Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Ulei de argan

Ulei de argan

Sicluta cu ulei de argan pe masa langa farfurie si stergar cu motive nationale marocane
Sicluta cu ulei de argan pe masa langa farfurie si stergar cu motive nationale marocane

Samburele fructului galben, cu gust amar si carnos al arborelui contine 2-3 nucleoli, cu o forma asemanatoare cu cea a unei migdale . Uleiul de argan, obtinut prin presarea la rece a nucleolelor continute in seminte, a fost mult timp considerat unul dintre cele mai scumpe produse vegetale.

Costul ridicat al uleiului se datoreaza zonei limitate de distributie a arborelui, cantitatii mari de materii prime necesare pentru obtinerea acestuia si, de asemenea, faptului ca fabricarea acestui produs extrem de valoros este un proces laborios si de lunga durata.

Astfel, pentru a obtine 1,5-2 litri de ulei de argan, sunt necesare aproape 100 kg de fructe (recolta de la 12-13 arbori), care contin 30 kg de seminte fiecare, din care se obtin aproximativ 3 kg de samburi pentru producerea uleiului.

Uleiul marocan poate fi de 3 tipuri: presat la rece din seminte prajite (doar pentru uz culinar), presat la rece din seminte neprajite (datorita concentratiei mari de substante benefice pentru sanatate, potrivite pentru uz medicinal si culinar), ulei cosmetic din seminte neprajite .

CITEȘTE ȘI:
Top 7 motive pentru care trebuie sa mananci zilnic ciocolata

Valori nutritionale si continutul caloric

Ca orice ulei, acest produs vegetal are un continut caloric foarte ridicat – 828 kcal. Prin urmare, atunci cand adaugati ulei de argan la feluri de mancare, nu este recomandat sa fiti foarte zelosi cu cantitatea de ulei.

Valoarea nutritionala la 100 de grame:

828

In acest produs se regaseste cel mai mare continut de vitamina E (in ceea ce priveste continutul sau, cel al uleiului de argan este de trei ori mai mare decat cel al uleiului de masline), carotenoizi, acizi grasi oleic (40-60%) si linoleic (28-36%). In plus, uleiul contine acid stearic (6-8%), palmitic (13-16%), ferulic, polifenoli, alcooli triterpenici, fitosteroli, precum si squalene, un puternic antioxidant.

Beneficii pentru sanatate

Uleiul de argan este comercializat in mai multe scopuri diferite, ingrijirea parului si tratamentul pielii fiind principalele dintre ele. In ultimii ani, uleiul de argan a devenit atat de popular in produsele cosmetice incat guvernul marocan si-a intensificat eforturile pentru a creste cultivarea plantatiilor de arbori de argan. Uneori este numit chiar “aur lichid”.[1]

Nu mai putin populare sunt utilizarile culinare ale uleiului de argan. Consumatorii sunt atrasi nu numai de aroma sa usoara si picanta (care aminteste de uleiul din seminte de dovleac), ci si de presupusele sale beneficii pentru sanatate. Fiind un ulei polinesaturat, este considerat sanatos pentru inima, cu beneficii similare cu cele ale uleiului de masline.

Aplicare de ulei de argan pe tenul unei femei
Aplicare de ulei de argan pe tenul unei femei

Ingrijirea pielii

Sustinatorii sustin ca uleiul de argan poate trata o gama larga de afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme, psoriazis, arsuri si infectii ale pielii. Concentratia mare de antioxidanti din uleiul de argan – inclusiv acidul oleic si acidul linoleic – i-a determinat pe unii sa sustina ca poate combate imbatranirea prin neutralizarea radicalilor liberi care deterioreaza celulele.

CITEȘTE ȘI:
Cate calorii au bananele top beneficii

Dermatologii spun, de asemenea, ca acizii grasi omega-3 care se gasesc in uleiul de argan pot stimula productia de colagen si va pot umple pielea, reducand liniile fine si ridurile.

In plus fata de utilizarea sa in creme de piele, lotiuni, seruri, masti de fata si unguente, uleiul de argan este adesea incorporat in sampoane si balsamuri sau folosit ca ulei de masaj.

Potrivit unui studiu din 2015 din Clinical Interventions in Aging, utilizarea locala a uleiului de argan la femeile aflate la postmenopauza a dus la o crestere semnificativa a elasticitatii pielii dupa 60 de zile. Acest efect a fost imbunatatit si mai mult prin consumul oral de ulei de argan la jumatate dintre femeile participante. Desi promitatoare, retineti ca concluziile au fost limitate de absenta unui grup de control placebo.

Beneficiul uleiului de argan in tratarea arsurilor si a infectiilor cutanate este mult mai putin sigur. Desi se stie ca uleiul de argan are proprietati antibacteriene, nu se stie daca efectul este suficient de puternic pentru a preveni infectia sau pentru a ajuta la vindecare.

Un studiu din 2016 in Ostomy Wound Healing a sugerat un beneficiu, in care sobolanii tratati pentru arsuri de gradul doi cu ulei de argan au parut sa se vindece mai repede decat cei tratati fie cu sulfadiazina de argint 1% (o crema standard pentru arsuri), fie cu un placebo. (Rezultatele oricarei cercetari pe animale trebuie sa fie reproduse la om pentru a fi considerate aplicabile).

CITEȘTE ȘI:
Ce condimente si mirodenii se adauga la carnea tocata?
Tratarea parului cu ulei de argan
Tratarea parului cu ulei de argan

Ingrijirea parului

Se crede ca uleiul de argan imbunatateste calitatea parului prin prevenirea deteriorarii cuticulei exterioare a firului de par, pastrand in acelasi timp pigmentii naturali (melanina) care ofera parului culoarea sa.

Potrivit unui studiu din 2013 din Brazilia, uleiul de argan a fost capabil sa imbunatateasca calitatea parului si retentia vopselei dupa ce a fost supus mai multor tratamente de colorare a parului. Vopsirea parului este una dintre cele mai dure proceduri la care poate fi supus parul, iar adaugarea de ulei de argan pare sa aiba un efect protector in comparatie cu balsamurile de par din comert

Utilizari terapeutice pe cale orala

Unii sustinatori cred ca acel consum de ulei de argan poate ajuta la tratarea sau prevenirea anumitor afectiuni medicale, inclusiv osteoartrita, hipertensiunea arteriala, diabetul, epilepsia si ateroscleroza. Pana in prezent, exista putine studii stiintifice care sa sustina aceste afirmatii.

Un studiu din 2013 publicat in Journal of Complementary and Integrative Medicine a concluzionat ca soarecii diabetici carora li s-a administrat ulei de argan au inregistrat reduceri mult mai mari ale glicemiei decat soarecii netratati cu aceasta afectiune. Mai mult, uleiul a parut sa stabilizeze tensiunea arteriala – lucru care nu s-a intamplat la soarecii care nu au primit tratament.

Un studiu similar in Nutrition, Metabolism, and Cardiovascular Diseases a raportat ca folosindu-se ulei de argan s-au atenuat efectele obezitatii la soarecii hraniti cu o dieta bogata in grasimi.

In comparatie cu soarecii netratati, cei carora li s-a administrat ulei de argan au avut niveluri mai scazute de colesterol total, trigliceride, glucoza, insulina si colesterol LDL “rau”. Acestea fiind spuse, uleiul de argan nu a crescut nivelul colesterolului “bun” HDL, vital pentru sanatatea inimii.

CITEȘTE ȘI:
Fructele Kiwi: calorii, beneficii sanatate, nutritie

Ramane de vazut daca aceleasi beneficii pot fi reproduse la oameni. Din pacate, uleiul de argan ramane putin studiat in comparatie cu alte uleiuri polinesaturate sanatoase pentru inima.

Sticla de ulei de argan pe masa langa vas cu seminte de argan
Sticla de ulei de argan pe masa langa vas cu seminte de argan

Ulei de argan in bucatarie

Pentru a obtine uleiul de gatit, semintele din fructul de argan sunt prajite in prealabil pentru a da produsului final o aroma placuta de nuca, care poate avea o culoare de la galben inchis spre rosu. Uleiul de argan comestibil are un gust asemanator cu cel al uleiului de dovleac, dar are un gust usor patrunzator si acrisor, cu note de condimente si nuci.

In scopuri culinare, cel mai adesea se foloseste uleiul de seminte prajite, care are un gust si un miros caracteristic placut. Se recomanda sa fie folosit in gatit cu moderatie (cateva picaturi sunt suficiente pentru a sublinia cu succes gustul si aroma preparatului).

Trebuie remarcat faptul ca uleiul destinat utilizarii in gatit nu este recomandat pentru prajire , deoarece tratamentul termic poate afecta beneficiile organoleptice, precum si cele pentru sanatate ale produsului.

De secole, a fost folosit ulei de argan in bucataria din Maroc si din restul Africii. Cel mai adesea, africanii folosesc acest produs pentru asezonarea salatelor de fructe si legume, la prepararea deserturilor si a mancarurilor din peste sau carne. Astfel, salata de rosii este asezonata cu ulei de argan amestecat cu busuioc si sare, iar atunci cand se adauga la o salata de fructe, se recomanda ca acest produs sa fie amestecat cu suc de lamaie . In dressingul pentru mancarurile din carne, se adauga in mod traditional uleiul, preamestecat cu mustar.

CITEȘTE ȘI:
Vitamine esentiale pentru intarirea imunitatii

Pentru micul dejun in Maroc, se prepara pasta de amla , care consta in migdale prajite amestecate cu miere si ulei de argan (aceasta masa se infasoara in prajituri din grau) sau se intinde pe paine).

Ce trebuie sa cautati

Produsele care contin ulei de argan pot fi gasite online si in multe magazine de alimente naturale, farmacii si magazine de frumusete specializate. Sticlele ar trebui sa fie din sticla si sa aiba o nuanta inchisa (de exemplu, chihlimbar), ceea ce ajuta la prevenirea deteriorarii uleiului care poate aparea in urma expunerii la lumina.

Atunci cand este folosit in scopuri terapeutice, optati pentru ulei organic presat la rece ori de cate ori este posibil. Presarea la rece reduce oxidarea care poate creste aciditatea in uleiurile presate termic. Uleiul poate fi apoi rafinat pentru a obtine o consistenta clara si o nuanta caracteristica galben-aurie. Unele uleiuri de argan sunt deodorizate, al carui proces nu afecteaza calitatea.

Uleiurile organice ar trebui sa contina certificarea organica a Departamentului de Agricultura al SUA (USDA).

Posibile efecte secundare

In general, uleiul de argan este considerat sigur pentru consum si utilizare locala. Cu toate acestea, la unele persoane, uleiul de argan poate provoca o forma de alergie cunoscuta sub numele de dermatita de contact, caracterizata prin aparitia de eruptii cutanate, roseata si mancarimi la locul aplicarii. [2]

Uleiul de argan contine, de asemenea, tocoferoli, o forma de vitamina E, care poate incetini coagularea sangelui si interactiona cu anticoagulante precum Coumadin (warfarina). Nu se stie daca concentratia de tocoferoli din ulei de argan este suficienta pentru a instiga o interactiune.

CITEȘTE ȘI:
Litiu: Beneficii sanatate si efecte adverse

Alte intrebari privind uleiul de argan

Uleiul de argan are termen de valabilitate?

Uleiul de argan are un termen de valabilitate relativ lung (pana la doi ani), desi calitatea poate fi afectata de caldura extrema si de radiatiile ultraviolete (UV) de la soare.

Pentru a evita acest lucru, depozitati uleiul de argan in recipientul sau original de sticla, intr-o camera racoroasa, departe de lumina directa a soarelui. Pastrarea acestuia in frigider poate ajuta la conservarea uleiului. Desi se va inchega, acesta va reveni la normal odata ce i se permite sa ajunga la temperatura camerei

Aruncati orice ulei care a depasit data de expirare, are un miros ranced sau devine brusc tulbure sau decolorat.

Cum pot folosi ulei de argan in gatit?

Uleiul de argan poate fi folosit ca si uleiul de masline sau orice alt ulei de gatit. Cu toate acestea, din cauza pretului sau – aproximativ 20 de euro 30 euro pentru o sticla de 250 de mililitri – cei mai multi oameni prefera sa il stropeasca pe paste, cuscus, tocanite, salate si alte mancaruri pregatite. Unele uleiuri de argan sunt facute din samburi usor prajiti care dau uleiului o aroma atragatoare de nuca. Prajirea reduce o parte din valoarea nutritiva, dar nu suficient pentru a-i submina beneficiile dietetice.

  1. United Nations Development Programme. Morocco is fighting climate change with Liquid Gold. March 14, 2016.
  2. Veraldi S, Mascagni P, Tosi D, Brena M. Allergic Contact Dermatitis Caused by Argan OilDermatitis. 2016;27(6):391. doi:10.1097/DER.0000000000000228.

Lectura suplimentara

  1. Avsar U, Halici Z, Akpinar E, et al. The Effects of Argan Oil in Second-degree Burn Wound Healing in RatsOstomy Wound Manage. 2016;62(3):26-34.
  2. Bellahcen S, Hakkou Z, Ziyyat A, et al. Antidiabetic and antihypertensive effect of Virgin Argan Oil in model of neonatal streptozotocin-induced diabetic and l-nitroarginine methylester (l-NAME) hypertensive ratsJ Complement Integr Med. 2013 Jul 6;10. doi:10.1515/jcim-2013-0008.
  3. Boucetta KQ, Charrouf Z, Aguenaou H, et al. The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticityClin Interv Aging. 2015 Jan 30;10:339-49. doi:10.2147/CIA.S71684.
  4. Faria PM, Camargo lN, Haddad Carvalho RS, et al. Hair Protective Effect of Argan Oil (Argania spinosa Kernel Oil) and Cupuassu Butter (Theobroma grandiflorum Seed Butter) Post Treatment with Hair Dye. J Cosm Dermatol Sci Appl. 2013;3:40-44. doi:10.4236/jcdsa.2013.33A1006.
  5. Sour S, Belarbi M, Sari N, et al. Argan Oil Reduces, In Rats, the High Fat Diet-Induced Metabolic Effects of ObesityNutr Metabol Cardiovasc Dis. 2015;25(4):382-7. doi:10.1016/j.numecd.2015.01.001.
CITEȘTE ȘI:
Cum sa mananci mai putin: 16 moduri de a manca mai putin si de a te simti mai satul
A fost util articolul? Impartasiti-l cu prietenii dvs. pe retelele de socializare! In acest fel, ii ajutati pe oameni sa isi imbunatateasca cunostintele, iar pe noi sa scriem mai multe articole utile si interesante.