali și care nu pot fi produși de organismul nostru: Omega-3 și Omega-6. Acizii grași Omega-3 pot fi împărțiți în trei forme principale: Acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Uleiurile de pește conțin acizii grași omega DHA și EPA și sunt o sursă bună a acestor grăsimi esențiale.

13 Beneficii ale uleiului de pește (acizi grași omega)

13 beneficii ale uleiului de pește pentru femei și bărbați
13 Beneficii ale uleiului de pește pentru femei și bărbați

Există mai multe beneficii pentru sănătate ale acizilor grași omega. Mai jos sunt prezentate cele mai frecvente 13 beneficii ale uleiului de pește pentru bărbați și femei.

1. Rol structural în celule

Acizii grași omega-3 și -6 au un rol structural important, deoarece sunt necesari pentru membranele celulare. Se estimează că aveți aproximativ 724 de trilioane de celule în corpul dumneavoastră, ceea ce înseamnă o mulțime de membrane celulare pe care trebuie să le păstrați sănătoase.

2. Sursă de energie

Atât acizii grași omega-3, cât și cei omega-6 sunt surse de energie, la fel ca toate celelalte grăsimi. Acest lucru înseamnă că pot fi folosiți împreună cu energia din carbohidrați pentru a furniza organismului energie pentru funcțiile vitale și pentru exerciții fizice.

[woo_product_slider id="131725"]

3. Molecule de semnalizare

Acizii grași omega sunt utilizați pentru a forma molecule de semnalizare numite eicosanoizi, care includ prostaglandine, tromboxani și leucotriene, care au funcții extrem de importante în organismul nostru.

Prostaglandine

Există multe prostaglandine diferite cu funcții foarte variate, cum ar fi percepția durerii, inflamația, reglarea sarcinii și a nașterii, controlul tensiunii arteriale, secreția de acid gastric, contracția și relaxarea musculaturii netede.

Tromboxani

Tromboxanii reglează coagularea sângelui prin faptul că determină vasele de sânge să se strângă și trombocitele să se aglomereze (astfel încât să se lipească), ceea ce reprezintă primul pas în coagularea sângelui.

Leucotriene

Leucotrienele sunt implicate în funcția imunitară prin atragerea celulelor imune, cum ar fi granulocitele neutrofile, către locurile de inflamație. De asemenea, ei constrâng bronhiole din plămâni și fac pereții capilarelor permeabili.

4. Prevenirea bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare sunt boli legate de vasele de sânge, cum ar fi cheagurile de sânge, aritmiile și atacurile de cord. Studiile au arătat că ALA poate reduce riscul de boli cardiovasculare.[1][2]

5. Reducerea colesterolului și a trigliceridelor

Trigliceridele fac parte din profilul colesterolului. Nivelurile mai ridicate sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroză și boli de inimă. Studiile au arătat că există o relație inversă între acizii grași omega-3 și nivelul trigliceridelor.[3] Acest lucru înseamnă că un aport crescut de omega-3 duce la o scădere a trigliceridelor și că dozele mai mari de omega-3 au un efect mai puternic. Acest efect a fost mai puternic la persoanele care aveau deja trigliceridele ridicate.

O modalitate de a reduce riscul de boli cardiovasculare este scăderea nivelului de colesterol. Un studiu a constatat că EPA și DHA au redus trigliceridele cu aproximativ 15% și au redus riscul de deces coronarian și de evenimente coronariene, care sunt boli ale arterelor care alimentează inima.

6. Îmbunătățește sănătatea creierului

O meta-analiză nu a găsit nicio legătură între acizii grași omega-3 și demență, dar sunt necesare mai multe informații pentru a determina dacă acizii grași omega-3 pot preveni declinul cognitiv.

7. Ajutor pentru artrita reumatoidă

S-a demonstrat că suplimentele de omega-3 îmbunătățesc rezultatele clinice în artrita reumatoidă și pot chiar întârzia necesitatea unui tratament medicamentos.[4][5]

8. Reduce progresia osteoartritei

Un studiu prospectiv de amploare asupra pacienților cu uzură (osteoartrită OA) a constatat că un consum mai mare de grăsimi totale și grăsimi saturate a fost asociat cu un risc crescut de agravare a OA, în timp ce un consum mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu o progresie mai mică a OA, măsurată cu raze X.[6]

[woo_product_slider id="131725"]

În prezent, se consideră că metaboliții acizilor grași omega-3 sunt mai puțin inflamatori decât cei ai acizilor grași omega-6. Dieta occidentală este asociată cu un dezechilibru de omega-3 și -6, astfel încât conținutul de omega-3 nu este mai mare decât cel de omega-6, ci mai degrabă invers.

9. Prevenirea bolilor autoimune

Există, de asemenea, dovezi limitate că suplimentarea cu omega-3 poate fi benefică pentru persoanele cu alte tipuri de boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES), dar sunt necesare mai multe cercetări.

10. Bun pentru sănătatea ochilor

Macula este o parte a retinei din partea din spate a ochiului și, deși este minusculă – cu o lățime de numai 5 mm – joacă un rol foarte important în vedere. Ea este responsabilă pentru vederea noastră centrală, pentru cea mai mare parte a vederii culorilor și pentru detaliile fine pe care le vedem. Un aport adecvat de acizi grași omega-3 reduce riscul de degenerescență maculară, una dintre principalele cauze de afectare permanentă a ochilor și de orbire din lume.[7][8]

11. Bună dispoziție

Se crede că omega-3 ar putea juca un rol în prevenirea și tratarea depresiei. Cu toate acestea, meta-analizele datelor nu au confirmat un beneficiu clar. În schimb, sunt necesare mai multe cercetări pentru a investiga efectul suplimentării cu omega-3 la persoanele cu depresie.[9]

12. Scăderea tensiunii arteriale

Dovezile privind beneficiile acizilor grași omega-3 în cazul hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială) sunt mixte, studiile la scară largă arătând fie că nu există niciun efect, fie că există o mică reducere a riscului de hipertensiune arterială.[10][11]

Cu toate astea, acizii grași omega-3 au și alte beneficii pentru sănătate. Este puțin probabil ca aceștia să fie dăunători și pot fi ușor încorporați în alimentație prin consumul de pește gras de două ori pe săptămână și de semințe precum semințele de chia, semințele de in și nucile.

13. Ajută la fertilitate

Acizii grași omega-3 par să joace un rol în formarea de gameți sănătoși (ovule și spermatozoizi), consumul fiind legat de o probabilitate mai mare de sarcină și de o rată mai mare de nașteri vii.[12][13][14]

💢Unde se găsesc acizii grași omega?

Cum puteți obține suficienți acizi grași omega-3 dacă sunteți alergic la pește sau nu consumați pește? Există și alte surse de ALA care se găsesc în uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de in, de soia și de canola. DHA și EPA se găsesc în peștele gras, în uleiul de pește și în uleiul de kril. DHA și EPA nu sunt sintetizate de pești, ci de microalge, dar se acumulează în țesuturi atunci când sunt consumate de pești și crustacee aflate mai sus în lanțul trofic.

💢Concluzii

În timp ce beneficiile pentru sănătatea ochilor, artrită, îmbunătățirea nivelului de colesterol și sănătatea inimii au fost dovedite, dovezile privind beneficiile uleiului de pește pentru hipertensiunea arterială, protejarea sănătății creierului și prevenirea demenței sunt mai puțin convingătoare.

Studiile au descoperit un “efect de hrană integrală”, în care consumul de pește gras pare să fie mai benefic decât suplimentarea cu ulei de pește sau ulei din ficat de cod. Există, de asemenea, și alte surse vegetale de omega-3. Deși unele dintre aceste studii sugerează că cu cât mai mult omega-3, cu atât mai bine, există o limită a dozei recomandate de suplimente, cu excepția cazului în care acestea sunt prescrise de medicul dumneavoastră.

Suplimentele de omega-3 pot interfera cu warfarina datorită efectelor lor anticoagulante, așa că consultați-vă medicul înainte de a lua suplimente.

🧠Întrebări frecvente

Care sunt beneficiile uleiului de pește pentru sănătate?

Uleiul de pește oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății inimii, sprijinirea funcției cerebrale, reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor depresiei și anxietății.

Cât de mult ulei de pește ar trebui să consum zilnic?

Doza zilnică recomandată de ulei de pește poate varia în funcție de vârstă, sex și stare de sănătate. Consultați-vă medicul sau un specialist în nutriție pentru a determina doza potrivită pentru nevoile dvs. individuale.

Uleiul de pește este benefic atât pentru femei, cât și pentru bărbați?

Da, uleiul de pește este benefic pentru ambele sexe. Beneficiile sunt similare pentru femei și bărbați, cu toate că dozele recomandate pot varia în funcție de sex și vârstă.

Există efecte secundare ale consumului de ulei de pește?

Uleiul de pește este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, în unele cazuri pot apărea efecte secundare, cum ar fi rău de mare, diaree sau erupții cutanate. Dacă experimentați efecte secundare, consultați-vă medicul.

Uleiul de pește și Omega-3 sunt același lucru?

Uleiul de pește este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, inclusiv EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Deși uleiul de pește conține Omega-3, termenii nu sunt sinonimi, deoarece Omega-3 se poate găsi și în alte surse.

Care este diferența între uleiul de pește și uleiul de krill?

Atât uleiul de pește, cât și uleiul de krill sunt surse bogate de acizi grași Omega-3. Principala diferență între cele două este sursa și forma acizilor grași. Uleiul de pește provine din pești grași, cum ar fi somonul și sardinele, în timp ce uleiul de krill provine din krill, un tip de crustaceu. De asemenea, uleiul de krill conține Omega-3 în forma de fosfolipide, care pot fi absorbite mai ușor de către organism.

 1. PubMed.gov: Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease
 2. PubMed.gov: Does alpha-lipoic acid affect lipid profile? A meta-analysis and systematic review on randomized controlled trials
 3. PubMed.gov: Omega-3 Fatty Acids for the Management of Hypertriglyceridemia: A Science Advisory From the American Heart Association
 4. PubMed.gov: Omega-3 Fatty Acids in Rheumatic Diseases: A Critical Review
 5. PubMed.gov: The Mediterranean diet, fish oil supplements, and Rheumatoid arthritis outcomes: evidence from clinical trials
 6. PubMed.gov: Dietary Fat Intake and Radiographic Progression of Knee Osteoarthritis: Data From the Osteoarthritis Initiative
 7. PubMed.gov: Circulating omega-3 Fatty acids and neovascular age-related macular degeneration
 8. PubMed.gov: Age-related macular degeneration
 9. PubMed.gov: ω-3 Fatty acids for major depressive disorder in adults: an abridged Cochrane review
 10. PubMed.gov: Associations of habitual fish oil supplementation with cardiovascular outcomes and all-cause mortality: evidence from a large population-based cohort study
 11. PubMed.gov: Marine n-3 Fatty Acids and Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer
 12. PubMed.gov: Diet and men’s fertility: does diet affect sperm quality?
 13. PubMed.gov: The influence of omega-3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review
 14. PubMed.gov: Diet and female fertility: doctor, what should I eat?

👇Citește și aceste articole:

  13 beneficii ale uleiului de pește pentru femei și bărbați

  Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

  Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

  7 Rezultate uimitoare ale postului intermitent despre care ar trebui să știți
  Cum să alegi cele mai bune produse naturiste pentru sănătatea ta
  Închide Coșul Meu
  Închide Wishlist
  Închide
  Închide
  Categorii