Făină de migdale: o alternativă fără gluten sănătoasă

Făina de migdale: O alternativă fără gluten sănătoasă

Potrivit studiilor, migdalele care alcătuiesc făina cu acelasi nume sunt chiar mai bune decât carbohidrații complecși pentru a pierde în greutate și a păstra o talie mai mică. (sursa) Să aruncăm o privire asupra modului în care făina de migdale funcționează ca o alternativă de făină mai sănătoasă decât faina de grâu.

Făina de migdale este populară pentru că este o făină fără gluten. Este de asemenea, o alternativă bună pentru oricine urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Dacă urmați o dietă paleo sau doriți să coaceți fără gluten, făina de migdale este, un must-have în cămară.

Nutriția migdalelor, după cum știm cu toții, este excepțională. Lucrul minunat despre făina de migdale este că conține toate beneficiile pentru sănătate ale nucii originale. O ceașcă din această făină include aproximativ 90 de migdale și îndeplinește mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina E. Este extrem de versatilă și poate fi folosită într-o varietate de produse de patiserie. Spre deosebire de făina obișnuită, bogată în gluten, excesiv de procesată, care nu face mare lucru pentru sănătate, aceasta faină are un puternic impact nutrițional.

Făină de migdale in bol lângă fructe de migdal
Făină de migdale in bol lângă fructe de migdal

Citește și: Tofu – beneficii calorii nutriție

Calorii și valori nutriționale ale făinii de migdale

Migdala este sămânța fructului migdalului, un arbore cu frunze căzătoare cu flori parfumate de culoare albă până la roz pal. Din punct de vedere tehnic, este clasificată ca drupă în terminologia botanică.

Făina de migdale și pudra de migdale sunt expresii care sunt utilizate frecvent în mod interschimbabil. Spre deosebire de făina de migdale, pudra de migdale este adesea măcinată mult mai fin și are o consistență mai uniformă.

CITEȘTE ȘI:
Murele: 6 beneficii pentru sănătate + Nutriție

Ce este mai exact făina de migdale?

Făina de migdale este un tip mai grosier de pudra de migdale care este aproape de obicei fabricată din migdale cu pielița intactă, ceea ce duce la apariția unor pete în făină. Produsele din făină de migdale sunt preparate din migdale albite, ceea ce înseamnă că pielițele au fost îndepărtate.

Un sfert de cană (28 de grame) de făină de migdale obișnuită conține aproximativ: (sursa)

Îmbunătățește sănătatea inimii

Făina de migdale conține peste 65 la sută grăsimi mononesaturate, care sunt importante pentru menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și pentru sănătatea generală a inimii. Mai mult, experții au arătat că consumul de migdale poate reduce riscul de boli coronariene, menținând arterele sănătoase.

Timp de o lună, participanții la studiu au mâncat 50 de grame de migdale în fiecare zi, iar rezultatele au fost extrem de benefice pentru sănătatea inimii lor. Fie că mâncați migdale întregi sau făină de migdale, noile cercetări din Marea Britanie demonstrează că consumul de migdale crește cantitatea de antioxidanți din sânge, îmbunătățește fluxul sanguin și scade tensiunea arterială. Toți acești markeri de sănătate sunt esențiali pentru o inimă sănătoasă și pot minimiza riscul de boli de inimă. (sursa)

CITEȘTE ȘI:
Grăsimi saturate versus Grăsimi nesaturate. Care sunt mai bune.

Ajută la prevenirea formării cancerului

Un studiu a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din California pentru a evalua efectul migdalelor și al făinii de migdale asupra celulelor canceroase de colon. Aceștia au descoperit că migdalele diminuează focarele cripto anormale de cancer de colon. Focarele de cripto aberante sunt grupuri de glande tubulare aberante în mucoasa colonului și a rectului și se numără printre cele mai timpurii modificări ale colonului care pot duce la cancer de colon.

Potrivit autorilor studiului, rezultatele implică faptul că consumul de migdale poate reduce incidența cancerului de colon și că conținutul ridicat de grăsimi sănătoase al migdalelor este legat de capacitatea lor anticancerigenă. (sursa) Acest studiu explică de ce migdalele sunt unul dintre cele mai bune alimente disponibile pentru combaterea cancerului.

Ajută diabeticii în gestionarea zahărului din sânge

Potrivit unui studiu din 2006 publicat în Journal of Nutrition, migdalele reduc glicemia postprandială (nivelul de glucoză din sânge după masă), prezența insulinei în sânge și daunele oxidative la persoanele sănătoase. Pacienților li s-au administrat mese controlate centrate pe migdale, cartofi, orez sau pâine. Aceștia au descoperit că, după ce au consumat masa cu migdale, nivelurile de zahăr din sânge și de insulină ale participanților au scăzut. În urma mesei cu migdale, au crescut și nivelurile de antioxidanți din sânge. (sursa)

Migdalele sunt o alegere bună ca parte a unui plan de dietă diabetică, cu un nivel glicemic scăzut, deoarece pot ajuta la reducerea incidenței diabetului, precum și a riscului de boli coronariene.

Citește și: Dieta de 1200 de calorii, câtă grăsime trebuie să mănânc pe zi?

CITEȘTE ȘI:
Alimente bogate în potasiu, beneficii, simptome, deficit

Promovează o talie sănătoasă

Un studiu randomizat, de 24 de săptămâni, publicat în International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders a comparat efectele migdalelor vs. carbohidrații complecși pe 65 de persoane supraponderale sau obeze. Jumătate dintre indivizii din cadrul studiului au consumat o dietă hipocalorică plus trei uncii de migdale în fiecare zi. Cealaltă jumătate a grupului a urmat o dietă hipocalorică împreună cu carbohidrați complecși la alegere în fiecare zi. Ambele grupuri au consumat același număr de calorii și proteine.

La finalul studiului, grupul care a mâncat migdale a avut o pierdere în greutate cu 62% mai mare, o reducere cu 50% mai mare a circumferinței taliei și o reducere cu 56% mai mare a masei adipoase decât grupul care a consumat carbohidrați. Cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că datele lor sugerează că o dietă hipocalorică bogată în migdale reduce condițiile de sănătate legate de sindromul metabolic (cum ar fi obezitatea). (sursa)

Stimulează nivelul de energie

Făina de migdale este un bun stimulator de energie datorită combinației de grăsimi sănătoase, macronutrienți și micronutrienți pe care le conține. Făina, în special, conține generatori de energie, cum ar fi riboflavina, manganul și cuprul. Riboflavina (vitamina B2) care se găsește în migdale este necesară pentru producția de energie, formarea globulelor roșii, funcția celulară, creșterea și dezvoltarea. (sursa)

De asemenea, are oligoelemente, inclusiv mangan și cupru. Aceste două minerale sunt cofactori esențiali pentru enzima superoxid dismutază. Această enzimă importantă dezactivează radicalii liberi din mitocondrii (producătorii de energie din celulele noastre), asigurând că energia noastră rămâne constantă. (sursa) Atunci când folosiți făină de migdale într-o rețetă nutritivă, nu numai că are un gust plăcut, dar oferă și o cantitate constantă de combustibil care nu va face ca glicemia dumneavoastră să sară.

CITEȘTE ȘI:
Betacarotenul: Beneficii dozaj și efecte secundare

Citește și: Probiotice: Iată ce TREBUIE să știți – 5 alimente cu efect probiotic

Făină de nucă de cocos vs. făină de migdale vs. făină de grâu

Este dificil de stabilit dacă făina de migdale sau de cocos este mai sănătoasă sau mai bună decât cealaltă. De fapt, depinde de nevoile și obiectivele tale, dar eu prefer cu tărie făina de migdale și de cocos făinii de grâu. Făina de migdale este foarte sănătoasă, deși are ceva mai multe calorii și grăsimi decât făina de cocos, precum și mai puțini carbohidrați și mai puține grame de fibre. Conținutul crescut de calorii și grăsimi nu este neapărat un lucru rău și este o alegere excelentă pentru persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, ketogenică sau cu un conținut mai mare de grăsimi.

Dacă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este obiectivul dumneavoastră principal, făina de migdale este o alegere excelentă. Dacă carbohidrații nu sunt la fel de importanți pentru dumneavoastră, puteți folosi făină de nucă de cocos, care are puțin mai mulți carbohidrați, sau făină de grâu, care are semnificativ mai mulți carbohidrați decât făina de migdale și de nucă de cocos. Un sfert de cană de făină de migdale conține șase grame de carbohidrați, în timp ce nuca de cocos conține aproximativ 16 grame, iar făina de grâu universală conține aproximativ 24 de grame.

CITEȘTE ȘI:
Ghidul tău cum să mănânci carbohidrați sănătoși

Dacă sunteți în căutarea unei făini fără gluten, puteți opta pentru făina de migdale sau de cocos, deoarece ambele sunt fără gluten. Făina de grâu, care conține gluten, nu este absolut deloc ceea ce vă doriți.

Făina de migdale conține o concentrație mare de vitamina E. De asemenea, sunt prezente fier, mangan, magneziu, potasiu, calciu și alte minerale. Făina de nucă de cocos este bogată în fier, mangan, cupru și o varietate de alte minerale. Făina de grâu universal este săracă în fier și vitaminele B, dar făina de grâu integrală este mai bogată în minerale.

Făina de nucă de cocos are mai puține grăsimi totale sub forma unei grăsimi saturate cunoscute sub numele de acid lauric, care este benefică pentru sistemul imunitar. Făina de migdale conține o mulțime de acizi grași polinesaturați omega-6, care pot fi inflamatori în doze excesive.

Făina de grâu este mai săracă în grăsimi decât făina de migdale și cea de cocos, dar combinația de carbohidrați mulți și grăsimi puține face ca făina de grâu să fie o alegere nepotrivită pentru oricine încearcă să își controleze nivelul de zahăr din sânge. Dacă suferiți de diabet sau sunteți preocupat de menținerea unei diete cu un nivel glicemic scăzut, făina de migdale sau de nucă de cocos sunt mult superioare făinii de grâu. Făina de migdale conține doar un gram de zahăr pe porție, în timp ce făina de nucă de cocos conține patru grame de zahăr și mai mulți carbohidrați – prin urmare, făina de migdale este cea mai bună alegere pentru diabetici.

CITEȘTE ȘI:
De ce ne îngrășăm la sfârșitul toamnei și iarna? Răspunsul este mai complicat decât credeți.

Atât făina de nucă de cocos, cât și cea de migdale conțin multe fibre. Făina de nucă de cocos este compusă în principal din fibre de inulină, care poate fi dificilă pentru sistemul digestiv al unor persoane, deoarece este un FODMAP, un tip de carbohidrați care fermentează rapid în colon și poate provoca gaze și probleme digestive la unele persoane. Migdalele, pe de altă parte, sunt considerate un FODMAP moderat, dar făina de migdale conține acid fitic, care este un iritant gastric recunoscut în cantități mari. Glutenul este principalul posibil iritant gastric din făina de grâu.

Când vine vorba de digestie, s-ar putea să constatați că făina de migdale funcționează mai bine decât cea de nucă de cocos, sau invers. Dacă aveți un sistem digestiv grav compromis, s-ar putea să constatați că toate trei produc probleme. (sursa)

Prăjituri cu făină de migdale și ciocolată
Prăjituri cu făină de migdale și ciocolată

Citește și: Cum să păstrați interesul copilului la masă. 5 Strategii de a evita mofturile

Efecte secundare

Făina de migdale poate provoca deranjamente stomacale și/sau balonare dacă organismul dumneavoastră nu este obișnuit să proceseze cantități mari de fibre. Dacă urmați o dietă cu conținut scăzut de FODMAP, făina de migdale include o cantitate moderată de FODMAP-uri, astfel că cel mai bine este să consumați porții mici.

Dacă sunteți alergic la migdale, ar trebui să evitați făina și pudra de migdale, precum și orice produse care le conțin. O alergie la migdale este uneori asociată cu o alergie largă la nuci, precum, caju, alune de pădure, nuci de Brazilia și altele.

CITEȘTE ȘI:
Potentilla anserina (iarba gâștei): beneficii, proprietăți, contraindicații

Concluzie

Făina de migdale este un ingredient de coacere versatil și nutritiv. Fie că urmați o dietă paleo, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, o dietă pentru diabetici, o dietă fără gluten, sau pur și simplu doriți nutrienți suplimentari în făină, făina de migdale merită cu siguranță o încercare. Este delicioasă în fursecuri, prăjituri și pâine.

Făina de migdale poate că nu are un număr redus de calorii, dar profilul său nutrițional face ca acesta să merite caloriile. Făina de migdale, atunci când este consumată cu moderație, oferă toate marile avantaje de sănătate ale migdalelor, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a nivelului de energie, în timp ce vă ferește de cancer și de kilogramele în plus.

{{ content }}
A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.
Tofu – beneficii sănătate calorii nutriție
Scorțișoara beneficii pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii